Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

6 myter om solning

Semestern spenderar vi helst av allt i solen, men hur påverkar den oss egentligen? Damernas Värld har tagit reda på sanningen bakom sex myter om solning.

MYT! UVA och UVB är samma sak

Nej, UVA och UVB har olika våglängder och påverkar därför inte huden på samma sätt. UVA tränger djupt ner i huden och gör så att huden blir grövre och rynkigare, med andra ord att huden åldras i förtid. UVB-strålarna når däremot inte lika långt ner, men det är de som gör att du blir röd om du bränner dig, vilket kan leda till hudcancer.

MYT! Om jag ligger i skuggan behöver jag inget solskydd

40 procent av solstrålarna lyckas tränga genom till skuggan så det är bra att alltid bära solskydd.

MYT! Det gör inget om jag bär parfym på stranden

Tyvärr kan parfym i kombination med sol leda till pigmentfläckar. Så för att vara på den säkra sidan, spara parfymen tills du kommer hem från stranden.

MYT! Smörjer jag in mig med spf 30 räcker det hela dagen

Den solskyddsfaktor du använder på morgonen varar tyvärr inte hela dagen. Då du badar, solar och svettas kommer solskyddet successivt att försvinna, och bli jämförbart med en betydligt lägre solskyddsfaktor. Därför är det viktigt att bättra på solskyddet flera gånger under dagen.

MYT! Solarier ger inte hudcancer

Tyvärr kan även solarier ge hudcancer. Solar du i ett solarium mer än tio gånger per år så ökar risken för den farligaste hudcancern, malignt melanom, med 50 procent enligt Strålskyddsinstitutet.

MYT! Solskyddsfaktor skyddar mot både UVA och UVB

Vissa solskydd skyddar mot såväl UVA som UVB-strålar, men det är långt från alla som gör det. Solskyddsfaktorn, spf, ger skydd mot UVB-strålning. Ju högre siffra, desto bättre skydd mot UVB-strålning.

Vill du veta mer om säker solning? I Damernas Värld 8/2010 har vi en stor solskola.