Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: TT/ALEX STEPHEN TEUSCHER / AST PHOTOGRAPHY & DESIGN

Köpa vintageklocka: Experternas bästa tips

Damernas Världs klockexpert Britta Rossander leder dig rätt i andrahandsdjungeln av klockor – och ber experterna avslöja sina bästa tips. 

Tidigare ägda ur är populärare än någonsin och alla jublar – säljare får bra betalt, köpare kan få tillgång till ”riktiga” klockor för en rimlig slant och intresset för klockor stiger. Som ny ägare utvecklar man ofta mycket snabbt en relation till sin ”gamla” klocka – den har en stark karaktör och är rik på historia, samt har en charm som moderna klockor inte alltid har. En klocka är alltså en känslomässig investering, och dess värden kan variera stort. Sällsynta och extremt värdefulla klockor är mycket ovanliga i andrahandsledet, och ska du vara säker på att som lekman inte bli utsatt för en bluff så ska du köpa din klocka från en betrodd källa.  

I dag är det fullt möjligt att på auktion hitta riktigt bra klockor för under 10 000 kr.

Designmässigt är det just nu klockor från 1950-talet och 1960-talet som är de riktigt heta. Anledningen är att de är fantastiskt välgjorda och de är inte sällan tonneau- (kuddformade) eller rektangulära boetter. På 1970-talet nådde armbandsuret sin formmässiga höjdpunkt och Audemars Piguet, Omega, Patek Philippe och Heuers modeller från den tiden är fortfarande stilbildande. 

Vintage Rolex Yachtmaster, T-armband från Tiffany & Co och Kelly-väska från Hermès.Vintage Rolex Yachtmaster, T-armband från Tiffany & Co och Kelly-väska från Hermès.Vintage Rolex Yachtmaster, T-armband från Tiffany & Co och Kelly-väska från Hermès.
Vintage Rolex Yachtmaster, T-armband från Tiffany & Co och Kelly-väska från Hermès. Foto: CHRISTIAN VIERIG / GETTY IMAGES GETTY IMAGES EUROPE

Att köpa en vintageklocka är roligt! Gör det till en upplevelse som får ta tid: Gör din hemläxa, tala med säljare, läs på webforum, ställ frågor, gå på auktionsvisningar (finns även online) och prata med de som har erfarenhet. Har du tur så kan du, utöver att se cool ut, snart bära ett stycke historia på handleden och dessutom göra en bra affär. I dag är det fullt möjligt att på auktion hitta riktigt bra klockor för under 10 000 kronor. Sedan finns det förstås i princip inget tak för hur mycket dyr en eftertraktad klocka kan kosta.

Damernas Värld tog hjälp av tre experters viktigaste råd kring inköp av vintageklocka. Aurel Bacs (seniorkonsult för klockdivisionen hos auktionsfirman Phillips i samarbete med Bacs & Russo), Georgios Batselas (Head of Watch Department på auktionshuset Kaplans i Stockholm) och Tony Frank (ansvarig intendent för klockavdelningen på Uppsala Auktionsverk) fick svara på våra frågor. 

Aurel Bacs.Aurel Bacs.Aurel Bacs.
Aurel Bacs. Foto: ALEX STEPHEN TEUSCHER / AST PHOTOGRAPHY & DESIGN
En tioårig Rolex till exempel är ett mycket bra köp.

Varför att det smart att köpa en begagnad klocka på auktion?…
Georgios Batsela:
– På samma sätt som du kan hitta en bra begagnad väska av finare märke så behöver du oftast inte betala lika mycket som i nyskick. Du kanskse även tycker mer om äldre klockor – kanske designen eller tidsepoken den kommer ifrån. Sedan är det ju så klart spännande att bara vara med på en auktion och lägga bud. 
Aurel Bacs: – Om du är intresserad av att ha en personlig stil där du blir väldigt unik om din klocka så är det ett bra sätt. Det är som att köpa en designmöbel eller en speciell väska – det kan vara så att den inte längre ingår i dagens produktion.
Tony Frank: – När klockan säljs på auktion har den har genomgått en kontroll av gången samt äkthet, vilket ger köparen en extra trygghet.

Georgios Batselas.Georgios Batselas.Georgios Batselas.
Georgios Batselas. Foto: Kaplans.
När det gäller vintage- och samlarur behöver du veta lite fler nörddetaljer

Vilka är de bästa varumärkena att satsa på, om värdeutvecklingen är viktig för mig?
Georgios Batsela:
– De starka varumärken som hängt med längst brukar vara säkrast att satsa på. Är du intresserad av ett uppstickarmärke så bör du läsa på en hel del och skaffa dig en uppfattning om vad som kommer att stå sig.
Aurel Bacs: – En tioårig Rolex till exempel är ett mycket, mycket bra köp. Det är klockor tillverkade för att överleva oss alla. Det finns i princip ingen skillnad på en ny eller en vintage Rolex. När man frågar tillverkare vilket märke som är det bästa, och där de inte får säga sitt eget, blir Rolex i stort sett alltid svaret.
Tony Frank: - Det är alltid bra att satsa på starka varumärken som till exempel Patek Philippe, Rolex, Omega, IWC, Chopard, Cartier och Jaeger-LeCoultre med flera. Du kan med fördel även titta på lite ”smalare” varumärken som Lemania, Enicar, Doxa och Universal Genèva men det kräver att du som köpare är mer påläst. 

Tony FrankTony FrankTony Frank
Tony Frank Foto: Pressbild
Man har generellt även en större värdeutveckling på en klocka i bättre skick

Vilka vurpor ska vi akta oss för?
Tony Frank:
– Köp inte ett objekt i för dåligt skick. Man har generellt även en större värdeutveckling på en klocka i bättre skick, varför det oftast är lönsamt att betala något mer för ett bättre exemplar.
Georgios Batsela: – Det ibland kan vara lite klurigt att hitta en lämplig urmakare som kan serva ett äldre urverk. När det gäller vintage- och samlarur behöver du veta lite fler nörddetaljer, som renoverade urtavlor och utbytta delar, som kan påverka värdet om klockan ska säljas igen.
Aurel Bacs: – Att köpa utan förberedelse, detsamma gäller förresten både för köp i butik och på auktion. Det är som att handla ett plagg utan att prova, och sedan komma hem och inse att det är en katastrof. En blus kan kosta 1 000 kronor men en klocka kanske kostar upp till 50 000 kronor, och då är det extremt viktigt att veta vad du köper. Köp aldrig en klocka utan att ha ställt alla frågor, gör din läxa noggrant. Är dealen för bra för att vara sann – då är den i stort sett alltid det, du får det du betalar för. Fråga specialisten, vi inom branschen delar mer än gärna med oss av vår kunskap. När det gäller armbandsur så tänk på att box och certifikat ska vara med, och om det finns information om proveniens och kvitton samt eventuellt utbytta originaldelar är med är det en fördel särskilt om man skulle vilja sälja klockan vidare. Så även om du köper en ny klocka – spara alltid alla dokument och hela kartonnaget. 

 

Kvinnliga klockälskare

Ett köp av en vintageklocka leder också ofta till ett köp av en nygjord och kan bli början till ett intresse och kanske ett samlande. Idag finns det auktioner för enbart damur vilket är ett steg framåt i rätt riktning eftersom intresset hos kvinnor på senare tid ökat markant. Det finns även communities på nätet för kvinnor som är klockintresserade som till exempel Watchfemme.com (@watch_femme).

 

Vad kostade vintageklockan?

Ett förståndigt köp: Rolex Date i stål med automatiskt verk, cirka 2005. Utrop 30 000 – 40 000 kronor. Klubbat pris på Bukowskis 42 000 kronor.Ett förståndigt köp: Rolex Date i stål med automatiskt verk, cirka 2005. Utrop 30 000 – 40 000 kronor. Klubbat pris på Bukowskis 42 000 kronor.Ett förståndigt köp: Rolex Date i stål med automatiskt verk, cirka 2005. Utrop 30 000 – 40 000 kronor. Klubbat pris på Bukowskis 42 000 kronor.
Ett förståndigt köp: Rolex Date i stål med automatiskt verk, cirka 2005. Utrop 30 000 – 40 000 kronor. Klubbat pris på Bukowskis 42 000 kronor.
Superklassiker som är en god och långsiktig investering: Patek Philippe Calatrava Clous de Paris cirka 1989. I guld, boett 33 mm i diameter, automatiskt verk. Utrop på Bukowskis: 100 000 - 120 000, såld för 90 000.Superklassiker som är en god och långsiktig investering: Patek Philippe Calatrava Clous de Paris cirka 1989. I guld, boett 33 mm i diameter, automatiskt verk. Utrop på Bukowskis: 100 000 - 120 000, såld för 90 000.Superklassiker som är en god och långsiktig investering: Patek Philippe Calatrava Clous de Paris cirka 1989. I guld, boett 33 mm i diameter, automatiskt verk. Utrop på Bukowskis: 100 000 - 120 000, såld för 90 000.
Superklassiker som är en god och långsiktig investering: Patek Philippe Calatrava Clous de Paris cirka 1989. I guld, boett 33 mm i diameter, automatiskt verk. Utrop på Bukowskis: 100 000 - 120 000, såld för 90 000.
Ett rejält klipp: Omega Constellation My Choice, 23 mm, Stål, safirglas, quartzverk, pärlemorurtavla. Såld av Bukowskis för utropspriset på 8 750 kronor.Ett rejält klipp: Omega Constellation My Choice, 23 mm, Stål, safirglas, quartzverk, pärlemorurtavla. Såld av Bukowskis för utropspriset på 8 750 kronor.Ett rejält klipp: Omega Constellation My Choice, 23 mm, Stål, safirglas, quartzverk, pärlemorurtavla. Såld av Bukowskis för utropspriset på 8 750 kronor.
Ett rejält klipp: Omega Constellation My Choice, 23 mm, Stål, safirglas, quartzverk, pärlemorurtavla. Såld av Bukowskis för utropspriset på 8 750 kronor.
Här stod köparna på kö, modellen upplever nu en extrem renässans: Panthère i guld med guldband ca 1995. Quartzverk, diamantkrans och briljant på kronan. Modellen blev en raket, utropet var 39 000 kronor och den såldes av Kaplans för 165 000 kronorHär stod köparna på kö, modellen upplever nu en extrem renässans: Panthère i guld med guldband ca 1995. Quartzverk, diamantkrans och briljant på kronan. Modellen blev en raket, utropet var 39 000 kronor och den såldes av Kaplans för 165 000 kronorHär stod köparna på kö, modellen upplever nu en extrem renässans: Panthère i guld med guldband ca 1995. Quartzverk, diamantkrans och briljant på kronan. Modellen blev en raket, utropet var 39 000 kronor och den såldes av Kaplans för 165 000 kronor
Här stod köparna på kö, modellen upplever nu en extrem renässans: Panthère i guld med guldband ca 1995. Quartzverk, diamantkrans och briljant på kronan. Modellen blev en raket, utropet var 39 000 kronor och den såldes av Kaplans för 165 000 kronor
Dyrt – javisst, den är ovanlig och det är ju väldigt mycket vitt guld i den och det är dyrbart, stenarna är dessutom av mycket bra kvalitet: Oyster perpetual Day-Date Blu Ombre Dial i vitt guld med diamanttavla, åtta runda stenar och två baguettslipade. Utrop hos Kaplans var 340 000 kronor och försäljningspriset blev tio tusen kronor lägre.Dyrt – javisst, den är ovanlig och det är ju väldigt mycket vitt guld i den och det är dyrbart, stenarna är dessutom av mycket bra kvalitet: Oyster perpetual Day-Date Blu Ombre Dial i vitt guld med diamanttavla, åtta runda stenar och två baguettslipade. Utrop hos Kaplans var 340 000 kronor och försäljningspriset blev tio tusen kronor lägre.Dyrt – javisst, den är ovanlig och det är ju väldigt mycket vitt guld i den och det är dyrbart, stenarna är dessutom av mycket bra kvalitet: Oyster perpetual Day-Date Blu Ombre Dial i vitt guld med diamanttavla, åtta runda stenar och två baguettslipade. Utrop hos Kaplans var 340 000 kronor och försäljningspriset blev tio tusen kronor lägre.
Dyrt – javisst, den är ovanlig och det är ju väldigt mycket vitt guld i den och det är dyrbart, stenarna är dessutom av mycket bra kvalitet: Oyster perpetual Day-Date Blu Ombre Dial i vitt guld med diamanttavla, åtta runda stenar och två baguettslipade. Utrop hos Kaplans var 340 000 kronor och försäljningspriset blev tio tusen kronor lägre.

LÄS MER Carl von Linnés uppfinning inspirerar lyxklocka

LÄS MER Historierna om världens mest eleganta klockor: Cartier Tank och Jaegers Le Coultre Reverso

LÄS MER Experten: Vad du ska veta innan du köper en lyxklocka