Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Artikeln innehåller annonslänkar.Mer info

Vilka behandlingar, serum och krämer funkar mot pigmentfläckar i ansiktet? Läs vår stora guide.Vilka behandlingar, serum och krämer funkar mot pigmentfläckar i ansiktet? Läs vår stora guide.Vilka behandlingar, serum och krämer funkar mot pigmentfläckar i ansiktet? Läs vår stora guide.
1 AV 2
Experterna om: Hur du bäst kombinerar • Skillnaden mellan ren L-askorbinsyra och derivat
2 AV 2
Vilka behandlingar, serum och krämer funkar mot pigmentfläckar i ansiktet? Läs vår stora guide.
Foto: Jason LLoyd Evans

Få bort mörka pigmentfläckar i ansiktet – serum, krämer och behandlingar som funkar

Solen, hormoner eller ärr – det finns många orsaker till oönskade pigmentfläckar i ansiktet. Vi guidar till marknadens mest effektiva serum och krämer i kampen mot pigmentfläckarna, och superingredienserna som är ett måste i alla rutiner.

Har du också tröttnat på pigmentfläckar i ansiktet? Damernas Värld reder ut varför man egentligen får fläckarna och listar längst ner i artikeln vilka krämer, behandlingar och serum som funkar mot de envisa pigmenteringarna. 

Vad är pigmentfläckar?

Hyperpigmentering är samlingsnamnet på alla typer av pigmentfläckar, alltså områden där huden av någon anledning blivit mörkare i tonen. Fläckarna sitter oftast på ansiktet, dekolletaget eller händerna. Det kan vara allt från enstaka, lokala fläckar till utbredd melasma. Orsaken är att huden producerar för mycket melanin (pigment) i just det området.

Är du osäker på nya fläckar ska du alltid kolla med läkare.

Varför får jag pigmentfläckar och mörka fläckar i ansiktet?

Den främsta boven är – i vanlig ordning – solen, som stimulerar kroppens melanocyter att producera pigment för att skydda oss mot uv-strålarna, och det är det som gör oss bruna. Man kan också få hyperpigmentering vid ärr, post-inflammatorisk pigmentering, till exempel efter akne, eller om man äter vissa läkemedel som ökar solkänsligheten. Är du osäker på nya fläckar ska du alltid kolla med läkare.

Jag fick stora mörka pigmentfläckar efter min graviditet. Varför?

Många kvinnor får hyperpigmentering under graviditet eller av preventivmedel som ändrar hormonbalansen. Då handlar det ofta om melasma, som brer ut sig som skuggliknande kartbilder över till exempel pannan, kinderna eller över läpparna, i ”mustaschen”. 

Hur blir jag av med pigmentfläckar i ansiktet?

Solskydd är religion i kampen mot pigmenteringar, oavsett orsak. Förutom hög spf är det viktigt att solcrèmen är av bredspektrumtyp, alltså skyddar mot både uva- och uvb-strålar. Varje dag och återapplicering varannan timme när du vistas i sol är det som gäller. I hudvård kan du spana efter utjämnande ingredienser som lakritsrot, kojicsyra, retinol, azelainsyra och arbutin. Cellförnyande aha- och bha-syror gör också underverk.

Melasma kan hållas under kontroll med rätt produkter och högt solskydd året runt.

Hur blir jag av med melasma?

Melasma är ganska svårt att behandla, men en hudterapeut kan lägga upp ett behandlings- och produktschema. Melasma kan hållas under kontroll med rätt produkter och högt solskydd året runt. Samt hatt eller skuggläge när solen står som högst.

Hur blir jag av med mörka fläckar efter akne?

När det gäller post-inflammatorisk pigmentering är det förebyggande arbetet viktigt. Har du akne är det viktigt att träffa en hudläkare som kan ge rätt behandling. Hudvårdsingredienser som azelainsyra och peelingsyrorna bha (salicylsyra) eller mandelsyra minskar synligheten från envisa ärr. Högt solskydd varje dag är ett måste, precis som vid alla typer av pigmentering.

Vilka salongsbehandlingar hjälper mot pigmentfläckar?

Duktiga hudterapeuter har en mängd olika metoder att ta till, som kemisk peeling eller ljusbehandling, men det är viktigt att göra en ordentlig konsultation för att få reda på orsakerna. IPL och öaser är effektivt för att bryta upp pigmentklumpar i solfläckar, men passar inte för melasma – där är kemisk peeling bättre. Cosmelan och New dermamelan är två behandlingar från hudvårdsmärket Mesoestetic och som är populärt på kliniker. Då gör du först en kraftfull proffsbehandling och följer sedan ett strikt protokoll med hemma med produkter under några månader. Effektivt men kräver ordentligt engagemang. Det finns även receptbelagda preparat. Alla dyra behandlingar och produkter i världen är däremot förgäves om du slarvar med solskydd. 

Pigementfläckar före behandling med IPL.Pigementfläckar före behandling med IPL.Pigementfläckar före behandling med IPL.
Pigementfläckar före behandling med IPL.
Efter en behandling med Powerlite IPL, gult ljus, på Skincare i Alingsås.Efter en behandling med Powerlite IPL, gult ljus, på Skincare i Alingsås.Efter en behandling med Powerlite IPL, gult ljus, på Skincare i Alingsås.
Efter en behandling med Powerlite IPL, gult ljus, på Skincare i Alingsås.

Hitta en salong som behandlar med Powerlite IPL här (länk till Powerlite). 

Bästa produkterna mot pigmentfläckar i ansiktet

1. Nivea Luminous 630 anti dark-spot serum – budgetserum!

Nivea Luminous 630 anti dark-spot serum.Nivea Luminous 630 anti dark-spot serum.Nivea Luminous 630 anti dark-spot serum.
Nivea Luminous 630 anti dark-spot serum.

Förhållandevis billigt serum som med hjälp av Niveas patenterade ingrediens Luminous 630 dämpar befintliga pigmenteringar och förebygger nya. Som alltid med pigmenteringar gäller det att ha tålamod, vi har sett resultat efter 6 veckor när serumet användes tillsammans med dagkrämen i samma serie.
ANNONS Köp här (länk till Kicks).   

2. Neostrata Enlighten illuminating serum – effektivt klinikserum

Neostrata Enlighten illuminating serum.Neostrata Enlighten illuminating serum.Neostrata Enlighten illuminating serum.
Neostrata Enlighten illuminating serum.

Med hjälp av mixen C-vitamin, lakrits, niacinamide och B-resorcinol jobbar serumet effektivt på pigmenteringar. Serumet innehåller även Neostratas speciella ingrediens neoglukosamin som exfolierar huden skonsamt och gynnar nybildningen av celler, vilket gör pigmenteringar mindre framträdande.
ANNONS Köp här (länk till Skincity).  

3. Skinceuticals Brightening uv defense spf 50 – skyddar huden mot nya pigmentfläckar

Skinceuticals Brightening uv defense spf 50.Skinceuticals Brightening uv defense spf 50.Skinceuticals Brightening uv defense spf 50.
Skinceuticals Brightening uv defense spf 50.

Solskydd är den allra viktigaste produkten i kampen mot pigmentfläckarna. Skinceuticals motverkar nya solskador, samtidigt som den jobbar på befintliga pigment med hjälp av  tranexamsyra och niacinamide.
ANNONS Köp här (länk till Lyko).  

4. Dermaceutic Yellow cream – punktbehandling mot pigmentfläckar

Dermaceutic Yellow cream.Dermaceutic Yellow cream.Dermaceutic Yellow cream.
Dermaceutic Yellow cream.

Innehåller hög andel, 22,5 procent melaninreglerande och exfolierande ämnen, inklusive kojicsyra och aha-syror. Används bara på enstaka fläckar och inte i hela ansiktet och bör kombineras med något mildare, till exempel C25 cream eller Radiance cream från samma märke.  
ANNONS
Köp här (länk till Hudoteket). 

5. Dermaceutic Mela cream – pigmentrelgerande och exfolierande

Dermaceutic Mela cream.Dermaceutic Mela cream.Dermaceutic Mela cream.
Dermaceutic Mela cream.

Mela cream appliceras i stället över hela ansiktet och jobbar på alla typer av pigmenteringar men även lyster. Innehållet är en maxad cocktail av pigmentreglerande och exfolierande ingredienser. Används bara på kvällen och huden kan behöva vänjas in.
ANNONS Köp här (länk till Skincity).  

6. Paula's Choice repair serum – milt men effektivt

Paula's Choice repair serum.Paula's Choice repair serum.Paula's Choice repair serum.
Paula's Choice repair serum.

Kraftfulla ingredienser som tranexaminsyra, niacinamid och bakuchiol hjälper till att minska pigmentfläckarna. Samtidigt upplever vi det som milt och aldrig svidande eller irriterande, inte ens på en känslig hud.
ANNONS Köp här (länk till Skincity). 

LÄS MER: Dermapen – allt du behöver veta och så blir resultatet

LÄS MER: Solskydd för ansiktet: Bäst i test 2023 – budget och hög spf