Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

V Ave Shoe Repair lanserar ljus med doft av sommaridyll

Stubbar, blanka sjöar och Berslagsidyll är utgångspunkten när svenska V Ave Shoe Repair ger sig in på en ny designbana. Nämligen dofter. Den 12 december 2012 släpper V Ave Shoe Repair sin första doftupplevelse i form av ett doftljus.  
Denna välluktande och väldesignade inrednings- och njutningsaccessoar har fått namnet ”Fatwood” och bär en bas av tall, med övertoner grapefrukt, ylang ylang och basilika. 

Astrid Olsson och Lee Cotter, som är designerparet bakom V Ave Shoe Repair, har hämtat inspiration till doftljuset från sitt sommarhus i Roslagen. För Damernas.se berättar Lee Cotter om livet på landet, sin passion för dofter och vad vi kan vänta oss härnäst V Ave Shoe Repair ...

Psst. V Ave Shoe Repairs doftljuset ”Fatwood” kommer att säljas i V Ave Shoe Repairs egna butiker på Mäster Samuelsgatan 2 och Bondegatan 1 i Stockolm, men du kan även skeppa hem dem via vave-shoerepair.com. Priset ligger på 695 kronor.Hur kommer det sig att ni gör ett doftljus?– Det började med att jag jobbade med ett välgörenhetsprojekt för ett och ett halvt år sedan, där jag tog fram en doft. Jag bidrog med min tid och kreativitet. Doften togs fram nere i Paris och jag fick hjälp att få fram färg och form i doftform. Det var fantastiskt! Doft och smak har lika stor inverkan på oss som hörsel och syn.
Ett exempel på detta var första gången när jag gick in på Colette i Paris. Det var 1994 eller 1995 och jag kände doften av deras room spray. När jag återvände till Colette efter något år kände jag samma doft och kunde minnas exakt vad jag sett där när jag var där första gången. Lång anekdot visserligen, men kontentan är att bilder och dofter är lätta att koppla ihop. Det är dessutom en enklare process att ta fram ett doftljus än en parfym ..., säger Lee Cotter till Damernas Värld. 

Doftljuset har fått namnet "Fatwood", varför?– Jag fick idén till namnet efter att det avverkades en hel del skog ute vid vårt lantställe för ett par år sedan.  I stubbar kan man nämligen hitta stelnad koda som förr användes som firestarters. Fatwood är ett gammeldags ord för detta. 

Vad är ditt starkaste doftminne?– Det är ett minne från när jag gick i plugget i England och bar skoluniform. Det var en uniform i flanell, och man kunde köpa till en duffel till rabatterat pris. Den var grå med vitt teddytyg. Jag minns exakt hur den doftade. 

Är det ett bra eller dåligt doftminne?– Det är med blandade känslor som jag tänker på den uniformen. Jag hatade skoluniformen. Du kan ju tänka dig att vara sex år, ha slips, en kavaj som stack i nacken och shorts på hösten. Däremot har jag alltid haft skoluniformen som utgångspunkt i min design. Och jag kan tycka att det är vackert med uniform, även om det står för något som jag inte tycker om, att alla ska ha likadana kläder och ställa sig på ett led ...

Var kommer inspirationen till doften ifrån?– Doften speglar inte så mycket mode, utan snarare livet i sig. Framförallt att åka till vårt sommarhus. Jag brukar säga att jag kalibrerar hjärnan när jag är där. Jag behöver man bara tänka på mat, hugga ved, om man ska bada eller ro ut med ekan. Det är som att komma tillbaka till noll. Det funkar inte att bara fylla på, utan man måste också tömma. Och det gör jag just där. Det där stället har blivit en form av bas i verkligheten. 

Det låter ju helt fantastiskt ...– Ja, det är fantastiskt. Det är ett skogsvaktarhus från sekelskiftet, med sjötomt. Det ligger precis vid ett skogsbryn, i närheten av en äng och en brygga. Det finns ingen el, där man tvagar sig bakom huset.

Det låter onekligen fint, men det låter också väldigt långt ifrån V Ave Shoe Repair. Jag tänker mycket på futurism och arkitektur när jag tänker på V Ave Shoe Repair, snarare än ängar och sommarstugor ...– Vårt privatliv är en del, och det rent estetiska är en annan. Vi har en ju en son och för oss är det viktigt att han inte bara får uppleva storstäder och mode, utan får veta hur det känns att gå barfota i gräset.

Först doftljus, sedan parfym? Eller? – Jag kommer vara vag i mitt svar, men om jag säger så här: Jag har en brinnande passion för just doft och jag kommer jobba vidare med detta. Men det finns ingen strategi eller ett slutdatum för något. 

Vad kan vi vänta oss härnäst? Finns det något du drömmer om att designa?– Jag älskar att formge saker generellt och drömmer om att formge en stol. Men jag vet också mina begränsningar, och jag skulle aldrig kunna ge mig in på det. Just nu sitter jag och ritar på solglasögon – bara för att jag tycker att det är roligt. men som svar på sin fråga så finns det en lista på vad vi skulle vilja göra inom ramen för V Ave Shoe Repair.