Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Designers Remix kapselkollektion för Zalandos Small steps, big impact.Designers Remix kapselkollektion för Zalandos Small steps, big impact.Designers Remix kapselkollektion för Zalandos Small steps, big impact.
Designers Remix kapselkollektion för Zalandos Small steps, big impact.

Zalando erbjuder hållbara kapselkollektioner med skandinavisk design!

Stilsäkra plagg från skandinaviska designers som är garanterat hållbara? Zalandos initiativ Small steps, big impact ger dig just det. Damernas Värld har talat med danska desigern Charlotte Eskildsen från Designers Remix, som tidigt intresserade sig för miljörevolutionen. 

När Charlotte Eskildsen och hennes man Niels skulle starta ett nytt modeförtag i Danmark år 2002, för 18 år sedan, så talade ingen om hållbarhet i modebranschen – egentligen inte i samhället heller. Men redan då var paret inne på ett spår som sedan kommit att prägla märket över tid; Charlotte och Niels (i dag är han utöver vd i företaget även ordförande i den danska organisationen Global Fashion Agenda som årligen arrangerar den uppmärksammade konferensen Copenhagen Fashion Summit) köpte så kallad ”dead stock”, lager av tyger som blivit över från andra modemärkens produktioner, och skapade plagg av dem. Det som uppmärksammade märken som Rave Review och Avavav (som utsågs till  Knappnålsvinnare när Damernas Värld Guldknappen-vinnarna utsågs 2019.)

Att arbeta hållbart är utmanande eftersom det skalar ner dina valmöjligheter i fråga om bland annat tyg
Charlotte Eskildsen från Designers Remix.Charlotte Eskildsen från Designers Remix.Charlotte Eskildsen från Designers Remix.
Charlotte Eskildsen från Designers Remix. Foto: Luka Roné

– Det är därför märket heter Designers Remix, säger Charlotte. På den tiden talade ingen om hållbarhet, men idén om att använda redan existerande material motiverade mig och det gör det fortfarande. Det är i dag många år sedan vi bestämde oss för att använda mer ekovänliga material i våra kollektioner, nu gör vi uteslutande det. 

Kapselkollektion aktuell

I höst ansluter sig Designers Remix, tillsammans med märken som svenska House of Dagmar och norska Holzweiler, till den gigantiska nätshoppen Zalandos hållbara initiativ Small steps, big impact, där märken tar fram kapselkollektioner exklusiva för Zalando, där fokus ligger på plagg som är snälla mot miljön. Designers Remix är med för andra gången. 

Plagg ur Designers Remix kapselkollektion för Zalando Small steps, big impact.Plagg ur Designers Remix kapselkollektion för Zalando Small steps, big impact.Plagg ur Designers Remix kapselkollektion för Zalando Small steps, big impact.
Plagg ur Designers Remix kapselkollektion för Zalando Small steps, big impact.

 

– När en så stor spelare sätter ljus på hållbarhet så når det en oerhört bred publik som blir än mer medvetna, och det driver även allt fler – både kunder och även märken – att ansluta sig till det här sättet att jobba framåt. 

Tyget största boven

Du har sagt ”vartenda ett av våra plagg respresenterar ett påtagligt sätt att göra klimatförbättringar”. Förklara vad du menar med det?

– Den största inverkan på miljön under produktionen av ett plagg kommer från tyget. Därför strävar vi mot att använda så miljövänliga tyger som möjligt. Men vi vet att oavsett vilket tyg vi använder, oavsett hur hållbart det är, så kommer det alltid lämna ett koldioxid-avtryck. Därför har vi investerat i Förenta Nationernas vindparks-projekt i Bag Lieu i Vietnamn. För varje plagg vi säljer så balanserar vi 50 kg koldioxid. På det sättet gör vi kollektionerna ”klimatpositiva” – vi balanserar en större del koldioxid än vad hela produktionsprocessen släpper ut. Så på det sättet är det ett påtagligt sätt att göra miljön bättre. 

Rock av läderfritt läder från Designers Remix samarbete med Zalando Small steps, big impact.Rock av läderfritt läder från Designers Remix samarbete med Zalando Small steps, big impact.Rock av läderfritt läder från Designers Remix samarbete med Zalando Small steps, big impact.
Rock av läderfritt läder från Designers Remix samarbete med Zalando Small steps, big impact.
Läder är vackert, men jag tycker helt ärligt att ett djurs hud ser bättre ut på själva djuret än på dig.

Vi är väldigt förtjusta i den tvåfärgade ”läderrocken” från kollektionen. Vad är det för material i den?

– Vad roligt, det är även en av mina favoriter då jag tycker den är både klassisk och edgy. Den är gjord av läderfritt läder, vilket är ett alternativ till läder som inte gör någon skada på djur. Läder är vackert, men jag tycker helt ärligt att ett djurs hud ser bättre ut på själva djuret än på dig. Den här kappan både ser ut och känns som skinn, men det är inte läder, och det är därför vi kallar materialet för läderfritt läder. 

Finns det något du saknar från tiden då hållbarhetssträvan inte begränsade dig i val av tyger, produktionssätt och annat?

– Både ja och nej. Att arbeta hållbart är utmanande eftersom det skalar ner dina valmöjligheter i fråga om bland annat tyg. Å andra sidan har det tvingat oss att tänka utanför boxen och det har varit både inspirerande och en ögonöppnare. Men jag skulle ljuga om jag sa att jag inte i bland saknar att äta allt från buffén. 

LÄS ÄVEN: Veganskt eller äkta läder – vad är snällast mot miljön? 

Klänning från samarbetet mellan Designers Remix och Zalandos Small steps, big impact.Klänning från samarbetet mellan Designers Remix och Zalandos Small steps, big impact.Klänning från samarbetet mellan Designers Remix och Zalandos Small steps, big impact.
Klänning från samarbetet mellan Designers Remix och Zalandos Small steps, big impact.

LÄS ÄVEN Se By Malins härligt rosa pre spring-kollektion 2021