Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Artikeln innehåller annonslänkar.Mer info

Vilken after sun är bäst? Här hittar du svaren!Vilken after sun är bäst? Här hittar du svaren!Vilken after sun är bäst? Här hittar du svaren!
Vilken after sun är bäst? Här hittar du svaren!

Bäst i test av after sun – här är de som återfuktar och svalkar bäst!

After sun är en bra idé att använda om du vill hålla huden mjuk och återfuktad efter att ha varit i solen. Men framför allt kan en after sun hjälpa dig att förlänga din bränna! Vi har testat after sun och utsett vinnarna.

BÄST I TEST AV AFTER SUN. Glöm inte att ta hand om huden även efter solning! Satsa på återfuktande after sun-produkter som bidrar med fukt till din hud och på samma gång gör så att din solbränna håller sig längre. Att smörja in sig efter varje solning är en bra investering i en mjuk och smidig hud. Längst ner i artikeln hittar du allt du borde veta om after sun – och självklart listar vi bäst i test 2022!  

LÄS OCKSÅ: Bäst i test av solskydd för kroppen – vi har utsett vinnarna 2023 

”Den funkar fint både för ansikte och kropp, vilket ju verkligen är ett stort plus. Den känns dessutom snäll mot huden”

1. BÄSTA AFTER SUN – Bästa after sun-lotion: Vichy Idéal soleil after sun milk

Recension på Idéal soleil after sun milk från Vichy.Recension på Idéal soleil after sun milk från Vichy.Recension på Idéal soleil after sun milk från Vichy.
Recension på Idéal soleil after sun milk från Vichy.

Idéal soleil after sun milk, 300 ml, Vichy.
Snabbtorkande after sun-lotion som svalkar, lugnar och mjukgör huden – helt utan kladd. ”En lätt och lite gelig konsistens som absorberas snabbt så det går lätt att klä på sig i samma sekund”, säger testaren Jasminda Blanco. ”Den funkar fint både för ansikte och kropp, vilket ju verkligen är ett stort plus. Den känns dessutom snäll mot huden. Huden är förvånansvärt okladdig efteråt men känns ändå återfuktad”, säger redaktionschef Jenny Bergquist. Den stora tuben ger mycket för pengarna!
Betyg: 4,9
ANNONS
Köp här (länk till Apohem).

2. Bästa återfuktande after sun: Biotherm Lait oligo-thermal milk aftersun

Recension på Lait oligo-thermal milk aftersun från Biotherm.Recension på Lait oligo-thermal milk aftersun från Biotherm.Recension på Lait oligo-thermal milk aftersun från Biotherm.
Recension på Lait oligo-thermal milk aftersun från Biotherm.

Lait oligo-thermal milk aftersun, 400 ml, Biotherm.
Lätt lotion som är skönt återfuktande utan att kännas fet. Rejäl flaska i återvunnen plast med bra pump och smidig låsfunktion. Prisvärd med tanke på storleken. Det enda vi funderar över är hur vi ska få ut de sista, dyrbara dropparna. ”Förutom att den tar en stund att smörja in så är det full pott för mig! Miljötänk, härlig men inte för stark doft och återfuktande!”, säger testaren Anna Börjesson.
Betyg: 4,8
ANNONS
Köp här (länk till Kicks).

3. Bästa billiga after sun: ACO After sun milk

Recension på After sun milk från ACO.Recension på After sun milk från ACO.Recension på After sun milk från ACO.
Recension på After sun milk från ACO.

After sun milk, 200 ml, ACO.
Lättsmord after sun som torkar in snabbt utan att kännas kladdig. Svalkar huden och återfuktar ordentligt – även torr hud. Enkel, lagom stor förpackning som lätt får plats i resväskan. Dessutom superprisvärd! ”Väldigt basic men den gör sitt jobb. Om jag vill ha en bra budgetprodukt med after sun så skulle jag absolut kunna köpa denna!”, säger testaren Linda Nestor.
Betyg: 4,7
ANNONS
Köp här (länk till Meds).

4. Bästa naturliga after sun: Comfort zone Sun soul face & body after sun

Recension på Sun soul face & body after sun från Comfort zone.Recension på Sun soul face & body after sun från Comfort zone.Recension på Sun soul face & body after sun från Comfort zone.
Recension på Sun soul face & body after sun från Comfort zone.

Sun soul face & body after sun, 200 ml, Comfort zone.
Lättapplicerad after sun för både kropp och ansikte. Känns aningen kladdig till en början, men går snabbt in i huden och svalkar skönt. Har man väldigt torr hud kan man behöva lite extra body lotion för att känna sig tillräckligt återfuktad. Har en behaglig vaniljaktig doft som inte tar över för mycket. Saftigt pris – men plus för naturliga ingredienser.
Betyg: 4,4
ANNONS
Köp här (länk till Kicks).

”Så här vill jag verkligen lukta i sommar!”

5. Bästa after sun-gel: Filorga UV-bronze after sun

Recension på UV-bronze after sun från Filorga.Recension på UV-bronze after sun från Filorga.Recension på UV-bronze after sun från Filorga.
Recension på UV-bronze after sun från Filorga.

UV-bronze after sun, 200 ml, Filorga.
Skön after sun i gel-konsistens. Glider lätt på huden och absorberas blixtsnabbt. Den svalkar skönt och gör huden mjuk. Men är du en torris krävs en extra fuktboost i form av en body lotion. Inget för den parfymkänsliga. Doften är stark, men härligt somrig och hänger kvar länge. ”Så här vill jag verkligen lukta i sommar!”, säger testaren Linda Nestor. Minus för det dyra priset.
Betyg: 4,3
ANNONS
Köp här (länk till Lyko).

6. Bästa lyxiga after sun: Lancaster Sun sensitive after sun repair balm

Recension på Sun sensitive after sun repair balm från Lancaster.Recension på Sun sensitive after sun repair balm från Lancaster.Recension på Sun sensitive after sun repair balm från Lancaster.
Recension på Sun sensitive after sun repair balm från Lancaster.

Sun sensitive after sun repair balm, 150 ml, Lancaster.
Krämig lotion som smälter in i huden på nolltid. Svalkar lätt och gör huden mjuk och rejält återfuktad. Har en ren och fräsch doft och kommer i smidig tubförpackning. ”Den doftar rätt pudrigt, påminner om en gammal Palmolive-tvål. Riktig nostalgitripp!”, säger testaren May Sundström. Dyr – men den lyxiga känslan väger upp priset. Innehåller naturliga ingredienser.
Betyg: 4,2
ANNONS
Köp här (länk till Bangerhead).

”Produkten är parfymfri vilket är super för oss som är känsliga mot dofter!”

7. Bästa after sun för känslig hud: Evy After sun mousse

Recension på After sun mousse från Evy.Recension på After sun mousse från Evy.Recension på After sun mousse från Evy.
Recension på After sun mousse från Evy.

After sun mousse, 150 ml, Evy.
Doftfri after sun i smidig mousse-form. Sjunker snabbt in i huden utan att lämna något kladd. Passar känslig hud och kan även användas i ansiktet utan att täppa till porerna. ”Produkten är parfymfri vilket är super för oss som är känsliga mot dofter!”, säger testaren Zainab Jones. ”Den här har blivit en favorit som jag faktiskt använder året om”, säger testaren Louise Holck Clausen.
Betyg: 4
ANNONS
Köp här (länk till Nordicfeel).

Så gick testet till:

Minst tre personer testar varje produkt. Vi testar fler produkter än de som visas i testet – bara de bästa kommer med. Testperiodens längd varierar, men den är aldrig kortare än två veckor. Allt från doft och konsistens till hur resultatet upplevs bedöms. Därefter sammanställs recensionerna och ett medelbetyg räknas ut.

LÄS MER: Brun utan sol – bäst i test 2023 och expertens tips för ansikte och kropp

Vanliga frågor och svar om after sun

Lägg till en after sun i din solskyddsgarderob för att förebygga torr hud som fjällar.Lägg till en after sun i din solskyddsgarderob för att förebygga torr hud som fjällar.Lägg till en after sun i din solskyddsgarderob för att förebygga torr hud som fjällar.
Lägg till en after sun i din solskyddsgarderob för att förebygga torr hud som fjällar. Foto: Catwalkpix.com

Att det är viktigt att smörja in huden med krämer som har hög solskyddsfaktor vet de flesta redan om, men visste du att din solskyddsgarderob även borde innehålla en after sun-kräm? En bra sådan lugnar och lindrar hud som fått för mycket sol, förebygger att huden börjar fjälla, återfuktar på djupet och ser därför till att solbrännan stannar kvar längre. 

Varför bränner jag mig i solen?

SVAR: Solens strålar innehåller UV-strålar, som delas upp i UVA, UVB och UVC. UVC-strålar stoppas upp av jordens atmosfär, UVB-strålar gör huden röd, varm och solbränd. UVA-strålar tränger längre ner i huden och kan på kort sikt orsaka pigmentförändringar och sol-eksem, eftersom strålarna bryter ner elastin och kollagen. På lång sikt kan dock både UVA- och UVB-strålar orsaka skador i huden. När huden exponeras för sol bildas pigmentet melanin som fungerar som ett inbyggt skydd, även om en solskyddsprodukt skyddar ännu bättre. En röd och ömmande solbränna är en brännskada. Huden har fått så mycket sol att melaninet inte kunnat stå emot och en inflammation har uppstått.

Fungerar en vanlig bodylotion lika bra som en after sun-kräm på solbränd hud?

SVAR: Det beror på vilken bodylotion du använder, men troligen inte. Bodylotions har ofta en fetare konsistens, som stänger in hettan i huden och gör solsvedan värre. Undvik därför feta hudkrämer om du fått för mycket sol. En solbränd hud behöver fukt, men framför allt behöver den kylas ner. After sun-krämer är återfuktande, men innehåller också svalkande och lindrande ingredienser som en solbränd hud behöver för att återhämta sig.

Vilka ingredienser bör en bra after sun-krämer innehålla?

SVAR: After sun-krämer hjälper huden att läka solskador. De ska innehålla ingredienser som svalkar den varma huden, hjälper till att lugna och lindra och också verkar återfuktande. Aloe vera, johannesört och yoghurt är exempel på vanliga svalkande ingredienser.

Jag har smort in mig med after sun-kräm, men huden ömmar fortfarande?

SVAR: Förvara din after sun i kylskåpet, så svalkar den ännu mer. Du kan också prova att linda in lite is i en handduk och försiktigt trycka den mot den brända huden. Ett annat tips är att sova i fuktiga lakan, det lindrar och kyler solbränd hud.

5 smarta soltips efter stranden

1. En svalkande och lugnande after suncrème är ett måste, eftersom det ger en välbehövlig fuktboost. Leta efter ingredienser som aloe vera, honung och kamomill.
2. Uttorkad hud tappar solbrännan snabbare än hud som är väl återfuktad. Se därför till att du smörjer in dig efter varje solbad.
3. Har du ingen after sun-lotion i närheten kan en kylskåpskyld body lotion fungera tillfälligt på lätt solsvedd hud.
4. Använd inte en after sun-produkt för kroppen i ansiktet. Den har en fetare konsistens som kan verka tilltäppande på porerna. Har du fet eller oren hud är det särskilt viktigt.
5. Applicera after sun flera gånger under dagen, och gärna igen innan läggdags.

LÄS MER: Bränt dig i solen? Produkter och tips som lindrar och räddar 

LÄS MER: Solskydd för ansiktet: Bäst i test 2023 – budget och hög spf