Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Artikeln innehåller annonslänkar.Mer info

Bäst i test fotkräm 2022 – Damernas Värld har korat vinnarna

Vilka fotkrämer är bäst? Vilka är effektiva mot hälsprickor och tar bort förhårdnader? Dags att ge dina fötter lite kärlek? Här är vinnarna som återfuktar, exfolierar och mjukgör – snabbt och kladdfritt! 

BÄST I TEST AV FOTKRÄM 2022. Hälsprickor, torra tassar och förhårdnader – att prata om fötterna låter allt annat än smickrande. Men faktum är att fötterna behöver ordentlig vård för att orka bära oss. Här är produkterna som gör jobbet och knepen som gör resan till mjuka fötter lite enklare! 

Har du väl börjat skämma bort fötterna med den här krämen är det svårt att sluta.

1. BÄSTA FOTKRÄM 2022 – Bästa exfolierande fotkräm: Exuviance Pedi-peel dry skin repair

Recension på Pedi-peel dry skin repair från Exuviance.Recension på Pedi-peel dry skin repair från Exuviance.Recension på Pedi-peel dry skin repair från Exuviance.
Recension på Pedi-peel dry skin repair från Exuviance.

Pedi-peel dry skin repair, 100 g, Exuviance. Har du väl börjat skämma bort fötterna med den här krämen är det svårt att sluta. Den tjocka konsistensen liknar ett balm och är härlig att massera in. Sjunker in förvånansvärt snabbt – och fötterna känns inte särskilt kladdiga efteråt. Mjukgör rejält och gör underverk på förhårdnader. ”Finns inget ont att säga om den här, en helt komplett fotkräm”, säger testaren Jasminda Blanco. ”Den gör fötterna så sjukt mjuka och det känns verkligen att den är exfolierande. Kommer att köpa den igen, utan att blinka”, säger testare Anna Börjesson. Dyr för att vara en fotkräm, men med tanke på resultatet är den helt klart värd sitt pris.
Betyg: 5
ANNONS Köp fotkrämen hos Dermastore

 

2. Bästa mjukgörande fotkräm: Mon Sun Bedtime therapy calming oats overnight foot mask

Recension på Bedtime therapy calming oats overnight foot mask från Mon Sun.Recension på Bedtime therapy calming oats overnight foot mask från Mon Sun.Recension på Bedtime therapy calming oats overnight foot mask från Mon Sun.
Recension på Bedtime therapy calming oats overnight foot mask från Mon Sun.

Bedtime therapy calming oats overnight foot mask, 125 ml, Mon Sun.
Den här fotkrämen har allt; fin tub, god doft, lyxig känsla, bra pris och lagom tjock konsistens. Och framför allt: fossingarna blir babylena. ”Den är så härlig att massera in och låta verka över natten. På morgonen känns fötterna otroligt mjuka. En riktigt härlig fotkräm både när det gäller doft, känsla och effekt”, säger testaren Anna Börjesson.
Betyg: 4,9
ANNONS
Köp fotkrämen hos Kicks 

 

En fotkräm som ger mycket fukt för pengarna.

3. Bästa återfuktande fotkräm: Pedicare Intensivt vårdande fotkräm 24h

Recension på Intensivt vårdande fotkräm 24h från Pedicare.Recension på Intensivt vårdande fotkräm 24h från Pedicare.Recension på Intensivt vårdande fotkräm 24h från Pedicare.
Recension på Intensivt vårdande fotkräm 24h från Pedicare.

 

Intensivt vårdande fotkräm 24h, 125 ml, Pedicare. En fotkräm som ger mycket fukt för pengarna. Formulan är ordentligt krämig utan att kännas fet, och den är skön att smörja in. Karbamid, sheasmör och lanolin ger intensiv återfuktning och förvandlar torra fötter till mjuka fossingar. Inte den mest effektiva krämen mot hälsprickor och förhårdnader, men en perfekt förebyggare som håller fötterna mjuka.
Betyg: 4,8
ANNONS
Köp fotkrämen hos Åhléns 

 

4. Bästa fotkräm för spruckna hälar: Scholl Active repair k+ foot cream

Recension på Active repair k+ foot cream från Scholl.Recension på Active repair k+ foot cream från Scholl.Recension på Active repair k+ foot cream från Scholl.
Recension på Active repair k+ foot cream från Scholl.

Active repair k+ foot cream, 60 ml, Scholl. Fet fotkräm som liknar vaselin. Fötterna blir klibbiga – men effekten är magisk. På en vecka trollar den bort hälsprickor och mjukar upp förhårdnader. ”Jag var lite skeptiskt först eftersom krämen inte känns så återfuktande. Men efter en veckas användning är faktiskt mina hälsprickor läkta”, säger testaren Jasminda Blanco. Tips! Smörj bara hälarna som en effektiv kur, så räcker den lilla tuben längre.
Betyg: 4,7
ANNONS
Köp fotkrämen hos Apohem 

 

5. Bästa lyxiga fotkräm: Clarins Foot beauty treatment cream

Recension på Foot beauty treatment cream från Clarins.Recension på Foot beauty treatment cream från Clarins.Recension på Foot beauty treatment cream från Clarins.
Recension på Foot beauty treatment cream från Clarins.

 

Foot beauty treatment cream, 125 ml, Clarins. Lyxig fotkräm som mjukgör och piggar upp trötta fötter. Känns ganska lätt trots sin krämiga konsistens och går snabbt in i huden. Stilren tub med bra snäppkork. ”Krämen går in direkt men tar uppåt minuten att torka in ordentligt. Väldigt behaglig – fötterna blir glada och nöjda”, säger testaren Jenny Bergquist. Dyr men dryg och räcker länge. Minus för stark doft.
Betyg: 4,6
ANNONS
Köp fotkrämen hos Kicks 

 

Smörjer du varje kväll håller sig fötterna lena länge.

6. Bästa ekologiska fotkräm: Maria Åkerberg Foot cream

Recension på Foot cream från Maria Åkerberg.Recension på Foot cream från Maria Åkerberg.Recension på Foot cream från Maria Åkerberg.
Recension på Foot cream från Maria Åkerberg.

 

Foot cream, 100 ml, Maria Åkerberg. Lättare fotkräm som kladdar minimalt. Mindre vass på hälsprickor och förhårdnader, men mjukgör på momangen. Och smörjer du varje kväll håller sig fötterna lena länge. Doftar friskt av eukalyptus. ”Vintertid smörjer jag fötterna varje kväll – och efter varje dusch. Den här krämen är perfekt för just det. Fötterna blir inte så feta och hala”, säger testaren Maria Nylén.
Betyg: 4,5
ANNONS
Köp fotkrämen hos Skincity 

 

7. Bästa billiga fotkräm: Skin Treat Exfoliating aha + bha + pha foot cream

Recension på Exfoliating aha + bha + pha foot cream från Skin Treat.Recension på Exfoliating aha + bha + pha foot cream från Skin Treat.Recension på Exfoliating aha + bha + pha foot cream från Skin Treat.
Recension på Exfoliating aha + bha + pha foot cream från Skin Treat.

Exfoliating aha + bha + pha foot cream, 75 ml, Skin Treat. Fotkräm med lätt exfolierande effekt, i smidig tub som står förvånansvärt stadigt på sitt lilla lock. Innehåller en cocktail av syror som sopar bort döda hudceller och gör fötterna mjuka och lena. Känns skön och krämig att smörja in. Lämnar efter sig en lite kladdig hinna, men den försvinner inom 30 sekunder. Vegansk, dryg och prisvärd.  
Betyg: 4,4
ANNONS
Köp fotkrämen hos Kicks 

 

SÅ GICK TESTET TILL

Minst tre personer testar varje produkt. Vi testar fler produkter än de som visas i testet – bara de bästa kommer med. Testperiodens längd varierar, men den är aldrig kortare än två veckor. Allt från doft och konsistens till hur resultatet upplevs bedöms. Därefter sammanställs recensionerna och ett medelbetyg räknas ut.

 

LÄS MER Pedikyr hemma – så fixar du fina fötter på nolltid 

LEDSNA FÖTTER? Så gör du tassarna mjuka igen (och maxar din fotvård) 

Fötterna behöver, precis som din övriga hud på kroppen, vård och omtanke. Här är den ultimata guiden för att få fötter utan sprickor.  

Välvårdade fötter orkar gå och stå under långa dagar på modeveckan i Paris.Välvårdade fötter orkar gå och stå under långa dagar på modeveckan i Paris.Välvårdade fötter orkar gå och stå under långa dagar på modeveckan i Paris.
Välvårdade fötter orkar gå och stå under långa dagar på modeveckan i Paris. Foto: Catwalkpix.com

Vad är fotkräm?
En fotkräm är en tjock och närande kräm anpassad för fötterna. För precis som ditt ansikte behöver en speciell kräm, behöver även dina fötter det. En ingrediens som ofta används i fotkrämer är karbamid, som verkar mjukgörande och barriärstärkande. Karbamid används också till exempel vid eksem. Det är heller inte ovanligt att fotkrämer innehåller exfolierande ingredienser som hjälper till att ta bort förhårdnader och hälsprickor. Och nej, du får inte samma effekt av att använda en vanlig body lotion som fotkräm.

Hur ska jag använda fotkräm?
Det beror på vilka problem du har med dina fötter, men det är så klart aldrig fel att smörja varje dag för att hålla fötterna mjuka och lena. Har du väldigt torra fötter eller våndas med spruckna hälar är det bra att smörja morgon och kväll för att bli kvitt problemen.

Hur mycket produkt behövs?
Mindre än du tror! Många upplever att det ofta blir kletigt och kladdigt av fotkräm. Visst är fotkrämer oftast fetare än många andra produkter, tack vare innehållet, men att överdosera är också en bidragande orsak till att det känns kladdigt och otäckt under fötterna. Börja med en klick stor som en ärta och addera i stället mer om du märker att fötterna säger ”slurp” direkt.

Hur använder jag fotkräm?
Ta en klick i handen och massera in produkten ordentligt. Det gör att krämen absorberas snabbare, så du slipper kladd. Ett supertips är att applicera ett tjockt lager fotkräm innan du går och lägger dig och sedan sova med tunna bomullsstrumpor. Då får fötterna möjlighet att gotta sig i den silkeslena krämen hela natten. Som en nattmask för fötterna, helt enkelt.  

Hur ska jag tänka kring min fotvård?
Håll hälsprickor och förhårdnader borta genom att bada, fila, skrubba och smörj – men med måtta. Om du filar för intensivt är risken att du filar så att det gör ont att gå på tassarna. Innan du filar fötterna är ett fotbad ingen dålig idé. Fotbadet gör fötterna mjuka och lätta att exfoliera. En fotskrubb är också toppen (men inget måste) för att få bort de sista döda hudcellerna. Avsluta med att smörja fötterna. För att hålla fötterna mjuka och lena är det bra att smörja varje dag.

Jag har riktigt torra fötter… Vilken kräm passar mig?
Testets bronsmedaljör, Intensivt vårdande fotkräm 24h från Pedicare, är toppen för torra fötter. Krämen innehåller karbamid, en ingrediens som är precis vad torra fötter behöver. Och du kan, som sagt, också testa att sova med ett tjockare lager fotkräm under natten. Silvermedaljören Bedtime therapy calming oats overnight foot mask från Mon Sun fungerar utmärkt som nattmask.

LÄS MER Bästa skönhetsprodukterna 2022 – hela listan med årets vinnare 

LÄS MER Säsongens nageltrender – och snyggaste nagellacken