Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Hitta schampot som passar för just ditt hår i DV:s stora schampo-test.Hitta schampot som passar för just ditt hår i DV:s stora schampo-test.Hitta schampot som passar för just ditt hår i DV:s stora schampo-test.
1 AV 2
Bob, curve cut och lösa knuten
2 AV 2
Hitta schampot som passar för just ditt hår i DV:s stora schampo-test.

Bäst i test av schampo 2023 – för olika hårtyper

Vilket schampo rengör bäst? Vilket gör underverk för torr och känslig hårbotten? Och vilket är bäst för färgat hår? Vi har testat marknadens schampon och utsett de 7 bästa, med och utan sulfater – i olika prisklasser och för många olika hårtyper! 

BÄST I TEST AV SCHAMPO 2023. Slaget mellan de lyxiga salongsprodukterna och de godisdoftande budgetfavoriterna är ständigt pågående. Hur mycket är det värt att spendera på en flaska schampo? Och vad är egentligen sulfater? Testpanelen har undersökt det stora utbudet av schampo, och utsett de bästa på marknaden i varje kategori. Läs vidare för att veta allt om vinnarna. Dessutom svarar vi på vanliga frågor om schampo, och guidar dig till rätt produkt för din hårtyp.

Schampot är lika snällt mot min känsliga hårbotten som mot mina torra längder.

1. BÄSTA SCHAMPO 2023 – Bästa schampo för torrt och färgat hår: Redken All soft shampoo 

Recension på All soft shampoo från Redken.Recension på All soft shampoo från Redken.Recension på All soft shampoo från Redken.
Recension på All soft shampoo från Redken.

All soft shampoo, 300 ml, Redken.
Lyxigt salongsdoftande schampo med lagom rinnig konsistens. Förutom det uppenbara – att rengöra håret – gör det här schampot att svallet blir mjukt och lätt att reda ut. Perfekt för torra, slitna och färgade strån som kräver en skonsam tvätt. ”Älskar det här schampot som är lika snällt mot min känsliga hårbotten som mot mina torra längder. Maxar och förlänger färgen trots sin djuprengörande effekt. Håret blir silkeslent och lätt att reda ut, det perfekta schampot för alla med färgat hår”, säger testaren Jasminda Blanco. Plus för att det är lätt att se hur mycket som finns kvar i flaskan.
Betyg: 5
ANNONS Köp här (länk till Nordicfeel) 

2. Bästa schampo utan sulfater: Dr. Ceuracle Scalp dx scaling shampoo

Recension på Scalp dx scaling shampoo från Dr. Ceuracle.Recension på Scalp dx scaling shampoo från Dr. Ceuracle.Recension på Scalp dx scaling shampoo från Dr. Ceuracle.
Recension på Scalp dx scaling shampoo från Dr. Ceuracle.

Scalp dx scaling shampoo, 500 ml, Dr. Ceuracle.
Skonsamt schampo i generös pumpflaska. Härligt att massera in och löddrar bra. Doftar fräscht och gör håret lätt och luftigt. Passar både fet och känslig hårbotten, och ska motverka håravfall. ”Produkten innehåller salicylsyra som försiktigt exfolierar hårbotten. Har även en kylande effekt vid applicering vilket känns helt underbart. En favorit som kommer att köpas igen”, säger testaren Zainab Jones. Dyrt, men drygt.
Betyg: 4,6
ANNONS Köp här (länk till Bangerhead) 

Håret känns rent, men framför allt känns hårbotten renskrubbad och fräsch.

3. Bästa detoxschampo: Kevin Murphy Maxi wash detox shampoo

Recension på Maxi wash detox shampoo från Kevin Murphy.Recension på Maxi wash detox shampoo från Kevin Murphy.Recension på Maxi wash detox shampoo från Kevin Murphy.
Recension på Maxi wash detox shampoo från Kevin Murphy.

Maxi wash detox shampoo, 250 ml, Kevin Murphy.
Lättflytande detoxschampo som rengör på djupet. Håret känns strävt efter användning, men blir snabbt mjukt av balsam. ”Håret känns rent, men framför allt känns hårbotten renskrubbad och fräsch, som att den fått en välbehövlig storstädning”, säger testaren Jenny Bergquist. ”Perfekt som ett söndagsschampo när man vill tvätta bort alla stylingprodukter”, säger testaren May Sundström. Tack vare att flaskan har locket nedåt får man lätt ut de sista dropparna.
Betyg: 4,5
ANNONS Köp här (länk till Lyko) 

4. Bästa billiga schampo: L'Oréal Paris Elvital bond repair shampoo

Elvital bond repair shampoo från L'Oréal Paris.Elvital bond repair shampoo från L'Oréal Paris.Elvital bond repair shampoo från L'Oréal Paris.
Elvital bond repair shampoo från L'Oréal Paris.

Elvital bond repair shampoo, 200 ml, L’Oréal Paris.
Reparerande schampo för alla typer av skadat hår. Det är framförallt citronsyran som tränger in under fjällskiktet till hårets cortex och bidrar med att stärka och återuppbygga skadade hårbindningar. ”Ett bra budgetschampo som gör jobbet och tillsammans med de andra produkterna i Bond repair-serien upplever jag att de har en reparerande effekt. Håret blir mindre frissigt och glansigare”, säger skönhetsredaktör och testare Anja Skeppe Grahn.
Betyg: 4,4
ANNONS Köp här (länk till Lyko)  

Det här schampot känns väldigt lyxigt och effektivt att använda

5. Bästa lyxiga schampo: K18 Peptide prep detox shampoo

Recension på Peptide prep detox shampoo från K18.Recension på Peptide prep detox shampoo från K18.Recension på Peptide prep detox shampoo från K18.
Recension på Peptide prep detox shampoo från K18.

Peptide prep detox shampoo, 250 ml, K18.
Djuprengörande schampo som vårdar och ger näring åt hår och hårbotten. Löddrar snabbt, även i riktigt smutsigt hår, och det behövs bara en liten klick. Doftar friskt och fräscht. ”Det här schampot känns väldigt lyxigt och effektivt att använda. Flaskan känns proffsig, och den svarta färgen på schampot gör att man tänker att ’här är det detox som gäller’”, säger testaren Anna Börjesson. ”Jag uppskattar hur effektivt produkten avlägsnar produktavlagringar och tillför näring och fukt. Absolut en favorit”, säger testaren Zainab Jones. Priset drar ner helhetsbetyget lite.
Betyg: 4,2
ANNONS
Köp här (länk till Åhléns) 

 

6. Bästa schampo för fett hår: Hjärtligt Detoxschampo

Recension på Detoxschampo från Hjärtligt.Recension på Detoxschampo från Hjärtligt.Recension på Detoxschampo från Hjärtligt.
Recension på Detoxschampo från Hjärtligt.

Detoxschampo, 250 ml, Hjärtligt.
Ekologiskt schampo som rengör på djupet och får håret att hålla sig rent och fräscht lite längre än vanligt. Kanon för en fet hårbotten som lätt känns smutsig och ofta är i behov av tvätt. Konsistensen är rinnig, men schampot förvandlas snabbt till ett fluffigt, lättarbetat skum. Schamponera två omgångar för bäst resultat. ”Mina torra längder är inte helt kompatibla med detoxschampo, men Hjärtligt var ändå behjärtansvärt schysst”, säger testaren Jasminda Blanco. Något stark doft, även om de flesta i testpanelen gillar den.
Betyg: 4
ANNONS Köp här (länk till Lyko) 

Jag får resultat i form av volym och en ren känsla som håller länge.

7. Bästa schampo mot mjäll: Daxxin Shampoo original mild perfume 

Recension på Shampoo original mild perfume från Daxxin.Recension på Shampoo original mild perfume från Daxxin.Recension på Shampoo original mild perfume från Daxxin.
Recension på Shampoo original mild perfume från Daxxin.

Shampoo original mild perfume, 250 ml, Daxxin.
Milt schampo som motverkar mjäll och irriterad hårbotten. Designen är inte särskilt lockande, men här är det insidan som räknas. Låt schampot verka 2–3 minuter för bäst effekt. ”Jag ser appliceringen lite som en kurbehandling och masserar hårbotten länge och väl med schampot, som ger resultat i form av volym och en ren känsla som håller länge”, säger testaren Jasminda Blanco. Fräsch doft av citrus. Sulfatfritt och veganskt.
Betyg: 3,8
ANNONS Köp här (länk till Kronans Apotek) 

 

Men det här håller inte riktigt måttet: 

Relieve shampoo, 250 ml, Waterclouds.
Sulfatfritt schampo som ska lugna en irriterad hårbotten. Konsistensen är rinnig, och det krävs två schamponeringar för att få till ett härligt lödder. Doftar gott och tvättar rent, men testpanelen märker ingen skillnad på hårbotten och föredrar därför andra produkter med mer effekt.

LÄS MER Höstens hetaste frisyrer 

 

Så gick testet till

Minst tre personer testar varje produkt. Vi testar fler produkter än de som visas i testet – bara de bästa kommer med. Testperiodens längd varierar, men den är aldrig kortare än två veckor. Allt från doft och konsistens till hur resultatet upplevs bedöms. Därefter sammanställs recensionerna och ett medelbetyg räknas ut.

DV:s testpanel

Testpanelen består av delar av DV-redaktionen, samt en grupp kvinnor från hela Sverige i åldern 27 till 64 år, med olika hud- och hårtyper. Recensionerna är resultatet av vad riktiga människor upplever och tycker, och hur produkterna fungerar i deras liv. Det är mycket jobb som ligger bakom!

Jennifer Aniston har personifierat ”välvårdat hår” i flera decennier.Jennifer Aniston har personifierat ”välvårdat hår” i flera decennier.Jennifer Aniston har personifierat ”välvårdat hår” i flera decennier.
Jennifer Aniston har personifierat ”välvårdat hår” i flera decennier. Foto: Lewis Joly / TT NYHETSBYRÅN

SCHAMPO MED OCH UTAN SULFATER – vanliga frågor och svar 

Blir håret lika rent med ett billigt schampo som med ett dyrt?

Ja. Grunden i de flesta av dagens schampon är vatten och sulfater. Sulfater löser upp fett och stylingprodukter, samt hjälper schampot att löddra. Sulfater sägs dock kunna rubba den naturliga oljebalansen i håret, och många budgetschampon innehåller mycket sulfater. Vad gäller just renhet har studier visat att det inte är stor skillnad mellan prisklasserna – håret blir rent även med ett billigt schampo. Schampona i det billigaste segmentet var dock inte lika välbalanserade med vårdande ämnen, vilket gjorde längderna mer mottagliga för smuts efter tvätten.

Är sulfater farliga?

Nej, de är inte farliga för hälsa eller miljö, men de kan irritera, torkar ut och rubba oljebalansen i hårbotten och huden. Har du känslig hårbotten, eller känner att den är i obalans på något sätt, kan du testa sulfatfria produkter och se om det hjälper. 

Även om du kan hitta bra ingredienser i budgetsegmentet brukar det handla om en mindre andel av produkten.

Vad är skillnaden på salongsprodukter och schampon från matbutiken?

Förutom priset är det ofta koncentrationen av näringsrika ingredienser som är den avgörande skillnaden. Även om du kan hitta bra ingredienser i budgetsegmentet brukar det handla om en mindre andel av produkten, och i vissa fall av sämre kvalitet. Det krävs också väldigt små molekyler för att verkligen kunna penetrera hårstrået och ge ett mer varaktigt resultat, vilket innebär dyrare ingredienser än den vanliga typen av stormolekylära silikoner som lägger sig på ytan.

Mitt hår blir lätt fett. Funkar sulfatfritt schampo på mig?

Ja! Och din hårbotten kommer troligtvis också att tacka dig. Billiga schampon med hög halt av sulfater kan ta bort naturliga oljor, vilket gör att din skalp överkompenserar. Det blir en ond spiral, där håret blir ännu fetare. Testa att tvätta håret mer sällan, och fräscha upp med torrschampo mellan tvättarna.

Vad är ett djuprengörande schampo?

Tänk på det som schampo på steroider. Precis som du då och då kalkar av diskmaskinen eller kaffebryggaren behöver håret och hårbotten ibland en grundlig sanering för att fungera optimalt. Leta på flaskan efter ord som ”deep cleansing”, ”clarifying”, ”detox” eller ”purifying”.

Detoxa håret minst en gång i månaden eller max en gång i veckan, beroende på dina hårrutiner i övrigt.

Hur ofta ska jag detoxa håret?

Du vet när det känns som att ditt vanliga schampo slutar funkar? Då är det dags att storstäda. Minst en gång i månaden eller max en gång i veckan är lagom, beroende på dina hårrutiner i övrigt. Har du använt mycket stylingprodukter, duschat i hårt vatten, vistats i en smutsig storstad, badat i klor eller svettats mycket är en gång i veckan lagom. Oftare än så rekommenderas inte eftersom övertvätt kan rubba hårbottens naturliga oljebalans.

Vad är silverschampo?

Silverschampo är en räddare i nöden för främst blondiner som önskar kalla toner i håret, eller för att ge grått hår lyster och liv. Ett silverschampo rengör likt ett vanligt schampo, men neutraliserar varma toner och gör dem, genom kontinuerlig användning, i stället kalla. Silverschampo är däremot inte permanent. Vill du bli helt kvitt gula eller guldiga nyanser i håret krävs en toning eller färgning. Däremot är silverschampo ett perfekt komplement mellan frisörbesöken.

Är naturliga och ekologiska ingredienser samma sak?

Inte alltid. Naturliga ingredienser har sitt ursprung i naturen (vatten, och produkter som är vattenbaserade, kan därmed inte vara helt ekologiska). Ekologiska ingredienser är ingredienser som är framodlade enligt ekologisk odlingsstandard. Där kan till exempel aloe vera-vatten användas som bas i stället för vatten.

Vad innebär ”vegansk” hårvård?

Det betyder att inga ingredienser har animaliskt ursprung eller har testats på djur.

LÄS MER Bästa hårborsten för just ditt hår 

LÄS MER De största hårmyterna – experterna reder ut