Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Damernas Värld svarar på frågor och listar vanliga missar med brun utan sol-produkter.Damernas Värld svarar på frågor och listar vanliga missar med brun utan sol-produkter.Damernas Värld svarar på frågor och listar vanliga missar med brun utan sol-produkter.
Damernas Värld svarar på frågor och listar vanliga missar med brun utan sol-produkter. Foto: Copenhagen Fashion Week

5 vanliga missar med brun utan sol – så applicerar du för ett jämnt resultat

Finns brun utan sol som inte luktar? Och hur applicerar du för bästa resultat? Damernas Värld svarar på vanliga frågor och listar vanliga missar med brun utan sol. Missa inte heller vårt nya bäst i test!

5 vanliga missar med brun utan sol

1. Du skippar preppet

Torr, fnasig hud suger åt sig brun utan sol med resultatet att kroppen snart ser ut som en lerstänkt världskarta. Torrborstning, skrubbpeeling eller en exfolierande kroppscrème med AHA-syra och enzymer gör jobbet. Vi älskar till exempel Clarifying Enzyme + AHA Body Peeling från Skin Treat (Läs mer och köp här - Länk till Kicks).

2. Du väljer fel nyans

En produkt som lovar ”deep” eller ”dark” nyans kommer inte att förvandla blanka ben till Beyoncé-spiror över en natt. Är du ljus – bygg upp nyansen stegvis med ljusare nyanser.

3. Du missar händerna

Var noga med att tvätta handflatorna, men se till att det fortfarande finns produkt kvar på handryggen.

4. Du glömmer efterstädningen

Städa med en tunn pappersservett runt fotknölar, nagelband, knogar och andra ställen där färg lätt fastnar.

5. Du gnuggar tyg

Satsa på luftiga plagg. Efter din första dusch, undvik hårt gnuggande med handduken.

Här hittar du vårt test av brun utan sol-produkter:
LÄS MER
Brun utan sol – bäst i test 2023 och expertens tips för ansikte och kropp

DV guidar till hur du får till vacker solkysst hy med brun utan sol.DV guidar till hur du får till vacker solkysst hy med brun utan sol.DV guidar till hur du får till vacker solkysst hy med brun utan sol.
DV guidar till hur du får till vacker solkysst hy med brun utan sol. Foto: Copenhagen Fashion Week

Vanliga frågor och svar om brun utan sol

Hur applicerar jag brun utan sol?

SVAR: Steg ett – investera i en handske! Oavsett vilken brun utan sol du använder så kommer resultatet att bli klart mycket jämnare än om du bara använder händerna (dessutom slipper du onaturligt färgade handflator). Använd lite produkt i taget och jobba med svepande rörelser från anklarna och handlederna och uppåt. Gör sedan detsamma på magen och över dekolletaget. Ryggen är alltid lite problematisk, och det kan behövas en hjälpande hand, eller satsa på en brun utan sol i sprayformat. Avslutningsvis drar du det som är över på handsken, utan att fylla på ny produkt, i armhålan, över fötter, händer och i arm- och knäveck.

Resultatet blir inte jämt. Vad gör jag för fel?

SVAR: Kroppspeeling två till tre gånger i veckan är grunden för en len och mjuk hud, och är också A och O för en jämn fejkbränna. Skrubba ordentligt i cirkulerande rörelser. Kornskrubben Pure body peel från Akademikliniken är en storfavorit på redaktionen. Även en skrubbhandske fungerar utmärkt. Fokusera på att skrubba extra mycket på torra partier som armbåge och knäveck. Glöm inte att återfukta huden efter du har skrubbat, men undvik olja som kan bilda en hinna på huden och hindra brun utan sol-produkten från att tränga ner. Har du knottror på armar och ben, så kallade keratosis pilaris, är en peeling utan korn att rekommendera, till exempel Resist skin revealing body lotion with 10% aha från Paula’s Choice.

Knogar, fotknölar och knäveck blir alltid fläckiga. Vad ska jag göra?

SVAR: Kroppens torraste partier – som händer, fötter, knäveck och armbågar – kan behöva en extra fuktboost innan det är dags för brun utan sol. Smörj därför med en fetare crème cirka två timmar innan du applicerar din BUS. Kom bara ihåg att låta den återfuktande produkten absorbera ordentligt.

Måste jag duscha av min brun utan sol?

SVAR: Det varierar mellan olika produkter. En del behöver inte tvättas av alls och en del ska tvättas av efter några timmar, beroende på vilken nyans du vill ha. Guidefärgen, alltså den färg som gör att du ser var du applicerat buset, fungerar som makeup och kan också färga av sig på lakan och kläder, och bör därför sköljas av.

Brun utan sol i ansiktet – vad ska jag tänka på?

SVAR: Precis som med kroppen är det viktigt att peela, och såklart ha en ren yta att applicera på. Anpassa också din produkt efter din hudtyp. Brun utan sol för ansiktet kommer i form av både serum, crème och droppar som blandas med din dagcrème. Det finns också mist för ansiktet som ger en försiktig bränna och fint glow.

Varför luktar brun utan sol?

SVAR: Den där typiska brun utan sol-lukten kommer från den kemiska processen i din egen hud när sockret i huden ”karamelliseras” så att du blir brun. Det aktiva ämnet i brun utan sol är DHA (dihydroxiaceton), en sockerart som reagerar med proteiner i hudens yttersta skikt och gör din hud mörkare. Ju högre DHA en produkt innehåller, desto mörkare och djupare blir färgen.

Finns brun utan sol som inte luktar?

SVAR: Så länge det aktiva ämnet är DHA går det inte att komma ifrån doften, men vissa fiffiga skönhetsvarumärken har hittat sätt att maskera doften. St Tropez har gått samman med dofthuset Givaudan, som ligger bakom dofter som YSLs Opium och Diors J'adore, och utvecklat en doftteknologi där DHA-lukten bäddas in i en komplex (supergod!) doftbild så våra näsor inte kan urskilja några spår av DHA-doft.

Varför blir brun utan sol orange?

SVAR: Sannolikt har du applicerat för mycket produkt, eller valt en nyans som är för mörk för din naturliga hudton. Bäst resultat får du med en brun utan sol som är två-tre gånger mörkare än din egen hudton. Satsa på ”gradual tanning” där brännan byggs upp små steg i taget.

Varför kladdar brun utan sol?

SVAR: Brun utan sol går inte in i huden lika snabbt som en vanlig lotion. Du kan få gå omkring och vänta på att den ska sjunka in om du inte vill riskera att få gula fläckar på kläderna eller lakanen.

Varför får jag fläckar av brun utan sol?

SVAR: Är inte huden ordentligt peelad ligger döda hudceller kvar på ytan som gör det omöjligt att få jämn brun utan sol-färg. Peela huden två till tre gånger i veckan, även när du bär brun utan sol (men låt det gå någon dag efter senaste applicering). Ett annat dilemma är torra hudfläckar som suger åt sig mer färg än återfuktad hud. Smörj därför alltid torra partier som knän och armbågar. Investera i en applikatorhandske och stryk på färgen i stället för att massera i cirklar för att slippa fläckar. Och välj en färgad brun utan sol, så ser du direkt om du missat några fläckar.

Och när ska jag peela, vaxa och raka?

SVAR: Huden ska helst inte vara nyrakad, nyvaxad eller nypeelad, så raka, vaxa och/eller peela senast dagen innan. En överkurs, men som är väl värd att tidsinvestera i, är att exfoliera varje dag tre dagar innan du går i gång med busandet för att säkerställa att huden är fri från döda hudceller. Underhåll fuskbrännan med en bodylotion med gradvis brun utan sol-effekt innan du börjar om på nytt.

Bodylotion under brun utan sol – ja eller nej?

SVAR: Om du är torr, ja. Annars räcker det att smörja torra områden som knän, armbågar, hälar och händer. Tänk på att crèmen måste hinna gå in, och använd bodylotion utan olja eftersom olja kan lägga sig som en hinna mellan huden och buset.

Vad händer i huden när den blir brun utan sol?

SVAR: Samma som när brödet rostas och knäcken blir gyllene. Redan 1912 beskrev kemisten Louis-Camille Maillard hur sockerarter som reagerar med grupper av aminosyror (proteinkedjor) karamelliseras och får en guldbrun färg. I brun utan sol är det naturliga sockerämnet DHA (dihydroxiaceton) nästan alltid den aktiva ingrediensen. DHA reagerar med aminosyror i hudens yttersta hornlager.

I vilken ordning ska jag bronza olika kroppsdelar?

SVAR: Börja på benen eller armarnas framsidor, så får du en naturlig och lite skulpterande effekt. Var extra petig vid fötter, knän, hälar, handledens insida och händernas ovansida där huden ofta är torr eller tunn.

Hur får jag bort brun utan sol?

SVAR: Färgen sitter i hudens yttersta hornlager, så den slits gradvis av peeling och rakning. För att få bort all färg i ett svep är en tan remover-produkt oslagbar. Vi älskar St Tropez Tan remover mousse, som bryter ner hornlagret med natriumbikarbonat och urea.
ANNONS Köp här (länk till Bangerhead)

Kan jag sola med brun utan sol?

SVAR: Absolut! Men tänk på att brun utan sol inte skyddar mot solens starka strålar. Därför är det viktigt att du smörjer in dig med solskyddsfaktor innan du går ut i solen, även om huden redan är brun.

LÄS MER 20, 30 eller 50? Så väljer du rätt foundation för din ålder

LÄS MER 10 steg till en snyggare sommar