Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Den brittiska skådespelaren Nicola Walker blev tv-stjärna efter 40 – och har nu en strålande karriär.Den brittiska skådespelaren Nicola Walker blev tv-stjärna efter 40 – och har nu en strålande karriär.Den brittiska skådespelaren Nicola Walker blev tv-stjärna efter 40 – och har nu en strålande karriär.
Den brittiska skådespelaren Nicola Walker blev tv-stjärna efter 40 – och har nu en strålande karriär. Foto: Louise Samuelsen / Stella Pictures

Skådespelaren Nicola Walker: ”Det finns historier att berätta om kvinnor över 35”

Under många år var brittiska Nicola Walker en respekterad men ganska okänd skådis, inte den som fick de stora rollerna. Men när hon fyllde 40 förändrades allt och numera är hon folkkär stjärna i tv-succéer som Saknad, aldrig glömd och The split.

När den brittiska skådespelaren Nicola Walker var i 20-årsåldern fick hon ofta varningar av äldre kolleger. 

– Äldre skådespelerskor brukade lägga en beskyddande hand på mitt knä och säga: ”Jobba så mycket du kan nu, vid 40 blir det riktigt tufft”, berättar hon. De sa att rollerna blir färre och färre, och att om man skaffar barn kan man lika gärna kasta in handduken.

Nicola Walker

Gör Skådespelare.

Ålder 52 år.

Bor I grevskapet Essex, strax norr om London.

Tidigare roller Slog igenom stort som kriminalkommissarien Cassie Stuart i polisserien Saknad, aldrig glömd, och har även haft huvudroller i serier som River (mot Stellan Skarsgård), Annika och dramaserien The split.

Aktuell Tredje säsongen av The split som har premiär på SVT play 4/11, och tv-serien Marriage, där hon spelar mot Sean Bean.

Men tiderna förändras, tack och lov. Nicola Walker är nu 51 år gammal, har en 15-årig son, och blir erbjuden fler roller än någonsin tidigare. 

– De senaste tio åren har varit de bästa i min karriär, säger hon och låter förvånad. Det hade jag aldrig kunnat förutse.

Cassie Stuart (Nicola Walker) med poliskollegorna i den populära serien Saknad, aldrig glömd.Cassie Stuart (Nicola Walker) med poliskollegorna i den populära serien Saknad, aldrig glömd.Cassie Stuart (Nicola Walker) med poliskollegorna i den populära serien Saknad, aldrig glömd.
Cassie Stuart (Nicola Walker) med poliskollegorna i den populära serien Saknad, aldrig glömd. Foto: ITV/REX / SHUTTERSTOCK EDITORIAL REX

Ända sedan hon började göra sig ett namn med rollen som den djärva MI-5-analytikern Ruth Evershed i tv-serien Spooks och därefter med en rad andra tv-framgångar i serier som dramakomedin Vår stora kärlek och polisserien Saknad, aldrig glömd, har Walker byggt upp en stor skara exceptionellt dedikerade fans. Hon har dessutom blivit något av en specialist på att spela kvinnor som trots inre kaos lyckas hålla ihop och hålla masken på plats.

Du kan se Nicola Walker i serier som The split, Annika och Saknad, aldrig glömd.Du kan se Nicola Walker i serier som The split, Annika och Saknad, aldrig glömd.Du kan se Nicola Walker i serier som The split, Annika och Saknad, aldrig glömd.
Du kan se Nicola Walker i serier som The split, Annika och Saknad, aldrig glömd. Foto: Louise Samuelsen / Stella Pictures

När man tittar på Nicola Walkers karriär är det lätt att dra paralleller till en annan brittisk skådespelare, Oscarbelönade Olivia Colman, kanske mest känd för en bredare publik för sin roll som drottning Elizabeth II i två säsonger av The crown. De har båda studerat vid universitetet i Cambridge och fick till en början endast biroller inom film och tv. (Walker spelade bland annat ena halvan av en ”förfärlig folkmusikduo” i filmen Fyra bröllop och en begravning och övergick därefter till teaterscenen.) Det var först när de båda två fyllde 40 som deras respektive karriärer tog fart på riktigt. 

Chris Lang, som skapade Cassie Stuart, kriminalkommissarien som Nicola Walker spelar i den brittiska serien Saknad, aldrig glömd (Unforgotten) säger:

– Inget annat jag har skrivit för tv har varit i närheten av att skapa så mycket reaktioner som jag har fått för Cassie. Folk älskar henne.

https://www.youtube.com/watch?v=8oX_WsLS7sQ

Aktuell i tv-serierna Annika och The split

Nicola Walker själv mäter sin framgång via besöken till mataffären hemma i Essex, där hon bor med sin man, skådespelaren Barnabay Kay, och sonen Harry

– Folk drar in mig i livliga debatter om karaktärer jag spelat. Det är den del av kändisskapet som jag gillar mest.

Men vad är det då med hennes roller som berör publiken så? 

– Inte för att verka överdrivet modest, säger hon blygsamt, men det handlar verkligen om manusen. 

Mig lyckas hon inte helt att övertyga. Walker är omtänksam, emotionellt intelligent och helt opretentiös. Hon är också kortare än jag förväntat mig, 157 centimeter i grova Nike-sneakers, svarta tajta jeans och en svart höghalsad blus. 

I våras kunde vi se henne som polis i den skottlandsbaserade tv-serien Annika, och Walker är även aktuell med den tredje säsongen av dramaserien The split (båda på SVT). The split använder sig av en advokatbyrå, specialiserad på skilsmässor, för att utforska hur människor agerar i relationer. Nicola Walker spelar advokaten Hannah, som precis berättat för sin man, Nathan (Stephen Mangan), att hon varit otrogen och därav planerar de nu sin skilsmässa. Vad hennes karaktär inte förväntat sig är hur pass snabbt hennes man kommer att bli kär i någon annan, än mindre att det skulle vara en irriterande attraktiv psykolog, spelad av Lara Pulver, som även spelade mot Walker i Spooks

The split, där Nicola Walker spelar advokaten Hannah, är inne på sin tredje säsong.The split, där Nicola Walker spelar advokaten Hannah, är inne på sin tredje säsong.The split, där Nicola Walker spelar advokaten Hannah, är inne på sin tredje säsong.
The split, där Nicola Walker spelar advokaten Hannah, är inne på sin tredje säsong. Foto: MARK JOHNSON / EVERETT COLLECTION TT NYHETSBYRÅN

– När vi hade gjort scener där en av oss varit känslomässigt destruktiv tog jag alltid tag i henne efteråt och sa: ”Jag älskar och respekterar dig.”

Nicola Walker erkänner att hon blir nervös inför intervjuer. 

– Min pappa brukade säga, ”Varför bli stressad? Du kan ju bara skådespela.” Om jag är med i ett kriminaldrama är jag alltid orolig för att avslöja vem mördaren är. När vi gjorde intervjuer för Saknad, aldrig glömd föreslog Sanjeev Bhaskar (som spelar Cassies kollega Sunny Khan – reds anm.) att jag skulle ljuga. 

Om jag är med i ett kriminaldrama är jag alltid orolig för att avslöja vem mördaren är.

Och en gång gjorde hon det, när hon i en intervju skojade om att hennes son fått sitt namn efter karaktären Harry i Spooks. Ett skämt som hamnat på hennes Wikipediasida.

När Harry var liten undrade Nicola Walker varför det inte fanns daghem på teatrar. 

– Det fanns ingen möjlighet för mig att gå på auditions. Men det är annorlunda nu, folk tar med sig sina bebisar till repetitioner. 

Hon känner igen sig i det dåliga samvete som hennes rollkaraktär i The split, den hårt arbetande mamman Hannah känner mot sina barn. 

– Det innebär fruktansvärda nivåer av skuld på en daglig basis, men det är en del av att vara förälder.

https://www.youtube.com/watch?v=GqbaDu_djOA

Från pubteater till tv-succé

Trots att hon har hållit på med skådespeleri sen hon var tolv år gammal, då hennes mamma skickade henne till en ungdomsteater, har Nicola Walker har aldrig sett på skådespeleriet som en karriär. Hennes pappa var skrothandlare och tyckte skådespeleri var löjligt. När Walker läste engelska vid prestigeuniversitetet i Cambridge var hon den första i sin familj som studerat vid universitet. Det är med ödmjukhet hon säger att hon inte var särskilt akademiskt begåvad, men ändå älskade sin kurs. Det var under denna period Nicola Walker träffade skådespelaren (och numera programledaren, med mera) Sue Perkins, som ville värva fler kvinnor till teatergruppen Footlights och övertalade Walker att vara med. 

– Jag trodde inte att skådespeleriet kunde vara ett jobb för mig. Jag kände inga skådespelare och förstod inte hur man gick tillväga, men det var ändå något jag ville hålla på med. 

Jag passade inte in i deras mall, någon som män vänder sig om efter när hon passerar dem på gatan.

Efter universitetet fortsatte hon att medverka i sina vänners pjäser, som ofta spelades i små rum på övervåningen till någon pub. 

– Jag ställde mest upp för sällskapet, säger Nicola Walker, men det var trots allt på en av dessa pubföreställningar, i sällskap av skådespelarkollega Rachel Weisz, som hon blev upptäckt av en agent. 

I serien River spelar Nicola Walker mot Stellan Skarsgård.I serien River spelar Nicola Walker mot Stellan Skarsgård.I serien River spelar Nicola Walker mot Stellan Skarsgård.
I serien River spelar Nicola Walker mot Stellan Skarsgård. Foto: BBC ONE / ALBUM / ALBUM WWW.ALBUM-ONLINE.COM

Trots att hon plötsligt hade en agent var det omöjligt att få några tv-roller. 

– Jag passade inte in i deras mall, någon som män vänder sig om efter när hon passerar dem på gatan. Jag var för kort. Men jag passade på teatrarna.

Där hade dramerna om de mannekänglånga femme fatale-kvinnorna redan fasats ut, och även i tv-världen skulle det komma en förändring. 

Drama reflekterar alltid det som sker i kulturen just nu, och det är dags för förändring.

– Drama reflekterar alltid det som sker i kulturen just nu, och det är dags för förändring. Det finns historier att berätta om män och kvinnor över 35 och jag tror inte att de kommer försvinna.

Nicola Walker går på röda mattan, något hon fått vänja sig vid i och med de senaste årens stora framgångar.Nicola Walker går på röda mattan, något hon fått vänja sig vid i och med de senaste årens stora framgångar.Nicola Walker går på röda mattan, något hon fått vänja sig vid i och med de senaste årens stora framgångar.
Nicola Walker går på röda mattan, något hon fått vänja sig vid i och med de senaste årens stora framgångar. Foto: LEON NEAL / AFP VIA GETTY IMAGES AFP

Trots att Nicola Walker i dag får anses kvala in som ”folkkär” hemma i Storbritannien, och även i många andra länder, och ständigt är aktuell i olika tv-produktioner, är hon ändå nervös inför vad som ska hända härnäst. 

– Jag surfar på en bra våg just nu men den kommer så småningom att avta. Det är antingen det ena eller det andra och det är svårt att riktigt njuta av lediga perioder när man inte har något inbokat framöver. 

Så har hon någon önskan om att testa lyckan i Hollywood? 

– Jag vet inte. Hollywood för mig är att titta på Marvelfilmer med min son.

Av Susannah Butter/The Sunday Times/The Interview People  

LÄS OCKSÅ Sminkguide för dig som är 50 plus 

LÄS OCKSÅ Skådespelaren Elisabeth Moss om kärleken till Ruben Östlund och nya säsongen av Handmaid's tale