Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Artikeln innehåller annonslänkar.Mer info

Bakterier i skönhetsprodukterna? Ja, tack!Bakterier i skönhetsprodukterna? Ja, tack!Bakterier i skönhetsprodukterna? Ja, tack!
Bakterier i skönhetsprodukterna? Ja, tack! Foto: Jason Lloyd-Evans

Så kan bakterier i hudvård hjälpa mot akne, rosacea och eksem

I skönhetsvärlden är hudens mikrobiom under lupp (bokstavligen), och 

ingredienser som prebiotika och probiotika ger nya nycklar till balans i den 

viktiga bakteriefloran. Häng med in i bakteriernas spännande värld.

Varför snackar alla om bakterier?

Forskningen de senaste tio åren har gjort enorma framsteg i att förstå hur betydelsefullt kroppens mikrobiom – alltså bakterier, svampar och andra mikroorganismer som lever i och på oss – är för hälsan, både den kroppsliga och mentala. Mest vet vi om tarmens mikrobiom, och hur vi kan boosta de goda, immunstärkande bakterierna med fiberrik kost, probiotiska tillskott och fermenterad mat. Tarmfloran har också stor betydelse för hudhälsan. Att förstå bakterierna i hudens mikrobiom är nästa stora forskningsområde.

Vilken roll spelar bakterierna på huden?

Vår hud är ett komplicerat ekosystem av levande mikroorganismer och celler. En hälsosam miljö där naturliga bakterier lever och kan föröka sig i harmoni är grunden för en lycklig barriär som skyddar oss mot att oönskade saker kommer in i kroppen, samtidigt som den håller kvar viktig fukt på in­­sidan. När mikrobiomet rubbas hamnar huden i obalans. Vi kan bli torra, drabbas av eksem, rosacea och akne. I dag har vi förstått att överdriven renlighet, onödigt mycket antiobiotika och att vi inte längre lever nära naturen kan skapa oordning i bakteriefloran. Roliga fakta: barn i familjer med hund drabbas mer sällan av eksem.

Bakterier behöver inte vara hudens ovänner.Bakterier behöver inte vara hudens ovänner.Bakterier behöver inte vara hudens ovänner.
Bakterier behöver inte vara hudens ovänner.

1. Serumampuller, Life plankton replumping (H.A) ampoules, Biotherm. ”Återfuktande ampullbehandling som stimulerar hudens reparationsprocesser med biofermenterade alger”. Läs mer och köp här. 

2. Ögoncrème, Sensitive balance eye cream, Aco. ”Vårdar det känsliga ögonområdet med prebiotika och fuktbindande hyaluronsyra”. Läs mer och köp här. 

3. Serum, Advanced genifique sensitive serum, Lancôme. ”Lugnande probiotiska extrakt och antioxidanter gör din hy som ny”. Läs mer och köp här. 

4. Kroppslotion, Lipikar balm AP+M, La Roche-Posay. ”Rik crème för extremt torr och känslig hud. Lindrar klåda och stärker mikrobiomet med prebiotika”. Läs mer och köp här. 

LÄS MER: Så påverkas din hud av luftföroreningar – och så skyddar du dig mot dem 

Okej, men bakterier i hudvård?

Det händer massor runt om i världens laboratorier som ger oss nya verktyg att optimera hudens väl­mående, lindra hudsjukdomar och skydda mot oönskade mikrober. Redan nu finns mycket mikrobiotisk hudvård på marknaden med prebiotika, probiotika eller postbiotika. 

Idag har vi förstått att överdriven renlighet, onödigt mycket antibiotika och att vi inte längre lever nära naturen kan skapa oordning i bakteriefloran.

Vad är skillnaden på prebiotika, probiotika och postbiotika?

Bios betyder liv, och pre- (före), pro- (för) och post- (efter) kan ge oss en vink om skillnaderna. Prebiotika är ämnen som fungerar som mat åt de goda bakterierna – tänk på dem ungefär som gödsel för din prunkande bakterierabatt. Faktum är att prebiotiska ingredienser, som oligosackarider, länge har använts i hudvård, men det är först nu man börjat kommunicera dem som nyttigt bakteriefoder. Probiotika är levande bakterier, men de är ovanliga eftersom tillverkningsprocessen är full av utmaningar. Postbiotika är biprodukter av fermenteringsprocesser som ger probiotisk effekt utan att vara levande bakterier. Väldigt smart! På ingredienslistan kan du spana efter ord som innehåller ”ferment lysate”.

För vem passar mikrobiotisk hudvård?

Alla hudbarriärer mår bra av att vara i balans, och du kan aldrig få för mycket av de goda bakterierna. Har du akne, rosacea eller eksem kan probiotisk hudvård ge fina resultat, även om du alltid ska rådgöra med hudläkare om du har jobbiga hudproblem. 

Serum och mists med bakterier som gör gott för din hud.Serum och mists med bakterier som gör gott för din hud.Serum och mists med bakterier som gör gott för din hud.
Serum och mists med bakterier som gör gott för din hud.

1. Serum, Probiotic serum, Esse. ”Esse är det främsta, mest biotekniskt avancerade varumärket där man använder levande bakteriestammar”. Läs mer och köp här. 

2. Ansiktsmist, Molecular saviour probiotics repair mist, Allies of Skin. ”Innehåller bakterien Lactobacillus ferment, antioxidanter och niacinamid”. Läs mer och köp här. 

3. Kropps- och ansiktsspray, AO+ mist, Mother Dirt. ”Omvandla svett till hudskyddande ämnen! Ammoniak-oxiderande bakterier konsumerar ammoniak och urinsyror i svett och förvandlar dem till skyddande kväveoxid på huden”. Läs mer och köp här. 

LÄS MER: 20, 30 eller 50? Så väljer du rätt foundation för din ålder