Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Titiyo och Neneh Cherry om hur du hittar din personliga stil: "Våga!"

Titiyo och Neneh Cherry om höstpepp, stil och vilka plagg de räddar om det börjar brinna.  

Titiyo

 och Neneh Cherry är återigen ambassadörer för Odd Molly. Damernas Värld träffar systrarna när de visar upp märkets kommande kollektion för vår och sommar 2020.

Temat för den här kollektionen är Love, Hope and Happiness – hur märks det?

Titiyo: Det märks i hela Odd Molly tycker jag. Bara att komma upp i deras showroom, det är mycket färg, sammet och mysigt.

Neneh: Folk är verkligen där och jobbar på ett väldigt kreativt sätt. Det är jävligt glada, trevliga kvinnor som jobbar ihop. Det är inspirerande.

Vad är viktigast: Love, Hope eller Happiness?

Titiyo: Love är väl grunden till alla dom. Love är väl trampolinen till hopp och glädje.

Neneh: Ja, har man inte kärlek så är man ju inte glad. Och det kan vara svårt att ha hopp, så jag håller med! Kärleken är grunden till allt. Och kärlek kan man ha i sig, man måste inte vara förälskad för att ha kärlek. Och i världens läge behöver vi mer kärlek. Vi behöver walk with love in our hearts.

Titiyo: Att välja att se med kärlek. Det är viktigt.

Era favoritplagg ur kollektionen?

Neneh: Jag gillar en klänning som är svart och röd, och nästan lite kamouflage. Jag har också använt en kjol med hög skärning väldigt mycket. Alla plagg är skönt skurna, de tilltalar den kvinnliga formen. Jag är liksom inte en smal människa men klänningarna skapar fina silhuetter utan att sitta åt. Man känner sig avslappnad men ändå fin.

Titiyo: En jättefin klänning som är figursydd, med vackra mönster och färger.

Nenehs favorit.Nenehs favorit.Nenehs favorit.
Nenehs favorit.
Titiyos favorit ur kommande kollektion.Titiyos favorit ur kommande kollektion.Titiyos favorit ur kommande kollektion.
Titiyos favorit ur kommande kollektion.

Det här är en vår och sommarkollektion men först ska vi igenom en höst och en vinter – hur tar ni er igenom en grå novemberdag?

Neneh: Så fort det börjar bli mörkt eller tungt tänder jag ljus. Jag behöver också god mat. Laga middagar och grytor med folk jag gillar att vara med. Skapa värme med mat, musik och ljus.

Titiyo: Ja, just det här med levande ljus är faktiskt viktigt.

Neneh: Verkligen! Jag bor ju i England och där har folk inte alls mysbelysning hemma utan kan typ tända en led-lampa i taket. My god!

Titiyo: Men jag blir ofta glad på hösten också, för jag har kläder som passar på hösten. Jag tycker inte om sommarskor för de är för nätta. Jag vill gå klädd i stora, chunky skor. Alla höstkollektioner talar till mig.

Neneh: Höstkläder som man mår bra av att ha på sig. Den här växlingen från sommar till höst, när alla har sprungit ute och varit halvklädda, så blir höstens melankoli ganska skön.

Era stiltips för höst och vinter?

Titiyo: Jag pratade med en journalist en gång som också frågade om stiltips och jag svarade "förstärk din egen stil". Då sa hon "men om man inte har någon stil då?", och då visste jag inte vad jag skulle svara. För alla har ju en stil! Precis som att alla kan sjunga, alla har ju en stil.

Neneh: Ibland får man på sig ett plagg och känner "här är jag". Om man aldrig känner så, om man inte har hittat det där, då behöver man prova lite andra grejer och nya stilar. Om man inte vet vilken stil man mår bra i är det lätt att bara safea. Så våga köra på och testa!

Odd Mollys kollektion för vår och sommar 2020.Odd Mollys kollektion för vår och sommar 2020.Odd Mollys kollektion för vår och sommar 2020.
Odd Mollys kollektion för vår och sommar 2020.

Hur hittade ni er stil? 

Titiyo: Jag hittade hela min identitet när den svarta musiken kom till Sverige. Whitney Houston och Michael Jackson.

Neneh: Vi hade ju vårt familjehem i Skåne och så åkte vi till New York med jämna mellanrum, och där kunde jag släppa loss och hitta inspiration i en svart kultur som inte fanns i Skåne. Sen kom punken som var väldigt inspirerande och kreativ.

LÄS MER: Neneh Cherry och Titiyo om systerskap och skapande

Har ni någon favoritdesigner? 

Titiyo: Vivienne Westwood är alltid inspirerande.

Neneh: Matty Bovan!

Vad är det mest värdefulla i er garderob? 

Titiyo: Jag har en klänning som jag har spelat i under ett års tid. Jag har tänkt såhär: "Om den skulle försvinna, vad skulle jag då uppträda i?" Jag skulle bli förkrossad om den försvann, och jag tror inte att den går att få tag i så lätt. Den kommer från H&M Kenzo-samarbetet och har lite sydamerikansk stil. Om det skulle börja brinna hemma skulle jag först ta barnet och sen klänningen, haha!

Neneh: Så är det ju med vissa plagg! De blir som en del av en. I min garderob måste jag säga mina Judy Blame-smycken. Han gick bort förra året, och det kommer inga fler. Jag använder dem mycket när jag spelar och packar in dem varsamt. Han var en fantastisk konstnär som ofta jobbade med material som redan fanns, som säkerhetsnålar, knappar och gamla klockor. De får inte försvinna!

 

LÄS ÄVEN: 

Modellen Inger Moss, 57: ”Så klär du dig bäst efter 50”

Akademiledamoten Åsa Wikforss: ”Jag gillar inte flum”

Höstmode 2019 – trenderna, färgerna och modellerna