Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Anders Bjurö/TT / TT NYHETSBYRÅN

Victorias trendiga modeval – återanvänder plagg med ny styling

Att bära samma plagg flera gånger i offentliga sammanhang brukade vara en synd för en prinsessa. Men tiderna förändras och det som förut var otänkbart är numera en trend. Kronprinsessan Victoria går i bräschen bland kungligheter och stjärnor. 

Vi har sett det ett tag nu. Att återanvända favoritplagg från sin egen eller någon annans garderob har blivit ofult och trendigt hos stjärnor och kungligheter, något som inte för så länge sedan i stort sett var otänkbart. Vi ser vintageklänningar på Oscarsgalans röda matta och kändisar som plockar fram gamla favoriter för att använda igen när världen tittar på. Även attityden till secondhand-shopping har förändrats snabbt. Kronprinsessan Victoria som länge varit en förespråkare för svenskt och hållbart mode visar nu tydligt upp den nya trenden och går i bräschen för att upprepade gånger använda plaggen igen i offentliga sammanhang – oftast med olika styling.   

Hållbart mode eller pengafråga?  

Om det hänger ihop med Victorias hållbara modeintresse eller det faktum att hovet nu för första gången någonsin redovisar kungafamiljens apanage mer detaljerat vet vi inte. En stor del av den kritik som kungahuset mött genom åren handlar ofta om skattepengar. Därför har man nu mött kravet om ökad öppenhet kring apanaget och i veckan fick vi veta att kronprinsessparet får 4,5 miljoner för 2022, vilket är mest av kungabarnen, och för dessa skattepengar går en del till kronprinsessans kläder för officiell representation. Det berättade Jan Lindman, överintendent på Riksmarskalkämbetet, vid ett pressmöte i början av april.

– Den kungliga familjen kan inte vara beroende av företag eller andra instanser som sponsrar deras representationskläder.

Oavsett anledning gillar vi att se Victoria i kungliga klassiker i olika sammanhang och med ny styling. Nu hoppas vi fler kungligheter och stjärnor följer efter.  

Tre gånger Victoria synts i samma plagg

Kronprinsessan i kjol från Maxjenny – från 2018 och 2022. Foto: TT Nyhetsbyrån
Victoria i en favoritklänning från By Malina med kort jacka i vinrött – här från två tillfällen 2022 och en gång 2020. Foto: TT Nyhetsbyrån

LÄS ÄVEN: Victoria i vårens heta trendfärg (och kostym förstås!)

Den blå kostymen från H&M Studio används ofta i offentliga sammanhang av kronprinsessan. Två gånger 2022 och en gång 2020. Foto: TT Nyhetsbyrån

Victoria har även varit flitig med återbruk från familjen och framför allt från sin mamma drottning Silvia i olika sammanhang. Det mest minnesvärda exemplet är så klart den drömmiga Nobelklänningen av Nina Ricci som Victoria bar på Nobelfesten 2018 – och som Silvia själv bar 1995. 

Nobelklänningen av Nina Ricci – 1995 och 2018. Foto: Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN

 

LÄS MER: Kunglig glans på QX Gaygalan 2022: Det bar stjärnorna på röda mattan

LÄS MER: Så stylar kronprinsessan Victoria knytblusen (och här hittar du säsongens snyggaste modeller!)

LÄS MER: Fynda designerväskorna second hand – här är bästa butikerna online