Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Paris Hilton och Balenciaga. Rihanna och Chanel.
Paris Hilton och Balenciaga. Rihanna och Chanel.
Paris Hilton och Balenciaga. Rihanna och Chanel.
Paris Hilton och Balenciaga. Rihanna och Chanel. Foto: Getty Images/Catwalkpix.com

Vårmode 2022: 5 exempel på hur 00-talet styr accessoartrenderna just nu

2000-talets första decennium fortsätter att influera modet – se hur fem trender hämtar inspiration från 00-talets starka stilstjärnor. Stefanie Ravelli berättar mer. 

Platå à la Bratz

Bratz kom ut på marknaden 2001.

Sexig under 2020-talet börjar med fötterna och ännu mer med chunky plåtåskor. Nu handlar det om en modern tvist på de ikoniska 60- och 70-talsplattformarna. Från sandaler, ankellångt till något över knäet, oavsett om du är mer go-go, mods eller dör för Pradas SS22 – så ju högre desto bättre. 

Versace Foto: CATWALKPIX.COM

Versaces sidenwedges, Schiaparellis svartvit-randiga, Guccis vita plattformsdrömmar  Sunnei och AZ Factorys neonrosa, GDCS och Marnis stickade tusensköna-mönster, Junya Watanabe guldiga, Etros sandaler i frotté, Rick Owens omgjorda Kiss-känga och Acne Studios bekväma träklossar – den här säsongen lever vi ut våra Bratz-drömmar. 

Acne Studios Foto: Catwalkpix.com

Paris Hiltons bug eye-bågar

Paris Hilton 2005. Foto: ENOS SOLOMON / FILMMAGIC/Getty Images

Storleken spelar stor roll för accessoartrenderna våren 2022. Kommer ni ihåg Paris Hilton i insekts-solglasögonen från Dior 2007? Samma futuristiska känsla får vi av Balenciagas svarta bug-eye-bågar och Acne Studios 60-talsinspirerade solbrillor med vit ram. 

Balenciaga. Foto: CATWALKPIX.COM

Versace omfamnar också Y2K-eran med transparenta ljusrosa glas och Prada ger oss helt nya rektangulära former. Det alla har gemensamt är så klart storleken, man kan säga att vi 2022 är lite besatta av att ju större desto bättre! 

Acne Studios Foto: Catwalkpix.com

Alicia Keys huvudbrynjor

Alicia Keys 2001. Foto: EVAN AGOSTINI / GETTY IMAGES

Stämningen för SS22 är allt annat än diskret. Richard Quinns luvor med volang och Louis Vuitton, Maison Margiela och Paco Rabanne levererar glittrande headpieces värda Josephine Baker. 

Louis Vuitton. Foto: CATWALKPIX.COM

Men det är inte för inte man tänker direkt på de tajta virkade mössorna vi bar under 00-talet – tänk Alicia Keys svarta huvudbonad som är så tunt virkad att det ser ut som spets i musikvideon för A Woman's Worth (2002). 

Richard Quinn. Foto: CATWALKPIX.COM

 

Chefsdesignern för Rabanne, Julien Dossena har fångat både Bakers glittrande glamour och 2000-talets tajta huvudbonad som ofta hade paljetter som slingrade sig ner för pannan. Vi väljer att kalla Rabannes huvudsmycke för huvudbrynja, vars metalliska paljetter ser ut att rinna nedanför just pannan och ut med ansiktet. Paraplyhattar är nu en grej och mest tilltalande var Schiaparellis, där Daniel Roseberry parade ihop sina med inramande utsmyckade örhängen. Något mer lättsmält är den klassiska bandanan eller sjalen ledigt omsvept och knuten, tänk Carrie Bradshaw ! 

Paco Rabanne. Foto: Paco Rabanne

LÄS ÄVEN Modechefen: ”Så adderar du färg i vårgarderoben”

Rihannas magkedja

Rihanna 2005. Foto: KEVIN WINTER / GETTY IMAGES

Y2K-estetiken tar ton den här säsongen. En av de mer kontroversiella trenderna som nu är tillbaka är kedjebältet à la Rihanna i musikvideon If It's Lovin' That You Want (2005) som manifesterades under visningarna. 

Maryam Nassir Zadeh. Foto: MARYAM NASSIR ZADEH

Maryam Nassir Zadeh visar magbälte högt i midjan till lediga kakibyxor även det breda midjebältet gör comeback och skapar timglassiluett. Men den här säsongen visar Chanel hur man bär magkedjan bäst – över en lågt skuren kjol och en croppad topp, förstås.

Chanel Foto: CATWALKPIX.COM

Surreal it like Beckham

David & Victoria Beckham 2008. Foto: JAMES DEVANEY / WIREIMAGE/Getty Images

00-talets surrealistiska trender känns i dag som en freudiansk dröm men i själva verket är de lika verkliga nu som Joan Míros skulpturpark i Barcelona. Osthattar, äggskor och körsbärsväskor är bara några av de oväntade och surrealistiska accessoarerna som är tongivande för sommarsäsongen. 

Loewe. Foto: Catwalkpix.com

Du har inte naglat trenden om du inte har fråga dig om ett par högklackade skor verkligen är ett par högklackade skor – precis som vi fortfarande undrar om Victoria Beckhams platåskor från 00-talet verkligen är ett par platåskor och hur hon kunde röra sig framåt.  

Loewe Foto: Catwalkpix.com
Thom Browne. Foto: CATWALKPIX.COM
Givenchy. Foto: CATWALKPIX.COM
Foto: CATWALKPIX.COM / CATWALKPIX.COM

 

LÄS ÄVEN Vårmode 2022: Nakenmodet är tillbaka

LÄS ÄVEN Modechefen: 12 skandinaviska vårtrender som vi älskar 2022

LÄS ÄVEN