Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Modevärlden har drabbats av skört-feber

Skörtar, skörtar och åter skörtar. Modevärlden har drabbats av allvarlig skört-feber. Läs med om denna omåttligt heta trend efter klicket.
Den klassiska skörten, eller peplum som det heter på engelska, har gjort comeback på trendscenen - med bravur. Denna lilla, men ack så trendiga, detalj syns sticka fram hos merparten av världens designers och modehus - i en eller annan form. 

Skörten, som framför allt hör samman med 1940- och 1950-talsmodet, är en "minikjol" som sitter i midjan och ger en smickrande silhuett. Fokus hamnar på midjan, samtidigt som skörten förstärker de så vackra kvinnliga formerna. Dessa skörtar kan även ha till uppgift att åstadkomma ett annat intryck, nämligen hur de rör sig när man går. Alexander McQueens Sarah Burton ville uppnå känslan av att skörten rörde sig som maneter i havet ... 

I vårens mode kommer denna skört i flera olika versioner. Den kan bland annat sitta på pennkjolar som hos Marc by Marc Jacobs, eller vara avslut på en blus som hos Giorgio Armani.
Flera designers och modehus, bland annat Givenchy, Alexander McQueen och Karen Walker, har skapat klänningar vars skörtdetaljer gör att plagget går från att vara en klassisk klänning till en statement-klänning av rang. 

Ett annat sätt att åstadkomma denna trenddetalj är helt sonika att sätta ett bälte i midjan, över den lilla figursydda kavajjackan, och vips skapas en naggande god, liten skört. 

Cushnie & Ochs, Givenchy, Giorgio Armani, Jason Wu, Vera Wang
Karen Walker, Alexander McQueen, Cushnie & Ochs, Giles, Rodarte
Vera Wang, Vera Wang, Marc by Marc Jacobs, Celine, Cushnie & Ochs