Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Artikeln innehåller annonslänkar.Mer info

Vårmode 2021: Drottningarnas stilknep gör comeback (plus köpen som ger dig pondus och trendfaktor)

Trenden som är allra bäst anpassad till selfies och zoom-möten: De starka axlarna! De har använts i alla tider för att visa pondus och modemedvetenhet, här är historien och köpen som gör dig redo att möta våren med axelbredd. 

I vår låter vi en kroppsdel ta plats – bokstavligt talat – lite mer än alla andra. Puffar, skarpa vinklar och vassa konturer riktar allas blickar mot axeln. Alberta Ferretti visade både puffaxlar, axelvaddar och överdelar med förlängt och förstärkt axelparti i sin vårkollektion. Hos Loewe gjorde huvuddesignern Jonathan Anderson likadant. Matthew Williams visade sin riktning för Givenchy med säsongens kanske vassaste, bredaste axlar, i hård konkurrens med Balmains och Balenciagas skarpa versioner. 

Balmain SS21Balmain SS21Balmain SS21
Balmain SS21 Foto: Catwalkpix.com

MISSA INTE! Köptips efter artikeln – vassa köp för dig som älskar axlar

– Stora axlar ser vi långt tillbaks i modehistorien. Mycket tyg förändrar ju silhuetter och om man tänker tillbaka på Elizabeth I:s kröning, hur hon ser ut på alla porträtt från den tiden, så är det otroligt mycket tyg över axlarna. Under den perioden visade det status och makt att ha råd att bära de här väldigt tunga plaggen med mycket tyg, berättar Jessica Conrah, som är doktorand på institutionen för mediestudier vid Stockholms universitet, och undervisar inom modevetenskap.

Elizabeth I.Elizabeth I.Elizabeth I.
Elizabeth I. Foto: UNIVERSALIMAGESGROUP / GETTY IMAGES UNIVERSAL IMAGES GROUP EDITORIAL

En snabb bildgoogling av Elizabeth I visar inte bara väldigt markerade axlar, utan också en slående likhet med något väldigt typiskt för vår coronapräglade tid: Ramen, som begränsar vad som syns, som skärmen på datorn eller selfiens tydliga ruta. Här syns inga fötter eller ben, kroppen huggs av strax under midjan.

– Ja, vi klär oss ju från midjan och upp nu, konstaterar Jessica Conrah. Om vi fortsätter jobba hemma så kan vi göra ett fashion statement genom att bära en kreation som markerar midjan och uppåt. Det är verkligen skärmvänligt.

Isabel Marant SS21.Isabel Marant SS21.Isabel Marant SS21.
Isabel Marant SS21. Foto: Catwalkpix.se

Men om vi går tillbaka i tiden igen är det lätt att konstatera att tydliga axlar, från Elizabeth I via det sena 1600-talets franska hovkultur, till 1940-talets uniformsinspirerade kjolkostymer och 1980-talets powersuits, ofta har signalerat makt. Och för kvinnor har det åtminstone från slutet av 1800-talet handlat om att ta viktiga steg in på männens klassiska maktarenor.

Det är troligtvis lättare att ta sitt eget jobb på allvar i en skarpaxlad kavaj än i den gamla inkörda mysoverallen

– Under slutet av 1800-talet började kvinnor få cykla och rida och då kunde de även bära den manligt kodade kostymen, men för att förstärka formen av en kvinnlig silhuett var midjan tydligt markerad – och detta förstärktes med puffiga ärmar, säger Jessica Conrah.

Även under 1940-talet började kvinnor ta plats på arenor som männen tidigare haft ensam tillgång till, och krigstidsmodet – med den arméinspirerade kostymen och klänningen à la Lauren Bacall – hade ett tydligt markerat axelparti och lätt insydd midja.

Joan Collins som Alexis Carrington i Dynastin.Joan Collins som Alexis Carrington i Dynastin.Joan Collins som Alexis Carrington i Dynastin.
Joan Collins som Alexis Carrington i Dynastin. Foto: ABC PHOTO ARCHIVES / WALT DISNEY TELEVISION VIA GETTY WALT DISNEY TELEV

– På 1980-talet kom powersuiten och ju större axlar desto mer femme fatale. Som tv-serien Dynastin, de axlarna! Det kan vi se plockas upp i dag av artister som Beyoncé och Lady Gaga, kvinnliga artister som utmanar idealen och använder feminism som en del av sitt artisteri och sin persona. De kan ha extremt markerade axlar.

Beyonce på MTV Europe Music Awards 2008.Beyonce på MTV Europe Music Awards 2008.Beyonce på MTV Europe Music Awards 2008.
Beyonce på MTV Europe Music Awards 2008. Foto: JEFF KRAVITZ / FILMMAGIC FILMMAGIC, INC

På 1980-talet symboliserade den bredaxlade kostymen också kvinnors entré på klassiskt manliga maktpositioner, när allt fler tog plats på arbetsmarknaden inom områden som juridik och bankväsende. Och politik, där breda, markerade axlar länge har symboliserat seriositet och handlingskraft. Tänk: Angela Merkel eller Margaret Thatcher

Även om dagens moderna politiker ofta anammar en betydligt mer avslappnad stil (se på Kamala Harris sneakers!) kanske ändå allt hemmajobbande kräver någon sorts symbol för seriöst arbete och ordning. Det är troligtvis lättare att ta sitt eget jobb på allvar i en skarpaxlad kavaj än i den gamla inkörda mysoverallen.

Givenchy SS21Givenchy SS21Givenchy SS21
Givenchy SS21 Foto: Givenchy

– Mode är ofta en reaktion på något och vi har ju suttit i våra mysbyxor så länge nu. Men mode kan också handla om ren eskapism, en dröm om något, och att ha puffärmar eller så stora axlar att man knappt kan ha sin vanliga kappa utanpå … Det kanske handlar om att drömma sig bort till något som kräver sitt klädesplagg. Plagg som kräver en social arena. Och, säger hon och tillägger: 

– När man jobbar hemma mycket kan det ibland kännas som om man står och diskar och städar hela dagarna och jobbar hela tiden. Att då få ha på sig något som gör att man inte hela tiden är så bekväm – det blir nästan som ett skydd mot alla vardagssysslor.

LÄS MER: Så bär du maxiklänningen på 9 smarta sätt i vår 

Tröja med markerade axlar från H&M

Vit tröja med axelvaddar från H&M. Klicka på bilden och kom direkt till tröjan.Vit tröja med axelvaddar från H&M. Klicka på bilden och kom direkt till tröjan.Vit tröja med axelvaddar från H&M. Klicka på bilden och kom direkt till tröjan.
Vit tröja med axelvaddar från H&M. Klicka på bilden och kom direkt till tröjan.

Kombinerar två stora vårtrender – den avslappnade trenden tillsammans med markerade axlar och axelvaddar. Ett fint sätt att anamma trenden utan att den tar över för mycket. Cool och snygg! Mer info och köp här (änk till H&M).

Stickad tröja med vassa axlar från Balenciaga

Svart stickad tröja från Balenciaga. Klicka på bilden och kom direkt till tröjan.Svart stickad tröja från Balenciaga. Klicka på bilden och kom direkt till tröjan.Svart stickad tröja från Balenciaga. Klicka på bilden och kom direkt till tröjan.
Svart stickad tröja från Balenciaga. Klicka på bilden och kom direkt till tröjan.

Otrolig stickad tröja med spetsiga axelvaddar för den som vågar med axlarna som verkligen får dig att dra åt dig blickarna på stan. Utrustad med den här är du modevinnare alla kategorier i vår. Mer info och köp här (länk till Net-a-Porter).

Klänning med axelvaddar från Bikbok

Klänning från Bikbok. Klicka på bilden och kom direkt till klänningen.Klänning från Bikbok. Klicka på bilden och kom direkt till klänningen.Klänning från Bikbok. Klicka på bilden och kom direkt till klänningen.
Klänning från Bikbok. Klicka på bilden och kom direkt till klänningen.

Enkel och effektfull klänning med axelvaddar som förstärker ditt v-tecken i vår. Mer info och köp här (länk till Bikbok).

Söt blus med makerat axelparti från Isabel Marant

Blus från Isabel Marant. Klicka på bilden och kom direkt till blusen.Blus från Isabel Marant. Klicka på bilden och kom direkt till blusen.Blus från Isabel Marant. Klicka på bilden och kom direkt till blusen.
Blus från Isabel Marant. Klicka på bilden och kom direkt till blusen.

Trendig blus med förstärkt axelparti. Blusen har en dold knäppning framtill. En rak, ledig passform och snygg till allt! Mer info och köp här (länk till Wakakuu).

Glittrig festtopp med markerade axlar från Rotate Birger Christensen

Här har du verkligen en topp som är perfekt för din näta selfie: Markerade axlar, urringning samt lite glans i tyget gör detta till din bästa kompis kvällstid. Mer info och köp här (länk till Mytheresa).

LÄS MER: Håll modefanan högt med slipover – 9 eleganta köp