Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Artikeln innehåller annonslänkar.Mer info

Damernas Värld utser bästa topplacken 2022.Damernas Värld utser bästa topplacken 2022.Damernas Värld utser bästa topplacken 2022.
Damernas Värld utser bästa topplacken 2022.

Bäst i test av top coat 2022 – snabbtorkande topplack som får manikyren att hålla

Är du också trött på att dina nylackade naglar förstörs så fort du börjar använda händerna? Damernas Värld har testat ett gäng av marknadens snabbtorkande överlack – som alla utlovar snabba resultat. Lackat och klart!

BÄST I TEST AV TOP COAT 2022. Nagellackstrenderna kommer och går men att ha fina, vårdade naglar är alltid uppskattat. Oavsett vilken färg eller stil du väljer att satsa på är ett topplack alltid en bra investering. Detta sista skyddande lager genomskinligt nagellack får din manikyr att hålla mycket längre – och kan dessutom ge extra glans. Här är vårt bäst i test av överlack.

Det här lacket håller väldigt bra, betydligt längre än konkurrenterna.

 

1. BÄSTA TOP COAT 2022 – Bästa snabbtorkande top coat: Seche Vite Dry fast top coat

Recension på Dry fast top coat från Seche Vite.Recension på Dry fast top coat från Seche Vite.Recension på Dry fast top coat från Seche Vite.
Recension på Dry fast top coat från Seche Vite.

Dry fast top coat, 14 ml, Seche Vite. Klassiskt topplack i toppkvalitet. Har lite trögare konsistens än de andra lacken i testet, men det är lättapplicerat och lägger sig fint som ett skyddande lager med schellac-känsla. Torkar snabbt och ger hög glans. Bäst av allt? Ska målas på innan ditt vanliga nagellack har torkat. ”Så nära du kan komma salongskänsla med ett hemma-lack”, säger testaren Jasminda Blanco. ”Det torkar absolut snabbare än andra och det håller väldigt bra, betydligt längre än konkurrenterna”, säger testaren Anna Börjesson. Stor flaska som ger mycket för pengarna. Synd bara att lacket inte håller en evighet i flaskan.
Betyg: 4,9
ANNONS
Köp nagellacket hos Lyko  

 

2. Bästa glansiga top coat: Opi Infinite shine pro stay gloss top coat

Recension på Infinite shine pro stay gloss top coat från Opi.Recension på Infinite shine pro stay gloss top coat från Opi.Recension på Infinite shine pro stay gloss top coat från Opi.
Recension på Infinite shine pro stay gloss top coat från Opi.

 

Infinite shine pro stay gloss top coat, 15 ml, Opi. Top coat med lyxkänsla som ger fantastisk glans. Det är lätt att få en jämn yta med den breda penseln, och naglarna håller sig skinande och skyddade i flera dagar. Dyrt, men den generösa flaskan räcker länge. ”Det här lacket ger helt sjuk glans! Vill alltid ha det på naglarna. Håller riktigt länge gör det också”, säger testaren Anna Börjesson.
Betyg: 4,8
ANNONS
Köp nagellacket hos Bangerhead 

 

Torkar snabbt och får färgen att sitta lite längre än vanligt.

3. Bästa matta top coat: Atelier Rouge Instant matte top coat

Recension på Instant matte top coat från Atelier Rouge.Recension på Instant matte top coat från Atelier Rouge.Recension på Instant matte top coat från Atelier Rouge.
Recension på Instant matte top coat från Atelier Rouge.

Instant matte top coat, 8 ml, Atelier Rouge. Top coat som ger naglarna en matt yta – även om du har ett glansigt färglack under. Fin flaska med snygg rund kork, men inte optimal att hålla i för att kunna måla med stadig hand. Torkar snabbt och får färgen att sitta lite längre än vanligt. ”Utlovar en matt finish och det löftet håller lacket alldeles utmärkt”, säger testaren Jenny Bergquist.
Betyg: 4,5
ANNONS
Köp nagellacket hos Kicks 

 

4. Bästa gel-liknande top coat: Essie Gel couture top coat

Recension på Gel couture top coat från Essie.Recension på Gel couture top coat från Essie.Recension på Gel couture top coat från Essie.
Recension på Gel couture top coat från Essie.

 

Gel couture top coat, 13,5 ml, Essie. Det här topplacket suddar snabbt ut räfflor och andra ojämnheter i nageln, som får en gel-liknande yta med skinande glans. Borsten tar upp ganska mycket lack. Stryk av den ordentligt för en lätt och smidig applicering. ”Ger definitivt superfin glans och härlig och jämn yta”, säger redaktör Maria Nylén. Bra pris för en lyxig look med salongskänsla. Men håller inte de utlovade tolv dagarna.
Betyg: 4,2
ANNONS
Köp nagellacket hos Boozt

 

Lacket flagnar inte och är intakt tills jag själv tröttnar.

5. Bästa lyxiga top coat: Dior Top coat abricot

Recension på Top coat abricot från Dior.Recension på Top coat abricot från Dior.Recension på Top coat abricot från Dior.
Recension på Top coat abricot från Dior.

 

Top coat abricot, 10 ml, Dior. Lyxigt topplack som kan målas på innan det färgade lacket har torkat helt. Håller bra och ger fin glans – till ett högt pris. ”Kanske är hemligheten att lacket lägger sig så tunt, men lacket torkar verkligen rekordsnabbt. Underbart för den otålige! Trots att mina naglar får utstå en hel del påfrestningar flagnar inte lacket och är intakt tills jag själv tröttnar”, säger testaren Jasminda Blanco.
Betyg: 4
ANNONS
Köp nagellacket hos Sephora 

 

6. Bästa vårdande top coat: Idun Minerals Top coat diamant

Recension på Top coat diamant från Idun Minerals.Recension på Top coat diamant från Idun Minerals.Recension på Top coat diamant från Idun Minerals.
Recension på Top coat diamant från Idun Minerals.

 

Top coat diamant, 11 ml, Idun Minerals. Överlack som appliceras i ett svep med den breda penseln. Något rinnig formula som kräver lite längre torktid. Ger lagom med glans och håller naglarna fina i flera dagar. Plus för 5-free-formulan som innehåller färre kemikalier och gör lacket mer skonsamt mot naglarna. Dessutom innehåller det återfuktande mandelolja och keratin som bygger upp naglarna. Prisvärt!
Betyg: 3,7
ANNONS
Köp nagellacket hos Lyko 

 

Ger fin glans och får färgen under att hålla några dagar extra.

7. Bästa billiga top coat: Depend 7 day hybrid top

Recension på 7 day hybrid top från Depend.Recension på 7 day hybrid top från Depend.Recension på 7 day hybrid top från Depend.
Recension på 7 day hybrid top från Depend.

7 day hybrid top, 5 ml, Depend. Enkelt topplack som gör vad det ska – varken mer eller mindre. Flyter ut fint och snabbt över nageln vid applicering. Men se till att det färgade lacket har torkat ordentligt innan du målar på överlacket, annars riskerar penseln att suga åt sig av färgen. Ger en lätt, fin glans och får färgen under att hålla några dagar extra. Bra pris för en liten flaska som inte räcker särskilt länge.
Betyg: 3,5
ANNONS
Köp nagellacket hos Nordic Feel 

 

LÄS MER Säsongens nageltrender – och snyggaste nagellacken 

 

SÅ GICK TESTET TILL

Minst tre personer testar varje produkt. Vi testar fler produkter än de som visas i testet – bara de bästa kommer med. Testperiodens längd varierar, men den är aldrig kortare än två veckor. Allt från doft och konsistens till hur resultatet upplevs bedöms. Därefter sammanställs recensionerna och ett medelbetyg räknas ut.

 

 

Välvårdade naglar är alltid snyggt, oavsett om de är målade med färg eller bara med ett bra genomskinligt topplack.Välvårdade naglar är alltid snyggt, oavsett om de är målade med färg eller bara med ett bra genomskinligt topplack.Välvårdade naglar är alltid snyggt, oavsett om de är målade med färg eller bara med ett bra genomskinligt topplack.
Välvårdade naglar är alltid snyggt, oavsett om de är målade med färg eller bara med ett bra genomskinligt topplack. Foto: catwalkpix.com

DV svarar på de vanligaste frågorna om top coat

Vad är top coat?
Top coat, topplack eller överlack… Kärt barn har många namn! Ett topplack är ett genomskinligt lack som skyddar nageln mot slitage och eventuella skador. Det lägger sig som ett skyddande lager och förhindrar att färgen från nagellacket flagnar bort. Genom att avsluta med ett topplack får du färgen att hålla sig fin och sitta kvar längre – ofta flera dagar extra jämfört med om du bara använder ett vanligt nagellack. Dessutom får naglarna en snygg finish med en jämn yta. De flesta överlacken ger ett glansigt resultat. Spana in testets silvermedaljör, Infinite shine pro stay gloss top coat från Opi, om du är ute efter en skinande blank yta. Men det finns även topplack som ger en matt finish, som bronsmedaljören Instant matte top coat från Atelier Rouge.

Perfekt för den som vill ha snygga naglar, men inte har tid eller tålamod att vänta efter varje applicering.

Hur använder jag top coat?
Top coat är det sista steget i din nagellacksrutin. Det appliceras precis som ett vanligt nagellack, efter baslack och det färgade nagellacket. De flesta överlacken ska appliceras först när ditt vanliga, färgade nagellack har torkat ordentligt. Men vissa topplack, som testets vinnare Seche Vite Dry fast top coat, ska målas på innan ditt vanliga nagellack har hunnit torka. Perfekt för den som vill ha snygga naglar, men inte har tid eller tålamod att vänta efter varje applicering. 

Hur ofta ska jag använda top coat?
Avsluta med topplack varje gång du har målat naglarna för att färgen ska hålla så länge som möjligt. Överlack kan dessutom, precis som ett vanligt nagellack, målas på i flera omgångar. Ett hett tips är att lacka på med topplack igen varannan eller var tredje dag för extra lång hållbarhet.

Topplacket skyddar färgen från att skavas bort och ger en fin finish.

Vad är skillnaden mellan topplack och baslack?
Topplacket skyddar färgen från att skavas bort och ger en fin – ofta glansig – finish. Baslackets uppgift är, till skillnad från överlacket, att skydda nageln mot missfärgningar. Men det ger också nageln en jämnare yta. Därför ska det appliceras som ett första steg, innan ditt vanliga nagellack. Det finns dock flera multilack på marknaden som är anpassade för att användas som både bas- och topplack.  

Måste jag använda top coat?
Självklart går det bra att skippa topplacket. Men för ett långvarigt, snyggt resultat kan ett top coat verkligen göra skillnad.

LÄS MER Bäst i test av handkräm: hej då torr händer och pigmentfläckar 

LÄS MER Bästa nagellacksborttagningen – här är vinnaren av bäst i test