Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Artikeln innehåller annonslänkar.Mer info

Vad är retinol, hur fungerar det och hur kan det hjälpa dig och din hy? DV ger svar på vanliga frågor om hudvårdsingrediensen.Vad är retinol, hur fungerar det och hur kan det hjälpa dig och din hy? DV ger svar på vanliga frågor om hudvårdsingrediensen.Vad är retinol, hur fungerar det och hur kan det hjälpa dig och din hy? DV ger svar på vanliga frågor om hudvårdsingrediensen.
1 AV 2
Experterna om: Cellförnyande egenskaperna • Varningen till den som är nybörjare
2 AV 2
Vad är retinol, hur fungerar det och hur kan det hjälpa dig och din hy? DV ger svar på vanliga frågor om hudvårdsingrediensen.

Retinol – produkterna som fungerar och experternas bästa tips

Vad är retinol, hur fungerar det och hur kan det hjälpa dig och din hy? Damernas Världs skönhetsexpert Anja Skeppe Grahn förklarar och tipsar om de bästa produkterna med retinol som faktiskt fungerar mot akne, akneärr, pormaskar, fina linjer och rynkor.

Retinol är en favoritingrediens för många hudläkare och hudterapeuter eftersom den gång på gång har visat sig ha ett stort antal hudförbättrande egenskaper. Damernas Världs skönhetsredaktion med Anja Skeppe Grahn i spetsen reder ut vad retinol kan göra för underverk för akne, akneärr, pormaskar, rynkor och slapp hud.

Innehåll i artikeln

1. Vad är retinol?

2. Produkter med retinol – vilka är bäst?

3. Vad gör retinol och varför är det bra för huden?

4. Hur väljer jag rätt retinol?

Vad är retinol?

Retinol är en effektiv variant av A-vitamin, som tack vare dess mycket små molekyler kan penetrera det yttre skiktet av huden - epidermis - som mest består av döda hudceller, och nå de levande cellerna i hudlagret under, dermis. På så vis kan retinol jobba effektivare och leverera bättre resultat än de ingredienser som bara jobbar på hudytan.

Det finns en rad olika A-vitaminer som går under samlingsnamnet retinoider och har olika verkningsgrad. Tretinoin, A-vitaminsyran, är den mest kraftfulla, men den är också läkemedelsklassad. I kosmetiska produkter är de mest effektiva retinol och den nya generationens retinol, som retinyl retinoate. Retinol kan motverka akne, pormaskar och har en fin effekt på akneärr.

Retinol – produkterna som är bäst i test

Skönhetsredaktör Anja Skeppe Grahn listar sina 9 favoriter – från budget till lyx – med effektiva egenskaper. Välj den typ av produkt som passar dig bäst (använd aldrig flera olika retinolprodukter på samma område).

1. Snabbverkande retinolserum från Kiehl's

Retinol fast release wrinkle-reducing night serum från Kiehl's innehåller en hög koncentration av retinolpulver (som blandas till i flaskan när du börjar använda produkten). Enligt studier från märket så upplevde användarna en minskning av fina linjer på bara fem dagar och en synlig förbättring av rynkor på två veckor. Inget för en känslig hud, men vill du ha krut i din hudvård är detta ett fantastiskt serum för dig.
ANNONS Köp här (länk till Kicks). 

ser ut som att man varit på en lyxig ansiktesbehandling

2. Peelingpads med retinol och glykolsyra från Peter Thomas Roth

Du kan kombinera syra och retinol – i rätt produkter. Ett drag med Glycolic retinol resurfacing pads från Peter Thomas Roth och det ser ut som att man varit på en lyxig ansiktesbehandling.
ANNONS Köp här (länk till Hudoteket).  

3. Nattmask med retinoate från Skincity Skincare

Ansiktsmasken Retinoate repair sleeping mask från Skincity innehåller den nya generationens A-vitamin, hydroxypinacolone retinoate och används under natten. på morgonen är huden förnyad, mjuk och jämn.
ANNONS Köp här (länk till Skincity). 

4. Serum med retinol och bakuchiol från Paula's Choice

Lotionserumet Clinical 0,3% retinol + 2% bakuchiol treatment från Paula's Choice innehåller en kombo av kraftfulla ingredienser som tacklar rynkor, förstorade porer och pigmentfläckar, men som samtidigt tåls av även av känsliga hudtyper.
ANNONS Köp här (länk till Skincity). 

5. Retinolserum som stöttar hudens mikrobiom från Skinome

Night active + retinol från Skinome passar också perfekt till den känsliga, torra och mogna huden. Innehåller förutom retinol även stärkande ingredienser som squalane, cetyl-glucosamine (som är byggstenen till hyaluronsyra och ökar fukthalten i huden), samt prebiotika.
ANNONS Köp här (länk till Skincity). 

6. Ansiktsolja från Verso

Super elixir från Verso innehåller en ny molekyl, Near 1, som är en kombination av de två stjärningredienserna A-vitamin och niacinamid (Vitamin B3).  På huden är den effektiv och samtidigt snäll med mycket mjukhet och lyster som resultat.
ANNONS Köp här (länk till Bangerhead). 

7. Ögonkräm med retinol från Sunday Riley

Älskar du retinol ska du spana in Stars retinoid + niacinamide eye serum från Sunday Riley. Om du är ovan vid retinol ska du ta det försiktigt i början och vänja in huden så att den inte blir irriterad (gäller även övriga ansiktet, men speciellt ögonen), sedan kan du få fantastiska resultat som minskade mörka ringar och kråksparkar.
ANNONS Köp här (länk till Sephora). 

8. Multikräm med retinoate från Medik8

R-retinoate youth activating cream intense från Medik8 är en wow-kräm som utlovar 11 gånger snabbare resultat än klassisk retinol. Ökar hudens fasthet, minskar fina linjer och rynkor och är samtidigt återfuktande.
ANNONS Köp här (länk till Kicks). 

9. Kroppslotion med retinoate från Skincity

Vem vill inte ha jämnare hud med mycket lyster även på kroppen? Retinoate lotion från Skincity innehåller niacinamid, retinoate (A-vitamin) och E-vitamin som återfuktar, reparerar och förnyar huden.
ANNONS Köp här (länk till Skincity). 

Vad gör retinol?

Nu börjar det roliga! Det finns nämligen få hudproblem som retinol inte kan påverka till det bättre. Retinol är en så kallad cellkommunicerande ingrediens som säger till hudcellerna att bete sig mer som unga och friska hudceller. Retinol ökar också hudens cellförnyelse, vilket reducerar pigmentering orsakad av solskador, och jämnar ut hudtonen.

Retinol stimulerar även produktionen av kollagen och elastin, vilket ger en mjuk och elastisk hud med färre och mindre rynkor. Denna mångsysslare reglerar också talgproduktionen och kan därför motverka akne och pormaskar. I och med att retinol reparerar hudceller långt ner i huden ger det också en fin effekt på akneärr. Dessutom fungerar retinol som en kraftfull antioxidant vilket hjälper huden att hålla sig stark och skyddad mot fria radikaler. Allt detta ger resultat som verkligen syns i spegeln.

Hur väljer jag rätt retinol?

Mångsidigheten hos retinol gör att samma krämer och serum som innehåller retinol passar olika typer av hud, men ägna ändå några minuter åt att se över dina behov och val av produkt för bästa resultat. Akne eller rynkor? Du kanske ska välja en olja eftersom du har torr hud?

Bakuchiol - ett mildare och växtbaserat alternativ

Använd inte flera retinolprodukter över varandra utan välj en variant som passar dig. Retinol är ett krut - och det märks i början om du är ovan. Många reagerar med rodnad och torrhet, och om detta inte försvinner kan det betyda att du inte tål retinol. Ett alternativ kan då vara bakuchiol, en växtbaserad ingrediens som har visat sig ha retinolliknande egenskaper men utan att skapa irritation.

LÄS MER: Hyaluronsyra – så bra är det för din hy (+ produkterna som funkar!)

LÄS MER: Allt för mogen hud – Damernas Världs bästa guider och produkttips