Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Artikeln innehåller annonslänkar.Mer info

Damernas Världs testpanel har testkört ett stort antal läppstift och kan nu meddela vilka sju som är bäst.Damernas Världs testpanel har testkört ett stort antal läppstift och kan nu meddela vilka sju som är bäst.Damernas Världs testpanel har testkört ett stort antal läppstift och kan nu meddela vilka sju som är bäst.
Damernas Världs testpanel har testkört ett stort antal läppstift och kan nu meddela vilka sju som är bäst.

Bäst i test av läppstift 2023 – och så får du läppstiftet att hålla länge

Ett läppstift är en fantastisk accessoar som kan höja din look och göra den komplett. Men att få färgen att hålla är inte lika lätt. Här är knepen för hur du lyckas med läppstift – och självklart listar vi bäst i test 2023. 

BÄST I TEST AV LÄPPSTIFT 2023. Vilket läppstift är egentligen bäst för torra läppar och finns det några knep för att få läppstift att hålla längre? Damernas Värld ger dig en komplett guide till hur du applicerar läppstift på rätt sätt – och listar alla läppstift som vinner bäst i test 2023!

Ger filmstjärne-look på ett kick med hänförande intensiv inramning och en sammetsfinish på läpparna.

1. BÄSTA LÄPPSTIFT 2023 – Bästa matta läppstift: Mac Retro matte lipstick

Recension på Retro matte lipstick från Mac.Recension på Retro matte lipstick från Mac.Recension på Retro matte lipstick från Mac.
Recension på Retro matte lipstick från Mac.

Retro matte lipstick, 3 g, Mac.
Matt läppstift som, trots sin lite torra formula, inte känns det minsta torrt på läpparna. Den pigmentrika färgen lägger sig jämnt och snyggt och är lätt att återapplicera, men det behövs knappt. Färgen sitter som berget – även genom måltider. ”Ger filmstjärne-look på ett kick med hänförande intensiv inramning och en sammetsfinish på läpparna. Den matta färgen går också att kombinera med läppbalsam eller lipgloss för en mer glansig finish”, säger testaren Jasminda Blanco. ”En klassiker av en anledning. Det är så snyggt på, färgen är smickrande på alla och det sitter jättebra”, säger testaren Anna Börjesson.
Betyg: 5
ANNONS
Köp här (länk till Nordicfeel) 

 

2. Bästa återfuktande läppstift: Estée Lauder Pure color lipstick creme

Recension på Pure color lipstick creme från Estée Lauder.Recension på Pure color lipstick creme från Estée Lauder.Recension på Pure color lipstick creme från Estée Lauder.
Recension på Pure color lipstick creme från Estée Lauder.

Pure color lipstick creme, 3,5 g, Estée Lauder.
Läppstift med krämig konsistens. Appliceras i ett svep och sitter som en smäck utan att flyta ut. Känns skönt återfuktande trots sin matta effekt. ”Väldigt smidig, lyxig och lättanvänd förpackning. Hylsan i guldmetall känns lyxig och har även magnetlås så att locket lätt klickar fast. Jag uppskattar allt med detta läppstift!”, säger testaren Louise Holck Clausen. Dyrt – men drygt.
Betyg: 4,8
ANNONS
Köp här (länk till Åhléns) 

Utmärkt för den som snabbt och enkelt vill trolla fram en lyxig look.

3. Bästa glansiga läppstift: YSL Rouge pur couture the bold lipstick

Recension på Rouge pur couture the bold lipstick från Yves Saint Laurent.Recension på Rouge pur couture the bold lipstick från Yves Saint Laurent.Recension på Rouge pur couture the bold lipstick från Yves Saint Laurent.
Recension på Rouge pur couture the bold lipstick från Yves Saint Laurent.

Rouge pur couture the bold lipstick, 3 g, Yves Saint Laurent.
Krämigt läppstift med mycket pigment. Stiftets runda form kan göra appliceringen lite knepig för nybörjare, men väl på plats ger det en täckande, högblank finish som andas lyx. Sitter bra, men tenderar att flyta ut lite i kanterna. ”Inget för den blyga violen som inte vill synas, men utmärkt för den som snabbt och enkelt vill trolla fram en lyxig look”, säger testaren Jenny Bergquist. Minus för priset.
Betyg: 4,6
ANNONS
Köp här (länk till Lyko) 

Ett mycket prisvärt alternativ till lyxmärkenas utbud.

4. Bästa billiga läppstift: L’Oréal Paris Color riche intense volume matte lipstick

Recension på Color riche intense volume matte lipstick från L’Oréal Paris.Recension på Color riche intense volume matte lipstick från L’Oréal Paris.Recension på Color riche intense volume matte lipstick från L’Oréal Paris.
Recension på Color riche intense volume matte lipstick från L’Oréal Paris.

Color riche intense volume matte lipstick, 1,8 g, L’Oréal Paris.
Matt läppstift i smal hylsa som lämnar läpparna skönt återfuktade. Sitter hyfsat bra på plats men kan flyta ut lite i kanterna. ”Det här läppstiftet känns som en blandning av matt pigmentstarkt och lättare gloss. Är man ute efter en lite mjukare framtoning på läpparna är det nog perfekt. Mycket prisvärt alternativ till lyxmärkenas utbud”, säger testaren Louise Holck Clausen.
Betyg: 4,5
ANNONS
Köp här (länk till Bangerhead) 

 

5. Bästa vårdande läppstift: Sensai The lipstick

Recension på The lipstick från Sensai.Recension på The lipstick från Sensai.Recension på The lipstick från Sensai.
Recension på The lipstick från Sensai.

The lipstick, 3,5 g, Sensai.
Vårdande läppstift i lyxig, guldfärgad hylsa. Ger en intensiv färg med lagom lyster. Håller bra, men behöver lite påfyllning under dagen. Innehåller silke som ger mjuka läppar. ”Älskar den återfuktande effekten som verkligen håller vad den lovar. Har sällan stött på ett läppstift som känns så snällt och vårdande för läpparna”, säger testaren Maria Nylén. Saftigt pris, men håller hög kvalitet. Doftfritt.
Betyg: 4,4
ANNONS Köp här (länk till Kicks) 

Krämig konsistens som smälter in fint på läpparna. Som ett läppbalsam utan att tumma på färgen.

6. Bästa lyxiga läppstift: Lancôme L'absolu rouge cream lipstick

Recension på L'absolu rouge cream lipstick från Lancôme.Recension på L'absolu rouge cream lipstick från Lancôme.Recension på L'absolu rouge cream lipstick från Lancôme.
Recension på L'absolu rouge cream lipstick från Lancôme.

L'absolu rouge cream lipstick, 3,4 g, Lancôme.
Läppstift i lyxförpackning. Glider på lätt och lämnar läpparna mjuka med mycket färg och lagom med glans. Bra hållbarhet. Färgar av sig en del på glaset när man dricker, men på läpparna syns inga spår. ”Krämig konsistens som smälter in fint på läpparna. Som ett läppbalsam utan att tumma på färgen”, säger testaren Jasminda Blanco. Blommig doft. Plus för det stora utbudet av nyanser.
Betyg: 4,3
ANNONS
Köp här (länk till Kicks) 

 

7. Bästa naturliga läppstift: Idun Minerals Matte lipstick

Recension på Matte lipstick från Idun Minerals.Recension på Matte lipstick från Idun Minerals.Recension på Matte lipstick från Idun Minerals.
Recension på Matte lipstick från Idun Minerals.

Matte lipstick, 4 g, Idun Minerals.
Lättapplicerat läppstift med en naturlig röd nyans. Sitter bra, men behöver bättras på lite under dagen. Ska ge en matt finish, men har en gnutta glans i sig. ”Inte läppstiftet du väljer om du vill ha vavavoom-resultat men det här är ett utmärkt vardags-val”, säger testaren Jenny Bergquist. Kan även användas på kinderna. Plus för fin förpackning och bra pris. Minus för kort hållbarhet på sex månader.
Betyg: 4,2
ANNONS
Köp här (länk till Lyko) 

 

Men den här håller inte riktigt måttet:

Superstay matte ink, 5 ml, Maybelline.
Flytande läppstift som ger mycket färg till bra pris. Lever upp till sitt namn och sitter som berget, men är svårt att få bort även med sminkborttagning. Läpparna känns torra direkt efter applicering och testpanelen föredrar en mjukare, mer återfuktad känsla.   

LÄS MER Bäst i test av läppbalsam 2023 

LÄS MER Sminktipsen som smickrar mogen hud 

 

Skådisen Tracee Ellis Ross syns ofta i röda läppar.Skådisen Tracee Ellis Ross syns ofta i röda läppar.Skådisen Tracee Ellis Ross syns ofta i röda läppar.
Skådisen Tracee Ellis Ross syns ofta i röda läppar. Foto: Evan Agostini / TT NYHETSBYRÅN

SÅ GICK TESTET TILL

Minst tre personer testar varje produkt. Vi testar fler produkter än de som visas i testet – bara de bästa kommer med. Testperiodens längd varierar, men den är aldrig kortare än två veckor. Allt från doft och konsistens till hur resultatet upplevs bedöms. Därefter sammanställs recensionerna och ett medelbetyg räknas ut.

DAMERNAS VÄRLDS TESTPANEL

Testpanelen består av delar av DV-redaktionen, samt en grupp kvinnor från hela Sverige i åldern 27 till 64 år, med olika hud- och hårtyper. Recensionerna är resultatet av vad riktiga människor upplever och tycker, och hur produkterna fungerar i deras liv. Det är mycket jobb som ligger bakom!

 

LÄPPSTIFTSGUIDE: vanliga frågor och svar om läppstift

Hur får jag mitt läppstift att sitta länge?

Precis som med din övriga makeup hänger mycket på basen, därför är det viktigt att se till att ha en bra grund. Applicera en primer för läpparna under ditt läppstift, så håller det längre. Det går också utmärkt att använda en läppenna i samma nyans som ditt läppstift, oavsett om det är flytande eller fast, som bas på hela läppen. Det gör att när läppstiftet börjar försvinna finns pigmenten från läppennan kvar under.

Mitt läppstift flyter ut i linjerna runt munnen. Kan jag göra något åt det?

Försegla dina läppkonturer med en läppenna. Vill du ha en penna som går att använda med alla olika läppstift är en transparent variant att rekommendera. Har du ingen läppenna går det också att lägga concealer längs läppkanten, vilket förhindrar att färgen flyter ut.

Skrubba läpparna med en läppskrubb, eller dra försiktigt med en frottéhandduk över läpparna för att få bort fnaset.

Jag har torra läppar och inget läppstift håller. Vad kan jag göra?

Läppstift håller i regel sämre på torra och fnasiga läppar och fastnar gärna i sprickorna. Skrubba läpparna med en läppskrubb, eller dra försiktigt med en frottéhandduk över läpparna för att få bort fnaset. Var också noga med att återfukta läpparna ofta. Investera i en läppolja: Lip comfort oil från Clarins (ANNONS Köp här – länk till Kicks) är en klassiker som gör läpparna mjuka och härligt glossiga. En nattmask för läpparna gör också susen. Lip sleeping mask från Laneige (ANNONS Köp här – länk till Kicks) är en räddare i nöden.

Hur hittar jag det perfekta röda läppstiftet?

Ett rött läppstift klär alla och funkar både dag och kväll. Självklart ska du välja den nyans du trivs bäst i, men tänk på att rött som går mer åt orange drar fram gula nyanser i huden (och tänderna!) och en röd nyans med mer blå pigment upplevs som kallare.

Ett flytande läppstift har oftast en smalare applikator, vilket gör det lättare att få till de knivskarpa linjerna.

Matt, glansigt, flytande ... vilken sorts läppstift ska jag välja?

Det beror på vilken finish du vill ha. Har du fnasiga läppar kan det vara en bra idé att skippa det matta läppstiftet, eftersom de ofta är torrare i texturen. Satsa i stället på ett återfuktande stift, till exempel vår silvermedaljör från Estée Lauder. Läppstift med lång hållbarhet finns i både flytande och fast form, välj den du tycker är lättast att applicera. Ett flytande läppstift har oftast en smalare applikator, vilket gör det lättare att få till de knivskarpa linjerna. Skimrande läppstift är i regel inte lika pigmenterade, men går i stället lätt att bygga upp till en önskad nyans.

LÄS MER Stjärnornas skönhetsfavoriter – från smink till hår- och hudvårdsprodukter

LÄS MER Mascara – bäst i test 2023 (och tipsen för fylliga fransar!)