Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Artikeln innehåller annonslänkar.Mer info

Irina Shayk i Max Maras 101801-kappa.
Irina Shayk i Max Maras 101801-kappa.
Irina Shayk i Max Maras 101801-kappa.
Irina Shayk i Max Maras 101801-kappa. Foto: PHOTOPIX / GC IMAGES

Historien bakom Max Maras 101801-kappa – en tidlös ikon

Nästa år fyller Max Maras ikoniska kappa 40 år, och än bärs den av stilsäkra kvinnor över hela världen. Det är helt enkelt världens bästa kappa. Läs historien om denna modeklassiker här – och är det din tur snart att hänga en över axlarna?

Att funktionella herrplagg vandrat in i damgarderoben är inget nytt. Med det sagt är det inte liktydigt med att plagget blir ikoniskt, ett konststycke som det italienska modehuset Max Mara lyckats med. 

En manlig rock blev en kvinnlig kappa

Om man börjar baklänges var kamelhårsulstern en rock avsedd för moderiktiga män att resa i, under 1800-talet. Reserocken hade sitt ursprung från Irland där det speciella tyget vävdes. 

Den dubbelknäppta ullrocken visade sig snart vara ett utmärkt ytterplagg och blev därför under 1900-talet ett måste i den välklädde mannens basgarderob, och där har den för evigt stannat kvar.

LÄS ÄVEN: Vässa din höststil med säsongens it-plagg

När det gäller den kvinnliga motsvarigheten av den kamelhårsfärgade dubbelknäppta rocken med breda slag skulle man kunna tro att den är så självklar att designen nästan kunde vara anonym, men så är inte fallet.

Irina Shayk i Max Maras klassiska 101801-kappa. Foto: PHOTOPIX / GC IMAGES

En kvinnlig designer lyckads göra it-kappan

1980-talet var powerdräktens era och över den behövdes en generös kappa som klarade av att bemästra de dubbla axelvaddarna. Många välkända manliga designers som Giorgio Armani eller Thierry Mugler gjorde sina versioner av den heta herrocken för kvinnor men den slog aldrig igenom på det sätt som den franska designern Anne-Marie Berettas version ”101801” för Max Mara. 

Från 1981 då den numera ikoniska kappan producerades för första gången har den aldrig tagits ur produktion

Från 1981 då den numera ikoniska kappan producerades för första gången har den aldrig tagits ur produktion. Generationer av kvinnor har bokstavligen burit kappan i ur och skur som med sina exakta proportioner aldrig förändrats. Tusentals 101801:or säljs årligen (ett artikelnummer modenördar kan lägga på minnet förutom Levis 501:or).

Man kan väl säga att Anne-Marie Beretta i tysthet slog de manliga kollegerna med sin minimalistiskt perfekta design med hästlängder (eller kamellängder).

Fransyskan Anne-Marie Beretta (född 1937-) började sin karriär som assistent hos teaterkostymören Antonio Castillo. Under några år arbetade hon i USA med flera olika designers, bland annat Jackie Kennedys hovleverantör Oleg Cassini. 

1974 grundade hon sitt eget märke Anne-Marie Beretta men fortsatte parallellt att arbeta för andra designers, däribland Max Mara. 

LÄS ÄVEN: Stilsäkra värmare – här är ytterplaggen att satsa på i höst

Kappan blev konst

Förutom kappan som blivit synonymen med Max Mara som varumärke, och kappornas kappa i världen, designade Beretta många minnesvärda 1980-tals siluetter. Hennes styrka ligger främst i proportionerna och ögat för den självklara enkelheten, vilket säkert är hemligheten bakom kappans framgång.

Genom åren har många kända kvinnor svept in sig i en klassik beige Max Mara-kappa, gärna av mjuk kashmir. Men inte bara kvinnor har unnat sig den lyxen, utan även hundar. Den amerikanska samtidskonstnären William Wegman är mest känd för att porträttera sina Weimaraner i människokläder och några av de mest visade hundporträtten är naturligtvis med den legendariska Max Mara-kappan!

Max Maras 101801-kappa i den mest klassiska färgen är en designklassiker i resten av ditt liv. Mer info – köp här (länk till Net-a-porter).  

Max Maras ikoniska 101801-kappa.

LÄS ÄVEN: Så axlar du jobbstilen i höst – 18 trendiga köp