Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Artikeln innehåller annonslänkar.Mer info

Bäst i test av återfuktande schampo och balsam 2022.Bäst i test av återfuktande schampo och balsam 2022.Bäst i test av återfuktande schampo och balsam 2022.
Bäst i test av återfuktande schampo och balsam 2022.

Bäst i test av återfuktande schampo och balsam 2022 – bästa för torrt hår

Återfuktande schampo och balsam ger en dunderkur för torrt och sprött hår. Damernas värld har kartlagt frisörmärkenas bästa sos-vård och vet vilka schampon och balsam som får bäst i test 2022.

Jakten på den perfekta återfuktande schampo- och balsamduon blev precis lite kortare. DV har testat och utsett topp fem-lista med schampo och balsam som återfuktar på djupet och lämnar dig och ditt hår med ett härligt lyster. Hitta dina nya favoriter och skrolla längst ned i artikeln för att få svar på frågorna: varför får man torrt hår, och hur undviker man det? 

Topplista – Bästa återfuktande schampo och balsam 2022

Scrolla ner längre i artikeln för att läsa en mer utförlig recension om varje schampo och balsam och se vilket som passar dig och ditt hår bäst.
1. BÄST I TEST 2022 - Bästa reparerande: Olaplex Bond maintenance shampoo and conditioner. Betyg: 5
2. Bästa för färgat hår:
Kevin Murphy Hydrate-me shampoo + conditioner. Betyg: 4,8
3. Bästa miljövänliga:
Rahua Classic shampoo and conditioner. Betyg: 4,7
4. Bästa för skadat hår:
Davines MOMO shampoo and conditioner. Betyg: 4,6
5. Bästa för väldigt torrt hår:
Kérastase Nutritive lait vital och Nutritive bain satin 1. Betyg: 4,3
6. Bästa budget:
Noughty To the rescue moisture boost shampoo and conditioner. Betyg: 4,1
7. Bästa i fast form:
Foamie Shampoo and conditioner bar aloe you vera much. Betyg: 4

 

Så gick testet till

Minst tre personer testar varje produkt. Vi testar fler produkter än de som visas i testet – bara de bästa kommer med. Testperiodens längd varierar, men den är aldrig kortare än två veckor. Samtliga testas även av vår skönhetsredaktör för att en jämförelse ska kunna göras. Allt från doft och konsistens till hur resultatet upplevs bedöms. Därefter sammanställs recensionerna och ett medelbetyg räknas ut.

1. Bästa återfuktande schampo och balsam 2022! Bästa reparerande: Olaplex Bond maintenance shampoo and conditioner

Bond maintenance shampoo and conditioner från Olaplex.Bond maintenance shampoo and conditioner från Olaplex.Bond maintenance shampoo and conditioner från Olaplex.
Bond maintenance shampoo and conditioner från Olaplex. Foto: pressbild

Bond maintenance shampoo N4 and conditioner N5, 250 ml + 250 ml, Olaplex.
Ljuvlig duo som helt och hållet lever upp till sitt rykte. Gör alla typer av hårtexturer lena och frissfria. Diskret doft, härlig konsistens och stadiga flaskor. Dryga produkter, det behövs mycket lite produkt för att håret ska kännas rent och återfuktat, vilket gör det höga priset mer försvarligt. Resultatet efter tvätt och balsam är mjukt, lätthanterligt hår som känns riktigt tvättat och håller sig rent i fler dagar än med panelisterna andra schampon. ”Wow vad härligt! Mitt hår blir jättelent och det blir bättre och bättre desto längre jag använder det. Jag skulle helt klart köpa det igen.” säger testaren May Sundström.
Betyg: 5

Mer info och köp här (länk till Lookfantastic).

”Fräschar upp färgade hår så pass att en testare får frågor om håret är nyfärgat.”

2. Bästa för färgat hår: Kevin Murphy Hydrate-me shampoo + conditioner

Recension på Hydrate-me shampoo + conditioner från Kevin Murphy.Recension på Hydrate-me shampoo + conditioner från Kevin Murphy.Recension på Hydrate-me shampoo + conditioner från Kevin Murphy.
Recension på Hydrate-me shampoo + conditioner från Kevin Murphy.

Hydrate-me shampoo + conditioner, 250 ml + 250 ml, Kevin Murphy.
Extremt dryg duo med bra konsistens som gör håret lent och väldigt glansigt. Även efter endast schampo känns håret mjukare än vanligt. Fräschar upp färgade hår så pass att en testare får frågor om håret är nyfärgat. Dock starkt parfymerade vilket kan göra duon svåranvänd för den med känslig hud och hårbotten. ”Produkterna lovar att tillföra lyster, fukt och ge en silkeslen känsla. Och ja, det är verkligen så jag skulle beskriva mitt hår efter tvätt med dessa – otroligt mjukt, lent och återfuktat. En riktigt härlig känsla!” säger testaren Linda Nestor.
Betyg: 4,8
Mer info och köp här (länk till Lookfantastic).

3. Bästa miljövänliga: Rahua Classic shampoo and conditioner

Recension på Classic shampoo and conditioner från Rahua.Recension på Classic shampoo and conditioner från Rahua.Recension på Classic shampoo and conditioner från Rahua.
Recension på Classic shampoo and conditioner från Rahua.

Classic shampoo and conditioner, 275 ml +  275 ml, Rahua.
Fin glansgivande duo där särskilt balsamet glänser med sin djupa återfuktning. Produkterna andas lyx, både i förpackning, doft och konsistens. ”Min hårbotten älskar ingredienserna och får ett lugn. Jag går mot mitt rekord i antal dagar utan att tvätta tack vare en hårbotten i balans.” säger testaren Jasminda Blanco. Pluspoäng för det genomarbetade miljötänket bakom produkterna och att de stöttar lokalbefolkningen i regnskogarna.
Betyg: 4,7
Schampo från Rahua. Mer info och köp här (länk till Bangerhead).
Balsam från Rahua. Mer info och köp här (länk till Bangerhead).

”Balsamet påminner om en inpackning i både konsistens och resultat.”

4. Bästa för skadat hår: Davines MOMO shampoo and conditioner

Recension på MOMO shampoo and conditioner från Davines.Recension på MOMO shampoo and conditioner från Davines.Recension på MOMO shampoo and conditioner från Davines.
Recension på MOMO shampoo and conditioner från Davines.

MOMO shampoo and conditioner, 250 ml + 250 ml, Davines.
Härligt återfuktande duo som gör håret följsamt och mjukt, och dämpar en del friss. Härlig doft, om än något stark doft för vissa, och bra lödder. Balsamet påminner om en inpackning i både konsistens och resultat. ”Håret blir mjukt och väldigt lätt att reda ut. Dag 3 är det fortfarande inte i något skriande behov av hårtvätt. Bra jobbat!” säger redaktionschef Jenny Bergquist.
Betyg: 4,6
Mer info och köp här (länk till Bangerhead).

5. Bästa för väldigt torrt hår: Kérastase Nutritive lait vital och Nutritive bain satin 1

Recension på Nutritive Nutritive Bain satin 1 och Lait vital från Kérastase.Recension på Nutritive Nutritive Bain satin 1 och Lait vital från Kérastase.Recension på Nutritive Nutritive Bain satin 1 och Lait vital från Kérastase.
Recension på Nutritive Nutritive Bain satin 1 och Lait vital från Kérastase.

Nutritive Nutritive Bain satin 1 och Lait vital, 250 ml + 200 ml, Kérastase.
Klassiskt schampo och balsam med lyxig känsla. Lätta att fördela i håret och löddrar mycket. Håret känns friskt och återfuktat. ”För mig blir håret snabbt fett men jag upplever faktiskt att det håller sig rent längre med Kérastase vilket är ett stort plus för mig som behöver tvätta ofta normalt. Jag upplever håret mer glansigt och inte lika torrt som innan!” säger digitala chefen Maria Nylén. De krångliga skruvkorkarna drar ner betyget.
Betyg: 4,3
Mer info och köp här (länk till Lookfantastic).

6. Bästa budget: Noughty To the rescue moisture boost shampoo and conditioner

Recension på To the rescue moisture boost shampoo and conditioner från Noughty.Recension på To the rescue moisture boost shampoo and conditioner från Noughty.Recension på To the rescue moisture boost shampoo and conditioner från Noughty.
Recension på To the rescue moisture boost shampoo and conditioner från Noughty.

To the rescue moisture boost shampoo and conditioner, 250 ml + 200 ml, Noughty.
Utan vare sig sulfater eller silikoner är Noughtys fuktschampo ett bra budgetkap. Härligt somrig doft, mycket lödder och bra konsistens. ”Håret känns återfuktat och mjukt och hårbotten känns ren och fräsch i upp till 3 dagar.” säger testaren Zainab Jones. För tjockare hår går det dock åt en hel del produkt. Användarvänliga förpackningar förutom det faktum att de är lite svåra att skilja på i duschen.
Betyg: 4,1
Schampo från Noughty. Mer info och köp här (länk till Lyko).
Balsam från Noughty. Mer info och köp här (länk till Kicks).

7. Bästa i fast form: Foamie Shampoo and conditioner bar aloe you vera much

Recension på Shampoo and conditioner bar aloe you vera much från Foamie.Recension på Shampoo and conditioner bar aloe you vera much från Foamie.Recension på Shampoo and conditioner bar aloe you vera much från Foamie.
Recension på Shampoo and conditioner bar aloe you vera much från Foamie.

Shampoo and conditioner bar aloe you vera much, Foamie.
För den som vill använda schampokaka är Foamies återfuktande variant ett mycket bra alternativ. De grepvänliga tvålarna löddrar förvånansvärt bra och gör ordentligt rent även om det tar ett tag att vänja sig vid formatet. Att schampo- och balsamkakan är så pass lika gör de dock väldigt lätt att blanda ihop. För längre, väldigt torra hår når återfuktningen inte hela vägen men för den med kortare hår är detta ett enkelt, billigt och miljövänligt sätt att tvätta håret.
Betyg: 4
Schampokaka från Foamie. Mer info och köp här (länk till Lyko).
Balsamkaka från Foamie. Mer info och köp här (länk till Lyko).

 

Därför får man torrt hår – och så tar man hand om det

Vare sig ditt hår av genetiska skäl alltid är åt det torrare hållet eller om du använt för mycket värmeverktyg, stylingprodukter eller slitit på det med blekningar, det är aldrig kul att känna att håret är slitet och torrt som fnöske. Här reder vi ut vanliga frågeställningar om torrt hår.

Foto: Jason Lloyd-Evans

Varför får jag torrt hår?

SVAR: Håret kan bli torrt av många olika anledningar. Det kan bero på att din hårbotten inte producerar tillräckligt med oljor, vilket är en orsak som blir vanligare ju äldre man blir. Men det kan också vara så att du tvättar håret för mycket, vilket tar bort de naturliga oljorna.
Håret kan även bli torrt av kemiska behandlingar, solljus, hög värme från plattänger eller dåliga hårborstar. Brist på vitaminer kan också vara en orsak. Vitamin A, exempelvis, håller hårsäckarna vid liv och skyndar på produktionen av talg och oljor.

Hur undviker jag att få torrt hår?

SVAR: Håret blir som du behandlar det. Undvik hög värme, slitande blekningar och att borsta håret när det är blött. Investera i en hårborste i svinborst och boosta kroppen inifrån med hjälp av B-vitamin och aminosyror. Prioritera håroljor i topparna och gör regelbundet inpackningar med oljor som jojoba, mandel, kokos och avokado (fås bort ur håret genom att först löddra med schampo utan vatten, och sedan skölja ut med lite vatten i taget). Använd dessutom hårinpackning varje vecka.
Och sist men inte minst: skydda håret mot solen! Uv-skydd och spf-spray är a och o, men en klassisk hatt eller scarf fungerar också lika bra. 

LÄS MER: Hårolja – vi har utsett bäst i test (med och utan silikon)

Hur undviker jag att mitt torra hår blir så tovigt?

SVAR: Börja med att alltid borsta håret innan du hoppar in i duschen. Då undviker du inte bara onödigt trassel, utan även att allt för mycket hår hamnar i avloppet. Var sedan försiktig när du schamponerar håret, massera gärna hårbotten men riv inte runt så att du skapar tovor. Kom ihåg att schampo främst ska användas i hårbotten och inte i längderna. Gnugga inte håret mellan händerna för att sprida ut schampot.
Fortsätt sedan med eventuell inpackning, och sist balsam. När du har balsam i håret, testat då att borsta ut det försiktigt. Använd en borste som tål att bli blöt, till exempel en Tangle Teezer (Mer info och köp här – länk till Bangerhead). Då reder du både ut håret skonsamt och får mer ut av ditt balsam. Som sista försvar mot trasselfrisyren, spraya i ett spraybalsam innan håret hunnit bli helt torrt och borsta sedan ut det.

LÄS MER: Bäst i test av spraybalsam och leave-in balsam

Jag tycker att det behövs så mycket schampo för att håret ska bli rent, finns det några tips?

SVAR: Javisst, testa att tvätta håret två gånger, men med mycket mindre schampo varje gång. Första tvätten är en grovtvätt, du behöver bara en liten klick schampo och det gör inget om det inte löddrar så mycket. Försök bara fördela schampot i hårbotten och massera in snabbt. Skölj sedan håret och schamponera en gång till, då behövs för vissa ännu mindre schampo än första omgången. Du kommer märka att det löddrar mycket mer och det är då lättare att fördela schampot över hela hårbotten och rötterna. Skölj och fortsätt med eventuell inpackning och sist balsam. 

LÄS MER: Schampo och balsam utan sulfater – bäst i test för slitet hår

LÄS MER: Hårinpackningar – bäst i test för torrt hår