Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Artikeln innehåller annonslänkar.Mer info

Återfuktande läppbalsam – här är bäst i test 2023.Återfuktande läppbalsam – här är bäst i test 2023.Återfuktande läppbalsam – här är bäst i test 2023.
Återfuktande läppbalsam – här är bäst i test 2023.

Bäst i test av läppbalsam – bästa återfuktning för läpparna 2023

Läppbalsam – som ett stort välbehövligt glas vatten för törstiga läppar. Så praktiskt, så skönt, så… beroendeframkallande? Damernas Värld har testat läppbalsam och utsett de sju bästa. Dessutom reder vi ut ett gäng myter. 

BÄST I TEST AV LÄPPBALSAM 2023. Torra läppar kan höra till det mest frustrerande i skönhetslivet, att då inte kunna svepa med ett härligt läppbalsam blir en plåga. Särskilt vid kallare temperaturer kräver läpparna lite extra vård. Damernas Världs panel har testat marknadens läppbalsam och utsett de 7 bästa läppbalsamen för alla tillfällen. 

1. Bästa läppbalsam 2023! Bästa vardagsläppbalsam: Clarins Hydra-essentiel moisture replenishing lip balm

Recension på Hydra-essentiel moisture replenishing lip balm från Clarins.Recension på Hydra-essentiel moisture replenishing lip balm från Clarins.Recension på Hydra-essentiel moisture replenishing lip balm från Clarins.
Recension på Hydra-essentiel moisture replenishing lip balm från Clarins.

Hydra-essentiel moisture replenishing lip balm, 15 ml, Clarins.
Mjuka, återfuktade läppar levereras både direkt och långsiktigt i denna smidiga lilla tub. Den snedställda applikatorn och härligt tjocka konsistensen gör appliceringen enkel. Dessutom får läpparna en frisk och lagom glansig look. Diskret doft och mycket dryg formula gör detta till det ultimata läppbalsamet både till vardags och som festprepp innan läppstift. ”Jag gillar att den förutom att vara vårdande och göra torra läppar mjuka också är så fin på. Detta är verkligen ett bra läppbalsam som fyller sin funktion både mjukgörande och utseendemässigt!” säger testaren Linda Nestor.
BETYG: 5
ANNONS
Köp här (länk till Lyko).

2. Bästa läppbalsam för väldigt torra läppar: Elizabeth Arden Eight hour intensive lip repair balm.

Recension på Eight hour intensive lip repair balm från Elizabeth Arden.Recension på Eight hour intensive lip repair balm från Elizabeth Arden.Recension på Eight hour intensive lip repair balm från Elizabeth Arden.
Recension på Eight hour intensive lip repair balm från Elizabeth Arden.

Eight hour intensive lip repair balm, 15 ml, Elizabeth Arden.
Mycket fett läppbalsam med ikoniska 8 hour-doften. Här behövs verkligen inte mycket produkt för långvarigt återfuktad läpp. Väldigt drygt balm som också gör den till ett kap, trots priset. ”Jag uppskattar dessutom den läkande effekten. På vintern får jag lätt extremt torra, fnasiga läppar men den här är en trotjänare som alltid läker”, säger testaren Louise Holck Clausen. Enda minus är att det inte känns mest hygieniskt att gröpa ut balsamet ur burken med fingrarna.
BETYG: 4,8
ANNONS
Köp här (länk till Meds).

”Glider på som en dröm!”

3. Bästa lyxiga läppbalsam: Augustinus Bader The lip balm

Recension på The lip balm från Augustinus Bader.Recension på The lip balm från Augustinus Bader.Recension på The lip balm från Augustinus Bader.
Recension på The lip balm från Augustinus Bader.

The lip balm, 4 gr, Augustinus Bader.
Perfekt lagom smörig konsistens som gör att läpparna direkt känns återfuktade och mjuka. Diskret doft, smidig hylsa och dessutom sitter resultatet i länge. Priset går inte att komma undan, det svider i plånboken. Men resultatet är där, och det är lika lyxigt som det är trevligt. ”Glider på som en dröm, mjukt och lent. Och läpparna ser faktiskt lite plumpade ut eftersom de är glada och återfuktade”, säger testaren Jenny Bergquist.
BETYG: 4,7
ANNONS
Köp här (länk till Skincity).

4. Bästa läppbalsam för natten: Sensai Total lip treatment

Recension på Total lip treatment från Sensai.Recension på Total lip treatment från Sensai.Recension på Total lip treatment från Sensai.
Recension på Total lip treatment från Sensai.

Total lip treatment, 15 ml, Sensai.
Smidig pumpflaska som bara kräver ett minimalt tryck för rätt mängd produkt. Den feta krämen är dryg, silkeslen och utan särskild doft. Lägg ett lager på och kring läpparna innan läggdags och vakna med återfuktad, mjuk läpp som inte behöver fukt förens närmare lunchtid. För den som är redo att investera utlovas dessutom minskade rynkor kring munnen. ”Mina läppar har aldrig mått så här bra. Jag är besatt av resultatet och kommer utan tvekan att köpa igen!”, säger testaren Anna Börjesson.
BETYG: 4,5
ANNONS
Köp här (länk till Nordicfeel).

”Hjälper mot spruckna läppar och dessutom blir läpparna inte kladdiga utan känns mjuka”

5. Bästa läppbalsam med smidig hylsa: Rituals Fortune balm repair

Recension på Fortune balm repair från Rituals.Recension på Fortune balm repair från Rituals.Recension på Fortune balm repair från Rituals.
Recension på Fortune balm repair från Rituals.

Fortune balm repair, 4,8 gr, Rituals.
Hela panelen charmas av detta balms hylsa, med ett klicka trycks stiftet upp, det är både praktiskt och känns lyxigt. Själva balsamet är lagom hårt och har en fräsch doft av eukalyptus. Läpparna blir mjuka, fina och känns återfuktade. Effekt ges direkt men den är inte den allra mest långvariga. ”Hjälper mot spruckna läppar och dessutom blir läpparna inte kladdiga utan känns mjuka och lite oljiga”, säger testaren Maria Nylen.  
BETYG: 4,4
Säljs här (länk till Rituals).

6. Bästa glansgivande läppbalsam: Glossier Balm dotcom

Balm dotcom, 15 ml, Glossier.
Nätt liten tub innehållandes en fet salva. Appliceras lättast med fingret vilket inte faller hela panelen i smaken. Ger förutom mjuka, återfuktade läppar även ett fint glans. ”Efter några minuter är mina läppar väldigt mjuka och det sitter i ett par timmar efter att jag smort in läpparna rejält” säger testaren May Sundström. Väl värd sin hundralapp. Finns i en mängd varianter med doft och färg.
BETYG: 4,2
ANNONS
Köp här (länk till Glossier).

7. Bästa budgetläppbalsam: Burt's Bees Beeswax lip balm 

Recension på Beeswax lip balm från Burt's Bees.Recension på Beeswax lip balm från Burt's Bees.Recension på Beeswax lip balm från Burt's Bees.
Recension på Beeswax lip balm från Burt's Bees.

Beeswax lip balm, 4,25 gr, Burt's Bees.
Litet smidigt stift med hård, vaxlik konsistens som glider skönt över läpparna och lägger sig som ett skyddande lager. Kladdar inte. Mintig doft som för vissa testare ger en lätt pirrande känsla på läpparna. Finns i flertalet dofter. Ett mycket bra alternativ att ha med överallt, för minimal peng. Den mjukgörande effekten håller i sig längre än den återfuktande, så påfyllning behövs i snabbare takt än konkurrenterna.
BETYG: 4
ANNONS
Köp här (länk till Meds).

Så gick testet till:

Minst tre personer testar varje produkt. Vi testar fler produkter än de som visas i testet – bara de bästa kommer med. Testperiodens längd varierar, men den är aldrig kortare än två veckor. Samtliga testas även av vår skönhetsredaktör för att en jämförelse ska kunna göras. Allt från doft och konsistens till hur resultatet upplevs bedöms. Därefter sammanställs recensionerna och ett medelbetyg räknas ut.

Allt du vill veta om läppbalsam – vanliga frågor och svar

DV krossar några myter om läppbalsam och lär dig hur du behandlar torra läppar med 5 enkla steg.

Men rätt läppbalm slipper du torra flagnande läppar!Men rätt läppbalm slipper du torra flagnande läppar!Men rätt läppbalm slipper du torra flagnande läppar!
Men rätt läppbalm slipper du torra flagnande läppar! Foto: Jason Lloyd-Evans

Varför blir läpparna torra på vintern?

SVAR: Boven stavas fuktförlust. Torr, kall utomhusluft i kombination med uppvärmd inomhusluft är en sann skönhetssabotör. Läppar har färre naturliga återfuktare som talg- och svettkörtlar och behöver därför extra tillförsel av fukt. 

Kan jag bli beroende av läppbalsam?

SVAR: Det är en myt att man kan bli beroende av läppbalsam, men du kan bli beroende av den sköna känslan ett läppbalsam ger. Det som händer när man glömt sin älskade läpprodukt är att man automatiskt slickar sig om munnen. Saliv är uttorkande för den tunna huden på läpparna eftersom det innehåller starka syror som ska hjälpa till att smälta maten. För att behålla läpparna vackra ska du göra ett försök att inte slicka dig om munnen, samt ständigt smörja. 

Är det farligt att få in några ingredienser i munnen?

SVAR: Kosmetikaindustrin i EU regleras av strikta lagar kring ingredienser, så som konsument kan du känna dig säker. Däremot ska du aldrig köpa skönhetsprodukter från udda webbutiker där produktens ursprung är okänt. Kopior eller produkter som lagrats felaktigt kan vara skadliga, och det vill man så klart inte ha i munnen. Vissa ingredienser, som mentol eller parfym, kan irritera om läpparna redan har en försvagad barriär.

Funkar det med vanlig olivolja på läpparna mot torrheten?

SVAR: Det kan kännas skönt för stunden, men har ingen långsiktig effekt. 

Vilka ingredienser är bra mot torra läppar i läppbalsam?

SVAR: Bivax, lanolin och petrolatum bildar en skyddande barriär mellan läpparna och den hotfulla omvärlden (tänk regnjacka), medan pantenol, karbamid och glycerin binder fukt. Sheasmör, mandelolja, jojobaolja, kokosolja och vitamin E är också härliga ingredienser. Undvik plumpers och mintiga produkter om du ofta blir torr och irriterad, de innehåller ofta uttorkande produkter som mentol. Stor andel parfym i läppbalsam tar också plats från mer återfuktande ingredienser. 

Är läpp-peeling bra?

SVAR: Om du bara är torr, men inte sårig, är läpp-peeling toppen för att få bort ytligt fnas. Använd en särskild läppskrubb eller gör en egen läppmask av honung och råsocker som lätt gnuggas in och sköljs bort efter någon minut. Du kan också bara massera läpparna försiktigt med en mjuk tandborste eller en mjuk handduk.

Undvik att få torra läppar – så förebygger du fnasiga läppar i 5 steg

1. Återfukta inifrån. Damma av det gamla modellknepet med minst åtta glas vatten om dagen.

2. Se över maten. Kryddstark mat, citrusfrukter, kanel och tomater kan trigga irritation. Man brukar känna ganska tydligt vad läpparna reagerar mot.

3. Sluta slicka! Att fara runt med tungan över läpparna är otroligt uttorkande. Sluta genast.

4. Applicera läppbalsam en halvtimme innan du går ut i kylan. Då hinner ingredienserna både sjunka in och bilda en fuktbevarande barriär.

5. Byt läppstift mot färgat läppbalsam. Spara matt läppstift till kalas. Grunda då med läppbalsam, men vänta någon minut och bit av överskottet.

LÄS MER: Här är nyckeln till Gwyneth Paltrows eviga glow

LÄS MER: Så slipper du torr hy – krämerna och knepen som ger vinterlyster!