Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Damernas Världs skönhetspanel har testat ögonkrämer och utsett bäst i test av ögonkräm 2023.Damernas Världs skönhetspanel har testat ögonkrämer och utsett bäst i test av ögonkräm 2023.Damernas Världs skönhetspanel har testat ögonkrämer och utsett bäst i test av ögonkräm 2023.
1 AV 2
Experterna om: Därför spelar molekylstorleken roll • Därför behöver alla hyaluronsyra
2 AV 2
Damernas Världs skönhetspanel har testat ögonkrämer och utsett bäst i test av ögonkräm 2023.
Foto: Pressbild

Bäst i test av ögonkräm 2023 – hejdå fina linjer, påsar och mörka ringar!

Ögonen må vara själens spegel, men det är i huden runt dem som spåren av livet – på gott och ont – syns först. Vi har testat ögonkrämer och utsett krämerna som både ger omedelbar askungeeffekt och framtidsförsäkrar genom att minska mörka ringar och arbeta mot linjer och rynkor.

BÄST I TEST AV ÖGONKRÄM 2023. En ögonkräm hjälper dig att tackla mörka ringar under ögonen, linjer, rynkor och påsar samt puffighet. Men hur stor skillnad är det på ögonkrämer, hur används ögonkräm rätt och vilken är bäst just nu? Här är Damernas Världs bäst i test för 2023 och längre ner i artikeln hittar du knepen du behöver för ett välmående ögonparti.

1. BÄSTA ÖGONKRÄM 2023 – Bästa återfuktande ögonkräm: La roche-posay Toleriane dermallergo eyes

Recension på Toleriane dermallergo eyes från La roche-posay.Recension på Toleriane dermallergo eyes från La roche-posay.Recension på Toleriane dermallergo eyes från La roche-posay.
Recension på Toleriane dermallergo eyes från La roche-posay.

Toleriane dermallergo eyes, 20 ml, La roche-posay. Den ultimata ögonkrämen för hud som törstar efter fukt. Superhärlig att applicera och sjunker in i huden på ett behagligt sätt. Lämnar huden lugn och återfuktad, även känslig hy. ”Den här ögonkrämen är överlägsen alla. Även om andra ögonkrämer är bra – kanske någon känns lyxigare, någon är billigare – så är detta en ögonkräm som funkar för alla, aldrig stör andra produkter i en rutin, lugnar, återfuktar och bara gör sitt jobb. En solklar vinnare på alla plan!”, säger testare Anna Börjesson. Plus för praktisk pumpförpackning som är lätt att packa med sig. Pangpris för en produkt som slår flera dyrgripar.
Betyg: 5
ANNONS
Köp här (länk till MEDS)

2. Bästa ögonkräm mot svullnad: Dermalogica Awaken peptide eye gel

Recension på Awaken peptide eye gel från Dermalogica.Recension på Awaken peptide eye gel från Dermalogica.Recension på Awaken peptide eye gel från Dermalogica.
Recension på Awaken peptide eye gel från Dermalogica.

Awaken peptide eye gel, 15 ml, Dermalogica. Härlig ögongel som smälter som smör på huden. Smidig förpackning som gör det lätt att få ut lagom mängd. Innehåller koffein som efter en tids användning dämpar svullnad och påsar under ögonen. ”Jag gillar allt med produkten. Den har allt man kan önska och lite till!”, säger testare Louise Holck Clausen. Dyr – men värd sitt pris om man vill unna huden något extra.
Betyg: 4,9
ANNONS
Köp här (länk till Kicks)

3. Bästa ögonkräm för torr hud: Kiehl’s Creamy eye treatment with avocado

Recension på Creamy eye treatment with avocado från Kiehl’s.Recension på Creamy eye treatment with avocado från Kiehl’s.Recension på Creamy eye treatment with avocado från Kiehl’s.
Recension på Creamy eye treatment with avocado från Kiehl’s.

Creamy eye treatment with avocado, 28 ml, Kiehl’s. Ögonkräm med tjock och krämig konsistens som enklast duttas på med fingret. ”Den lovar att ”skonsamt återfukta det känsliga området under ögonen” och det gör den på ett beundransvärt sätt. Huden känns genast gladare och torrhetsrynkorna städas bort i ett nafs. Extra plus för att återfuktningen håller i sig länge”, säger redaktionschef Jenny Bergquist.
Betyg: 4,8
ANNONS
Köp här (länk till Skincity). 

4. Bästa billiga ögonkräm: Cerave Eye cream

Recension på Eye cream från Cerave.Recension på Eye cream från Cerave.Recension på Eye cream från Cerave.
Recension på Eye cream från Cerave.

Eye cream, 14 ml, Cerave. Ögonkräm i smidig tub som snabbt går in i huden utan att kännas fet. Innehåller niacinamid, ceramider och hyaluronsyra som ger fukt och jobbar mot mörka ringar, torrhetslinjer och påsar under ögonen. Plus för att krämen är parfymfri. ”Huden känns återfuktad direkt. En ny favorit i badrumsskåpet!”, säger testare Zainab Jones. ”Riktigt bra budgetfynd!”, säger testare May Sundström.
Betyg: 4,7
ANNONS
Köp här (länk till Meds)

5. Bästa ögonkräm mot mörka ringar: Ole Henriksen Banana bright+ eye crème

Recension på Banana bright+ eye crème från Ole Henriksen.Recension på Banana bright+ eye crème från Ole Henriksen.Recension på Banana bright+ eye crème från Ole Henriksen.
Recension på Banana bright+ eye crème från Ole Henriksen.

Banana bright+ eye crème, 15 ml, Ole Henriksen. Lyxig ögonkräm med c-vitamin och ljusreflekterande mineralpigment. Ljusar upp och slätar ut huden under ögat likt en primer. Perfekt under concealer – och en räddare i nöden när du slarvat med vatten och sömn. ”Ögonpartiet känns återfuktat och ser uppljusat ut. Concealern sitter bättre och man känner sig verkligen snygg efter att ha använt denna!” säger testare Anna Börjesson.
Betyg: 4,5
ANNONS
Köp här (länk till  Lyko). 

6. Bästa ögonkräm för känslig hy: Aco Sensitive balance eye cream

Recension på Sensitive balance eye cream från Aco.Recension på Sensitive balance eye cream från Aco.Recension på Sensitive balance eye cream från Aco.
Recension på Sensitive balance eye cream från Aco.

Sensitive balance eye cream, 15 ml, Aco. Snäll ögonkräm som passar känslig hud. ”Huden känns välmående och mindre glåmig trots lite sömn och stress. Superbra pris för en kräm som ger resultat”, säger testare Jasminda Blanco. ”Den har allt man kan önska av en ögonkräm – förutom känslan av lyx. Vill man ha en snäll och återfuktande ögonkräm i budgetsegmentet så är den ett toppenalternativ”, säger testare Louise Holck Clausen.
Betyg: 4,3
ANNONS
Köp här (länk till Apohem)

7. Bästa uppstramande ögonkräm: Vichy Neovadiol multi-corrective eye & lip care

Recension på Neovadiol multi-corrective eye & lip care från Vichy.Recension på Neovadiol multi-corrective eye & lip care från Vichy.Recension på Neovadiol multi-corrective eye & lip care från Vichy.
Recension på Neovadiol multi-corrective eye & lip care från Vichy.

Neovadiol multi-corrective eye & lip care, 15 ml, Vichy. Parfymfri ögonkräm som även kan användas runt läpparna. Återfuktar direkt och lämnar en mjuk och härlig känsla på huden. Lättapplicerad tack vare den smala pipen. ”Jag ser inget synligt resultat på de fina linjerna, men upplever att huden känns spänstigare, ljusare och mjukare efter en tids användning”, säger redaktör Maria Nylén. Passar bäst för mogen hy.
Betyg: 4,2
ANNONS
Köp här (länk till Lookfantastic)

Så gick testet till

Minst tre personer testar varje produkt. Vi testar fler produkter än de som visas i testet – bara de bästa kommer med. Testperiodens längd varierar, men den är aldrig kortare än två veckor. Allt från doft och konsistens till hur resultatet upplevs bedöms. Därefter sammanställs recensionerna och ett medelbetyg räknas ut.

 

LÄS MER: Bäst i test av ansiktsmasker 2023 – fukt och glow på nolltid

Så använder du ögonkräm rätt – vanliga frågor och svar om ögonkräm

Mörka ringar, fina linjer och svullnad - ibland behöver själens spegel lite specialvård. Lär dig allt om vilken ögonkräm som passar dig och hur du applicerar den på bästa sätt.

Varför ska jag använda ögonkräm?

SVAR: Huden under ögonen är tunnare än resterande hud i ansiktet, och därför känsligare. Behoven är också andra än i övriga ansiktet - mörka ringar, svullnad och fina linjer är ett faktum för många. Därför är det bra att använda en specifik kräm anpassad för just det du behöver.

Hur applicerar jag ögonkräm?

SVAR: Applicera genom att följa överkanten av kindbenet och gå en bit upp mot ögonbrynet, inifrån och ut - som bokstaven C. Undvik att komma för nära ögat och ögonvrån och applicera inte på ögonlocket. Det skapar mer irritation än nytta. Använda ringfingret, som oftast är det svagaste fingret, för att applicera din kräm så får du ett lagom tryck på den känsliga huden.

Hur mycket ögonkräm ska jag använda?

SVAR: Att investera i en ögonkräm kan svida i plånboken. Det finns fina budgetvarianter, men de flesta krämer ligger mellan 400 och 800 kronor med ett standardmått på 15 milliliter. Om du däremot slår ut det på hur mycket produkt du faktiskt behöver räcker pengarna ganska långt. Ungefär en pinjenöt för varje öga räcker gott och väl, vilket gör att produkten kan användas länge.

Jag har stora påsar och svullnad under ögonen! Hur får jag bort dem?

SVAR: Om svullnaden beror på att vätska samlas så är mindre salt, mer vatten och en ögonkräm med dränerande ingredienser som koffein en bra start. Andra knep är att sova med huvudet på hög kudde och en lätt minimassage för att få i gång lymfflödet. Svullnad kan också bero på irritation eller allergi. Ta bort makeup med parfymfri rengöring och undvik ögonkrämer med essentiella oljor eller stark parfym. Du kan också dämpa svullnaden genom att förvara din ögonkräm i kylen innan du använder den.

Mina mörka ringar under ögonen blir bara värre. Varför?

SVAR: Mörka ringar beror till stor del på våra gener, men också på hur vi lever. Stress, alkohol och rökning i kombination med dålig sömn gör att ringarna kan bli mer synliga. Testa vår testfemma Banana bright+ eye crème från Ole Henriksen, flera i panelen upplevde att huden under ögonen ljusades upp och att mörka ringar dämpades. Ett annat tips är att applicera en persikofärgad concealer över din ögonkräm.

Jag har känsliga ögon och trånga tårkanaler – kan jag använda ögonkräm?

SVAR: Absolut! Både testets vinnare, Toleriane dermallergo eyes från La Roche-Posay, och testets sexa, Sensitive balance eye cream från Aco, passar extra bra för känslig hud. Leta annars efter produkter som är fria från parfym och alkohol, vilket lätt kan irritera ögonen.

Jag får milier runt ögonen – kan ögonkräm hjälpa?

SVAR: Milier är små knottror som kan uppstå på huden kring ögonen eller på kinderna. De är inte farliga och kan försvinna av sig själv. Om du stör dig på milierna bör du besöka en hudläkare eller hudterapeut som enkelt kan ta bort dem. Kläm eller skrapa absolut aldrig en milier på egen hand. Ögonkräm kan hjälpa något genom att återfukta området, men undvik alltför feta ögonkrämer.

Min makeup klumpar sig under ögonen. Vad gör jag för fel?

SVAR: Undvik oljebaserade ögonkrämer. Inte bara är det lätt att de råkar hamna i ögonen och lägger sig som ett irriterande lager på hornhinnan, det kan också hända att oljan får makeupen att glida hej vilt. Och kom ihåg att låta ögonkrämen sjunka in i huden ordentligt innan du går vidare i din rutin.

4 vanliga misstag med ögonkräm (och hur du undviker dem!)

1. Du tar i för hårt.
Huden runt ögonen är fin som antikt crêpepapper, så dra aldrig i den.
Gör så här: Dutta in krämen med lillfingret.

2. Du applicerar för mycket
Att dubbla eller trippla dosen ger inte bättre effekt. Tvärtom riskerar du att kräm tar sig in i ögat och irriterar.
Gör så här: En klick stor som en pinjenöt räcker till vartdera öga.

3. Du har för bråttom
Ögonkräm som inte har fått tid att sjunka in i kombination med concealer eller puder blir lätt till en otrevlig och svårhanterlig röra under ögat.
Gör så här: Applicera ögonkräm, och vänta minst en minut innan du börjar lägga din makeup.

4. Du glömmer spf
Att använda ögonkräm men inte solskydd är som att ta ett steg framåt och tre bakåt.
Gör så här: Applicera solskydd med minst spf 30 över ögonkrämen, eller använd en ögonkräm med SPF. Och alltid solglasögon på när du vistas i solen såklart, då skyddar du ögonen bäst!

LÄS MER: Brun utan sol – bäst i test 2023 och expertens tips för ansikte och kropp

LÄS MER: 20, 30 eller 50? Så väljer du rätt foundation för din ålder

LÄS MER: Mascara – bäst i test 2023 (och tipsen för fylliga fransar!)