Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: RON GALELLA, LTD. / RON GALELLA COLLECTION VIA GETTY RON GALELLA COLLE

VÅRMODET 2023: Motorjackan är glödhet!

Ett av vårens trendigaste plagg doftar frihet och motorolja. Skinnjackan med koppling till motorvärlden är het som asfalt en augustidag.

Vårens hetaste jacka är inte bara en riktig klassiker, i ordets mest bokstavliga bemärkelse. Den är också den ultimata badass-jackan, som burits av alla från Marlon Brando och Patrick Swayze till flera generationer av Charlies änglar. Säsongens säkraste stilkort är den mest mytomspunna av alla skinnjackor: bikerjackan. Eller MC-jackan, för den som vill.

Den klassiska mc-jackan på en besökare under Paris modevecka.Den klassiska mc-jackan på en besökare under Paris modevecka.Den klassiska mc-jackan på en besökare under Paris modevecka.
Den klassiska mc-jackan på en besökare under Paris modevecka. Foto: CHRISTIAN VIERIG / GETTY IMAGES GETTY IMAGES EUROPE

– Jag började använda bikerjacka när jag var 15 och modellen ser exakt likadan ut i dag, säger Ingela Lundin som är skinndesigner för Jofama och ligger bakom de flesta av deras populära MC-jackor.

– Det är väl den som är minst omgjord av alla jackor, snedknäppt med knapp på krage och slag, blixtlåsfickor och helst ett bälte på. Sedan finns det tusen olika varianter av den …

Foto: Catwalkpix / Catwalkpix.com

I vår syns den attitydstarka jackan hos modehus som Saint Laurent, Isabel Marant, Khaite och Chloé, och den kommer i allt från retrodoftande oversize-varianter (Saint Laurent) till korta, utan krage (Chloé och Isabel Marant) till Khaites mer klassiska, stilrena variant. Och hela bikerlooken är en trend, med kraftiga skinnboots och läderbyxor i massor.

– Jackorna vi gör nu är raka och har gärna en lite nedhasad axel. Passformen är stor och rak och boxig, säger Ingela Lundin.

Skådespelaren Camille Razat, känd från ”Emily in Paris”, i oversizad skinnjacka.Skådespelaren Camille Razat, känd från ”Emily in Paris”, i oversizad skinnjacka.Skådespelaren Camille Razat, känd från ”Emily in Paris”, i oversizad skinnjacka.
Skådespelaren Camille Razat, känd från ”Emily in Paris”, i oversizad skinnjacka. Foto: VITTORIO ZUNINO CELOTTO / GETTY IMAGES GETTY IMAGES EUROPE

Från början kom bikerjackan, som så många andra plagg, från militären. Den mest klassiska versionen är svart, med silver- eller antiksilver-detaljer och rött foder – och den allra första designades redan 1913 av bröderna Irving och Jack Schott, med inspiration från den amerikanska arméns flygarjackor. Femton år senare, 1928, fick den namnet Perfecto och lanserades då som motorcykeljacka för Harley Davidson. Så var bikerjackan född.

Bikerjacka från Givenchy.Bikerjacka från Givenchy.Bikerjacka från Givenchy.
Bikerjacka från Givenchy. Foto: CATWALKPIX.COM / CATWALKPIX.COM

Men det var när Marlon Brando bar den i filmen Vild ungdom 1953 som den slog igenom på allvar, och efter det har den aldrig riktigt gått ur tiden. Ungdomsgeneration efter ungdomsgeneration har gjort den till sin egen. 50-talets filmstjärnor bar den, 60-talets popsnören likaså. 70-talets punkare, 80-talets pudelrockare, 90-talets grunge-gäng och 00- talets retroälskare.

Men under 2000-talet hände något. Retroälskaren var inte alls någon rebell, och den tuffa jackan gick från kaxig revoltsymbol till ett av yttergarderobens ”viktigaste basplagg”, enligt de modebloggare som snart kallades influencers. Och en kommersiell succé är inte ett plagg för en outsider, hur mycket den som var ung på 70-, 80- eller 90-talet än skulle vilja att det fortfarande var så.

Danska influencern Emili Sidlev i en motorjacka.Danska influencern Emili Sidlev i en motorjacka.Danska influencern Emili Sidlev i en motorjacka.
Danska influencern Emili Sidlev i en motorjacka. Foto: RAIMONDA KULIKAUSKIENE / GETTY IMAGES GETTY IMAGES EUROPE

Ändå är minnet av 1900-talets skinndoftande uppror starkt och nästan alla kan se den omtalade jackan framför sig på någon strulig, men sexig och helst missförstådd, ung rebell.

Någon minns den ultimata bikerjackan som bars av huvudpersonen Annika i Roy Anderssons film En kärlekshistoria från 1970. En annan ser den röda skinnjackan som Brad Pitt bar i Fight club. En tredje suckar längtansfullt efter Patrick Swayzes look i Dirty dancing.

Johnny Depp och Kate Moss i skinnjackor 1994.Johnny Depp och Kate Moss i skinnjackor 1994.Johnny Depp och Kate Moss i skinnjackor 1994.
Johnny Depp och Kate Moss i skinnjackor 1994. Foto: RON GALELLA, LTD. / RON GALELLA COLLECTION VIA GETTY RON GALELLA COLLE

– Vi går tillbaka och kikar på det gamla med jämna mellanrum, hur bikerjackan såg ut från början. Jag hämtar inspiration där, jämför med dagens modebild och försöker göra något eget, säger Ingela Lundin.

2023 matchas jackan bäst med minikjol, korta shorts, endast strumpbyxor eller inga byxor alls (tack Chloé för hotpantsen!). Det är mycket ben som gäller och gärna en krockstylad look där bikerstilen möter något betydligt mer elegant och sparsmakat. Det finns massor av jackor att fynda second hand, särskilt från tider då den faktiskt var rebellisk. Sexig? Det är den definitivt fortfarande. Och om du tar hand om den väl kan den bli en investering för livet.

Bella Hadid i en elegant skinnjackelook.Bella Hadid i en elegant skinnjackelook.Bella Hadid i en elegant skinnjackelook.
Bella Hadid i en elegant skinnjackelook. Foto: NCP/STAR MAX / GC IMAGES

– Det bästa tipset för att den ska hålla är att använda den ofta. Annars kan skinnet torka och bli hårt. Sedan kan man byta foder om man har haft den länge, det är ett enkelt sätt att ”renovera” den. Jag har själv bytt foder i jackor från 60-talet, säger Ingela Lundin.

LÄS MER Cargo-modet: Läs allt om fickornas revansch!
LÄS MER
Kunglig guide: 16 skönhetsprodukter som kungligheter älskar