Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Bästa tipsen för 40 plus – makeup, hudvård, hårvård, fransar, läppar och bryn.Bästa tipsen för 40 plus – makeup, hudvård, hårvård, fransar, läppar och bryn.Bästa tipsen för 40 plus – makeup, hudvård, hårvård, fransar, läppar och bryn.
Bästa tipsen för 40 plus – makeup, hudvård, hårvård, fransar, läppar och bryn. Foto: IMAGE PRESS AGENCY/NURPHOTO/SHUTTERSTOCK EDITORIAL TT NYHETSBYRÅN

40 plus: Bästa skönhetstipsen för hår, hud, fransar, läppar och bryn

Hy med hälsosam lyster, dramatiska ögon och riktigt pigga röda läppar. Bland säsongens trender finns smickrande makeup och skönhetsknep som gjorda för hud som har fyllt 40 – och lite till. Vi inspireras av stjärnorna.

1. Hud med gyllene glow 

Olivia Wilde har drömmigt lystrig hud.Olivia Wilde har drömmigt lystrig hud.Olivia Wilde har drömmigt lystrig hud.
Olivia Wilde har drömmigt lystrig hud. Foto: IMAGE PRESS AGENCY/NURPHOTO/SHUTTERSTOCK EDITORIAL TT NYHETSBYRÅN

Hy som strålar av glöd och lyster fortsät­ter att kännas helt rätt och har bland annat synts på catwalken hos Victoria Beck­ham, Hermès, Altuzarra och Proenza Schouler. En extra tacksam trend för oss 40 plus, eftersom lystergivande pigment både maskerar fina linjer och gör att trött hud snabbt ser piggare ut. Använd gärna produkter med tunnare konsistens, så minskar risken för att makeupen lägger sig i och framhäver fina linjer.

GÖR SÅ HÄR:

1. Applicera en lystergivande ansikts­kräm och/eller foundation över hela ansiktet.

2. Ge huden extra lyster genom att applicera en highlighter på dina kindben, vid tinningarna, över näs­ryggen, i pannan och ovanpå din amor­båge. More is more!

Ett proffstips är att applicera en brons­givande produkt före din foun­dation eller fuktkräm

3. Avsluta med att framhäva dina kinder med ett rosigt och lystergi­vande rouge.

4. Vill du ha en solkysst effekt? Ett proffstips är att applicera en brons­givande produkt, som ett solpuder, på huden innan du applicera din foun­dation eller färgade fuktkräm.

LÄS MER OCH HITTA PRODUKTER FÖR LYSTRIG HY: Serum med vitamin C som jämnar ut och ger huden lyster 

2. Maxade fransar 

Goals: Gabrielle Unions dramatiska fransar.Goals: Gabrielle Unions dramatiska fransar.Goals: Gabrielle Unions dramatiska fransar.
Goals: Gabrielle Unions dramatiska fransar. Foto: MATT BARON/BEI/SHUTTERSTOCK EDITORIAL TT NYHETSBYRÅN

Fylliga fransar med extra längd och vacker definition är en skönhetstrend som aldrig går ur tiden. Just nu får de gärna ha en extra dramatisk effekt à la lösögonfransar. Maxade ögon­ fransar har siktats bland annat hos Givenchy, Giorgio Armani och Prada. Allt du behöver för att fixa looken på egen hand är en volymgivande mas­cara. Lätt som en plätt!

GÖR SÅ HÄR:

1. Se till att dina ögonfransar är rena och helt torra.

2. Böj fransarna med en ögonfrans­böjare. Vill du ha en vacker böjd form, böj ögonfransarna i små steg samtidigt som du sakta för tången uppför fransarna.

3. Vill du ha extra längd, måla först fransarna med en primer för fransar.

4. Applicera därefter ett lager mascara och följ direkt upp med ytterligare lager innan det första lagret torkat. Ju fler lager, desto mer dramatiska fransar. Var inte rädd för att också applicera färg på nedre fransraden för en extra intensiv effekt.

LÄS MER OCH HITTA PRODUKTER FÖR MAXADE FRANSAR: Mascara – bäst i test 2023 (och tipsen för fylliga fransar!) 

3. Glamouröst glansigt hår 

Anne Hathaway satsar på glans.Anne Hathaway satsar på glans.Anne Hathaway satsar på glans.
Anne Hathaway satsar på glans. Foto: BT1 / WENN.COM TT NYHETSBYRÅN

Extra glänsande hår är hett. Looken återfinns bland annat hos Chanel, Givenchy och Valentino och är superenkel att fixa på egen hand. Testa gärna återfuktande ingredienser som hyaluronsyra för att effektivt dämpa friss och skapa lyster. Satsa gärna på en spikrak mittbena, så slår du mitt i trendprick.

GÖR SÅ HÄR:

1. Tvätta håret med återfuktande och frissdämpande produkter. Dela upp håret i en rak mittbena, använd gärna en pinnkamm för att få till linjen perfekt.

2. Föna håret torrt med en hårfön, ta gärna hjälp av en paddelborste eller varmluftsborste. Lägg gärna i en värmeskyddande stylingprodukt i håret innan för extra skydd och mindre friss.

3. Vill du inte tvätta håret? Inga pro­blem. Applicera en värmeskyd­dande produkt och styla sedan håret blankt och frissfritt med en plattång eller liknande stylingborste.

4. Avsluta med att applicera en glansgivande och frissdämpande stylingprodukt, till exempel ett hår­serum eller en hårolja.

LÄS MER OCH HITTA PRODUKTER FÖR FRISKT HÅR: Hårinpackningar – bäst i test för torrt och skadat hår 2023 

4. Glamouröst röda läppar 

Marion Cotillard i klassiskt röda läppar.Marion Cotillard i klassiskt röda läppar.Marion Cotillard i klassiskt röda läppar.
Marion Cotillard i klassiskt röda läppar. Foto: JOEL C RYAN / AP TT NYHETSBYRÅN

Intensivt röda läppar är en trend som vanligen hör höst­ och vin­tersäsongen till men den här klassikern funkar åtet om. Miu Miu, Moschino och Vivienne Westwood är märken som lyft sinnligt röda läppar med extra glansig effekt. Ju mer inten­ siv färg, desto högre trendgrad!

GÖR SÅ HÄR:

1. Börja med rena och torra läppar som är fria från sminkrester och torra fnasigheter. Vid behov, exfoliera läpparna försiktigt med en blöt frottéhandduk eller en mild läppeeling.

2. Applicera ditt läppstift, antingen direkt från hylsan eller med en läppensel. Du kan också dutta dit färgen med en fingertopp. 

3. Vill du undvika att färgen blöder på läpparna? Forma munnen som ett ”o” och dra sedan ett finger genom läpparna, inifrån och ut. Upprepa rörelsen några gånger. 

4. Försegla med puder? Bara om du vill ha en riktigt matt känsla. Dagens läppstift kan, till skillnad från förr, både vara longlasting och ge en glansgivande effekt, så kanske behövs det inget puder.

LÄS MER OCH HITTA FINA RÖDA LÄPPSTIFT: 10 klassiska och snygga röda läppstift (och hur du målar läpparna bäst!)

5. Festligt fylliga bryn 

Jennifer Lopez har ögonbryn med attityd.Jennifer Lopez har ögonbryn med attityd.Jennifer Lopez har ögonbryn med attityd.
Jennifer Lopez har ögonbryn med attityd. Foto: IMAGE PRESS AGENCY/NURPHOTO/SHUTTERSTOCK EDITORIAL TT NYHETSBYRÅN

Bryn fortsätter att stå i fokus, bland annat hos Vivienne Westwood, Roberto Cavalli, Poster Girl och Off-White. Roligast? De glitterbeströdda brynen hos Peter Do. Även skönhetsföretagen fortsätter att satsa på ögonbrynen och utvecklar ständigt nya produkter med bättre konsistenser, hållbarhet och nyansutbud. En perfekt utveckling för oss 40 plus, när brynen ofta börjar tappa både fyllighet och färg. 

GÖR SÅ HÄR:

1. Se till att dina bryn är torra och rena, kamma sedan igenom dem med en brynkam eller en ren spoolieborste.

2. Applicera din ögonbrynsprodukt. Vill du ha naturliga bryn är en penna eller skugga ett bra val, är du ute efter mer dramatiska effekter är en pomade ett bättre val. 

3. Glöm inte bort att borsta, och kamma gärna igenom brynen efter applicering, så sprider sig din ögonbrynsprodukt över stråna och skapar ett jämnare och mer naturligt resultat. 

4. Avsluta med att försegla med en färgad eller ofärgad bryngel, så håller sig brynen på plats länge.

LÄS MER OCH HITTAR BRA ÖGONBRYNSPRODUKTER:
Glesa ögonbryn? Expertens bästa tips och produkter 

Ögonbrynspennor som är bäst i test 2023 – och så får du perfekta bryn 

Ögonbrynsserum – bäst i test 2023 (och tips för fylligare ögonbryn!)