Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Den norska stilinspiratören Darja Barannik i sin guldfärgade Omega samt exempel på klockor som representerar vårens trender.Den norska stilinspiratören Darja Barannik i sin guldfärgade Omega samt exempel på klockor som representerar vårens trender.Den norska stilinspiratören Darja Barannik i sin guldfärgade Omega samt exempel på klockor som representerar vårens trender.
Den norska stilinspiratören Darja Barannik i sin guldfärgade Omega samt exempel på klockor som representerar vårens trender. Foto: Getty Images samt pressbilder

Vårmode 2022: 3 hetaste klocktrenderna (en av dem fixar du själv)

Damernas Världs klockexpert Britta Rossander ger dig guiden till vårens trendklockor. 

KLOCKTREND 1:
DET GULA GULDET 

Darja Barannik i sin Omega i guld guld.Darja Barannik i sin Omega i guld guld.Darja Barannik i sin Omega i guld guld.
Darja Barannik i sin Omega i guld guld. Foto: CLAUDIO LAVENIA / GETTY IMAGES GETTY IMAGES EUROPE

Det gula guldet tar nu för sig i klockornas värld. Under ett antal år har roséguld betraktats som det allra trendigaste – den explosion vi sett det rosa guldet göra under 2000-talet har varit makalös – men nu svänger pendeln tillbaka till det gula. Gult guld, eller som det ibland kallas, rött guld för sin mustiga färg som kan vara naturlig om guldet är funnet där det finns mycket koppar i berglagren. Intressant är att det gula guldet, som vi ser i många av klockboetterna, är lite blekare och mjukare i tonen och kan till exempel heta Mooonshine (Omega) eller Honeyhold (A. Lange & Söhne) eftersom det är gjort med varumärkenas egna ”recept” för den legering de använder.  

 

Daniel Wellington må ha blivit berömt för sina klockor med stålboett och natoband, men dagens kollektion innehåller så mycket mer. Modellen Iconic Link Gold är en prisvärd och delikat klocka helt i guldton med en boett om 28 mm vilket är den nya heta storleken för festklockor. Den har quartsverk och kostar 2 299 kronor.Daniel Wellington må ha blivit berömt för sina klockor med stålboett och natoband, men dagens kollektion innehåller så mycket mer. Modellen Iconic Link Gold är en prisvärd och delikat klocka helt i guldton med en boett om 28 mm vilket är den nya heta storleken för festklockor. Den har quartsverk och kostar 2 299 kronor.Daniel Wellington må ha blivit berömt för sina klockor med stålboett och natoband, men dagens kollektion innehåller så mycket mer. Modellen Iconic Link Gold är en prisvärd och delikat klocka helt i guldton med en boett om 28 mm vilket är den nya heta storleken för festklockor. Den har quartsverk och kostar 2 299 kronor.
Daniel Wellington må ha blivit berömt för sina klockor med stålboett och natoband, men dagens kollektion innehåller så mycket mer. Modellen Iconic Link Gold är en prisvärd och delikat klocka helt i guldton med en boett om 28 mm vilket är den nya heta storleken för festklockor. Den har quartsverk och kostar 2 299 kronor. Foto: Daniel Wellington
Omegas ton av gult guld, som döpts till Moonshine, är lite blekare än det vanliga guldet i 18 karat. Det är några extra droppar palladium i receptet som ger den vackra tonen. Boetten på modellen Tresor om 36 mm har diamanter på båda sidorna vilket gör klockan väldigt feminin och priset är 106 600 kronor.Omegas ton av gult guld, som döpts till Moonshine, är lite blekare än det vanliga guldet i 18 karat. Det är några extra droppar palladium i receptet som ger den vackra tonen. Boetten på modellen Tresor om 36 mm har diamanter på båda sidorna vilket gör klockan väldigt feminin och priset är 106 600 kronor.Omegas ton av gult guld, som döpts till Moonshine, är lite blekare än det vanliga guldet i 18 karat. Det är några extra droppar palladium i receptet som ger den vackra tonen. Boetten på modellen Tresor om 36 mm har diamanter på båda sidorna vilket gör klockan väldigt feminin och priset är 106 600 kronor.
Omegas ton av gult guld, som döpts till Moonshine, är lite blekare än det vanliga guldet i 18 karat. Det är några extra droppar palladium i receptet som ger den vackra tonen. Boetten på modellen Tresor om 36 mm har diamanter på båda sidorna vilket gör klockan väldigt feminin och priset är 106 600 kronor.
Maurice Lacroix Eliros Sunshine är klockan där band, boetturtavla och visare är tillverkade i varm guldgul nyans. Boetten är generös, 40 mm, vilket gör den till en perfekt unisexklocka. I boetten sitter ett pålitligt quartzverk och den kostar 7 998 kronor (då ingår ett vackert etui går att använda som aftonväska).Maurice Lacroix Eliros Sunshine är klockan där band, boetturtavla och visare är tillverkade i varm guldgul nyans. Boetten är generös, 40 mm, vilket gör den till en perfekt unisexklocka. I boetten sitter ett pålitligt quartzverk och den kostar 7 998 kronor (då ingår ett vackert etui går att använda som aftonväska).Maurice Lacroix Eliros Sunshine är klockan där band, boetturtavla och visare är tillverkade i varm guldgul nyans. Boetten är generös, 40 mm, vilket gör den till en perfekt unisexklocka. I boetten sitter ett pålitligt quartzverk och den kostar 7 998 kronor (då ingår ett vackert etui går att använda som aftonväska).
Maurice Lacroix Eliros Sunshine är klockan där band, boetturtavla och visare är tillverkade i varm guldgul nyans. Boetten är generös, 40 mm, vilket gör den till en perfekt unisexklocka. I boetten sitter ett pålitligt quartzverk och den kostar 7 998 kronor (då ingår ett vackert etui går att använda som aftonväska). Foto: Maurice Lacroix

LÄS ÄVEN Experten: Vad du ska veta innan du köper en lyxklocka

KLOCKTREND 2:
BANDBYTE

Sedan några år är möjligheten att själv byta band på sin klocka något leverantörerna vill erbjuda sina kunder. En mängd fiffiga konstruktioner har dykt upp på marknaden där det viktiga är att kunden inte ska behöva gå till urmakaren för att få bandet utbytt. Det kan kännas lite läskigt att byta band på sin dyra klocka men det är faktiskt varken svårt eller osäkert. 

Drottningen bland klockor med smarta bandbytessystem är Vacheron Constantins modell Over Seas Quartz i stål med diamanter där tre band ingår vid köpet. Det är verkligen lätt att byta dem, ett litet klick med spärren på baksidan vid bandfästet. Det är gummi- och läderband samt stållänk som följer med vilket gör att klockan alltid kommer att passa in. Pris vid förfrågan.Drottningen bland klockor med smarta bandbytessystem är Vacheron Constantins modell Over Seas Quartz i stål med diamanter där tre band ingår vid köpet. Det är verkligen lätt att byta dem, ett litet klick med spärren på baksidan vid bandfästet. Det är gummi- och läderband samt stållänk som följer med vilket gör att klockan alltid kommer att passa in. Pris vid förfrågan.Drottningen bland klockor med smarta bandbytessystem är Vacheron Constantins modell Over Seas Quartz i stål med diamanter där tre band ingår vid köpet. Det är verkligen lätt att byta dem, ett litet klick med spärren på baksidan vid bandfästet. Det är gummi- och läderband samt stållänk som följer med vilket gör att klockan alltid kommer att passa in. Pris vid förfrågan.
Drottningen bland klockor med smarta bandbytessystem är Vacheron Constantins modell Over Seas Quartz i stål med diamanter där tre band ingår vid köpet. Det är verkligen lätt att byta dem, ett litet klick med spärren på baksidan vid bandfästet. Det är gummi- och läderband samt stållänk som följer med vilket gör att klockan alltid kommer att passa in. Pris vid förfrågan. Foto: VACHERON
Att byta band på en klassiker som Cartier Tank är ett bra sätt att förändra sin ikon för att till exempel göra så att den passar en ny säsong. Även Cartier har ett system för att kunden själv ska kunna byta band. Med ett litet klick vid bandfästet på bakboetten släpper bandet och det nya kan placeras där och med ett ytterligare klick så sitter det på plats utan risk för att man ska tappa sitt ur. Valmöjligheterna för band till Cartierklockorna är oändliga och hos vissa urmakare finns hela härligheten att se och välja från.Att byta band på en klassiker som Cartier Tank är ett bra sätt att förändra sin ikon för att till exempel göra så att den passar en ny säsong. Även Cartier har ett system för att kunden själv ska kunna byta band. Med ett litet klick vid bandfästet på bakboetten släpper bandet och det nya kan placeras där och med ett ytterligare klick så sitter det på plats utan risk för att man ska tappa sitt ur. Valmöjligheterna för band till Cartierklockorna är oändliga och hos vissa urmakare finns hela härligheten att se och välja från.Att byta band på en klassiker som Cartier Tank är ett bra sätt att förändra sin ikon för att till exempel göra så att den passar en ny säsong. Även Cartier har ett system för att kunden själv ska kunna byta band. Med ett litet klick vid bandfästet på bakboetten släpper bandet och det nya kan placeras där och med ett ytterligare klick så sitter det på plats utan risk för att man ska tappa sitt ur. Valmöjligheterna för band till Cartierklockorna är oändliga och hos vissa urmakare finns hela härligheten att se och välja från.
Att byta band på en klassiker som Cartier Tank är ett bra sätt att förändra sin ikon för att till exempel göra så att den passar en ny säsong. Även Cartier har ett system för att kunden själv ska kunna byta band. Med ett litet klick vid bandfästet på bakboetten släpper bandet och det nya kan placeras där och med ett ytterligare klick så sitter det på plats utan risk för att man ska tappa sitt ur. Valmöjligheterna för band till Cartierklockorna är oändliga och hos vissa urmakare finns hela härligheten att se och välja från. Foto: Cartier
När Tudor lanserade modellen Black Bay med boett i brons blev det en succé, strax därefter kom modellen med boett i äkta silver (ovan) och även den applåderades. Båda boetterna patineras med grace vilket gör att ingen blir den andra lik. Modellen levereras med två band var, ett natoband och ett i nubuck för silverklockan och för bronsklockan är band nummer ett i metall, och de går utmärkt att byta själv med lite fingerfärdighet. Om man är osäker går det ju utmärkt att gå till sin urmakare och be om hjälp första gången. Pris (silverklockan): 42 500 kronor.När Tudor lanserade modellen Black Bay med boett i brons blev det en succé, strax därefter kom modellen med boett i äkta silver (ovan) och även den applåderades. Båda boetterna patineras med grace vilket gör att ingen blir den andra lik. Modellen levereras med två band var, ett natoband och ett i nubuck för silverklockan och för bronsklockan är band nummer ett i metall, och de går utmärkt att byta själv med lite fingerfärdighet. Om man är osäker går det ju utmärkt att gå till sin urmakare och be om hjälp första gången. Pris (silverklockan): 42 500 kronor.När Tudor lanserade modellen Black Bay med boett i brons blev det en succé, strax därefter kom modellen med boett i äkta silver (ovan) och även den applåderades. Båda boetterna patineras med grace vilket gör att ingen blir den andra lik. Modellen levereras med två band var, ett natoband och ett i nubuck för silverklockan och för bronsklockan är band nummer ett i metall, och de går utmärkt att byta själv med lite fingerfärdighet. Om man är osäker går det ju utmärkt att gå till sin urmakare och be om hjälp första gången. Pris (silverklockan): 42 500 kronor.
När Tudor lanserade modellen Black Bay med boett i brons blev det en succé, strax därefter kom modellen med boett i äkta silver (ovan) och även den applåderades. Båda boetterna patineras med grace vilket gör att ingen blir den andra lik. Modellen levereras med två band var, ett natoband och ett i nubuck för silverklockan och för bronsklockan är band nummer ett i metall, och de går utmärkt att byta själv med lite fingerfärdighet. Om man är osäker går det ju utmärkt att gå till sin urmakare och be om hjälp första gången. Pris (silverklockan): 42 500 kronor. Foto: Tudor
Modellen Portofino från IWC blev när den lanserades en omedelbar succé för sin snygga design och väl valda storlek på boetten. Inte för stor – inte för liten. Och den passar i alla sammanhang. Varianterna på modellen är många och numera har de också systemet quick change för byte av band vilket gör att man med ett enkelt handgrepp kan förändra sin klocka genom ett bandbyte. Pris för klockan på bilden är 211 000 kronor men detta är juvelen i kollektionen, den finns även i stål utan diamanter till ett mer plånboksvänligt pris.Modellen Portofino från IWC blev när den lanserades en omedelbar succé för sin snygga design och väl valda storlek på boetten. Inte för stor – inte för liten. Och den passar i alla sammanhang. Varianterna på modellen är många och numera har de också systemet quick change för byte av band vilket gör att man med ett enkelt handgrepp kan förändra sin klocka genom ett bandbyte. Pris för klockan på bilden är 211 000 kronor men detta är juvelen i kollektionen, den finns även i stål utan diamanter till ett mer plånboksvänligt pris.Modellen Portofino från IWC blev när den lanserades en omedelbar succé för sin snygga design och väl valda storlek på boetten. Inte för stor – inte för liten. Och den passar i alla sammanhang. Varianterna på modellen är många och numera har de också systemet quick change för byte av band vilket gör att man med ett enkelt handgrepp kan förändra sin klocka genom ett bandbyte. Pris för klockan på bilden är 211 000 kronor men detta är juvelen i kollektionen, den finns även i stål utan diamanter till ett mer plånboksvänligt pris.
Modellen Portofino från IWC blev när den lanserades en omedelbar succé för sin snygga design och väl valda storlek på boetten. Inte för stor – inte för liten. Och den passar i alla sammanhang. Varianterna på modellen är många och numera har de också systemet quick change för byte av band vilket gör att man med ett enkelt handgrepp kan förändra sin klocka genom ett bandbyte. Pris för klockan på bilden är 211 000 kronor men detta är juvelen i kollektionen, den finns även i stål utan diamanter till ett mer plånboksvänligt pris. Foto: BURKI SCHERER / Burki Scherer ©

LÄS ÄVEN Snygga klockor som håller stilen – över tid

FÄRGADE URTAVLOR

Reklam från 60-talet för Chopard där Jean ”Räkan” Shrimpton visar färgade urtavlor.Reklam från 60-talet för Chopard där Jean ”Räkan” Shrimpton visar färgade urtavlor.Reklam från 60-talet för Chopard där Jean ”Räkan” Shrimpton visar färgade urtavlor.
Reklam från 60-talet för Chopard där Jean ”Räkan” Shrimpton visar färgade urtavlor. Foto: Chopard

De färgade urtavlorna hade sin första storhetstid på 1960-talet. Det var Chopard och Piaget som gick i främsta ledet. Chopards annons från 1960 med Jean ”Räkan” Shrimpton, swinging Londons mest berömda modell, visar hur de såg ut. Piaget var också enormt skickliga på att göra de vackraste uren med tavlor av tigeröga, turkoser, malakiter, aventuriner, koraller med flera stenar monterade i ”manschetter” som gjorde klockorna framför allt till smycken i stället för rena tidtagare. Det var inte bara swinging London som tyckte att detta var snyggt, hela Hollywood stod också på kö för att få köpa dessa ur, som var riktiga juvelkonstverk. Id ag dyker de upp på auktioner runt om i världen och går för höga priser. Och trenden med färgade urtavlor är tillbaka. 

Chopard Happy Diamonds är en modern uppdatering av deras klockor från 1960-talet. Miniurtavlan i knallgrön malakit har de berömda Happy Diamonds rullade i en ring utanför i boetten av guld och safirglas. Pris vid förfrågan.Chopard Happy Diamonds är en modern uppdatering av deras klockor från 1960-talet. Miniurtavlan i knallgrön malakit har de berömda Happy Diamonds rullade i en ring utanför i boetten av guld och safirglas. Pris vid förfrågan.Chopard Happy Diamonds är en modern uppdatering av deras klockor från 1960-talet. Miniurtavlan i knallgrön malakit har de berömda Happy Diamonds rullade i en ring utanför i boetten av guld och safirglas. Pris vid förfrågan.
Chopard Happy Diamonds är en modern uppdatering av deras klockor från 1960-talet. Miniurtavlan i knallgrön malakit har de berömda Happy Diamonds rullade i en ring utanför i boetten av guld och safirglas. Pris vid förfrågan. Foto: CHOPARD
Som små smycken är Piagets kollektion av modellen Possession. En bukett klockor med tavlor av malakit och aventurin samt lackade varianter i knallorange eller turkosblått där alla band matchar färgerna på tavlorna. Pris vid förfrågan.Som små smycken är Piagets kollektion av modellen Possession. En bukett klockor med tavlor av malakit och aventurin samt lackade varianter i knallorange eller turkosblått där alla band matchar färgerna på tavlorna. Pris vid förfrågan.Som små smycken är Piagets kollektion av modellen Possession. En bukett klockor med tavlor av malakit och aventurin samt lackade varianter i knallorange eller turkosblått där alla band matchar färgerna på tavlorna. Pris vid förfrågan.
Som små smycken är Piagets kollektion av modellen Possession. En bukett klockor med tavlor av malakit och aventurin samt lackade varianter i knallorange eller turkosblått där alla band matchar färgerna på tavlorna. Pris vid förfrågan. Foto: Piaget
Även Rolex har ett stort utbud av klockor med tavlor i snygga färger. Sortimentet är brett och framför allt modellen Oyster Perpetual i stål som finns i fem storlekar, från 28 mm – 41 mm, har många färger att välja mellan. Pris från 57 900 kronorÄven Rolex har ett stort utbud av klockor med tavlor i snygga färger. Sortimentet är brett och framför allt modellen Oyster Perpetual i stål som finns i fem storlekar, från 28 mm – 41 mm, har många färger att välja mellan. Pris från 57 900 kronorÄven Rolex har ett stort utbud av klockor med tavlor i snygga färger. Sortimentet är brett och framför allt modellen Oyster Perpetual i stål som finns i fem storlekar, från 28 mm – 41 mm, har många färger att välja mellan. Pris från 57 900 kronor
Även Rolex har ett stort utbud av klockor med tavlor i snygga färger. Sortimentet är brett och framför allt modellen Oyster Perpetual i stål som finns i fem storlekar, från 28 mm – 41 mm, har många färger att välja mellan. Pris från 57 900 kronor Foto: Rolex
De färger för urtavlan som Omega erbjuder i och med den nya kollektionen av Aqua Terra 34 mm i stål är som en dröm och låter som en dikt när man läser upp dem: Sea Blue, Lagoon Green, Sandstone, Shell Pink och Lavender. Pris: 68 600 kronor.De färger för urtavlan som Omega erbjuder i och med den nya kollektionen av Aqua Terra 34 mm i stål är som en dröm och låter som en dikt när man läser upp dem: Sea Blue, Lagoon Green, Sandstone, Shell Pink och Lavender. Pris: 68 600 kronor.De färger för urtavlan som Omega erbjuder i och med den nya kollektionen av Aqua Terra 34 mm i stål är som en dröm och låter som en dikt när man läser upp dem: Sea Blue, Lagoon Green, Sandstone, Shell Pink och Lavender. Pris: 68 600 kronor.
De färger för urtavlan som Omega erbjuder i och med den nya kollektionen av Aqua Terra 34 mm i stål är som en dröm och låter som en dikt när man läser upp dem: Sea Blue, Lagoon Green, Sandstone, Shell Pink och Lavender. Pris: 68 600 kronor. Foto: Omega

LÄS ÄVEN Stine Goya om sina smycken för Georg Jensen – och hur hon stylar dem

LÄS ÄVEN Pärlor: 10 gnistrande historier (som du vill berätta på nästa middag)