Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Tiger of Sweden

Här är Tigers nya kollektion – i samarbete med Klässbols Linneväveri

Över 200 års textilerfarenhet möts när Tiger of Sweden och Klässbols Linneväveri samarbetar kring en limiterad vår- och sommarkollektion. Tigers designchef Bryan Conway berättar om hur den blev till.

100 år efter att vävmästare Hjalmar Johansson la grunden för Klässbols Linneväveri tar företaget steget in i modevärlden när de samarbetar med Tiger of Sweden. Märket lockades av Klässbols gedigna hantvekstradition och djupa kännedom om lin. Tiger of Swedens designchef Bryan Conway berättar mer:

Hur föddes idén till ert samarbete med Klässbols?
– Vi visste att vi ville jobba med hantverk, så hela Tiger of Sweden-teamet samlades i en rad samtal där alla delade med sig av vad hantverk betyder för dem – det blev väldigt många fina berättelser om medarbetarnas personliga relationer till hantverk från olika delar av Sverige. Jag kommer själv från Irland, med en stark tradition av linnevävning, så när jag fick höra talas om Klässbols blev jag genast intresserad.

Bryan Conway är designchef på Tiger of Sweden Foto: Tiger

– Klässbols förknippas starkt med inredning, men jag var ändå förvånad över att inget modehus sam­arbetat med dem tidigare. Med linne handlar allt om hur du behandlar det – hur du tvättar och skär det. När du gör dukar stärker du linnet, och att ta på sig det skulle vara som att bära en stridsvagn. Men med rätt tvätt och skärning blir linne det lätta, svala tyg vi tänker på när vi tänker på linnekläder.

Bryan Conway: ”Plaggen är både klassiska och trendiga”

Vad har varit din vision med kollektionen?
– Vi ville ta fram två tyger, ett med daldräll-teknik, som har anor ända från 1600-talet. Vi var ute efter något väldigt grafiskt och rent, så vi tog bort mycket av ornamenteringen i mönstret. Sedan satsade vi på ett diskret jacquardmönster, en mikrostruktur som du behöver komma nära eller till och med röra för att märka.

Plagg ur Tiger of Swedens kollektion i samarbete med Klässbols Linneväveri. Foto: Tiger of Sweden.

– Plaggen är både klassiska och trendiga, beroende på hur du bär dem – jag känner verkligen att uttrycket ligger i bärarens händer. För att hylla Klässbols traditioner har vi också gjort en duk-kjol, där vi lekt med rektangulära och fyrkantiga former för att skapa ett plagg som är både elegant och roligt. Och självklart ville vi också göra en kostym, eftersom det ligger så djupt i Tiger of Swedens identitet. 

Tiger of Swedens duk-kjol är en hyllning till Klässbols historia. Foto: Tiger

Vad har ni gemensamt med Klässbols?
– Historien och traditionen. Klässbols har funnits i över ett sekel och Tiger of Sweden är snart 120 år. Vi är två av de äldsta företagen inom textil i Sverige och har båda en rik historia. Det är fint att se Klässbols kärlek till hantverket, samtidigt som de är väldigt fria och experimentella – ett 100 år gammalt företag som nästan är avant garde. 

”Klässbols linnetyger har glans som siden”

Vad är det som gör linne så unikt?
– Det har varit med otroligt länge, med ursprung i Mellanösterns handvävningstekniker. Det torkar fort, står emot smuts och ger en sval känsla när man bär det under varma sommardagar. Och Klässbols tyger har en glans som gör att de ser ut som siden – det är så vackert.

Klässbols produkter som vi är vana att se dem. Foto: Klässbols Linneväveri

Vad har du lärt dig av Klässbols och deras sätt att arbeta?
– Jag har förstås lärt mig otroligt mycket om vävning, och projektet har gett så mycket energi och inspiration till hela vårt team. Det har också varit häftigt att se hela processen med att ta fram tyg i realtid. En gång i tiden gjorde Tiger of Sweden alla sina kostymer i Sverige, så på det sättet är det som att blicka tillbaka på vår historia.

Kollektionen släpps den 28 april.

LÄS MER: Modehistoria – Damernas Världs bästa artiklar 

LÄS MER: H&M:s kollektion med 100-åriga stilikonen Iris Apfel