Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Artikeln innehåller annonslänkar.Mer info

Bäst i test av foundation 2022 – Damernas Värld har testat

Vilken foundation är den bästa? Här är bäst i test av foundation 2022 av Damernas Värld där vi listar bästa foundation för olika hudtyper; bästa foundation för mogen hud, torr hud, foundation för fet hud, normal hud och bästa budgetfoundation. Dessutom ger vi dig tips på hur du hittar rätt nyans och listar missarna du bör undvika. 

BÄST I TEST AV FOUNDATION 2022. Att hitta en foundation som lägger sig snyggt och inte framhäver porer och fina linjer eller blir kakig är inte alltid det lättaste. Vi har testat utbudet och korat 7 vinnare, så att du kan rätt foundation utifrån dina önskemål. Hitta din perfekta foundation, som täcker just dina behov. Vi ger dig rätt baskunskaper, hjälper dig att hitta rätt nyans för din hy och listar de foundations som vinner vårt stora bäst i test! 

Topplista: Bästa foundation 2022

Psst! Scrolla ner längre i artikeln för att läsa en mer utförlig recension om varje foundation och se vilken som passar dig och din hy bäst.
1. Bäst i test 2022 – Shiseido Synchro skin radiant lifting foundation. Betyg: 5
2. Bästa foundation med spf:
Clé Cosmetics CCC cream. Betyg: 4,9
3. Bästa foundation budget:
Lumene Stay weightless foundation. Betyg: 4,7
4. Bästa hudvårdande foundation:
It Cosmetics Your skin but better foundation. Betyg: 4,6
5. Bästa fulltäckande foundation:
Clinique Even better clinical serum foundation Spf20. Betyg: 4,5
6. Bästa lätt täckande foundation:
Sensai Flawless satin foundation spf 20. Betyg: 4,3
7. Bästa budgetfoundation för lyster:
Maybelline Fit me luminous + smooth foundation. Betyg: 4,1

1. Bästa foundation 2022! Shiseido Synchro skin radiant lifting foundation

Recension på Synchro skin radiant lifting foundation från Shiseido.Recension på Synchro skin radiant lifting foundation från Shiseido.Recension på Synchro skin radiant lifting foundation från Shiseido.
Recension på Synchro skin radiant lifting foundation från Shiseido.

Synchro skin radiant lifting foundation, 30 ml, Shiseido.
I en lyxig och praktisk pumpflaska levereras en lätt foundation som inte alls känns på huden men som ändå täcker ordentligt. Huden får en otrolig lyster och hållbarheten är imponerande. Mest sömlöst resultat uppnås när applicering sker med fingrar och det behövs verkligen inte mycket produkt för att täcka hela ansiktet. ”Tack vare sin härliga konsistens är det här en foundation som passar med alla mina övriga basprodukter. Den blandar sig superfint med allt från tjock concealer till transparent puder och ändå upplevs basen som en enhet. När man väl hittat sin dröm-foundation är den alltid värd varenda krona och jag tror det här kan bli mångas favorit.” säger testaren Jasminda Blanco. Stort plus för generöst nyansutbud och spf 30!
BETYG: 5
Mer info och köp här (länk till NordicFeel).

2. Bästa foundation med spf: Clé Cosmetics CCC cream

Recension på CCC cream från Clé Cosmetics.Recension på CCC cream från Clé Cosmetics.Recension på CCC cream från Clé Cosmetics.
Recension på CCC cream från Clé Cosmetics.

CCC cream, 30 ml, Clé Cosmetics.
En gråvit kräm kommer ur den smidiga tuben och anpassas sedan med lite smörjning till din egen hudfärg. Clé Cosmetics foundation har mycket hög solskyddsfaktor (spf 50) och känns mer som en dagkräm i sin konsistens och diskreta solkrämsdoft. Täckningen blir väldigt naturlig och huden känns direkt återfuktad, men en naturlig lyster. ”En perfekt sommar-foundation! För de dagar jag inte sminkar mig men vill använda en dagkräm med högt solskydd och som ger lätt täckning, utjämning och lyster.” säger testaren Linda Nestor.
BETYG: 4,9
Mer info och köp här (länk till GlowId).

”Sitter bra hela dagen utan att huden varken känns eller ser torr ut.”

3.  Bästa budgetfoundation: Lumene Stay weightless foundation

Recension på Stay weightless foundation från Lumene.Recension på Stay weightless foundation från Lumene.Recension på Stay weightless foundation från Lumene.
Recension på Stay weightless foundation från Lumene.

Stay weightless foundation, 30 ml, Lumene.
Lumenes budgetkap till foundation är lättflytande och enkel att applicera och bygga på utan att sminket ser kakigt ut. Ger naturlig finish. Sitter bra hela dagen utan att huden varken känns eller ser torr ut. ”Den täcker på ett lättsamt sätt och ger samtidigt glow. Klart prisvärd!” säger testaren Louise Holck Clausen. Stort plus för parfymfri produkt med solskyddsfaktor och stort urval av nyanser.
BETYG: 4,7
Mer info och köp här (länk till Lyko).

4. Bästa hudvårdande foundation: It Cosmetics Your skin but better foundation.

Recension på Your skin but better foundation från It Cosmetics.Recension på Your skin but better foundation från It Cosmetics.Recension på Your skin but better foundation från It Cosmetics.
Recension på Your skin but better foundation från It Cosmetics.

Your skin but better foundation, 30 ml, It Cosmetics.
Tunn foundation som är otroligt lätt att applicera, jämnar ut hudtonen och suddar mindre ärr och ojämnheter. Huden känns återfuktad och plumpad. Täckningsgrad är inte särskilt hög men funkar att bygga på för högre täckning direkt vid applicering men även att bättra på under dagen. Ger en något matt känsla men med fin lyster som håller. En bas som håller vad den lovar; din hud, fast bättre.
BETYG: 4,6
Mer info och köp här (länk till Kicks). 

5. Bästa fulltäckande foundation: Clinique Even better clinical serum foundation spf20

Recension på Even better clinical serum foundation Spf20 från Clinique.Recension på Even better clinical serum foundation Spf20 från Clinique.Recension på Even better clinical serum foundation Spf20 från Clinique.
Recension på Even better clinical serum foundation Spf20 från Clinique.

Even better clinical serum foundation spf20, 30 ml, Clinique.
Dryg foundation med tjock konsistens och hög täckningsgrad. Mattar ner där det behövs men ger lagom med lyster till huden. Vissa testare upplevde att de blev blanka i t-zonen efter ett tag, men på detta råddes bot med en primer. Mycket bra hållbarhet, den sitter som berget hela dagen. ”Mjuk och len som sammet på huden. Lätt att få jämn ton på huden och lägger sig inte i mina linjer och rynkor. Jag gillar allt med denna foundation!” säger digitala chefen Maria Nylén.
BETYG: 4,5
Mer info och köp här (länk till Bangerhead).

6. Bästa lätt täckande foundation: Sensai Flawless satin foundation spf 20

Recension på Flawless satin foundation spf 20 från Sensai.Recension på Flawless satin foundation spf 20 från Sensai.Recension på Flawless satin foundation spf 20 från Sensai.
Recension på Flawless satin foundation spf 20 från Sensai.

Flawless satin foundation spf 20, 30 ml, Sensai.
Som ett filter som ändå låter din hud andas och synas igenom är denna foundation i lyxig glasflaska. Den sammetslena konsistensen ger den perfekta no-makeup-looken och känns inte alls på huden. Väldigt lättarbetad och även nybörjaren får till en snygg bas. ”Till och med en foundationskeptiker som jag charmas totalt av denna. Den lägger sig inte i porerna och sitter snyggt hela dagen” säger redaktör Anna Börjesson. Minuspoäng för snålt nyansutbud och en något stark doft för vissa testare.
BETYG: 4,3
Mer info och köp här (länk till Bangerhead). 

7. Bästa budgetfoundation för lyster: Maybelline Fit me luminous + smooth foundation

Recension på Fit me luminous + smooth foundation från Maybelline.Recension på Fit me luminous + smooth foundation från Maybelline.Recension på Fit me luminous + smooth foundation från Maybelline.
Recension på Fit me luminous + smooth foundation från Maybelline.

Fit me luminous + smooth foundation, 30 ml, Maybelline.
Mycket prisvärd foundation som ger lätt till medeltäckning för liten peng. Ger lyster, känns skön på huden och sitter bra hela dagen. Lätt oljig formula som därför passar bäst för den med torrare hud. ”Balansen mellan medeltäckning och att huden ändå får synas igenom med sitt naturliga glow är något jag verkligen gillar. Den här kommer jag rekommendera till andra, speciellt andra torrisar.” säger redaktionschef Jenny Bergquist.
BETYG: 4,1
Mer info och köp här (länk till Kicks)

Lyckas med foundation – här är bästa tipsen och svar på de vanligaste frågorna:

Att hitta en foundation som matchar både hudtyp och hudton kan vara ett minfält, men med lite baskunskap och några simpla tekniker skapar du enkelt en makeupkanvas värdig ett proffs. 

Foto: Sean_Cunningham

SÅ GICK TESTET TILL

Minst tre personer testar varje produkt. Vi testar fler produkter än de som visas i testet – bara de bästa kommer med. Testperiodens längd varierar, men den är aldrig kortare än två veckor. Samtliga testas även av vår skönhetsredaktör för att en jämförelse ska kunna göras. Allt från doft och konsistens till hur resultatet upplevs bedöms. Därefter sammanställs recensionerna och ett medelbetyg räknas ut.

Vad är skillnaden på foundation, bb-cream och cc-cream?

SVAR: Skillnaden är inte så stor. Bb ger ganska lätt täckning samt har någon hudvårdande ingrediens och ibland spf tillsatt. Cc står för "colour correcting" och jämnar ut hudtonen. Bb och cc-produkter finns ofta i bara någon enstaka nyans, medan foundation har bredare spektrum. Många gillar bb eller cc till vardags och foundation till fest, men det är en smaksak. I dag finns många foundations som ger naturligt resultat.

Hur hittar jag rätt nyans på min foundation?

SVAR: Din foundation ska vara så lik din hudton att den smälter in obemärkt. Testa på käklinjen i dagsljus. Matcha hudens underton, som kan vara antingen kall (rosa eller blå), varm (gul eller oliv) eller neutral. Osäker på din underton? Är du varm ser blodådrorna gröna ut genom huden, medan svalare undertoner visar sig som blåa blodådror. Ta hjälp av butikspersonalen!

Borste, svamp eller fingrar – hur applicerar jag foundation för ett naturligt resultat?

SVAR: Vilket verktyg du använder är en smaksak – vissa föredrar beautyblender, andra pensel eller fingrar. Grundregeln är att börja med en återfuktad hud och arbeta från ansiktets mitt och utåt. Det är oftast i mitten vi behöver mest täckning. Börja med lite produkt och bygg på allt eftersom där det behövs. Less is more!

LÄS MER: Beautyblender – så här använder du den rätt 

Hjälp, min foundation lägger sig i mina rynkor och linjer!

SVAR: Leta efter fuktrika, halvtäckande varianter. I dag finns flera foundations specifikt för mogen hy. Skippa allt som innehåller ordet "matt" på etiketten – det betyder puder som kan lägga sig i linjerna.

Jag blir glansig innan klockan ens är lunch. Vad ska jag göra?

SVAR: Hoppa över ansiktsoljan på dagen och grunda i stället med en dagkräm av geltyp, samt mattande primer som "fäster" makeupen vid huden. Till exempel YSL All hours foundation (Mer info och köp här – länk till Kicks) tar dig genom både lunchen och eftermiddagen. Toppa upp under dagen med Urban Decays briljanta mattgörande fixeringsmist, De-slick makeup setting spray (Mer info och köp här – länk till Lyko)

Jag har torr hud som ser fnasig ut. Hur löser jag det?

SVAR: Hudvård med fuktfokus är A och O. Med mild peeling och fukt i mängder brukar de flesta fnassituationer kunna lösas. Återfuktande primer underlättar appliceringen. Välj fuktberikad foundation, och applicera med en svamp av beautyblender-typ för att trycka in produkten i huden. Skippa allt som lovar oljekontroll! Bland vår topplista kan du testa foundationen från Clé Cosmetics eller Sensai, båda passar bra för torrisar.

Hjälp, det blev en foundationkaka! Kan jag rädda basen, eller måste jag börja om från början?

SVAR: En kakig bas beror mycket på grundarbetet, som att man har återfuktat huden dåligt eller valt fel foundation. Men det går att rädda! Gnugga ut lite dagkräm eller serum mellan handflatorna och tryck dem sedan försiktigt över ansiktet. Värmen från händerna gör att basen smälter ihop med huden, och krämen ger tillbaka huden dess naturliga lyster.

Hur täcker jag plitor och ärr utan att se spacklad ut?

SVAR: Grunda som vanligt med mycket fukt och arbeta med en lätt, oljefri foundation. Gå sedan enbart på de drabbade partierna med en korrigerande concealer, gärna med en torr formula - vi gillar The Body Shop Matte clay concealer. Använd en smal pensel för bästa precision. Har du större partier som du vill täcka? Satsa på en mer högpigmenterad foundation, men arbeta fortfarande i tunna, tunna lager.

Jag har rosacea och eksem. Är foundation verkligen för mig?

SVAR: Absolut! Idun Minerals gör mineralmakeup för de allra känsligaste hudtyperna. Deras puderfoundation täcker rodnad och lugnar huden. (Mer info och köp här – länk till Lyko)

Var hittar jag foundation för mörkare hudtoner?

SVAR: Bareminerals, Lancôme, Idun Minerals, Mac och Inglot är några märken med nyanser bortom den beigea färgskalan. Flera av topplistans foundations har också en stor shade range. Även Rihannas skönhetsserie Fenty Beauty har ett demokratiskt utbud, oavsett om du är ljus eller mörk. Pro Filt'r Soft matte longwear foundation finns i 40 nyanser på Sephora. (Mer info och köp här - länk till Sephora).

Guide: hitta rätt nyans på din foundation.Guide: hitta rätt nyans på din foundation.Guide: hitta rätt nyans på din foundation.
Guide: hitta rätt nyans på din foundation. Foto: PLAINVIEW

3 steg för en hållbar bas

1. Gör grundjobbet rätt. Förarbetet är viktigt. Peela huden med jämna mellanrum för att bli av med döda hudceller, och massera fuktgivande serum och crème över ansikte och hals innan du applicerar din foundation.

2. Använd primer efter dagkrämen. En primer är proffsknepet som tar basen till en ny nivå. Den appliceras efter dagkrämen och fungerar lite som dubbelhäftande tejp under din foundation, vilket gör basen mer hållbar och bidrar till en jämnare hudstruktur.

3. Välj rätt sorts foundation. Hur länge basen håller beror på formulan och hur väl den går ihop med din hudtyp och hudvårdsrutin. Fundera över vilket resultat du vill ha (en perfekt sammetsfinish eller osynligt för blotta ögat?) och testa dig fram. Undvik nedmattande varianter om du är torr i huden och välj oljefritt om du lätt blir blank.

LÄS MER: Stort bäst i test av concealer 2022, med guide till perfekt applicering! 

LÄS MER: Bäst i test 2022: BB-cream och CC-cream (och så använder du dem!)