Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

VÅRMODE 2012: Svenskt mode A-Ö

Från svala kulörer och enkla snitt till heta trender, extravagans och spännande stilikoner. Det svenska modeundret föder nya designers och trender och Sverige anses mer exotiskt än någonsin. Nyfiken på varför? Damernas Värld har sammanfattat svenskt mode från A - Ö.

Av Emma Sundh
Foto: Jesper Ruiz Lindberg/estropAsom i AcneMed kung Jonny Johansson i spetsen har Acne Jeans levererat jeans, klassiker och statement-plagg sedan 1997. Acne klassas i dag som ett internationellt märke att räkna med.

 ... och Altewai.Saome. Natalia Altewai och Randa Saome står bakom det hetaste märket just nu. Nya material som neopren och pärlbroderier är karaktäristiskt för Altewai.Saomes vårkollektion som – trots att den knappt nått butik – redan har burits av bland andra DV:s egen Martina Bonnier

Bsom i blått. Isande himmels-, havs- och midnattsblått är en stor trend i vår och syns hos såväl Hope som The Local Firm och Filippa K

 ... och Busnel. Detta fransksvenska märke har fått sig en uppfräschning av stylisten och designern Marina Kereklidou. De marina koftorna är numera lika vanliga i garderoben som galgen de hänger på.  

 ... och byxor. Vårt klimat kräver ofta ett byxben eller (helst) två. Byxor är ett ständigt återkommande modeplagg, men i vår kryllar det av dem. Hög midja, pressveck och avsmalnande ben alternativt vida ben är receptet.

 Csom i Carin Wester som skapar plagg med skarpa snitt i mustiga färger som rost mixat med pasteller.  

 ...  och Carin Rodebjer som bjuder på silhuettkärlek där draperingar med följsamma material spelar huvud­rollen. I vår ger våra två mode-Carin:ar varsina versioner av kepsen. Perfekt för vinterbleka svenskar

Dsom i draperingarnas mästare
Det är många som är med och tampas om topplatsen när det gäller skicklighet i att drapera. Högst upp på modetronen är det emellertid oavgjort mellan experimentiella V Ave Shoe Repair –  vars draperingar liknar konst – och den skickliga Diana Orving, som skapar draperingar med både finess och funktion. 

Esom i enkel elegans
Synonymt med svenskt mode är den enkla elegans som genomsyrar kreationer från svenska designers. Främst i ledet i denna kategori står Filippa K, som skapar tidlösa, minimalistiska klassiker på löpande band. I vår ser vi även denna enkla elegans hos bland annat Nhu Duong och Tiger of Sweden

... och efterlängtat. Trots att kläderna fullständigt skrek svensk stil så fanns ingen butik
i Sverige. Nu har Cos öppnat butik i Stockholm och en webbshop. Dessutom öppnas en butik i Göteborg hösten 2012. Äntligen!

Fsom i funktion
Välkommen till basgarderobens land. Här regerar praktiskt unisexmode sida vid sida med funktionella plagg som passar vårt kärva klimat. Vad vore till exempel en svensk garderob utan Kånken från Fjällräven? Dagisbarnens frilufts-etta har blivit en het hipster-accessoar. För att inte tala om Hope, som
ständigt återkommer till sitt grundvärde, funktion, i sin smarta och snygga design. Även Peak Performance har byggt sin framgång på detta funktionskoncept. Senast i raden av märken som uttryckligen utgått från funktion är The Local Firm.

Gsom i Guldknappen
Damernas Världs pris instiftades 1981 som en hyllning till svenskt mode. Trettio år senare är priset mer prestigefyllt än någonsin och utgör navet i svensk design. Guldknappenvinnarna kan räkna med ett rejält uppsving ... Vinnare 2011 var Dagmar och Triwa

Hsom i Happy socksDe har tagit strumpmodet till en högre – knalligare – nivå. Happy socks har erövrat strumplådor världen över och rott i land samarbeten med Jeremy Scott och Terry Richardson.

... och Hunkydory. Levererar stickade och feminina plagg med modern touch.  

Isom i Ida Sjöstedt + Charlott Vasberg
Ett nytt designsamarbete ser dagens ljus under våren. Sveriges egen kitschdesigner, Ida Sjöstedt, samarbetar med väskdesignern Charlott Vasberg.

Jsom i jeans
Är det något som är typiskt för svenskt mode så är det jeans. Det var jeansmärken som Gul & Blå, Puss & Kram och JC som banade väg för svenskt mode och succén bara fortsätter. Några av dem som i dag räknas till jeansmästarna är Acne, Nudie, The Local Firm och budgetalternativet Cheap Monday.

Ksom i klassiker som Katja of Swedens trikåkläder, hovleverantören Märthaskolan, som gav svenskarna handsydda skapelser efter mönster från Paris, och Sighsten Herrgårds banbrytande unisexkollektion. För att inte tala om Gunilla Pontén, Gudrun Sjödén och landets egen ”mister beige”, Rohdi Heintz, som var en mästare på kappor. Vad vore svenskt mode utan dem?

Lsom i Lagom
Lagom är karaktäristiskt för svenskt mode. Något som Nette Sandström, Daniel Adams-Ray och Martin Lydén, som står bakom det svenska märket Lagom, tagit fasta på med sin streetheta design. 

... och Lexington. Vår egen preppy-älskling!

Msom i mönster
En av vårens stora trender är mönster. Många svenska modemärken visade under Mercedes-Benz Fashion Week i Stockholm ett omarbetat - eller nytt - signaturmönster.

 ... och mångsysslare. Sveriges svar på mångsysslaren Karl Lagerfeld är Ann-Sofie Back. Förutom sina två märken, Ann-Sofie Back Ateljé och Back, står hon bakom ”allt som inte är jeans” hos Cheap Monday.

 ... och Minimarket. En sprallig och knallig klick i svenskt mode. 

Nsom i Nhu Duong, Nowhere och NellyTa Sveriges största stilikon, Elin Kling, och plussa ihop med vår mest lovande designer, Nhu Duong, gör en kollektion och sälj den på den största sajten för svenskt mode, nelly.com – Nowhere är hetast just nu.

Osom i oslagbart romantiskt. Spetsar, broderier och volanger. Det finns framför allt två märken som använder dessa ingredienser i sin design. Det ena är Ewa i Walla och det andra är Odd Molly. De senare har skapat en egen stil och dessutom ett eget begrepp på internet: Odd Molly-bloggare (hängivna Odd Molly-fans som bloggar).

Psom i PalmgrensVarje vår gör de storartad comeback. Rottingväskan med läderdetaljer från Palmgrens är en tidlös ikonväska, och har så varit i decennier. 

Qsom i Queen to be
Vår blivande drottning, Victoria, representerar Sverige utomlands och gör det så klart iklädd svenskt mode. Hon gifte sig med sin Daniel i en kreation signerad Pär Engsheden och har blandat sin gedigna dräktgarderob med klänningar från succémärket Greta.

Rsom i retrovindar Det blåser upp till retrostorm på den svenska mode­scenen i vår. Medan  Mayla hämtar inspiration från 1920-talet och romanen Den store Gatsby hoppar hypade Altewai.Saome fram i tiden och anammar 1940-talet. Boomerang vippar catwalken fram i 50-talsstil medan Whyred sneglar på den ryska kommunisttiden och The Local Firm ger nytt liv åt 1990-talsklassikern "kjol över byxa".

Ssom i Swedish HasbeensDet började med sandaletter och träskor med klack, fortsatte med väskor och läderaccessoarer, utmynnade i ett samarbete med H&M och gick vidare till heta bowling- och tennisskor.

 ... och stickat. Här bör Sandra Backlund, som stickar klädesplagg som ser ut som konstverk, nämnas. Andra som gjort sig stora namn med stickat mode är Anna Holtblad, Jumperfabriken, Nygårdsanna och – så klart – Dagmar

Tsom i topp-modeller Svenskorna Frida Gustavsson, Elsa Sylvan, Sigrid Ågren, Dorothea Barth Jörgensen och Caroline Winberg är några av världens mest framgångsrika modeller. De frontar stora kampanjer och går visningar för modehus som Christian Dior, Louis Vuitton och Lanvin. Dessutom är de flitiga bärare av svenskt mode. 

 ... och Triwa. Färgglada klockor är Triwas specialitet, och för dessa glada ting tog de hem priset Guldknappen Accessoar 2011

Usom i underbara accessoarer Sverige har utsetts till världens mest kreativa land av amerikanska Martin Prosperity Institute. Och nog syns det. Antalet skickliga accessoar-designers bara ökar, något som DV tog fasta på 2010 med priset Guldknappen Accessoar. Anna-Karin Karlsson, Maria Nilsdotter, David & Martin,  Efva Attling, Sophie by Sophie, Hyde’s Spectacles, Sandqvist ... Listan kan göras lång.

Vsom i visa magen Enligt modeprognosen kommer det att bli en så pass varm sommar att magen måste luftas. Magtröjan och bikinitoppen matchas med byxor och kavaj som låter denna heta kroppsdel (!) kika fram. Trenden syns bland annat hos Rodebjer, The Local Firm, Stylein och Acne

... och Valerie. Den fransksvenska designern Valerie Aflalo har modet i blodet. Som 10-åring hade hon redan presenterats för de stora modehusen. I hennes design blandas den skandinaviska minimalismen med den franska kärleken till detaljer.  

Wsom i www Den svenska stilen sprider sig som en löpeld på internet. Sverige ligger i framkant med modebloggare och webbshoppar. Den svenska stilen kan därför beskådas och köpas världen över.

... och Whyred har levererat moderna klassiker sedan slutet av 1990-talet. Och visst har vi Whyred att tacka för att vi svenskar har varit så välklädda de senaste 14 åren ...

Xsom i xtravagansJämte all enkelhet inom svenskt mode finns extravagansen hos våra, numera, tre couturekungar: Lars Wallin, Pär Engsheden och – den senaste i raden – Fadi el Khoury. De tre skapar svensk couture i internationell klass. 

Ysom i Y-ringat
Låt ringningen forma ett Y denna säsong! Den spännande detaljen återkommer hos flera svenska designers i år, till exempel Tiger of Sweden

Zsom i Zetterberg Plisserat, puffigt, transparent eller enkelt. Svenska Zetterberg fyller ett gapande tomt klänningshål i svenskt mode, och i vårkollektionen hittar du klänningar som passar alla stilar och smaker. 

Åsom i återvinning Ekologiska och miljösmarta tyger är återkommande i svenskt mode, och ett flertal framstående designers har gjort det miljövänliga modet till sin främsta uppgift. Några av dem är Norrback, Dagmar och Lovisa Burfitt. För att inte tala om H&M, som möter stora framgångar med sin linje Conscious Collection, gjord av hållbara och miljövänliga material.

Äsom i ädelstenarDet är två märken som fajtas om att vara Sveriges egen juvelmästare. Det anrika W.A Bolin – som har varit hovjuvelerare åt fem ryska tsarer och tre svenska kungar – och det yngre, spännande Sandberg. Oavsett vilket märke som regerar, är det ett som är säkert: det är exklusivt så att det sjunger i knutarna!

Ösom i Örjan Andersson Vår store jeansman Örjan Andersson har myror i jeansen. Efter dunder-succén Cheap Monday slår han upp dörrarna till ännu ett eget jeansmärke. Jeansen heter kort och gott Örjan Andersson. Den första kollektionen släpps under våren 2012.