Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Brösten står i fokus för vårmodet 2022.Brösten står i fokus för vårmodet 2022.Brösten står i fokus för vårmodet 2022.
Brösten står i fokus för vårmodet 2022. Foto: TT, Catwalkpix.com

Varför är modebranschen så besatt av bröst just nu?

Det råder en besatthet av bröst inom modet just nu, med modehus som Schiaparelli och stjärnor som Julia Fox som leder vägen. Men varför?

Minikjolar, bara magar, synliga stringtrosor och cutouts. Ja, modet sätter verkligen kvinnokroppen i fokus just nu och den senaste trenden kretsar kring brösten. Koniga, uppnosiga, runda – nu är det inte nakna bröst per se som är i centrum utan silhuetten av dem – som avbildats friskt på vårens designerplagg i mer eller mindre extrema former. Under Loewes SS22-visning såg vi förgyllda bröstplattor på modellerna och Pradas stickade tröjor hade, av vad det såg ut, inbyggda byglar som framhävde bröstens naturliga silhuett. Alaïa valde det mer diskreta spåret med smala cut out-remsor vars form slingrade sig runt brösten och magen. 

Prada SS22.Prada SS22.Prada SS22.
Prada SS22. Foto: Prada
Alaïa SS22.Alaïa SS22.Alaïa SS22.
Alaïa SS22. Foto: Catwalkpix.com

Trenden har med andra ord bubblat ett tag men kom verkligen upp till ytan när skådespelerskan Julia Fox, tillika flickvän till Kanye West, dök upp på Kenzos visning under herrmodeveckan i Paris tidigare i januari iklädd en Schiaparelli-jacka från vårkollektionen med konformade bröst (läs mer om parets couple dressing här). I samma veva skapade Emily in Paris-skådisen Philippine Leroy-Beaulieu, 58, ett viralt fashion moment när hon bar en heltransparent klänning som visade brösten, under herrmodeveckan. Trenden var ett faktum!

Julia Fox och Kanye West.Julia Fox och Kanye West.Julia Fox och Kanye West.
Julia Fox och Kanye West. Foto: J M HAEDRICH/SIPA/Shutterstock / TT NYHETSBYRÅN
Philippine Leroy-Beaulieu i transparent klänning.Philippine Leroy-Beaulieu i transparent klänning.Philippine Leroy-Beaulieu i transparent klänning.
Philippine Leroy-Beaulieu i transparent klänning. Foto: OLIVIER BORDE / BESTIMAGE / TT NYHETSBYRÅN

Men modets allmänna intresse för kvinnokroppen och brösten i synnerhet är inget nytt, så frågan är varför de får så mycket utrymme just nu? Tidningen Harper's Bazaar menar att brösttrenden kan kategoriseras in under surrealismen som är en dominerande trend just nu. Typiskt för surrealismen är att använda sig av bekanta motiv och former för att uttrycka ett drömlikt tillstånd som verket vill förmedla. Kanske är trenden en motreaktion till mjukismodet som dominerat de senaste två åren, samt ett sätt att förhålla sig till det faktum att stora delar av världen är på väg ut ur pandemin, med en oviss framtid i sikte. 

Schiaparelli SS22.Schiaparelli SS22.Schiaparelli SS22.
Schiaparelli SS22. Foto: Schiaparelli
Loewe SS22.Loewe SS22.Loewe SS22.
Loewe SS22. Foto: Catwalkpix.com

”På något konstigt sätt så ville jag att kollektionen skulle vara hysterisk. Att det skulle finnas en spänning. För att det är en konstig tid just nu”, sa Jonathan Anderson, designer på Loewe, till Vogue om SS22-kollektionen med bröstplattorna.

Historikern Pamela Roskin tolkar Loewes metallbröstplattor som en sorts rustning i en intervju med Harper's Bazaar. Hon menar att rustningen framhäver och förstärker axlarna – och det hela symboliserar en bärarinna som tar sig ur den märkliga situationen som världen varit i på ett starkare sätt. ”Det är stora och vågade silhuetter. Det här är kvinnor som tar upp plats”. 

LÄS MER: Prins Felix: Premiär för ännu en modell från det danska kungahuset! 

LÄS MER: Nakentrenden har nått röda mattan – men Adele var galans vinnare