Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Underklädesmärket Victoria's Secrets kritiserade show kommer tillbaka 2023.
Underklädesmärket Victoria's Secrets kritiserade show kommer tillbaka 2023.
Underklädesmärket Victoria's Secrets kritiserade show kommer tillbaka 2023.
1 AV 2
Elsa Hosk, Victoria Silvstedt och Seinabo Sey besökte visningar
2 AV 2
Underklädesmärket Victoria's Secrets kritiserade show kommer tillbaka 2023.
Foto: ANTHONY BEHAR / SIPA USA/IBL

Victoria's Secrets modeshow kommer tillbaka 2023

Underklädesjätten Victoria's Secret la ner sin modeshow för fyra år sedan, efter stark kritik. Och i januari gick märkets svenska gren i konkurs. Men nu kommer den omdebatterade showen tillbaka – i ny tappning

Det var 2019 som Victoria's Secret meddelade att modevisningen, som genom åren fått massiv kritik, skulle läggas ner. Året innan fick den tv-sända showen de lägsta tittarsiffrorna någonsin. Kritiken har handlat om bristen på mångfald och inkludering av olika typer av kroppar och personer, om sexism och antifeminism. 

Anklagelser om sexism och sexuella trakasserier

Det har också stormat kring flera tidigare medlemmar i företagets ledning, med anklagelser om sexuella trakasserier, mobbning och kopplingar till traffickingåtalade Jeffrey Epstein.

Elsa Hosk på Victoria's Secrets modevisning 2018. Foto: SPLASHNEWS.COM / STELLA PICTURES/SPLASH NEWS/STELLA PICTUES

På senare år har tiden också tyckts springa ifrån Victoria's Secret, när konkurrenter som Rihannas underklädesmärke Savage X Fenty visat att det går att skapa snygga underkläder för alla kroppstyper, samt shower med modeller i alla storlekar och med representation av queer-, trans-, ickebinära och drag-modeller.

Victoria's Secret lovar förändring

Men nu går alltså Victoria's Secret ut med beskedet om att deras världsberömda show kommer tillbaka under 2023, i en ny och mer inkluderande tappning. En talesperson för företaget säger till The Hollywood Reporter att man kommer att förstärka sitt engagemang i att lyfta kvinnliga röster och perspektiv. Enligt E! Online ska företaget också under de senaste månaderna ha tagit in fler modeller och ambassadörer med olika storlekar, åldrar, funktionsvariationer och identiteter.

Adriana Lima under Victoria's Secrets show 2015. Foto: JASON SZENES / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Den omtalade showen gick av stapeln för första gången 1995, och fortsatte sedan årligen fram till 2018. Bland toppmodellerna som burit märkets världsberömda änglavingar finns namn som Adriana Lima, Gisele Bündchen och Heidi Klum, och artister som Lady Gaga, Taylor Swift och The Weeknd har uppträtt under showen.

Under 2021 siktade märket på att återuppfinna sig själva genom att satsa på just mer inkludering. En satsning som fick ett blandat mottagande när många konsumenter uppfattade greppet som hyckleri. Nu är frågan om den nya showen ska lyckas blidka kritikerna.

LÄS MER: Victoria’s Secret ­– från hett till iskallt? 

LÄS MER: Kändisarna som visar allt – och nakenklänningarna vi minns