Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Artikeln innehåller annonslänkar.Mer info

Bästa tipsen för att ta hand om grått hår under sommaren.Bästa tipsen för att ta hand om grått hår under sommaren.Bästa tipsen för att ta hand om grått hår under sommaren.
Bästa tipsen för att ta hand om grått hår under sommaren. Foto: PIERO OLIOSI / POLARIS POLARIS IMAGES

Så skyddar du grått hår mot solen i sommar

Grått hår är extra känsligt för solen och utsätts för slitage och påfrestningar under sommaren. Men det finns sätt att skydda, vårda och rädda ditt gråa hår. Vi har alla expert-tipsen – och produkterna som hjälper.

Sommaren är tuff för de flesta hår, men grått hår är extra känsligt. Det beror bland annat på bristen på melanin i de grå stråna och lägre mängd av återfuktande sebum i hårbotten. Det här gör att det grå håret blir extra torrt och ömtåligt i solen, och även kan få gula missfärgade toner. 

Och även om grått hår kan upplevas som grovt är det egentligen tunnare än hår som fortfarande har naturlig färg. Det yttersta lagret av grå hårstrån är nämligen tunnare, och det är det lagret som skyddar mot yttre påfrestningar som sol och värmeverktyg. Därför kan det gråa håret också vara i större behov av vård, främst genom att tillföra extra mycket fukt, som hårolja, men också med antifrissprodukter.

Som tur är finns det finns sätt att boosta och hjälpa ditt gråa hår genom de tuffa sommarmånaderna, både genom förebyggande arbete, boostande hårvård under den intensiva soltiden – och akutinsatser om håret blivit skadat. 

Varför blir grått hår extra torrt i solen?

Annie Ankervik, prisbelönt frisör och hårstylist med egna salongen Swimming on Mars i Västervik, guidar dig genom de avgörande stegen.

Annie Ankervik, frisör och hårstylist, ger sina bästa tips för att skydda grått hår från solen och ta hand om svallet i sommar.Annie Ankervik, frisör och hårstylist, ger sina bästa tips för att skydda grått hår från solen och ta hand om svallet i sommar.Annie Ankervik, frisör och hårstylist, ger sina bästa tips för att skydda grått hår från solen och ta hand om svallet i sommar.
Annie Ankervik, frisör och hårstylist, ger sina bästa tips för att skydda grått hår från solen och ta hand om svallet i sommar.

Varför är grått känsligare för solen?
– Solen har en uttorkande effekt på hårstrået i allmänhet, och eftersom grått hår har förlorat en del av sin smidighet och återfuktande egenskap blir det mer sårbart. Med åldern minskar produktionen av sebum från hårbotten och melaninet, med skyddande egenskaper för både hår och hud, saknas helt i vita hårstrån.  

Är det därför grått hår lätt blir torrt?
– Precis, sebumet är hårets eget smörjdemedel, så när det minskar blir håret torrare.

Vilka effekter har solen på håret i allmänhet, och grått hår i synnerhet?
– Solen bleker både vårt naturliga melanin och konstgjorda pigment. Soltrålarna är också uttorkande för håret och påverkar dess byggstenar – keratinet. Det kan ge en gul nyans åt ljusa, grå och vita hår. 

Helen Mirrens långa vita hår har attityd.Helen Mirrens långa vita hår har attityd.Helen Mirrens långa vita hår har attityd.
Helen Mirrens långa vita hår har attityd. Foto: MARIA LAURA ANTONELLI / AVALON / STELLA PICTURES/MARIA LAURA ANTONELLI / AVALON

Så skyddar och vårdar du grått hår från solen

Hur kan man stärka grått hår inför sommaren, och gå in i säsongen med bästa möjliga förutsättningar?
Återfukta och återfetta! Jag rekommenderar en återfuktande produkt följt av en hårolja som kapslar in fukten.

Hur skyddar man bäst grått hår mot solen under sommaren?
Det allra bästa sättet är en hatt eller en scarf. Vill du inte använda det rekommenderar jag produkter som i bästa mån kan hjälpa till att stänga ditt fjällskikt (hårets yttersta lager), som balsam, leave in-balsam eller en leave in-kräm. 

Produkterna som räddar grått hår på sommaren

Vilka andra produkter ska man använda?
Återfuktande schampo, balsam, inpackning och så en produkt som skyddar ditt hår, till exempel UV-skydd eller en multifunktionell produkt som både vårdar, återfuktar håret och skyddar mot värmestyling – som All-in-one-milk från Davines. Det är bra för alla att alltid ha en produkt efter tvätt som både återfuktar och skyddar håret mot fria radikaler. 

Om olyckan redan varit framme – hur tar jag bäst hand om mitt solskadade hår?
Egentligen på samma sätt som din hud. Återfukta och låt håret vila från ytterligare påfrestningar som värme eller överdriven styling. Har du fått gult hår – använd en silverinpackning då och då för att neutralisera de oönskade pigmenten. 

När Andie MacDowells debuterade  sinpeppar-och-salt-look kallades det för en av årets viktigaste skönhetshändelser.När Andie MacDowells debuterade  sinpeppar-och-salt-look kallades det för en av årets viktigaste skönhetshändelser.När Andie MacDowells debuterade  sinpeppar-och-salt-look kallades det för en av årets viktigaste skönhetshändelser.
När Andie MacDowells debuterade sinpeppar-och-salt-look kallades det för en av årets viktigaste skönhetshändelser. Foto: PIERO OLIOSI / POLARIS IMAGES

Produkter som vårdar och skyddar grått hår från solen

1. All-in-one-milk från Davines

All-in-one-milk från Davines.All-in-one-milk från Davines.All-in-one-milk från Davines.
All-in-one-milk från Davines.

All-in-one-milk från Davines är en multifunktionell leave-in spray som ger glans, gör håret mjukt, silkigt och lätt att reda ut. Sprayen tar också bort frissighet, samtidigt som den vårdar och återfuktar plus skyddar mot värmestyling. Innehåller bland annat roucouolja och provitamin B5.
ANNONS Köp här (länk till Lyko).

2. UV-skydd från Saschajuan

Hair in the sun från Saschajuan.Hair in the sun från Saschajuan.Hair in the sun från Saschajuan.
Hair in the sun från Saschajuan.

Hair in the sun från Saschajuan skyddar håret från solens skadliga strålar och älskas av Damernas Världs Jenny Bergqvist, som säger: ”Det här är en mångårig favorit där du får både solkydd och stylingkärm i en smidig tub. Dessutom luktar den gott.
ANNONS Köp här (länk till Lyko)

3. Färgvårdande behandling från Kevin Murphy

Cool angel från Kevin MurphyCool angel från Kevin MurphyCool angel från Kevin Murphy
Cool angel från Kevin Murphy

Cool angel från Kevin Murphy är en vårdande och färgförstärkande glansbehandling med en balanserad blandning av grå nyanser som ger skiffertoner, förstärker kalla ask-nyanser och bekämpar röda och orange toner i håret. Perfekt för en kall ton i grått eller gråblont hår. ANNONS Köp här (länk till Lyko). 

4. Schampo och balsam för torrt hår, Björn Axén

Argan oil shampoo and conditioner från Björn Axén.Argan oil shampoo and conditioner från Björn Axén.Argan oil shampoo and conditioner från Björn Axén.
Argan oil shampoo and conditioner från Björn Axén.

Argan oil shampoo and conditioner är sulfatfria produkter från Björn Axén. Schampot känns återfuktande direkt och gör håret lätt att reda ut, balsamet gör det mjukt och lätthanterligt. ”Väldigt trevliga och krämiga att applicera, doftar ljuvligt. Det räcker bra med en schamponering, det löddrar ordentligt!” säger Damernas Världs testare Louise Holck Clausen.
ANNONS Schampo från Björn Axén. Köp här (länk till Nordic Feel).
ANNONS
Balsam från Björn Axén. Köp här (länk till Nordic Feel). 

5. Reparerande schampo och balsam, Olaplex

Bond maintenance shampoo and conditioner från Olaplex.Bond maintenance shampoo and conditioner från Olaplex.Bond maintenance shampoo and conditioner från Olaplex.
Bond maintenance shampoo and conditioner från Olaplex.

Bond maintenance shampoo and conditioner från Olaplex är en ljuvlig duo som helt och hållet lever upp till sitt rykte. Gör alla typer av hårtexturer lena och frissfria. Diskret doft, härlig konsistens och stadiga flaskor. Dryga produkter, det behövs mycket lite produkt för att håret ska kännas rent och återfuktat, vilket gör det höga priset mer försvarligt. Resultatet efter tvätt och balsam är mjukt, lätthanterligt hår som känns riktigt tvättat.
ANNONS Köp här (länk till Lookfantastic).

6. Återfuktande och glansgivande inpackning, Kérastase

Nutritive masquintense thin från Kérastase.Nutritive masquintense thin från Kérastase.Nutritive masquintense thin från Kérastase.
Nutritive masquintense thin från Kérastase.

Nutritive masquintense thin från Kérastase. En inpackning som osar lyx och levererar fröjd. Den krämiga inpackningen är lättarbetad, enkel att skölja ur och gör håret makalöst glansigt. Som att du precis lämnat frisören. ”Håret kan redas ut med fingrarna, för alla tovor har vinkat hejdå. Mer fukt, mindre friss, betydligt mjukare och fantastiskt följsamt – utan att bli platt och tråkigt”, säger DV:s Jenny Bergquist.
ANNONS Köp här (länk till Eleven).

7. Hårolja mot friss från Davines

Essential oi oil absolute beautifying potion från Davines.Essential oi oil absolute beautifying potion från Davines.Essential oi oil absolute beautifying potion från Davines.
Essential oi oil absolute beautifying potion från Davines.

Essential oi oil absolute beautifying potion från Davines har utsetts till bäst i test mot friss av Damernas Värld. Ger glans och reducerar friss markant. Håret blir mjukt, följsamt och enkelt att reda ut. Härlig, rik konsistens, utan att kännas tung. Passar alla hårtyper och förkortar föntiden. Innehåller roucouolja som skyddar håret mot UV-strålar.
ANNONS Köp här (länk till Lyko).

LÄS MER: Snyggaste frisyrerna för grått hår – i alla längder 

LÄS MER: Grått hår gör succé på catwalken