Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Så tvättar du dina Converse i tvättmaskin så att de blir som nya igen.Så tvättar du dina Converse i tvättmaskin så att de blir som nya igen.Så tvättar du dina Converse i tvättmaskin så att de blir som nya igen.
Så tvättar du dina Converse i tvättmaskin så att de blir som nya igen. Foto: Shutterstock

Så tvättar du Converse och andra tygskor så att de blir som nya igen

Går det att få smutsiga tygskor och sneakers att bli sådär krispigt vita igen? Svar: ja! Med rätt grader på tvättmaskinen och rätt metod när du skrubbar blir dina Converse som nyköpta på nolltid.

Tvätta Converse, steg 1: Ta bort skosnörena

Snöra upp skorna för att få fram så mycket av det vita tyget som möjligt. Du kan rengöra skosnörena för sig genom att låta dem dra i en balja med varmt vatten och tvål och sedan låta dem torka. Du kan också tvätta skosnörena i tvättmaskin. Det kan dock vara svårt att få skosnörena sådär krispvita som de var i början. Ett alternativ kan vara att ersätta de gamla med nya.

Steg 1: Ta bort skosnörena från dina Converse.Steg 1: Ta bort skosnörena från dina Converse.Steg 1: Ta bort skosnörena från dina Converse.
Steg 1: Ta bort skosnörena från dina Converse.

LÄS OCKSÅ: Så tar du hand om dina skor så de håller – expertens bästa knep

Tvätta tygskor, steg 2: Skölj tygskorna i kallt vatten

Du kan antingen låta det kalla vattnet rinna över Conversen eller lägga tygskorna i en hink med kallt vatten. Huvudsaken är att de blir blöta. Lägg ut plastpåsar eller en gammal vaxduk på till exempel diskbänken eller golvet och ställ skorna ovanpå. Snart ska vi skrubba skorna vilket kan stänka och smutsa ned. Så ta det säkra före det osäkra och använd plast underst.

LÄS OCKSÅ: Vårskor för alla plånböcker – 42 trendiga par att klicka hem

Steg 2: Skölj tygskorna i kallt vatten.Steg 2: Skölj tygskorna i kallt vatten.Steg 2: Skölj tygskorna i kallt vatten.
Steg 2: Skölj tygskorna i kallt vatten.

Tvätta skor, steg 3: Gör en pasta av bakpulver och vinäger

Blanda ungefär två delar bakpulver med tre delar vinäger i ett glas eller en plastskål. Mängden är inte helt exakt så testa dig fram tills du får en skummande pasta.

Obs! Använd inte metall när du gör pastan, varken metallskål eller en metallsked, eftersom metallen kan reagera med vinägern.

Steg 3: Gör en pasta av bakpulver och vinäger.Steg 3: Gör en pasta av bakpulver och vinäger.Steg 3: Gör en pasta av bakpulver och vinäger.
Steg 3: Gör en pasta av bakpulver och vinäger.

Tvätta Converse, steg 4: Skrubba för hand!

Använd en gammal tandborste eller nagelborste för att skrubba pastan på skorna. Skrubba lätt över hela skon, men lägg ditt skrubbfokus på smutsiga fläckar.

Steg 4: Skrubba dina Converse för hand!Steg 4: Skrubba dina Converse för hand!Steg 4: Skrubba dina Converse för hand!
Steg 4: Skrubba dina Converse för hand!

Tvätta Converse, steg 5: Skölj i kallt vatten, igen

När du sköljer av skorna kan du se om det finns ställen du behöver skrubba mer på. När du känner dig klar kan du skölja av dem en sista gång, för nu ska de in i tvättmaskinen.

LÄS OCKSÅ: Så kan torrschampo rädda dina ballerinas (hejdå illaluktande skor!)

Steg 5: Skölj i kallt vatten, igen.Steg 5: Skölj i kallt vatten, igen.Steg 5: Skölj i kallt vatten, igen.
Steg 5: Skölj i kallt vatten, igen.

Tvätta tygskor, steg 6: In i tvättmaskinen

Nu ska skorna tvättas. Det finns bloggare som skriver att de brukar tvätta Converse i 40 grader, men för att vara på den säkra sidan föreslår vi att du tvättar dem i kallt vatten. Värme kan nämligen krympa skorna och göra att limmet i skorna förstörs. Om du inte vill att skorna ska studsa omkring i tvättmaskinen kan du lägga dem i en tvättpåse eller ”bh-påse”. Har du ingen sådan kan du lägga dem i ett örngott. Alltså, tvätta skorna en standardtvätt i kallt vatten tillsammans med lite vanligt tvättmedel. Torktumla inte.

Steg 6: tvätta dina Converse i tvättmaskinen.Steg 6: tvätta dina Converse i tvättmaskinen.Steg 6: tvätta dina Converse i tvättmaskinen.
Steg 6: tvätta dina Converse i tvättmaskinen.

Tvätta Converse, steg 7: Låt skorna lufttorka

När tvättmaskinen piper klar tar du ut skorna, ställer dem upp och låter dem torka helt av sig själva. Om det är soligt ute kan du låta dem torka utomhus, vilket gör att de torkar lite snabbare.

Steg 7: Låt tygskorna lufttorka.Steg 7: Låt tygskorna lufttorka.Steg 7: Låt tygskorna lufttorka.
Steg 7: Låt tygskorna lufttorka.

Tvätta tygskor, steg 8: Snöra på skosnörena och du är klar

Snöra upp Conversen med dina tvättade snören eller med de nyinköpta, och voila – du är klar och har förhoppningsvis kritvita tygskor igen! Den första gången du använder skorna kan de kännas lite stela efter tvätten, men det släpper.

LÄS OCKSÅ: 5 vanliga skönhetsmyter (vilka trodde du på?)

Bildkälla: Wikihow