1 AV 2
Se kvinnliga kungligheternas inspirerande stilar
2 AV 2

Världens bäst klädda kungligheter – 25 kvinnor att inspireras av

I Sverige är vi bortskämda med välklädda kungligheter; drottning Silvia är en ständig inspiration liksom kronprinsessan Victoria och prinsessorna Sofia och Madeleine. Men det finns fler kungligheter världen över som har inspirerande stil och avundsvärda garderober. Här är 25 av världens bäst klädda kungligheter. 

Damernas Värld

Vilka kungligheter klär sig bäst? Detta listas och rankas av flera magasin världen över varje år och ganska ofta är det svensk representation på listorna. Antingen är Silvia, Victoria, Sofia eller Madeleine med, som sig bör. Dags för utblick och dags för Damernas Världs lista över bäst klädda kungligheter från hela världen. Utan inbördes ordning – här är 25 välklädda kungligheter.

1. Kronprinsessan Victoria av Sverige 

Foto: SHUTTERSTOCK EDITORIAL TT NYHETSBYRÅN

(Född 1977) Sveriges egen Kronprinssessa har en självklar plats på denna lista! Victoria är alltid välklädd och bär allra mest svensk design när hon är ute och representerar Sverige runtom i landet och världen. Hennes klassiska stil inspirerar och hon räds inte heller att lyfta fram nya svenska designer i sina klädval.
Instagram: @kungahuset 

LÄS MER: Vi har samlat Kronprinssessan Victorias stilresa genom åren 

2. Sirivannavari Nariratana – prinsessa av Thailand

Foto: Francois Mori / TT NYHETSBYRÅN

(Född 1987) Den thailändska prinsessan Sirivannavari är dotter till kung Vajiralongkorns och är född 1987. Hon har representerat Thailand vid internationella tävlingar i badminton och dressyr men i dag är mode hennes stora intresse. Hon verkar som designer för egna märket Sirivannavari med en tydlig kunglig, klassisk stil och syns ofta på första raden när det vankas modevisningar i Paris, Milano och New York.  
Instagram: @welove_sirivannavari  

3. Pauline Ducruet – barnbarn till Grace Kelly 

Foto: KCS Presse / MEGA / TT NYHETSBYRÅN

(Född 1994) Pauline Ducruet är dotter till prinsessan Stephanie av Monaco, och barnbarn till Grace Kelly. Pauline är också designer för egna märket Alter Design, som hon kallar för ett icke-binärt och hållbart märke. Hon studerade design i New York på Parsons och har hunnit praktisera både på Vogue och Louis Vuitton. Vi gissar att vi kommer att få se mer av denna kvinna!
Instagram: @paulinedcrt 

4. Mary – kronprinsessan av Danmark 

Foto: SÖREN STEFFEN / DANA PRESS TT NYHETSBYRÅN

(Född 1972) Danska prinsessan Mary Donaldson har sedan hon flyttade till Danmark för snart 20 år sen visat gång på gång att hon är en av de bäst klädda kungligheterna i världen. Vi älskar hennes chica stil som aldrig blir tantig eller trist. Mary har ett stort modeintresse och är stamgäst på Copenhagen Fashion Week.
Instagram: @detdanskekongehus 

LÄS MER: Se 8 av kronprinsessan Marys minnesvärda och kungliga looks 

5. Drottning Rania av Jordanien 

Foto: NEWSPIX INTERNATIONAL / STELLA PICTURES NEWSPIX

(Född 1970) Rania Al-Abdullah föddes i Kuwait av palestinska föräldrar, tog sin affärsexamen vid universitetet i Kairo och flydde under Gulfkriget till Amman där hon träffade prins Abdulla, som numera är kung Abdulla II av Jordanien. Hon gillar monokroma looks, pennkjolar och blusar, är inte rädd för färg och är alltid elegant och trendig. Inte konstigt att hon ständigt är med på listor över världens bäst klädda.
Instagram: @queenrania 

6. Prinsessan Madeleine av Sverige

(Född 1982) Att Madeleine är självskriven på vår lista överraskar nog ingen. Madeleine har ett gott öga till modehus som Valentino Garavani (som ansvarade för hennes brudklänning) men även Giambattista Valli, Elie Saab och Erdem. Alltid chic och med en förkärlek till blommigt och pasteller och med lagom mycket trendkänsla.
Instagram: @princess_madeleine_of_sweden 

LÄS MER: Prinsessan Madeleines ljuvliga stilresa – från då till nu 

7. Prinsessan Maria-Olympia av Grekland 

Foto: Xavier Collin/Image Press Agency / TT NYHETSBYRÅN

(Född 1996) Trots att Grekland inte längre har någon monarki har kungafamiljen behållit sina titlar och Maria-Olympia är den äldsta av kronprins Pavlos av Greklands fem barn. Den modeintresserade unga prinsessan har praktiserat på Diors coutureavdelning och arbetar i dag som modell och influencer. Hon är bosatt i London.
Instagram: @olympiagreece 

8. Letitzia – drottning av Spanien  

Foto: FAME FLYNET FRANCE / STELLA PICTURES

(Född 1972) Det pratades en hel del om Letizia när hon förlovade sig med den dåvarande kronprinsen av Spanien, Felipe VI. Letizia var nämligen både nyhetsreporter och skild. Sedan 2014 är paret kung och drottning av Spanien och Letizia är alltid tjusigt klädd, både till vardag och på gala.

LÄS MER: Wow! Spanska drottningen bar H&M på kungliga banketten 

9. Charlotte Casiraghi – barnbarn till Grace Kelly

(Född 1986) Ännu ett barnbarn till Grace Kelly figurerar på vår lista, Charlotte är dotter till Monacos tronarvinge; Prinsessan Caroline av Hannover men har ingen egen princesstitel.  Utöver vissa åtagande för Monacos kungahus är hon både ryttare på elitnivå, journalist och ambassadör för modehusen Chanel och Gucci.  

10. Prinsessan Clotilde av Savoyen

Foto: Agf/REX / TT NYHETSBYRÅN

(Född 1969) Franska Clotilde Courau är gift med Emanuele Filibertos, prins av Savoyen och förutom att hon är en del av den franska societeten är hon också känd skådespelerska i hemlandet Frankrike. Hon syns ofta på modeveckorna i Paris och på Cannesfestivalen i vackra blåsor med den där eleganta franska touchen. 

11. Drottning Jetsun Pema av Bhutan 

Foto: E-Press/TT / TT NYHETSBYRÅN

(Född 1990) Jetsun Pema är drottninggemål till Bhutans kung. Hon är utbildad i bl.a. London och kommer från en av Bhutans högt uppsatts adelsfamiljer. Sedan giftermålet 2011 har hon visat upp otaliga färgglada outfits, alltsomoftast bär hon en ”kira”, en traditionell bhutanesisk långklänning.
Instagram: @queenjetsunpema 

12. Meghan Markle – hertiginna av Sussex

Meghan Markle i klänning från House of Nonie. Foto: Rex Shutterstock / TT NYHETSBYRÅN / Rex Shutterstock / Copyright (c)

(Född 1981) Meghan behöver kanske ingen vidare introduktion. Sedan giftermålet med brittiska prins Harry 2018 har hertiginnan och Hollywoodstjärnen figurerat enormt mycket i media. Bland annat har hon hyllats för sin stil som alltid är elegant med en dos filmtjärneglans.
Instagram: @sussexroyal 

13. Lady Kitty Spencer 

Kitty Spencer i klänning från Dolce & Gabbana. Foto: David Fisher/REX / TT NYHETSBYRÅN

(Född 1990) Den brittiska aristokraten tillika modellen Lady Kitty är brorsdotter till prinsessan Diana. Hon har en klassisk stil som främst består av klänningar och kjolar med feminina silhuetter. Hon är ansikte utåt för både smyckemärket Bulgari och modehuset Dolce & Gabbana. Hennes bröllop under sommaren 2021 drog mycket uppmärksamhet, särskilt de 5 (!) bröllopsklänningarna i design av Dolce & Gabbana.
Instagram: @kitty.spencer 

14. Deena Aljuhani Abdulaziz – prinsessa av Saudiarabien 

Foto: Olivier Degoulange/REX / TT NYHETSBYRÅN

(Född 1975) Okänd för många i Europa men prinsessan Deena som är ingift i den kungliga saudiska familjen, är född och uppvuxen i USA. Hon har tidigare varit chefredaktör för Vogue Arabia och i dag äger hon en populär modebutik i Riaydh. Hennes modeintresse och arbete tar henne alltid till modeveckorna världen runt där hon visar en färgstark och stilsäker look.
Instagram: @deenathe1st 

 

15. Prinsessan Keisha Omilana av Nigeria 

Foto: Amy Sussman / Getty Images North America

(Född 1986) Amerikanska modellen och entreprenören blev prinssessa av Nigeria när hon gifte sig med kronprins Kunle. Han är inte en aktiv del av det nigerianska kungahuset, utan paret bor i London under relativa ”vanliga” förhållanden. Hennes stil är också mer avslappnad, men färgglad och peppig.
Instagram: @keishaomilana 

16. Charlene av Monaco 

Foto: Abaca / TT NYHETSBYRÅN

(Född 1978) Född i Zimbabwe och uppväxt Sydafrika, Charlene blev furstinna av Monaco när hon gifte sig med Albert II. Hon är före detta elitsimmare och har bland annat tävlat i OS för Sydafrikas räkning. Hennes diskreta och klassiska stil andas ofta Grace Kelly.
Instagram: @hshprincesscharlene 

17. Kate Middleton – hertiginnan av Cambridge 

Foto: Tim Rooke/Shutterstock / TT NYHETSBYRÅN

(Född 1982) Kate Middleton, eller hertiginnan Catherine av Cambridge som hennes officiella titel lyder är en ständig stilinspiration för kvinnor världen över. När hon då och då bär ett budgetplagg säljer detta ofta slut snabbare än kvickt. Att Catherine älskar kappor är ingen hemlighet och hon har en välfylld arsenal av välskräddade sådana.
Instagram: @dukeandduchessofcambridge 

18. Drottning Silvia 

Drottning Silvia Foto: DAVID SICA / STELLA PICTURES / FAMEFLYNET SWEDEN

(Född 1943) Drottning Silvia har alltid varit oerhört chic och hon fortsätter att vara en elegant drottning. Hon bär gärna kavajer, mycket färg och klassiska snitt, och hon är alltid noga med välmatchade smycken och frisyr.
LÄS MER: Följ med på Drottning Silvias stilresa – från då till nu 

19. Prinsessan Mako av Japan

Foto: / ASSOCIATED PRESS / TT / TT NYHETSBYRÅN

(Född 1991) Numera bär hon namnet Mako Komuro, men Mako var tidigare prinssessa av Japan. Dotter till Japans kronprins Fumihito blev det stor skräll när hon valde att avsäga sig sin kungliga titel och gifta sig med sin icke-kungliga kärlek Kei Komuro. Hennes stil är väldigt klassisk kunglig, med pärlor, broscher och skräddade klänningar. 

20. Drottning Máxima av Nederländerna

Foto: JS / DANA PRESS / TT / TT NYHETSBYRÅN

(Född 1971) Máxima, som ursprungligen är från Argentina är sedan 2002 gift med Nederländernas kung Willem-Alexander. Hennes stil är modig och hin bär gärna outfit som går ton in ton men även hatt, stora broscher och kläder med voluminösa axlar återfinns i hennes garderob.

21. Prinsessan Sofia av Sverige

Prinsessan Sofia och Carl-Philip. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

(Född 1984) Prinssessan Sofias stil har verkligen utvecklas med åren och är i dag både elegant och ibland lite modig. Precis som sina svägerskor och svärmor bär hon gärna svensk design och hennes bröllopsklänning 2015 designades av ingen mindre än Ida Sjöstedt.
Instagram: @prinsparet 

LÄS MER: Prinsessan Sofias stilresa genom åren 

22. Marie-Chantal – kronprinsessan av Grekland

Foto: Mark Stewart / TT NYHETSBYRÅN

(Född 1968) Marie-Chantal, precis som sin dotter Maria-Olympia högre upp på listan är en del av den grekiska monarkin, som inte haft någon officiell roll sedan 70-talet. Kronprinsessan och hennes man, prins Pavlos, bor därför i New York där Marie-Chantal driver ett barnklädesmärke som bär hennes namn och skrivit en etikettbok för barn.
Instagram: @mariechantal22 

23. Prinsessan Eugenie av York

Foto: ZAHU / TT NYHETSBYRÅN

(Född 1990) Mycket har hänt sedan princessan Eugenie och systern Beatrice närmast hånades för sina minst sagt intressanta val av huvudbonader på kusinen prins Williams bröllop 2011. Eugenie är 12e i den brittiska tronföljden och är både gallerist och filantrop. Hennes stil har utvecklats med åren och hennes bröllopsklänning i design av Peter Pilotto hyllades världen över.  
Instagram: @princesseugenie 

24. Drottning Mathilde av Belgien

Foto: Thierry Charlier / TT NYHETSBYRÅN

(Född 1973) Mathilde är sedan 2013 drottning av Belgien genom sitt giftermål med kung Philippe. Utbildad logoped och från en adlig familj jobbar hon numera främst med kungliga välgörenhetsuppdrag. Hon syns alltsomoftast i eleganta midilång klänningar, gärna med matchande accessoarer. 

25. Drottning Elizabeth – bäst klädda 90+ 

Foto: Alan Davidson / TT NYHETSBYRÅN

(1926-2022) Hon blev 96 år, Englands drottning Elizabeth II, och har genom hela sin 70 år långa tid på tronen varit en välklädd regent. De senaste årtionden kändes hon igen i sina färgglada, eleganta dräkter och kappor. Och just det färgglada var en tydlig strategi, det är nämligen så att hon lätt skulle kunna ses av alla runtomkring.
Instagram: @theroyalfamily 

LÄS MER: Från ”Baywatchklänningen” till dyrgipen – här är Nobelklänningarna vi minns 

LÄS MER: Sveriges mest kända frisörer: Peter Hägelstam – 40 år som drottning Silvias frisör 

LÄS MER: Här hittar du våra bäst i test – alla skönhetskategorier