Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: New you, Vogue

Trenden: Mogna modeller tar över omslagen

När modellerna Carmen Dell’Orefice, 91 och Beverly Johnson, 69, poserar på omslaget till hälso- och skönhetsmagasiet New You är det det senaste exemplet på att den mogna kvinnan och hennes kropp fått en ny plats i offentligheten. Erfarenhet är hett – och den får gärna synas utanpå.

Att ålder bara är en siffra har aldrig varit så sant som just nu. Mogna modeller, skådespelare och mediepersonligheter tar plats i i rampljuset, på modemagasinens omslag och i de stora skönhetsmärkenas kampanjer. 

Det senaste exemplet är legendariska modellerna Carmen Dell’Orefice, 91 och Beverly Johnson, 69, som pryder på omslaget till hälso- och skönhetsmagasiet New You. Båda har satt outplånliga avtryck i modehistorien, och fortsätter att göra det även i mogen ålder.

Carmen Dell’Orefice, 91 och Beverly Johnson, 69, på omslaget till New You. Foto: New You

När Carmen Dell’Orefice fotograferades för Vogues omslag av Iving Penn 1946 var hon en av magasinets yngsta covermodeller någonsin, och i dag är hon världens äldsta arbetande modell, som fortfarande går visningar. 

I New You poserar hon i stort sett naken, något som tidigare ansetts otänkbart för någon i hennes ålder. Och hon ser ingen skillnad i att göra det nu jämfört med i sin ungdom.

– Fotografens tänkesätt rör sig på ett högre plan, inte i rännstenen. Allt är projektion. Vi är tysta skådespelare .., säger hon till magasinet.

Carmen Dell’Orefice i New You. Foto: New You

Hon delar också med sig av några av sina bästa skönhetsknep:

– En av hemligheterna med att bibehålla skönhet är att göra samma sak som du gör för en bebis: fostra och mata bebisen med kärlek. Det är det vi borde göra för oss själva, fostra oss själva, älska oss själva och ge samma typ av energi till oss själva.

https://www.instagram.com/p/CjVog4cPS6N/

Det är snart 50 år sedan Beverly Johnson som första svarta kvinna frontade Vogues omslag, och hon beskriver det som ett avgörande ögonblick i hennes liv. Det förändrade dessutom förutsättningarna för många av hennes kollegor i branschen. Hon valde också att inte lyssna på olyckskorparna som hävdade att karriären snart skulle vara över.

– När jag började modellla sa de att karriären skulle vara i fem–sex år. Där och då bestämde jag mig för att bevisa att de hade fel. Och so far, so good! säger hon till New You.

Linda Evangelista, 57

Linda Evangelista på brittiska Vogues omslag Foto: Vogue

Linda Evangelista, 57, var en av supermodellernas Big five under 1990-talet. Efter ett misslyckat skönhetsingrepp försvann hon för några år sedan från rampljuset, men i år har hon gjort comeback både på catwalken, i reklamkampanjer – och på omslaget till Vogue. En revansch både för henne själv och för andra i hennes generation.

Fler åldersrika kvinnor som syns i reklam och på magasin 

Maye Musk, 74

Maye Musk på omslaget av årets Sports Illustrated Swimsuit. Foto: Instagram.com

 

Ett viktigt ansikte utåt för samtalet kring åldrande är modellen och författare Maye Musk, 74, som på senaste numret av Sports Illustrated Swimsuit poserar iklädd en baddräkt. Till People säger modellen att hon hoppas att hennes omslag ”får kvinnor att känna sig mer bekväma” i sin kropp. 

Hon är i gott sällskap av en lång rad erfarna kvinnor som frontar stora kampanjer för kända varumärken. 2020-talet ser ut att ge den mogna kvinnan en ny välförtjänt status, och varken hennes hy eller hennes kropp ska längre gömmas. 

Lauren Hutton, 78 

Lauren Hutton på omslaget av Harper's Bazaar. Foto: Harper's Bazaar

På omslaget till senaste numret av Harper's Bazaars möter läsaren modellen och skådespelaren Lauren Hutton, 78 – hon gör ”en Sanna Marin” i kavaj utan något under – och i intervjun i magasinet säger hon: ”Jag kommer inte att försöka se yngre ut. Jag är glad att jag fortfarande modellar, och jag är fortfarande en atlet.”

Helen Mirren, 77

Skådespelaren och modellen Helen Mirren på omslaget till People. Foto: People / ANDREW ECCLES

Hyllade och flerfaldigt prisade skådespelaren Helen Mirren, som även är ansiktet utåt för L’oréal Paris sedan 2014, syns just nu på omslaget till People's ”Beautiful Issue”

Hon slog själv igenom på allvar när hon var 40 +, i tv-serien I mördarens spår, och för Vogue har hon förklarat sin syn på att bli äldre:

– Varje ålder har sina för- och nackdelar. Men du kommer bara att inse att du inte vill gå bakåt. Du vill vara exakt där du är, med allt du har upplevt.

I People berättar Helen Mirren om reaktionen när hon fick reda på att hon hade blivit vald som omslagsmodell till skönhetsupplagan: ”Jag var helt stum, som vi säger i England. Jag har aldrig ansett mig vara ”vacker.” Och i min ålder! Så jag blev förvånad”.

Janet Jackson, 56

Janet Jackson på omslaget till Allure. Foto: Allure

Musikern och sångerskan Janet Jackson porträtterades tidigare i år som en drottning på omslaget till skönhetsmagasinet Allure. I intervjun berättar hon om hur glad hon är över hur mycket bättre hon tycker att situationen för kvinnor blivit i hennes bransch genom åren. Och att hon ser fram emot att få åldras och utvecklas utan att bli dömd i allmänhetens ögon.

– Jag har turen att ha en väldigt lojal fan-skara, och jag tror att de alltid kommer att acceptera mig för den jag är, säger hon till Allure, och fortsätter:

– Alla vill alltid fortsätta vara unga […], men det är ofrånkomligt. Jag menar, vi kommer dit allihopa.”

På frågan om hon använt fillers för att hålla sina berömda kinder lika fylliga som i ungdomen svarar hon nej. Hon har helt enkelt följt sin tränares råd, som lyder att är du för smal kan ansiktet bli urholkat.

Joan Collins, 89

Joan Collins i reklam för samarbetet mellan Calvin Klein och Palace. Foto: Calvin Klein

Dame Joan Collins har inte på något sätt tappat sin lyskraft som världsstjärna och ikon. När skateboardföretaget Palace och Calvin Klein gör en kollektion med tillhörande kampanj ihop bad de ett gäng kända personer de gillar att medverka: Wilhem Dafoe, Pet Shop Boy, Madonnas dotter Lourdes ”Lola” Leon … Och Joan Collins. Och av dem alla är det hon som skiner mest!

Jerry Hall, 66

Jerry Hall för Saint Laurent Paris. Foto: Saint Laurent Paris

Modellen Jerry Hall anlitades som reklammodell av Yves Saint Laurent redan under hennes unga år på 70-talet – hon frontade då reklamen för doften Opium 1977. 46 år (!) senare är hon fortfarande lika het. När sommarens rock n’roll-osande kollektion skulle plåtas var det Jerry Hall som bar den bäst.
– Det är bara löjligt att tro att du ska förbli ung för evigt och leva för alltid. Det finns en skönhet och respekt i högre ålder. Medierna har för lite respekt för ålder säger hon i en intervju med Radio Times. 

Twiggy, 73

Twiggy och Kate Moss för Charlotte Tilbury Makeup. Foto: Charlotte Tilbury Makeup

Två modeller utöver det vanliga – när brittiska supermakeupartisten Charlotte Tilbury gör reklam för sin makeupkollektion så använder hon två supermodeller: Twiggy och Kate Moss. Allt fler märken använder sig av modeller som faktiskt är ålderkompatibla med sina kunder – som torde finnas i alla åldersspann. 

LÄS MER: Twiggy, 72, frontar ny makeup-kampanj – och avslöjar favoritprodukten 

Paulina Porizkova, 57

Paulina Porizkova på omslaget av tjeckiska Vogue förra året. Foto: Vogue Tjeckoslovakien

Modellen Paulina Porizkova är en av de kända kvinnor som ofta talar om hur ålderismen drabbar kvinnor över 50. Som ett led i den debatten lät hon sig plåtas naken på omslaget av tjeckiska Vogue (Paulina har rötterna i Tjeckien men är uppvuxen i Sverige). Hon är också spokesperson för skönhetsmärket Laura Geller.
– Vi måste stå upp och insistera på att inte osynliggöras. Jag önskar att fler kvinnor lät sina marionettlinjer (de som går från utsidan av mungiporna – reds anm.) och pannrynkor och kråksparkar vara. Jag önskar att fler kvinnor vågade åldras. 

LÄS MER: Paulina Porizkova: ”Äldre kvinnor måste få synas” 

Martha Stewart, 81

https://www.instagram.com/p/CZcD5U0Is40/

TikTok är inte bara något som tillhör de unga – vill du se och höra mediaveteranen Martha Stewart tala om hudvård är det dit du ska vända dig. Hon är sedan en tid spokesperson för skönhetsföretaget Clé de Peau.  

Isabella Rossellini, 70

Foto: Lancôme

Skådespelaren Isabella Rossellini är en legendarisk modell för Lancôme, främst under 80-talet. När hon blev för gammal försvann hon från märket – men i dag är hon tillbaka. I en intervju med Damernas Världs Anja Skeppe Grahn sa hon:
– När jag började jobba med Lancôme för 36 år sedan var vd:n en man. Det var så underbart att det nu satt en vacker, dynamisk kvinna på den stolen. Med det kom också en annan känsla för kvinnors behov och önskemål. Kvinnor använder smink för att ha kul, och nästan alltid för vår egen skull. Då, för 36 år sedan när män styrde industrin, låg mycket annonsfokus på att man skulle använda makeup för att behaga män. Så är det inte längre, och det känns fantastiskt.

LÄS MER: Hela intervjun med Isabella Rossillini

Andy MacDowell, 64

Andy McDowell på omslaget av Vogue Polen. Foto: Vogue Polen

 

Skådespelaren Andy MacDowell har alltid varit en riktig skönhet – och har under sitt liv tjänat mycket pengar på att vara modell åt L’Orèal Paris. Hon har också fått mycket uppmärksamhet för att hon är en av de kvinnor som avstår från att färga sitt gråa hår – och vilket hår sen! Förra året dök hon upp på omslaget av polska Vogue.
– Som skådespelare har jag lidit av att folk alltid velat att jag ska se yngre ut. Det sårar mitt hjärta att jag inte kan omfamna den plats i livet jag är på, för ärligt talat känner jag att jag är fullt tillräcklig […] Jag vill inte att folk ska förvänta sig att jag måste se yngre ut för att ha ett värde, för att vara vacker eller åtråvärd. Vi gör inte så mot män! Vi älskar en äldre man. Vi älskar män när de åldras. Jag skulle älska att samma förväntningar gällde för kvinnor, och vi är på väg dit … med små steg, säger hon i magasinet. 

Judi Dench, 87

Judy Dench på omslaget av brittiska Vogue, 2020. Foto: Vogue

Skådespelaren Judy Dench debuterade som omslagsmodell på brittiska Vogue vid 85 års ålder och blev då också den äldsta omslagspersonen på tidningen någonsin. 

Den högaktade skådespelarens dotter Finty Williams kommenterade då uppdraget: ”Plåtningen betydde oerhört mycket för henne. Jag tror den här åldersgrejen påverkar väldigt mycket hur hon känner om sig själv och det gav henne en liten boost av självförtroende för att få henne att säga ”Åh, jag kanske fortfarande mår bra.” Sedan efter fotograferingen kom hon så klart tillbaka och trodde bokstavligen att hon var Beyoncé.”

LÄS MER: #Greyhairdontcare – nu ryter kvinnor världen runt ifrån mot ålderismen

LÄS MER: Nej tack till anti age – mogna kvinnors hy får ny status 

LÄS MER: Bästa beautyknepen för 50 plus – kända kvinnor delar sina skönhetsrutiner