Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Tom Ford SS21Tom Ford SS21Tom Ford SS21
Tom Ford SS21

Vårmode 2021: Loungewear är det bekvämaste vårmodet någonsin

Vårtrend 2021. Vackra pyjamasar, mjuka vida byxor och Pradas nya sweatsuit. Loungewear har fått ett rejält lyft de senaste åren och i vår är trenden både elegantare och mer eftertraktad än någonsin.

2020 var ju inget höjdarår. Men en sak gav det oss, och då särskilt alla som tvingades jobba hemma vecka efter vecka på grund av pandemin: loungewear. Ja, det fanns ju förstås innan, men 2020 var året då vi plötsligt satt på jobbmöten i en lyxigare version av pyjamas, handlade mat i hoodie och stickade kashmirbyxor och ja, levde hela dagarna i det bekvämaste bekväma – som snart också blev det snyggaste snygga, då många av oss valde att uppdatera loungeweargarderoben med plagg i siden, linne och olika varianter av ekologiska, luftiga, lätta material. 

Vi såg intresset och behovet av loungewear öka redan innan pandemin

– Det självklara svaret på varför det är så populärt just nu är ju att under 2020 jobbade vi mycket hemifrån. Men vi såg intresset och behovet av loungewear öka redan innan pandemin, säger Lisa Söderman som är en av grundarna bakom varumärket A part of the art, känt för sin kombination av vackra och bekväma plagg, lyxiga set och sköna material.

LÄS MER: Vårmode 2021: trendiga färger att klä sig i redan nu! 

A part of the art.A part of the art.A part of the art.
A part of the art.

– Vi tror egentligen bara att pandemin har kastat oss snabbare in i framtiden, där vi kanske trodde att vi skulle vara om några år. Nu är snabba trender mindre viktiga och kläder som inte är bekväma känns daterade. Känslan är det viktiga. Personlig stil och plagg som står på kvinnans sida, brukar vi prata om. Det är ju en trendspaning, absolut, men det är också ett sätt att leva. Det är inte bara ett sätt att se ut.

LÄS ÄVEN Utvalt! 10 snygga hoodies

Rodarte SS21Rodarte SS21Rodarte SS21
Rodarte SS21 Foto: ICON / ICON

Loungewear är ett tecken i tiden

I en tid där ord som äkthet, eftertanke och hållbarhet står högst på listan över sådant som vi vill ska ingå i våra liv – och i vår stil – blir förstås tidlösa plagg som inte förändras från säsong till säsong, och dessutom håller länge, eftertraktade. Särskilt när de nu också får hänga i jobbgarderoben.

Prada SS21Prada SS21Prada SS21
Prada SS21

Prada lanserade en ny sorts sweatsuit (en mix av Raf Simons och Miuccia Pradas design), med kjol och hoodie i mysmaterial. Max Mara likaså. Och Emelie Helmsteds och Rodartes färgstarka pyjamasliknande set är ett måste för vårens hemmajobbande. Tom Ford gjorde mjukissetet glamouröst och festligt. 

HelmstedtHelmstedtHelmstedt
Helmstedt

– När vi startade för tre år sedan behövde vi förklara vad loungewear var. Är det nattplagg? Ska det hänga på hemavdelningen? Nu förstår alla vad vi gör, det har hänt mycket sedan dess. Det som vi trodde skulle växa successivt har ju bara gasats på.

Efter streetwear och athleisure kommer loungewear

Att streetwear och athleisure, bekväma trender med funktion i fokus, varit viktiga strömningar de senaste åren har förstås hjälpt oss se att bekvämt inte behöver vara likställt med vare sig fult eller tråkigt. För det är inte de noppiga mjukisbyxorna med slapp resår vi slänger på oss dag efter dag, utan lyxiga material och genomtänkt design. Som fungerar med klackar och smink likväl som med glowigaste rentvättade huden och innetofflor (som förresten är en egen trend som kräver en helt egen spaning).

Max MaraMax MaraMax Mara
Max Mara

– Det finns en känsla som vi alltid pratar om, som är så självklar för oss. Att alltid klä sig för sin egen skull och bära det skönaste man kan ha på sig. Det första du vill ta på dig på morgonen. Vill du sedan addera örhängen och skor med fjädrar på kvällen, så funkar det också, för du ska addera din stil. 

Nu utvecklas loungewear ytterligare

Våren 2021 uppdaterar vi loungwearlooken ytterligare. Den blir elegantare, mer dressad och en mer självklar del av den offentliga vardagsgarderoben.

– Vi tror fortsatt på set och mjuka och bekväma plagg, och att det ska synas att det är skönt. Det är en stil i sig. Jag tror att det är en trend som vi inte vill ska ta slut, säger Lisa Söderman.

Balenciaga SS21Balenciaga SS21Balenciaga SS21
Balenciaga SS21

LÄS ÄVEN Vårmode 2021: modechefen listar säsongens trender, färger, mönster och plagg