Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Nora Bavey.
Nora Bavey.
Nora Bavey.
Nora Bavey. Foto: ANETTE NANTELL/DN/TT / DN TT NYHETSBYRÅN

Prisade investeraren Nora Bavey: ”Kvinnor och minoriteter har de bästa lösningarna”

För ett par år sedan sökte Nora Bavey förgäves pengar till sitt techbolag. Nu är det hon själv som står för investeringarna, och har precis utsetts till Sveriges viktigaste kvinnliga investerare 2021. I framtiden spår hon att allt fler kvinnor kommer att äga bolag – och göra världen till en bättre plats.

Fyra minuter. Det var tiden Nora Bavey fick för att sälja in sitt bolag Unitech för amerikanska techstjärnan och investeraren Arlan Hamilton, känd för att vara badass. Med jetlag och amningshjärna satt Nora där i Los Angeles, på en lite lägre stol än riskkapitalisten. Och kastade sig ut. När hon pratat i 14 minuter stoppades hon av Hamilton.

– Får jag fråga hur mycket du har sovit de senaste dygnen – och åren? sa hon. 

Nora svarade att hon väl snittat 50–90 minuter sammanhängande sömn per natt sedan hon fick sitt yngsta barn för ett halvår sedan, och innan dess låg det kring tre timmar i stöten.

Arlan Hamilton fortsatte:
– Och med de förutsättningarna har du fått de här resultaten? Frågan är inte om jag ska investera i dig …

Nora stirrade på henne. Gråtfärdig, trött, euforisk.
– Så det är ett ja? undrade hon. 

– Det är inte bara ett ja, jag har redan presenterat dig som ett av mina nya projekt för en större grupp investerare – du pitchar för dem i morgon.

Foto: Weronika Bela

Nora Bavey

GÖR: Entreprenör och grundare av Unitech, partner i riskkapitalbolaget Unconventional Ventures.
ÅLDER: 39 år.
BOR: Gröndal, Stockholm.
FAMILJ: Man och tre barn på 2, 5 och 13 år.

INSTAGRAM: @norabavey.

AKTUELL: Utsedd till Sveriges vikigaste kvinnliga investerare 2021 av Dagens industri.

Efter mötet kastade sig Nora i taxin med läckande bröst.
– Jag har nog aldrig känt mig så oövervinnerlig som då, berättar hon.

– Samtidigt fick jag liksom flashbacks till tillfällen när livet känts övermäktigt. Och för varje bild som kom upp sa jag till mig själv ”Du gjorde det. Du gör det.”

Jag tog med mig hela familjen till USA, eftersom ingen i Sverige ville satsa på mig.

Och efter att hon slängt sig i famnen på sin man och glädjedansat med sina tre barn köpte hon en Balenciaga-väska, för att fira.

– Jag har alltid tänkt att någon gång ska jag unna mig en sådan, och det kändes som att det här var tillfället jag väntat på. Året innan hade jag tömt bolaget på pengar, inte tagit ut någon lön … Och sedan tagit hela familjen till Kalifornien för den här chansen – eftersom jag inte hittat någon i Sverige som ville satsa på mig. 

Nora Bavey är årets viktigaste kvinnliga investerare

Knappt två år senare sitter Nora Bavey på den högre stolen i förhandlingsrummet, som partner i riskkapitalbolaget Unconventional Ventures. Och har precis blivit framröstad som Sveriges viktigaste kvinnliga investerare 2021 av Dagens industri digitals läsare. En resa som gått hisnande snabbt – men samtidigt kan tyckas oändlig. För innan hon åkte till L.A. hade Nora gått på 40 möten med svenska investerare – utan att få napp.

– Norden ligger så långt efter i att investera i företag grundade av kvinnor och minoriteter. Frågorna jag fick handlade mest om min bakgrund, att jag kommit till Sverige som flykting från Iran som barn. Jag sågs som risk i stället för potential.

Och vad frågade de om i USA?
– Om affärsmodell, strategi, tillväxt – sådant man i Sverige frågar vita manliga entreprenörer om, helt enkelt. De ville höra om min framtid i stället för min historia.

Vad tror du att den stora skillnaden beror på?
– Det finns en mycket större representation i USA, massor av inspirerande exempel på folk som har lyckats. Och en kultur som säger att man kan komma från ingenting och nå enorma framgångar. Här hemma bygger så mycket på vilken familj du tillhör, vem du känner, var du bor och vilken skola du gått på. 

– Det gör att vi förlorar en enorm potential, och riskerar en brain drain när många entreprenörer som inte passar in i mallen söker sig utomlands. Många fantastiska talanger jobbar redan i dag för utländska företag i Sverige, eller har lämnat landet.

Nu befinner sig Nora hemma i köket i Gröndal i Stockholm, full av energi trots att hon redan hunnit med både strategi- och krismöten under dagen. Plus att preppa för ett föredrag som hon ska hålla nästa dag, från samma scen som bland andra Carl Bildt.
Att familjen slagit sig ner just i Gröndal är ingen slump, Nora har en stark dragning till vatten och här ligger Mälaren ett stenkast bort.

Nora Bavey: ”I Sverige gäller 'Lika barn leka bäst'-principen”

– Jag växte delvis upp i förorten och förstod inte förrän jag var 15–16 år att Stockholm består av så mycket vatten. Sedan har det har verkligen blivit en grej för mig att bo nära vattnet. 

Att Noras familj kom till Sverige var en tillfällighet. När de flydde krigets Iran hade de siktet inställt på USA, men hänvisades till Sverige för att en av Noras farbröder jobbade här.

– Min flyktingbakgrund och att växa upp med en ensamstående mamma har gett mig en djupare förståelse för kvinnors och minoriteters situation. Det har bidragit till att jag hamnat där jag är i dag.

Riskkapitalist och investerare är nog luddiga begrepp för många. Vad gör du konkret i ditt jobb?
– Genom att investera och äga en liten del av bolagen vi satsar på hjälper vi dem att ta fart. Vi fokuserar på bolag byggda av diversifierade team, eller som i dag inte får kapital till att bygga produkter och tjänster: kvinnor, people of colour, hbtq+. 

Varför just de grupperna?
– De har de bästa insikterna i utmaningarna som finns, och därför tar de fram de bästa, mest kreativa lösningarna. Inkludering och mångfald är den viktigaste nyckeln till innovation i dag. Kvinnor och minoriteter har svårare att komma in i näringslivet, då är det klart att det är färre av dem som leder tillväxtbolag. 

– Det kostar oss innovationer, det kostar oss jämställdhet, jämlikhet och hållbarhet. I längden kommer vi att tappa talang, få svårare att anställa. Och då kommer det inte bara att gå ut över kvinnor och minoriteter, utan även över dem som håller i kapitalet. 

Flera studier visar att bolag grundade av kvinnor är mer inkomstbringande och skapar fler arbetstillfällen, ändå går bara en procent av riskkapitalet till kvinnor – varför?
– Techindustrin lyssnar inte på data, för den motsäger hur verkligheten ser ut just nu. Det är lättare att skylla på yttre faktorer än inre. Och den inre faktorn är den här: lika barn leka bäst. Om alla framgångsrika personer du ser är män i en viss ålder som kommer från en Handels- eller KTH-bakgrund, då är det också dem du ger allt nytt kapital. Det blir ett moment 22. 

Foto: Weronika Bela
Jag har så många gånger fått höra att det inte är professionellt med lockigt hår – som om jag kunde bestämma det.

Nora Bavey om att äga sin stil – och sitt hår

Nora suckar och erkänner att det är lätt att bli lite uppgiven över läget. Samtidigt är hon säker på att förändringen kommer.

– Jag är övertygad om att vi kan förändra på kort tid, och att vi i Norden kan vara ledande i det. Det var inte planerat att jag skulle bli investerare, men jag insåg att den enda möjlighet jag har att påverka är att vara närmast kapitalet.

När du gjorde din investerar-runda, vilken var din go to-outfit?
– Eftersom jag var gravid och gärna ville vara ärlig med det bar jag ofta tajta klänningar. Jag tänkte också att det skulle visa mig vilken typ av människor investerarna var.

Och vad var resultatet?
– Jag fick väldigt många goda råd, tips och frågor om att kanske vänta med affärerna tills efter mammaledigheten. Att fokusera på barnen. 

Hur tänker du annars kring jobbstil?
– Jag trivs i kavaj, det har blivit lite som en rustning för mig. Jag hade länge ett otroligt fokus på att passa in, och förstod först lite för sent att det kommer jag aldrig att kunna göra. Så nu äger jag den jag är i stället, till exempel är det jätteviktigt för mig att visa mitt naturligt vilda och lockiga hår. Jag har så många gånger fått höra att det inte är professionellt med lockigt hår – som om jag kunde bestämma det.

Vilka är det som har sagt det?
– Företagsledare, både män och kvinnor. Att uttrycka mig själv genom stil och mode är något som jag känt att jag inte haft lyxen att kunna göra, så jag är nog lite försiktig. Jag har alltid gömt mig bakom svart, men färg kanske är nästa steg. Och när jag talade på Women in tech Sweden fick jag låna en fantastisk skapelse från Selam Fessahaye, i lila med paljetter. Det var fantastiskt, jag skulle nog vilja kliva in på att mina möten i den.

LÄS MER: Experten Narmina Abdolova: ”Så boostar du din karriär – med rätt plagg”

Jag känner ofta självförtroende och mod – för att jag vet att jag kan förbättra och påverka.

Hur är känslan av att vara den som sitter på den ”höga stolen”?
– Stundvis imposter syndrome, men mycket oftare en känsla av självförtroende och mod. Jag vet att jag har förmågan att hjälpa både industrin och bolagen att förbättra och påverka samhället. 

Om förändring är din drivkraft, vad är målet?
– En mer jämlikt och hållbar nutid och framtid, och dit når vi genom ägande. I dag ägs bara en procent av företagen av kvinnor. Det har direkt påverkan på vilka möjligheter kvinnor har i arbetslivet, att sjukvård för kvinnor inte hänger med, hur kvinnofrågor behandlas inom juridiken. När det egentligen inte ens är kvinnofrågor – utan samhällsfrågor. Och om vi sett det som samhällsfrågor hade vi investerat utifrån ett samhällsperspektiv. 

Vilket är ditt viktigaste budskap till andra investerare?
– Våga bredda ditt nätverk, det finns så mycket mer att upptäcka, lära, se. Vet du inte hur – ta kontakt med dem som gör det. Ta kontakt med mig! 

Noras bästa tips till entreprenörer

• Glöm bilden av entreprenören som rockstjärna, entreprenörskap handlar om problemlösning. Allt handlar om att ta fram en lösning som hjälper många – och som de vill betala för.

• Var väldigt tydlig med vilket problem du vill lösa. Och var bekväm med det, för det kan ta 10 år innan du tjänar pengar på det.

• Skapa ett nätverk – förena dig med andra entreprenörer som du kan lära av.

• När du söker kapital, kom ihåg att du har makten att bestämma vem som köper in sig i ditt bolag – se till att investeraren har samma värderingar som du.

• Vi lever i en global värld – våga leta investerare utanför Norden.

 

LÄS MER: Loreen & Markiz: ”Ser mamma att vi förlorar oss i karriären säger hon åt oss att komma tillbaka till jorden”

LÄS MER: Så håller vi stilen efter 50 – proffsens bästa tips

LÄS MER Eva Röse & Vanna Rosenberg: ”En vänskapsrelation kan vara lika stark som en kärleksrelation”