Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Har du tröttnat på maskor i dina svarta strumpbyxor?Har du tröttnat på maskor i dina svarta strumpbyxor?Har du tröttnat på maskor i dina svarta strumpbyxor?
Har du tröttnat på maskor i dina svarta strumpbyxor? Foto: Jason Lloyd Evans

Så får du dina strumpbyxor att hålla mer än en gång

Det är högsäsong för nylonstrumpbyxor – och för trasiga sådana likaså. Damernas Värld ger dig smarta knep för att få strumpbyxorna att hålla (mycket!) längre än bara en gång.

Inte nog med att det är dumt för miljön – plånboken suckar förmodligen också varje gång du investerar i ett par nya nylonstrumpbyxor. Men oavsett kvalitet, varumärke eller tjocklek är det förbaskat svårt att få strumpbyxorna att hålla mer än en gång. Därför har Damernas Värld samlat skötselråd och ett genidrag för att få strumpbyxorna att faktiskt hålla.

Tips 1: Välj rätt denier i strumpbyxor

Den, eller denier som det också benämns som, är tjockleken på strumpbyxor och nylonstrumpbyxor. Ju högre den – desto tjockare strumpbyxa. Generellt brukar tunna strumpbyxor (som enklare går sönder!) ligga på cirka 10-15 den och mer vardagliga strumpbyxor runt 20-60 den. Tjocka strumpbyxor räknas över 60 den. När du köper strumpbyxor kan du också slänga ett extra öga på hur de är sydda. Ser du att nylonet är sytt som i små rutnät håller de längre än om de går som en enkel rad.

LÄS OCKSÅ: Swedish Stockings gör strumpbyxor av återvunna fiskenät

Tips 2: Lägg strumpbyxorna i frysen

Nej, vi skojar inte. Ett gammalt husmorsknep för nya nylonstrumpbyxor är att skölja dem i vatten, vrida ur dem och sen lägga dem i en försluten påse i frysen. Det sägs att strumpbyxorna kan förstärkas eftersom nylonet (polyamid) genom fukt får större hållbarhet. Om det verkligen fungerar låter vi vara osagt, men det kan vara värt ett försök.

Maxa livslängden på dina strumpbyxor genom våra smarta knep.Maxa livslängden på dina strumpbyxor genom våra smarta knep.Maxa livslängden på dina strumpbyxor genom våra smarta knep.
Maxa livslängden på dina strumpbyxor genom våra smarta knep. Foto: Jason Lloyd Evans

Tips 3: Spraya med hårspray

Hårspray ska också, enligt gamla husmorsknep, hjälpa till att stärka strumpbyxorna där du vanligtvis får maskor. Effekten försvinner efter tvätt, så spraya lös innan varje användning.

LÄS MER: 45 modehacks som förenklar ditt liv (aldrig mer garderobskrångel!)

Tips 4: Ta på dig strumpbyxorna på rätt sätt

Börja med att ta av dig ringar, klocka, armband och annat som kan ge maskor i strumpbyxorna. Om du har långa, vassa naglar kan det vara smart att bära fingervantar när du tar på dig strumpbyxorna. Rulla sedan strumpbyxorna över benen och upp över höfterna – dra och slit inte i dem! Kom också ihåg att dra försiktigt i strumpbyxorna innan du tar på dig dem den första gången för att fibrerna ska stramas ut.

Strumpbyxor håller längre om du lägger dem i frysen innan användning.Strumpbyxor håller längre om du lägger dem i frysen innan användning.Strumpbyxor håller längre om du lägger dem i frysen innan användning.
Strumpbyxor håller längre om du lägger dem i frysen innan användning. Foto: Jason Lloyd Evans

Tips 5: Tvätta nylonstrumpbyxor

Risken att strumpbyxorna går sönder i tvätten är överhängande – därför är det bra att vara förberedd. Tvätta aldrig strumpbyxor tillsammans med behåar och andra plagg med dragkedjor eller hyskor. Om du maskintvättar dem ska du aldrig använda sköljmedel och inte tvätta i mer än 30 grader – allra helst ska du handtvätt. Kom ihåg att hängtorka strumpbyxorna och aldrig torktumla. 

Tips 6: Rädda strumpbyxor med nagellack

Om du får en maska i strumpbyxor funkar det galant att rädda med lite genomskinligt nagellack. Har du tjockare strumpbyxor kan du självklart rädda dem med nål och tråd.

... och om olyckan är framme – så här kan du återanvända trasiga strumpbyxor

1. Putsa skorna! Strumpbyxornas nylon drar åt sig damm och funkar perfekt att göra skorna skinande rena med.

2. Använd som bomullsrondeller! Klipp små runda bitar av gamla strumpbyxor och använd till sminkborttagning eller nagellacksborttagning. Miljötänk!

3. Putsa silver! Nylon funkar utmärkt som trasa när det är silverputsdags.

4. Gör till hårsnoddar! Klipp strumpbyxorna i tvärs över och återanvänd som snoddar. Perfekt återbruk och dessutom skonsamt mot håret.

https://www.instagram.com/p/BdmrPgrBizR/

5. Lämna in till återvinning! Även om det känns enkelt att slänga gamla tunna strumbyxor i soporna är det helfel. Lämna in till klädåtervinning – även om de är trasiga används textfibrerna till återbruk och blir andra ting såsom till exempel isolering. Smart, va?

LÄS MER: Så hittar du rätt nyans på strumpbyxor