Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Artisterna Rihanna, Cornelia Jakobs och Janelle Monae är några av de kändisar som valt så kallade nakenklänningar på röda mattan. Men de är långt ifrån ensamma om det ...Artisterna Rihanna, Cornelia Jakobs och Janelle Monae är några av de kändisar som valt så kallade nakenklänningar på röda mattan. Men de är långt ifrån ensamma om det ...Artisterna Rihanna, Cornelia Jakobs och Janelle Monae är några av de kändisar som valt så kallade nakenklänningar på röda mattan. Men de är långt ifrån ensamma om det ...
1 AV 2
Se kändisarna som hakat på vågade röda mattan-trenden
2 AV 2
Artisterna Rihanna, Cornelia Jakobs och Janelle Monae är några av de kändisar som valt så kallade nakenklänningar på röda mattan. Men de är långt ifrån ensamma om det ...
Foto: TT

Varför är alla ”nakna” på röda mattan?

Ingen kan provoceras av en naken kropp, 2023. Eller? Allt fler stjärnor väljer att visa mer hud än kläder på galasäsongens röda mattor och omtalade klänningar blir snackisar över hela världen. Men varför nu? Och hur blev en transparent klänning plötsligt ett statement – igen?

Beyoncé har gjort det. Megan Fox, Kendall Jenner och Kate Moss likaså. Men under galasäsongen 2022 var det troligtvis fler celebriteter än någonsin, som Kaia Gerber, Cara Delevingne och Doja Cat, som valde att bära ”nakendressat” på röda mattan. Vi pratar alltså mer synlig hud än tyg, gärna en eller två skymtande bröstvårtor och endast ett skirt, transparent lager mellan kropp och världen utanför. Och inför årets galasäsong förväntar vi oss Peak Naket.

Melodifestivalvinnaren Cornelia Jakobs på röda mattan under Eurovision Song Contest i Turin, i transparent strassklänning.Melodifestivalvinnaren Cornelia Jakobs på röda mattan under Eurovision Song Contest i Turin, i transparent strassklänning.Melodifestivalvinnaren Cornelia Jakobs på röda mattan under Eurovision Song Contest i Turin, i transparent strassklänning.
Melodifestivalvinnaren Cornelia Jakobs på röda mattan under Eurovision Song Contest i Turin, i transparent strassklänning. Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

Met-galen påverkar trenden

– Bortsett från chockfaktorn, som några alltid vill åt, så tror jag att det är en rad faktorer som tillsammans gör att det är mer naket på röda mattan nu, säger Elizabeth Castaldo Lundén, som är doktor i modevetenskap och har skrivit boken Fashion on the red carpet: A history of the Oscars, fashion and globalization.

– En sak är Met-galans stora inflytande. Den har blivit väldigt populär och röda mattan där är mer konstinriktad och fri. Det har inspirerat kändisar att våga mer på andra event också.

Doja Cat i Schiaparelli på Billboardagalan 2022. Beyoncé i Givenchy på MET-galan 2015.Doja Cat i Schiaparelli på Billboardagalan 2022. Beyoncé i Givenchy på MET-galan 2015.Doja Cat i Schiaparelli på Billboardagalan 2022. Beyoncé i Givenchy på MET-galan 2015.
Doja Cat i Schiaparelli på Billboardagalan 2022. Beyoncé i Givenchy på MET-galan 2015. Foto: TT/TT

Hon berättar att många stjärnor har kontrakt med olika designer, och tidigare handlade det oftast om att bära måttsydda klänningar från designernas egna kollektioner. Nu är det dock vanligare att designern och stjärnan skapar något tillsammans från scratch, för ett specifikt event. Även det leder till att de tar ut svängarna mer, eftersom de inte måste ta hänsyn till att plagget ska tilltala en bredare målgrupp och sälja. 

– Designern skapar en kreation som ska sprida varumärkets namn i stället för att visa upp en produkt, förklarar Elizabeth Castaldo Lundén. 

Artisten och skådespelaren Janelle Monae i en av de mest spektakulära klänningarna från vårens kollektioner, signerad Christian Siriano. Monae bar den under Vanity Fairs Oscars-fest. Modellen Kendall Jenner bar en liknade design – på bröllop.Artisten och skådespelaren Janelle Monae i en av de mest spektakulära klänningarna från vårens kollektioner, signerad Christian Siriano. Monae bar den under Vanity Fairs Oscars-fest. Modellen Kendall Jenner bar en liknade design – på bröllop.Artisten och skådespelaren Janelle Monae i en av de mest spektakulära klänningarna från vårens kollektioner, signerad Christian Siriano. Monae bar den under Vanity Fairs Oscars-fest. Modellen Kendall Jenner bar en liknade design – på bröllop.
Artisten och skådespelaren Janelle Monae i en av de mest spektakulära klänningarna från vårens kollektioner, signerad Christian Siriano. Monae bar den under Vanity Fairs Oscars-fest. Modellen Kendall Jenner bar en liknade design – på bröllop. Foto: EVAN AGOSTINI / AP TT NYHETSBYRÅN

 

Cher – drottningen av nakenklänningar

Men att chocka på röda mattan, genom att visa mycket hud – är det ens möjligt 2023? Jämfört med 1960-talet, då respekten för den röda mattan för första gången började utmanas, är det åtminstone svårare. På mitten av 60- och 70-talen började artister och skådespelare upptäcka att just chockfaktorn i en avklädd klänning var något som kunde leda till kändisskap. Snabbt.

Människor ville chocka genom att visa mer hud och modet ändrades, med mer fokus på ungdomskultur.

– På den tiden var det en blandning av att människor ville chocka genom att visa mer hud och att modet ändrades och det blev mer fokus på ungdomskultur. Då kunde en kort kjol vara chockerande, berättar Elizabeth Castaldo Lundén och tillägger:

– Drottningen av den här looken, the mothership, är Cher. Och hennes samarbete med Bob Mackie, som gjorde hennes kläder till röda mattan och till hennes tv-shower.

Röda mattans drottning, Cher, tillsammans med designern Bob Mackie, 1974.Röda mattans drottning, Cher, tillsammans med designern Bob Mackie, 1974.Röda mattans drottning, Cher, tillsammans med designern Bob Mackie, 1974.
Röda mattans drottning, Cher, tillsammans med designern Bob Mackie, 1974. Foto: RON GALELLA / RON GALELLA COLLECTION VIA GETTY RON GALELLA COLLE

Sedan finns det förstås ett antal oplanerade nakenchocker, som när Barbra Streisands byxdress från Scaasi, som hon bar på Oscarsgalan 1969, visade sig vara helt genomskinlig i ljuset från strålkastarna. 

Barbra Streisand i byxdress från Scaasi på Oscarsgalan 1969. Plagget visade sig vara genomskinlig i kamerablixtarna.Barbra Streisand i byxdress från Scaasi på Oscarsgalan 1969. Plagget visade sig vara genomskinlig i kamerablixtarna.Barbra Streisand i byxdress från Scaasi på Oscarsgalan 1969. Plagget visade sig vara genomskinlig i kamerablixtarna.
Barbra Streisand i byxdress från Scaasi på Oscarsgalan 1969. Plagget visade sig vara genomskinlig i kamerablixtarna. Foto: RON GALELLA / RON GALELLA COLLECTION VIA GETTY RON GALELLA COLLE

– Men att endast ha en ”naken” klänning är inte lika mycket en chockfaktor nu. Vi har sett kroppar länge, så för att få uppmärksamhet behövs oftast något mer. 

Ändå blev Lily James klänning från Atelier Versace på Met-galan och Paris Hiltons klänning från Atelier Zuhra på Grammy Awards minst sagt omtalade förra året. Hyllade, av de allra flesta, och omskrivna av alla – det är tydligt att synliga kroppsdelar fortfarande både provocerar och fascinerar. 

Entreprenören, dj- och tv-stjärnan Paris Hilton i avslöjande klänning från Atelier Zuhra under Grammys i våras.Entreprenören, dj- och tv-stjärnan Paris Hilton i avslöjande klänning från Atelier Zuhra under Grammys i våras.Entreprenören, dj- och tv-stjärnan Paris Hilton i avslöjande klänning från Atelier Zuhra under Grammys i våras.
Entreprenören, dj- och tv-stjärnan Paris Hilton i avslöjande klänning från Atelier Zuhra under Grammys i våras. Foto: MEGA CHANNEL / MEGA TT NYHETSBYRÅN

Att nakenklänningen varit ett trendigt it-plagg på catwalken de senaste åren hjälper förstås till, liksom det faktum att bilder nu sprids snabbare över världen än någon hinner dubbelklicka för like.

Modellen Emily Ratajkowski och skådespelaren Lily James på Met-galan 2022.Modellen Emily Ratajkowski och skådespelaren Lily James på Met-galan 2022.Modellen Emily Ratajkowski och skådespelaren Lily James på Met-galan 2022.
Modellen Emily Ratajkowski och skådespelaren Lily James på Met-galan 2022. Foto: CINDY ORD/MG22 / GETTY IMAGES FOR THE MET MUSEUM/VOGUE GETTY IMAGES

– Jag tror att det är en dåtida diskussion att ha respekt för röda mattan. Den hänger ihop med idén om att Hollywood är en amerikansk version av kungligheter, så man ville följa vissa formaliteter … 

Ett tidigt exempel på en avslöjande klänning: supermodellen Kate Moss fotograferad på Look of the Year-festen i London 1993.Ett tidigt exempel på en avslöjande klänning: supermodellen Kate Moss fotograferad på Look of the Year-festen i London 1993.Ett tidigt exempel på en avslöjande klänning: supermodellen Kate Moss fotograferad på Look of the Year-festen i London 1993.
Ett tidigt exempel på en avslöjande klänning: supermodellen Kate Moss fotograferad på Look of the Year-festen i London 1993. Foto: RICHARD YOUNG/REX / SHUTTERSTOCK EDITORIAL TT NYHETSBYRÅN

Samtidigt, förklarar Elizabeth Castaldo Lundén, är kulturerna i Sverige och USA, där de flesta stora röda mattor rullas ut, väldigt olika när det gäller synen på kroppen – även i dag. Hon nämner att både Instagram och Facebook tar bort bilder som visar för mycket kropp, exempelvis om brösten syns på en mamma som ammar. Och kanske är just detta den viktigaste faktorn, som gör att en avklädd kropp faktiskt kan provocera igen, trots att året är 2023: Att visa upp något som inte är tillåtet att sprida i sociala medier måste vara ett av nutidens starkaste statement.

I Sverige är det inte lika vanligt med den avklädda trenden som internationellt. Men Loreen var förhållandevis tidigt ute och testade trenden i en klänning av Fady el-Khory på Polarpriset 2019.I Sverige är det inte lika vanligt med den avklädda trenden som internationellt. Men Loreen var förhållandevis tidigt ute och testade trenden i en klänning av Fady el-Khory på Polarpriset 2019.I Sverige är det inte lika vanligt med den avklädda trenden som internationellt. Men Loreen var förhållandevis tidigt ute och testade trenden i en klänning av Fady el-Khory på Polarpriset 2019.
I Sverige är det inte lika vanligt med den avklädda trenden som internationellt. Men Loreen var förhållandevis tidigt ute och testade trenden i en klänning av Fady el-Khory på Polarpriset 2019. Foto: KARIN TÖRNBLOM/TT / KARIN TÖRNBLOM TT NYHETSBYRÅN

– När gränsen har dragits blir det provocerande och det skapar ett behov av att flytta den. Det handlar om personlig frihet. Det var det vi såg på 1960-talet och det vi ser nu, fast av olika anledningar, säger Elizabeth Castaldo Lundén. 

Sångerskan, skådespelaren och entreprenören Rihanna var tidig med att visa mer än de flesta på röda mattan; detta är en klassisk look från Adam Selman från CDFA-galan 2015.Sångerskan, skådespelaren och entreprenören Rihanna var tidig med att visa mer än de flesta på röda mattan; detta är en klassisk look från Adam Selman från CDFA-galan 2015.Sångerskan, skådespelaren och entreprenören Rihanna var tidig med att visa mer än de flesta på röda mattan; detta är en klassisk look från Adam Selman från CDFA-galan 2015.
Sångerskan, skådespelaren och entreprenören Rihanna var tidig med att visa mer än de flesta på röda mattan; detta är en klassisk look från Adam Selman från CDFA-galan 2015. Foto: SONIA MOSKOWITZ / ZUMA PRESS TT NYHETSBYRÅN

LÄS OCKSÅ Nu ska underkläderna synas – Kim Kardashian leder trenden 

LÄS OCKSÅ Chefredaktören: 30 tidlösa tips för säker stil