Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Armband ur Tiffany Hardwear-kollektionen. Audrey Hepburn i filmen Frukost på Tiffanys.
Armband ur Tiffany Hardwear-kollektionen. Audrey Hepburn i filmen Frukost på Tiffanys.
Armband ur Tiffany Hardwear-kollektionen. Audrey Hepburn i filmen Frukost på Tiffanys.
Armband ur Tiffany Hardwear-kollektionen. Audrey Hepburn i filmen Frukost på Tiffanys. Foto: Tiffany & co.

Tiffany & Co: Romantik och kvinnliga designstjärnor på ny utställning

I London öppnar nu en utställning om Tiffany & Co, smyckesskaparna som mer än någon annan är synonymt med romantik och frieri – och kvinnliga designstjärnor.  Damernas Världs Britta Rossander delar med sig av intressanta historier. 

En av kronjuvelerna hos Tiffany & Co – broschen ”Bird on a rock” designad av Jean Schluberger 1965. Foto: TIFFANY & CO

Just nu pågår en utställning i London vigt åt detta välkända smyckesvarumärke som har bländat världen med hisnande diamanter – och mer än alla andra exklusiva smyckesvarumärken är Tiffany & Co är synonymt med romantik, frieri och äktenskap. Och klart är att det är kvinnlig talang som under lång tid genomsyrat företagets smycken. Och då talar vi faktiskt inte om Audrey Hepburn, även om hennes insats som Holly Golightly i filmklassikern Frukost på Tiffanys självklart bidragit enormt mycket till varumärkeskännedomen. 

Audrey Hepburn bär ”The Tiffany Diamond”. Foto: Frukost på Tiffanys pressbild

 

Nej, i stället avser vi Paloma Picasso, nuvarande designchefen Francesca Amfitheatrof och, framför allt, den oefterhärmliga Elsa Peretti (som vi återkommer till i en längre artikel i ett kommande nummer av Damernas Värld) är några av de visionära kvinnor som varumärket har arbetat, och fortfarande arbetar med. Speciellt Elsa Peretti har varit betydelsefull – hon anses vara den smyckesdesigner som förde in diamanter i ”vardagliga” smycken

Paloma Picasso.
Paloma Picasso.
Paloma Picasso.
Paloma Picasso (1949-) och Elsa Peretti (1940-2021).
Paloma Picasso (1949-) och Elsa Peretti (1940-2021).
Paloma Picasso (1949-) och Elsa Peretti (1940-2021).
1 AV 3
Paloma Picasso.
Foto: Tiffany & co
2 AV 3
Foto: Tiffany & Co
3 AV 3
Paloma Picasso (1949-) och Elsa Peretti (1940-2021).
Foto: Tiffany & Co

Men det var en man som skapade företaget. Charles Lewis Tiffany var blott 25 år då han 1837 öppnade butik på Broadway i New York, och snart var butiken mycket populär bland stadens fashionabla damer. Charles Lewis Tiffany blev rubrikernas man när han 1887 ropade in en tredjedel av de franska kronjuvelerna, och samtidigt passade han på att ge sig själv smeknamnet ”King of Diamonds”. 

Målning av Charles Lewis Tiffany. Foto: Tiffany & Co

Året innan hade företaget skapat den än i dag etablerade ”the Tiffany setting” – sex klor på din vigselring som lyfter stenen för maximal briljans och som gjort företaget till destinationen för par i giftastankar och miljontals kvinnor blir knäsvaga vid blotta åsynen av den turkosa boxen. 

40 (!) beväpnade vakter fanns på plats under Frukost på Tiffanys-inspelningen för att säkerställa att ingen ask fick fötter.
Gammal annons med Tiffany & co:s expertis: Vigselringar.

Den turkosa boxen, ja – visste du att den turkosa Tiffany-färgen är varumärkesskyddad? Charles Lewis Tiffany bestämde att boxarna bara kunde erhållas i samband med ett inköp, vilket fick till följd att 40 (!) beväpnade vakter fanns på plats under Frukost på Tiffanys-inspelningen för att säkerställa att ingen ask fick fötter. 

Lady Gaga bar ”The Tiffany Diamond” på Oscarsgalan 2019. Foto: Tiffany & Co

Drygt 40 år efter att företaget bildades förvärvades en gul rådiamant på 287,42 carat – slipad och klar blev den en sten på 128,54 carat. Den kanariegula diamanten monterades i ett halsband, och när den bars av Audrey Hepburn på bilderna för Frukost på Tiffanys (1961) så blev den ”The Tiffany Diamond” med hela världen. Genom åren har blott fyra kvinnor burit den spektakulära diamanten. Mary Whitehouse, diplomathustru, var först och bar den på en bal 1957. Lady Gaga bar den på Oscarsgalan 2019 men skådespelerskan Gal Gadot i filmen Döden på Nilen (2022) fick nöja sig med en replika, och Beyoncé var den senaste kvinna att få bära denna otroliga sten.  

 

Förra året etablerade Tiffany & co sin första egna butik i Sverige, där deras berömda smyckeskollektioner ”T”, ”Hardwear” (som du ser i headern) och ”Keys” och den nyligen lanserade ”Knot” finns att beskåda. Foto: Tiffany & co.

Vision & Virtuosity by Tiffany & Co på Saatchi Gallery pågår till den 19 augusti. 

LÄS MER Carolyn Bessette Kennedys Prada-väska har återlanserats

LÄS MER DV:s stilexpert Monika Kichau: ”Så bygger du en tidlös smyckesstil”

LÄS MER Cartiers husdjur är leoparden: Här är anledningen