Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Artikeln innehåller annonslänkar.Mer info

Bäst i test av solskydd för kroppen 2023.Bäst i test av solskydd för kroppen 2023.Bäst i test av solskydd för kroppen 2023.
1 AV 2
Experterna om: Hur du bäst kombinerar • Skillnaden mellan ren L-askorbinsyra och derivat
2 AV 2
Bäst i test av solskydd för kroppen 2023.

Bäst i test av solskydd för kroppen – vi har utsett vinnarna 2023

Ett bra solskydd har en given plats i väskan under sommarhalvåret. Men att hitta rätt i solskyddsdjungeln bland krämer, sprayer och mousse är inte det lättaste. Vilket ska du egentligen välja för att slippa kladd och vita märken? Vi ger dig en fullständig guide till solskydd för kroppen och bäst i test!

BÄST I TEST AV SOLSKYDD FÖR KROPPEN. Förutom det självklara, att skydda mot hudcancer, är solskydd den bästa produkten för att motverka rynkor och tidigt åldrande. För visste du att UV-strålar står för ungefär 80 procent av hudens åldrande och samtidigt förvärrar många hudproblem (även akne, fet hy blir bara tillfälligt bättre av solning för att sedan bli sämre)? Många drar sig för feta solkrämer i tron om att huden får en kladdig hinna, men dagens solskydd är sköna, smidiga och går att anpassa efter din hudtyp. Vi guidar dig rätt! Längst ner i artikeln hittar du påståenden och myter om solskydd – och först ger vi dig vårt stora bäst i test!

”En perfekt strand-lotion som även är anpassad för känslig hy.”

1. BÄSTA SOLSKYDD – Bästa solskyddslotion för kroppen: Vichy Capital soleil solar eco-designed milk spf 50+

Recension på Capital soleil solar eco-designed milk spf 50+ från Vichy.Recension på Capital soleil solar eco-designed milk spf 50+ från Vichy.Recension på Capital soleil solar eco-designed milk spf 50+ från Vichy.
Recension på Capital soleil solar eco-designed milk spf 50+ från Vichy.

Capital soleil solar eco-designed milk spf 50+, 200 ml, Vichy.
Lättapplicerad lotion med hyaluronsyra som återfuktar. Som en riktigt bra bodylotion för torr hud. Kan användas på både kropp och ansikte och absorberas snabbt utan att lämna vita märken. Förpackningen känns miljövänlig, med papperstub och ett lock med mindre plast än ett ”vanligt” plastlock. Innehållet är allergivänligt och testat för att inte skada det marina livet. Vattenresistent och sitter säkert efter ett dopp! ”En perfekt strand-lotion som även är anpassad för känslig hy. På en solsemester hade denna lätt åkt med i packningen”, säger testaren Jasminda Blanco.
Betyg: 5
ANNONS
Köp här (länk till Lyko).

2. Bästa solskyddsspray: Heliocare Advanced spray spf 50

Recension på Advanced spray spf 50 från Heliocare.Recension på Advanced spray spf 50 från Heliocare.Recension på Advanced spray spf 50 från Heliocare.
Recension på Advanced spray spf 50 från Heliocare.

Advanced spray spf 50, 200 ml, Heliocare.
Solskyddsspray som går lätt och smidigt att smörja på. Den torkar in i huden otroligt snabbt. Trots att den är vattenresistent med hög spf känns det verkligen inte att man har solskydd på sig. En positiv överraskning! Bra att det går att klippa upp tuben för att kräma ur det sista. Har en trevlig, lite fruktig solkrämsdoft. Ingen wow-doft kanske, men inte heller något man stör sig på. I dyraste laget – men värd sitt pris.
Betyg: 4,8
ANNONS
Köp här (länk till Lyko).

3. Bästa billiga solskydd: Eucerin Sun gel-cream dry touch spf 30

Recension på Sun gel-cream dry touch spf 30 från Eucerin.Recension på Sun gel-cream dry touch spf 30 från Eucerin.Recension på Sun gel-cream dry touch spf 30 från Eucerin.
Recension på Sun gel-cream dry touch spf 30 från Eucerin.

Sun gel-cream dry touch spf 30, 200 ml, Eucerin.
Lätt solkräm som glider på huden vid applicering. Den lever upp till sitt namn och torkar snabbt, men inte märkvärt snabbare än vinnaren från Vichy och silvermedaljören Heliocare. Har den där typiska solskyddsdoften som påminner om semester. Ett billigt och bra solskydd som gör sitt jobb. Dessutom är den snäll mot känslig hud.
Betyg: 4,6
ANNONS
Köp här (länk till Apoteket).

”Enkel, stabil och trygg men med en lyxig konsistens och doft.”

4. Bästa återfuktande solskydd: Clarins Sun care cream body spf 50+

Recension på Sun care cream body spf 50+ från Clarins.Recension på Sun care cream body spf 50+ från Clarins.Recension på Sun care cream body spf 50+ från Clarins.
Recension på Sun care cream body spf 50+ från Clarins.

Sun care cream body spf 50+, 150 ml, Clarins.
Silkeslen solkräm med smidig konsistens som är lätt att smörja in. Huden blir mjuk och återfuktad – utan att det känns klibbigt. Har en svag och frisk doft. ”Jag uppskattar designen i sin enkelhet. Ett stort 50+ pryder flaskan och lämnar en inte i någon undran om vad det är för produkt eller vilken spf-grad den har. Enkel, stabil och trygg men med en lyxig konsistens och doft”, säger testaren Louise Holck Clausen.
Betyg: 4,5
ANNONS
Köp här (länk till Kicks).

”Fantastisk produkt som innehåller C- och E-vitamin. Kan även användas på ansikte, läppar och hårbotten.”

5. Bästa solskyddsmousse: Evy Sunscreen mousse spf 30

Recension Sunscreen mousse spf 30 från Evy.Recension Sunscreen mousse spf 30 från Evy.Recension Sunscreen mousse spf 30 från Evy.
Recension Sunscreen mousse spf 30 från Evy.

Sunscreen mousse spf 30, 150 ml, Evy.
Fluffig mousse som känns kul att smörja på, även om det kan vara svårt att veta hur mycket man ska ta. Sjunker snabbt in i huden utan att lämna efter sig en vit hinna. Passar alla hudtyper och täpper inte till porerna. ”Fantastisk produkt som innehåller C- och E-vitamin. Kan även användas på ansikte, läppar och hårbotten”, säger testaren Zainab Jones. Hygienisk aerosolflaska med miljövänlig drivgas. Parfymfri.
Betyg: 4,4
ANNONS
Köp här (länk till Nordicfeel).

6. Bästa solskydd för känslig hud: La Roche Posay Anthelios ultra hydrating lotion spf 50 

Recension på Anthelios ultra hydrating lotion spf 50 från La Roche Posay.Recension på Anthelios ultra hydrating lotion spf 50 från La Roche Posay.Recension på Anthelios ultra hydrating lotion spf 50 från La Roche Posay.
Recension på Anthelios ultra hydrating lotion spf 50 från La Roche Posay.

Anthelios ultra hydrating lotion spf 50, 250 ml, La Roche Posay.
Lagom tjock konsistens som inte känns för rinnig. Lätt att applicera och går snabbt in i huden. Känns fuktgivande och är vattenresistent. Kommer i tubförpackning med mindre plast som är snäll mot miljön. Tuben är stor och lite otymplig. Men vill man ha en stor spf-tub som räcker till hela familjen så är den ett kap. Parfymfri och allergivänlig. Toppen för känslig hud!
Betyg: 4,2
ANNONS
Köp här (länk till Lyko). 

”Helt klart bästa doften. Som en blandning av sommar och citrus. Man blir pigg när man känner denna doft, underbar!”

7. Bästa vattentåliga solskydd: Biotherm Waterlover milky sun spray spf 50+

Recension på Waterlover milky sun spray spf 50+ från Biotherm.Recension på Waterlover milky sun spray spf 50+ från Biotherm.Recension på Waterlover milky sun spray spf 50+ från Biotherm.
Recension på Waterlover milky sun spray spf 50+ från Biotherm.

Waterlover milky sun spray spf 50+, 200 ml, Biotherm.
Vattenresistent solskydd med spraypump. Huden känns väldigt återfuktad, på gränsen till kladdig. Samtidigt är den lätt att smörja in. Perfekt för en dag med sol och bad som kräver mycket fukt. ”Den här produkten har en helt underbar doft. Helt klart bästa doften. Som en blandning av sommar och citrus. Man blir pigg när man känner denna doft, underbar!”, säger testaren Linda Nestor.
Betyg: 4
ANNONS
Köp här (länk till Lyko).

LÄS MER: Bäst i test av solskydd för ansiktet – vi har utsett vinnarna 2023 

Så gick testet till:

Minst tre personer testar varje produkt. Vi testar fler produkter än de som visas i testet – bara de bästa kommer med. Testperiodens längd varierar, men den är aldrig kortare än två veckor. Allt från doft och konsistens till hur resultatet upplevs bedöms. Därefter sammanställs recensionerna och ett medelbetyg räknas ut.

Vilket solskydd passar dig? Vanliga frågor och svar – det ska du tänka på vid användning av solskydd (och så slipper du en kladdig hinna).

Att hitta rätt i djungeln av solskydd är inte lätt. Men oavsett vilket alternativ du väljer är det viktigt att använda rätt mängd produkt och vara noggrann med återapplicering. Här är allt du behöver veta om nya generationens solskydd!

Foto: Catwalkpix.com

Varför ska jag använda solskydd?

SVAR: Hudcancer är i dag bland den vanligaste cancerformen i Sverige. Malignt melanom, den allvarligaste formen av hudcancer, beror oftast på att du inte varit försiktig och vid upprepade tillfällen bränt dig i solen. Det låter läskigt, men sant. Förutom det är solens strålar inte heller smickrande för åldrandet i huden. Pigmenteringar, rynkor, slapphet… listan fortsätter! Noggrann användning av solkräm är alltså den bästa anti age-produkten.

Behöver jag verkligen använda solskydd i Sverige?

SVAR: Ja! Sverige har ett UV-index mellan 4-7 under sommarhalvåret. Faktum är att det inte bara är på stranden som folk bränner sig – trädgården toppar, men även på uteserveringar, shoppingrundan och i joggingspåret kan skador ske. Tänk också på att UV-strålarna bryter igenom moln, så inte ens en halvdisig, svensk sommardag fungerar som ursäkt.

Vad ska jag tänka på när jag applicerar solskydd?

SVAR: Först – smörj noga! Dagens fantastiska utbud av solskydd gör det möjligt att anpassa efter dina preferenser och din hudtyp. Det är också viktigt att använda rätt mängd produkt och återapplicera varannan timme. Kom ihåg att sola försiktigt och undvik att vara i solen mellan klockan 11–15, då är solen som starkast och det är dags att slappa i skuggan. Tänk också på att UV-strålarna bryter igenom moln, så inte ens en halvdisig, svensk sommardag fungerar som ursäkt till att inte använda solskydd. 

Hur mycket solkräm behöver man?

SVAR: För att uppnå den spf som står på förpackningen krävs rätt mängd produkt. Till hela kroppen rekommenderas en handfull, 30-50 ml, för en vuxen. Till ansiktet ska du använda minst en halv tesked solskydd vid varje insmörjningstillfälle. Det låter mycket (och kladdigt), men masserar du in produkten ordentligt och låter den sjunka in, innan du applicerar eventuell makeup är det inga problem.

Hur ofta ska man smörja in sig med solkräm?

SVAR: Rekommendationerna lyder att återapplicering ska ske varannan timme och alltid efter kontakt med vatten – lätt på stranden, men svårare när du spatserar runt i stan. Tack och lov finns det mister som gör jobbet enkelt. 

Hur länge håller solkräm?

SVAR: På förpackningen finns en burk med en siffra i. Den symbolen visar hur länge en produkt håller öppnad. Men tänk på att öppnat solskydd bör användas upp samma säsong.

En del hävdar att mörk hud inte behöver solskydd. Stämmer det? 

SVAR: Nej, nej, nej! Oavsett vilken färg du har på din hud kan du bränna dig, därför ska alla använda solskyddsfaktor. Mörk hud har däremot naturligt ett bättre skydd mot solen, men riskerar fortfarande att få soleksem och pigmenteringar.

Vad är skillnaden på fysikaliskt och kemiskt solskydd?

SVAR: Ett fysikaliskt, eller mineralbaserat, solskydd består av naturliga mineralpartiklar, som till exempel titanoxid eller zinkoxid, som stannar ovanpå huden och reflekterar bort solens UV-strålar. Ett kemiskt solskydd sjunker i stället in i huden och absorberar UV-strålarna. Solkräm med kemiskt filter blir osynlig på hudens yta och kladdar inte lika mycket som en kräm med fysikaliskt filter. Däremot tar det cirka 20-30 minuter efter att du smörjt in dig innan det kemiska solskyddet verkar. Smörj därför in dig i god tid innan du går ut i solen.

Finns det några ämnen i solkräm som man bör undvika?

SVAR: Undvik gärna det kemiska ämnet Oxybenzone, eller Benzophenone-3, som är skadligt för korallreven och vattenlevande organismer. Försök även att undvika förpackningar med aerosol för miljöns skull. Evy Sunscreen mousse spf 30 kommer dock i en aerosolflaska med miljövänlig drivgas, gjord på förnyelsebar råvara. Och aluminiumflaskan går att återvinna.

LÄS MER: Brun utan sol – bäst i test 2023 och expertens tips för ansikte och kropp 

LÄS MER: Solsäker sommar – experternas tips för finare färg och bättre hud