Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Chris Evert med sitt tennisarmband under Wimbledon i slutet av 70-talet.Chris Evert med sitt tennisarmband under Wimbledon i slutet av 70-talet.Chris Evert med sitt tennisarmband under Wimbledon i slutet av 70-talet.
Chris Evert med sitt tennisarmband under Wimbledon i slutet av 70-talet. Foto: Getty

US Open-dramatiken som gav namn åt tennisarmbandet

Grand Slam-turnéringarna i tennis har gett oss många klassiska ögonblick, och även modeögonblick! Så här sägs det ha gått till när en olyckshändelse gav namn åt ett av världens mest populära smycken, tennisarmbandet – för 33 år sedan.

Tennisturnéringen US Open, som skulle ha spelats nu, anses av många tennisälskare vara en av höjdpunkterna varje sommar. Men årets turnéring är osäker – den pandemi som har präglat världen under året har även gjort att även denna anrika turnéring, som startades redan 1881, riskeras att ställa in. Under åren har Grand Slam-turnéringarna bjudit på många historiska ögonblick – flera av dem inbegriper vår egen Björn Borg (som dock aldrig vann just US Open). Men det finns även ett, i modesammanhang, klassiskt ögonblick som lär ha gett namn till den typ av diamantarmband som än i dag kallas just tennisarmband. 

Chris Evert under Wimbledon i slutet av 70-talet med ett så kallat ”tennnisarmband” runt handleden.Chris Evert under Wimbledon i slutet av 70-talet med ett så kallat ”tennnisarmband” runt handleden.Chris Evert under Wimbledon i slutet av 70-talet med ett så kallat ”tennnisarmband” runt handleden.
Chris Evert under Wimbledon i slutet av 70-talet med ett så kallat ”tennnisarmband” runt handleden. Foto: MIRRORPIX / GETTY IMAGES MIRRORPIX

Varför heter det tennisarmband?

1987 deltar det amerikanska tennisproffset Chris Evert i turnéringen. Under en match ser publiken hur något glimmar till högt uppe i luften, varpå Evert avbryter spelet och börjar leta i gräset. Publiken håller andan tills Evert, efter några långa minuter, verkar hittar vad hon söker och matchen kan återupptas. När Chris Evert efter matchen får frågan vad som hände säger hon: ”I dropped my tennis bracelet” (”Jag tappade mitt tennisarmband”) – och plötsligt hade den typ av slanka exklusiva armband med stenar, ursprungligen diamanter, innefattande längs hela länken fått ett namn. 

LÄS ÄVEN Modechefen: ”Så stylar du dina träningstights till vardags”.