Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Gwnyneth Paltrow, Julia Roberts och Sharon Stone.
Gwnyneth Paltrow, Julia Roberts och Sharon Stone.
Gwnyneth Paltrow, Julia Roberts och Sharon Stone.
Gwnyneth Paltrow, Julia Roberts och Sharon Stone. Foto: ETIENNE LAURENT / EPA, XAVIER COLLIN / AVALON / STELLA PICTURES, GUILLAUME HORCAJUELO / EPA.

Hej då anti age – nu är mogen hy hett

Skönhetsvärlden omvärderar den mogna hyn och väljer allt oftare bort termer som anti age. Samtidigt väljer stjärnor som Julia Roberts och Sharon Stone att åldras naturligt. Ålderism är iskallt, erfarenhet stekhett – och den får gärna synas.

– Jag gillar inte uttrycket anti age särskilt mycket, eftersom det antyder att det är dåligt att åldras. Att åldras är en naturlig process. 

Det säger den ikoniska modellen och skådespelaren Isabella Rossellini, 69, till Damernas Värld, och allt fler inom skönhetsvärlden håller med henne. Skönhetsmagasinet Allure skrotade till exempel termen anti age för flera år sedan, eftersom redaktionen precis som Rossellini tycker att ”Det skickar ett budskap om att åldrande är något vi måste bekämpa”, och det är inget de vill ställa sig bakom.

Isabella Rossellini. Foto: CHRIS DELMAS / TT NYHETSBYRÅN

LÄS MER: Ikonen Isabella Rossellini, 68, ratar botox och anti-age men älskar mamma Ingrid Bergman 

För är det något som är ofrånkomligt i livet så är det att åldras. Det är en process som pågår i oss varje minut, varje sekund. Varför ska då de som får privilegiet att leva ett långt liv inte kunna glädjas över det och njuta av de spår erfarenhet sätter – på både insidan och utsidan? I stället för att bara romantisera kring ungdom borde vi också ta oss friheten att romantisera kring erfarenhet, visdom och årsrikedom. 

Det är något som allt fler kända kvinnor, och även aktörer inom skönhetsbranschen, börjat ta fasta på. 

Julia Roberts, 55: ”Jag vill att mina barn ska kunna se om jag är glad eller förbannad”

Julia Roberts skippar skönhetsoperationer. Foto: XAVIER COLLIN / AVALON / STELLA PICTURES/XAVIER COLLIN / AVALON AVALON

Julia Roberts är en av Hollywoods största, men håller sin hudvård enkel. Weleda skinfood är till exempel en favorit. Och ingrepp säger hon sig undvika.

– Utifrån Hollywood-standard antar jag att jag har tagit en stor risk genom att inte göra något ansiktslyft, har hon sagt till You Magazine. 

Men genom att ta den risken hoppas hon kunna vara en bra förebild för sina barn och att de (eftersom hennes ansikte inte är ”stelopererat”) ska kunna se om hon är glad, förvirrad eller förbannad. 

LÄS MER Bäst i test av ögonkrämer – hejdå fina linjer, påsar och mörka ringar!

Sharon Stone, 64: ”Jag har aldrig varit så här glad”

Sharon Stone har slutat med botox. Foto: GUILLAUME HORCAJUELO / EPA

Filmstjärnan Sharon Stone, 64, har tidigare i livet gjort skönhetsingrepp, men efter en livshotande upplevelse bestämde hon sig för att åldras naturligt – och är nu lyckligare än någonsin.

Det var efter att hon drabbats av en massiv stroke som hennes syn på både livet och skönhetsoperationer förändrades.

– Jag fick en kraftig stroke och en hjärnblödning som varade i nio dagar, och var tvungen att ta över 300 injektioner med botox och fillers för att bygga upp ena delen av mitt ansikte, berättar hon i en intervju med Vogue Arabia.

Skönhetsoperationerna gick från gullig lyx till smärtsamt måste

– Skönhetsoperationer förvandlades från gullig lyx till ett massivt, smärtsamt neurologiskt måste.

Och sedan hon valde bort injektionerna mår hon bättre än hon någonsin gjort tidigare. 

– Jag känner mig riktigt, riktigt lycklig. Jag har aldrig varit så här glad, säger hon till Vogue .

Laura Gellers modeller måste vara över 40 år

Att omvärdera mogen hud måste inte nödvändigtvis betyda att vi måste skippa retionol, bara att vi ser på åldrandet med andra ögon. Liksom på skönhet och hudvård – det är inte något som är reserverat för unga kvinnor. Någon som tagit fasta på det är makeup-artisten Laura Geller, grundare av Laura Geller Beauty. Förra året beslutade hon att alla märkets modeller måste vara över 40 år. I en intervju i just Allure Magazine berättar hon varför:

– Jag har sminkat alla, från 19– 90-åringar. Jag har känt att vi har kunder i alla åldrar, men de mogna kunderna har gett oss ett tydligt budskap, och vi har lyssnat. Det de säger är ”Vi vill se oss. Vi vill se våra ansikten i era kampanjer”.

Numera är alla Laura Geller Beautys modeller 40+. Här i märkets Foundation finder på laurageller.com. Foto: Laura Geller Beauty

Beslutet att satsa på mogna modeller är också resultatet av vanlig hederlig marknadsanalys: en stor del av kunderna är helt enkelt 40 och uppåt, har god ekonomi och är smarta konsumenter. Att blunda för det vore vansinne, menar Geller.

Någon annan som tagit fasta på detta är kosmetikagiganten Charlotte Tilbury, som förra året lät modeikonen Twiggy, då 72, fronta märkets nya kollektion Pillow talk party,. 

Twiggy nu och då. Foto: Charlotte Tilbury Makeup, TT NYHETSBYRÅN

Renée Zellweger, 53: ”De vill sälja skräp till oss”

Renée Zellweger ratar anti-age. Foto: Xavier Collin/Image Press Agency / MEG / TT NYHETSBYRÅN

Skådespelaren Renée Zellweger har förföljts av ihärdiga rykten om plastikoperationer, men säger själv att hon väljer att åldras naturligt och kallar anti-ageingprodukter för skräp.

– Alla de där annonserna som säger till oss att vi inte behöver se ut som vår verkliga ålder om vi bara köper alla deras krämer och alla deras lösningar och allt skräp som de vill sälja till oss, Det ni säger till mig är alltså att jag inte har något värde längre eftersom jag är 53? Är det det ni säger? frågar sig stjärnan i The Sunday Times.

Hon berättar också att hon såg fram emot att fylla 50, och att hennes förväntningar infriats.

– Att fylla 50 kändes som en helt ny start, utan alla dumheter. Som den punkt i livet när du kan sluta lyssna på alla de där rösterna i ditt huvud och alla de där förväntningarna och projektionerna folk har haft på dig, och bli mer av ditt autentiska jag.

Brooke Shields, 57: ”Jag kallar det skrattlinjer”

Foto: DDP SOCIALMEDIASERVICE / STELLA PICTURES/DDP SOCIALMEDIASERVICE DDP

Skådespelaren och modellen Brooke Shields har också hyllat åldrandet som något positivt, bland annat i podden Verywell Mind:

– Jag tror vi behöver säga: ”Vet du vad, jag kallar inte det här för rynkor, jag kallar det för skrattlinjer”. Det här är den delen av mitt liv när jag äntligen känner mig mer självsäker, mindre komplicerad och mer säker på vad jag vill och vem jag är – och det är något som bara kommer med åren.

Gwyneth Paltrow, 50: ”Jag släpper behovet att vara perfekt

Gwyneth Paltrow har fyllt 50 och omfamnar sina rynkor. Foto: ETIENNE LAURENT / EPA

Skådespelaren och hälso-entreprenören Gwyneth Paltrow har länge förespråkat en naturlig livsstil (trots att hon tidigare gjort reklam för injektionsbehandlingar), och när hon fyllde 50 skrev hon öppenhjärtigt om sin relation till åldrandet, hur hon omfamnar sina rynkor och huden som märkts av åren.

”Även om jag gör vad jag kan för att sträva efter god hälsa och ett långt liv, att avvärja försvagade muskler och skelett, har jag ett mantra som jag använder för att bekämpa negativa tankar som försöker få mig ur balans: 'Jag accepterar'. Jag accepterar märkena och den slappare huden, rynkorna. Jag accepterar min kropp och jag släpper behovet av att vara perfekt, se perfekt ut, trotsa tyngdlagen, trotsa logiken, trotsa mänskligheten. Jag accepterar min mänsklighet”, skrev hon på Goop.com.

Hon beskrev också den underbara känslan av energi och optimism som fyllde henne:
”Jag mår så bra när jag fyller 50!”

Paulina Porizkova: ”När jag blev 50 blev jag osynlig”

Paulina Porizkova. Foto: Dave Allocca/Starpix/Shutterstock / TT

En av Laura Gellers modeller är Paulina Porizkova, 56, som på toppen av sin karriär var väldens bäst betalda. Men när hon fyllde 50 upplevde hon att hon plötsligt blev osynlig, berättar hon i The Times Magazine. Det fick henne att ta frontpositionen i en ny våg av äldre kvinnor som syns i strålkastarljuset, på catwalken och i bikini på Instagram. 

– Jag önskar att fler kvinnor lät sina marionettlinjer (de som går från utsidan av mungiporna, reds. anm.) och pannrynkor och kråksparkar vara. Jag önskar att fler kvinnor vågade åldras, säger hon till The Times.

Kvinnor använder smink för att ha kul, och nästan alltid för vår egen skull

Jamie Lee Curtis, 63: ”Mixtra inte med ansiktet”

Jamie Lee Curtis. Foto: CAROLINE BREHMAN / EPA

Hollywoodveteranen Jamie Lee Curtis är va hon kallar pro-aging. Alltså anti anti-ageing. Efter att tidigare i karriären ha testar skönhetsingrepp är hon numera helt emot plastikkirurgi och har i The Today Show berättat att hon blir nedslagen av att se utseendefixeringen i vår tid, och hur ingrepp normaliseras allt mer. 

– Den rådande trenden med fillers och ingrepp, den här besattheten av filter och allt vi gör för att anpassa vårt utseende för Zoom – det raderar generationer av skönhet. 

Hennes bästa tips till sina döttrar är att låta ansiktet vara ifred, för att inte riskera att se ut som plaststatyetter.

– Har du väl börjat mixtra med ditt ansikte kan du inte få det tillbaka, säger hon i en intervju med Fast Company.

Isabella Rossellini: ”Det har skett en stor förändring”

Hennes kollega Isabella Rossellini menar att mycket har förändrats inom skönhetsindustrin på senare tid. Härom året återförenades hon med sin gamla arbetsgivare Lancôme, som gav henne sparken vid 44 års ålder för att hon var ”för gammal”. Det var den nya vd:n Françoise Lehmann som övertalade henne.

Isabella Rossellini. Foto: Mediapunch/REX / TT NYHETSBYRÅN

– När jag började jobba med Lancôme för 35 år sedan var vd:n en man. Det var så underbart att det nu satt en vacker, dynamisk kvinna på den stolen. Med det kom också en annan känsla för kvinnors behov och önskemål. Kvinnor använder smink för att ha kul, och nästan alltid för vår egen skull. Då, för 35 år sedan när män styrde industrin, låg mycket annonsfokus på att man skulle använda makeup för att behaga män. Så är det inte längre, och det känns fantastiskt, säger hon till Damernas Värld.

Den tycks som om den mogna kvinnan har äntligen lyckats kastat av sig sin osynlighetsmantel så att välden kan se henne. Henne, hennes styrkor, hennes utmaningar och hennes hy. En hy som förtjänar uppmärksamhet, kärlek och produkter som jobbar med tiden – inte mot den.

 LÄS MER: Nu tar mogna modeller över omslagen 

LÄS MER: 5 skönhetsprodukter alla över 50 år bör ha i sin sminknecessär