Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Våren 2013 hos mönstermästarna Marimekko

Att mode ska vara svart och svårt är ingenting för de finländska mönstermästarna på Marimekko. De har skapat färgglada modeplagg sedan 1950-talet och de hävdar med bestämdhet att det finns ett tryck för alla. 

Blommiga träskor, randiga strumpor, prickiga byxor och en klänning  som är tillverkad i ett tyg som heter Ice-cream, allt finns i Marimekkos vår- och sommarkollektion för 2013. Denna gång har de hämtat sin inspiration från det abstrakta i naturen, när de skapat sina plagg.

Damernas.se fick chans att spana in kollektionen under veckan och ställa några frågor till företagets  chefsdesigner Noora Niinikoski. Hur kom det sig att Marimekko valde att visa sin vår- och sommarkollektion 2013 i New York?                                              – Vi ville visa upp våra plagg på den internationella modescenen. Det kändes naturligt att välja just New York Fashion Week, då vi öppnat många butiker i USA under den senaste tiden. Och visst blev vår visning lyckad. Jag såg faktiskt inte en enda människa i publiken som inte log.Varför tror du att Marimekko är ett så populärt märke?– På senaste tiden känns det som att fler fått upp ögonen för de mönstrade kläderna, som ju är Marimekkos signum. Folk har blivit väldigt modiga och vågar bära prints av olika slag. Människor som lever i dag behöver all positiv energi de kan få och det är kul att vi kan ge dem det, genom våra färgglada plagg. Mönstertrenden är stor denna höst. Hur kombinerar man dessa prints på bästa sätt?– Du kan börja med att mixa två enklare mönster, som exempelvis randigt och prickigt Sedan kan du gå vidare och mixa dessa med ett mer avancerat tryck. När du börjar blanda grafiska mönster med exempelvis blomprints, då har du kommit långt, då är du riktigt modig. Så mitt tips är att börja mixa enklare mönster, för att sedan göra det mer avancerat. 

 Vill du ge våra läsare några vårtips? – Ha kul med färger och mönster! Man kan faktiskt få energi från de plagg man bär. Många människor i dag går ju klädda i väldigt neutrala plagg. Men om du bara vågar ge dig in i den färgglada världen, så lovar jag att du kommer att älska den!

Klicka på bilderna här nedan om du är nyfiken på hur kollektionen ser ut!

Foto: Linnea Wermeling