Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Artikeln innehåller annonslänkar.Mer info

Damernas Värld test av kemisk exfoliering och listar bäst i test 2023.Damernas Värld test av kemisk exfoliering och listar bäst i test 2023.Damernas Värld test av kemisk exfoliering och listar bäst i test 2023.
Damernas Värld test av kemisk exfoliering och listar bäst i test 2023.

Kemisk peeling för ansiktet – bäst i test (som du kan göra hemma)

Vilken syrapeeling för hemmabruk är bäst? Vad är egentligen kemisk peeling, vad är skillnaden mellan AHA, BHA och PHA-syra och vilken kemisk exfoliering är bäst i test? Damernas Värld ger dig allt du behöver veta om att göra kemisk peeling i ansiktet hemma. Dessutom listar vi de allra bästa produkterna du kan använda hemma. Varsågod: Här är bäst i test 2023!

BÄST I TEST AV KEMISK PEELING 2023. Genom att exfoliera får du bort döda hudceller som hindrar huden i ditt ansikte från att vara i topptrim. Vi har testat kemisk peeling, också kallat syrapeeling, du kan göra hemma och utsett bäst i test, oavsett om du är ute efter peeling i form av en kräm, mask eller pads. Kemisk peeling kan låta läskigt, men det finns verkligen en syra för alla. Säg hej till friskare, slätare och mer återfuktad hy!

En klassiker som är ett måste för alla skönhetsintresserade

1. BÄSTA KEMISKA PEELING – Bästa dagliga leave on-peeling: Paula’s choice Skin perfecting 2% bha liquid exfoliant  

Recension på Skin perfecting 2 % bha liquid exfoliant från Paula’s choice.Recension på Skin perfecting 2 % bha liquid exfoliant från Paula’s choice.Recension på Skin perfecting 2 % bha liquid exfoliant från Paula’s choice.
Recension på Skin perfecting 2 % bha liquid exfoliant från Paula’s choice.

Skin perfecting 2% bha liquid exfoliant, 118 ml, Paula’s choice.
Klassiker som levererar – år efter år. Svep över huden dagligen som ett ansiktsvatten, och se stora porer förvandlas till mindre. Tack, BHA-syran! Gör underverk för fet och aknebenägen hud, men ger resultat även för dig utan blemmor. ”Jag får en jämn hud med lyster, mina porer är mindre och min panna är inte lika glansig. En fantastisk produkt!”, säger testare Zainab Jones. ”Det går snabbt att se resultat. Bara efter två dagar tycker jag mig se hur huden är stärkt, porerna mindre och tonen jämnare. En klassiker som är ett måste för alla skönhetsintresserade”, säger testare Jasminda Blanco.  
Betyg: 5
ANNONS
Köp här (länk till Skincity).

2. Bästa enzympeeling: Emma S Treatment enzyme peel

Recension på Treatment enzyme peel från Emma S.Recension på Treatment enzyme peel från Emma S.Recension på Treatment enzyme peel från Emma S.
Recension på Treatment enzyme peel från Emma S.

Treatment enzyme peel, 75 ml, Emma S.
Effektiv krämpeeling som gör jobbet på en minut. Det pirrar, sticks och huden blossar upp. Men när rodnaden lagt sig strålar hyn! ”Det här är en av de bästa peelings jag testat. Rengör verkligen på djupet och ger otrolig lyster! Inget för känslisar och ska nog inte användas precis innan man går ut, men som prepp dagen innan är den kanon!”, säger testare Anna Börjesson.
Betyg: 4,8
ANNONS
Köp här (länk till Lyko).

3. Bästa peeling för känslig hud: Filorga Oxygen peel

Recension på Oxygen peel från Filorga.Recension på Oxygen peel från Filorga.Recension på Oxygen peel från Filorga.
Recension på Oxygen peel från Filorga.

Oxygen peel, 150 ml, Filorga.
Mild peeling i pumpflaska. Appliceras enkelt med bomullstuss och kan användas varje dag utan att huden torkas ut. Syror som salicyl-, mandel- och fytinsyra ger en lätt exfoliering som känns snäll mot hyn. ”Huden känns uppfräschad efteråt, och jag upplever att den tack vare den lätt exfolierande effekten suger upp efterföljande serum och fuktkräm mer intensivt”, säger testaren Louise Holck Clausen.
Betyg: 4,7
ANNONS
Köp här (länk till Nordicfeel).

Huden blir slätare och får en jämnare nyans. Och sminket sitter bättre

4. Bästa lyxiga kemiska peeling: Dr Dennis Gross Alpha beta universal daily peel

Recension på Alpha beta universal daily peel från Dr Dennis Gross.Recension på Alpha beta universal daily peel från Dr Dennis Gross.Recension på Alpha beta universal daily peel från Dr Dennis Gross.
Recension på Alpha beta universal daily peel från Dr Dennis Gross.

Alpha beta universal daily peel, 30 st, Dr Dennis Gross
Som en våtservett – dränkt i en mix av fem olika AHA- och BHA-syror. Stryks över huden i två steg. Inget för den otålige, men perfekt för dig som vill ha salongskänsla hemma. ”Två minuter känns ibland som en evighet men det är värt väntan. Huden blir slätare och får en jämnare nyans. Och sminket sitter bättre”, säger testare May Sundström. ”Precis vad min hud behöver den här tiden på året”, säger redaktör Maria Nylén. Dyrt – men lyxigt.
Betyg: 4,6
ANNONS
Köp här (länk till Lyko).

5. Bästa peeling-pads för fet hud: Medik8 Blemish control pads

Recension på Blemish control pads från Medik8.Recension på Blemish control pads från Medik8.Recension på Blemish control pads från Medik8.
Recension på Blemish control pads från Medik8.

Blemish control pads, 60 st, Medik8.
Lättanvända pads som stryks över huden, utan svid eller irritation. BHA-syran minskar porer och förebygger finnar. Använd dagligen i hela ansiktet eller exfoliera punktvis på problemområden. ”Mina porer ser mycket bättre ut redan efter någon veckas användning, och jag har inte fått en enda lite finne eller plita under tiden som jag använt dessa”, säger testare Anna Börjesson.
Betyg: 4,5
ANNONS Köp här (länk till Kicks).

6. Bästa peelingmask: Verso Peel mask 

Recension på Peel mask från Verso.Recension på Peel mask från Verso.Recension på Peel mask från Verso.
Recension på Peel mask från Verso.

Peel mask, 50 ml, Verso.
Versos klassiska enzympeeling i ny tappning. En exfolierande ansiktsmask som ska verka 1–3 minuter. Gelen med AHA- och PHA-syra kommer i praktisk pumpflaska som ger precis lagom mängd vid ett tryck. Doften är rätt starkt och det spänner lite i huden under användning. Men efteråt är huden mjuk och len med en fin lyster. Saftigt pris för en produkt som tvättas bort… Men smakar det så kostar det.
Betyg: 4,4
ANNONS
Köp här (länk till Bangerhead). 

En hundring för en effektiv produkt är ju väldigt prisvärt

7. Bästa billiga kemiska peeling: The ordinary Aha 30% + bha 2% peeling solution

Recension på Aha 30% + bha 2% peeling solution från The ordinary.Recension på Aha 30% + bha 2% peeling solution från The ordinary.Recension på Aha 30% + bha 2% peeling solution från The ordinary.
Recension på Aha 30% + bha 2% peeling solution från The ordinary.

Aha 30% + bha 2% peeling solution, 30 ml, The ordinary.
Kraftfull peeling i glasflaska med pipett. Det sticks i huden direkt vid applicering, och efter tio minuter känns det som att huden har fått sig en rejäl omgång. Porerna har dragit ihop sig och huden känns jämn och klar. Inget för känslig hud, men har du tålig hy är det här ett kap. ”Shit vilket pris! En hundring för en effektiv produkt är ju väldigt prisvärt”, säger testare Linda Nestor.
Betyg: 4
ANNONS
Köp här (länk till Bangerhead).

Så gick testet till

Minst tre personer testar varje produkt. Vi testar fler produkter än de som visas i testet – bara de bästa kommer med. Testperiodens längd varierar, men den är aldrig kortare än två veckor. Samtliga testas även av vår skönhetsredaktör för att en jämförelse ska kunna göras. Allt från doft och konsistens till hur resultatet upplevs bedöms. Därefter sammanställs recensionerna och ett medelbetyg räknas ut.

Vanliga frågor om kemisk peeling med syra - så använder du kemisk peeling rätt!

Det pratas ofta om vikten av peeling. Men varför ska du peela? Och funkar inte en hederlig gammal skrubb? Vi reder ut!

Varför ska jag använda kemisk peeling?

SVAR: Peeling, eller exfoliering, tar bort döda hudceller på hudens yta. Med gamla hudceller ur vägen ökar hudens fuktnivåer och alla härliga näringsämnen i serum och krämer kan tas upp bättre. När vi blir äldre saktar hudens naturliga cellförnyelse ner, men med peelingens hjälp kommer nya hudceller upp till ytan. Hud som inte regelbundet peelas är ofta yttorr, glåmig och mindre spänstig. Med bra peeling stiger fuktnivåerna, lystern ökar och eventuella hudproblem kan minska.

Är kemisk peeling bättre än vanlig peeling med skrubbkorn?

SVAR: Peeling med skrubbkorn kallas även för mekanisk peeling och är mer av en aggressiv rengöring. Det passar en tjock och tålig hud eftersom risken är att de små skrubbkornen skapar små rispor och sår i huden. Vill du jobba mer på cellförnyelse är syra- eller enzympeeling överlägset eftersom de kan jobba djupare. 

Hur ofta ska jag peela ansiktet?

SVAR: Det är olika från produkt till produkt. Vissa så kallade leave-on-peelingar används varje dag som ett ansiktsvatten, andra läggs som en mask en eller två gånger i veckan. Det är viktigt att följa instruktionen så du inte överexfolierar din hud. Skin perfecting 2% bha liquid exfoliant från Paula’s choice kan användas morgon och kväll och behöver inte tvättas av. Medan Treatment enzyme peel från Emma S ska användas en till två gånger i veckan. Även om det är otroligt tillfredsställande att se hur den magiska lystern trollas fram vid peeling är det viktigt att inte överexfoliera. För mycket exfoliering skadar hudbarriären och huden blir skör och röd.

Min hud är känslig. Kan jag använda kemisk peeling?

SVAR: Ja! Alla hudtyper mår bra av peeling, det gäller bara att hitta rätt sort och gå försiktigt fram. Undvik glykolsyra och satsa på PHA-syra eller mandelsyra som inte går lika snabbt ner i huden och därför mindre irriterande. Spana även in om pH-värdet står angivet på produkten (annars går det att mäta med stickor från apotek), det är nämligen pH-värdet som styr hur kraftfull peelingen är. Ett lägre pH-värde ger mer effekt. Lider du av inflammerad hud som blossande akne, rosacea eller eksem ska du rådgöra med en hudterapeut eller hudläkare innan duger dig på peelingen.

Syrapeeling låter läskigt! Är det säkert att huden inte fräts bort?

SVAR: Lugn, du kommer inte bli som Samantha i Sex and the city. Produkterna som säljs i butik och på seriös näthandel är hårt reglerade och de riktigt starka produkterna får bara hanteras av hudterapeuter på salong. Tänk bara att gå varsamt fram och följa instruktionerna, kombinera till exempel inte olika syror med varandra och anpassa din exfoliering efter din hudtyp. Känner du dig osäker är det alltid bäst att kolla med en auktoriserad hudterapeut. 

Peelar jag bort min solbränna?

SVAR: Nej. Däremot får du en jämnare och klarare hudton och en klar hud kan upplevas som ljusare. Men hellre en ljusare hy som glöder än solbränd, grådaskig hy, eller hur?

AHA-peeling, BHA-syra, PHA-syra – det här är skillnaden

SVAR: Vilken syra passar vem? Vi reder ut skillnaderna mellan de olika peelingsyrorna.

Vad är AHA-syror (Alpha hydroxy acids)?

SVAR: Den största och vanligaste gruppen peelingsyror utvinns från frukt, socker, mjölk eller nötter. AHA-syror hjälper huden att binda fukt och är väl dokumenterade för sina antiage-egenskaper. Några vanliga AHA-syror är glykolsyra (glycolic acid) och mjölksyra (lactic acid). Glykolsyra går längst ner i huden, vilket gör den toppen mot solskador och rynkor, men den kan vara lite stark för känslig hud. Mjölksyra och mandelsyra är snällare.

Vad är BHA-syra (Beta hydroxy acid)?

SVAR: Heter också salicylsyra, och eftersom den är fettlöslig och kan därmed tränga ner i porerna är den toppen för alla med fet hy, akne eller pormaskar. Dessutom relativt snäll, vilket gör den lämplig även för rosacea-hud. En klassiker för problemhud.

Vad är PHA-syra (Poly hydroxy acid)?

SVAR: Den fungerar som AHA, men har större molekylstorlek och därför är ett bra val för känslig hud. En vanlig PHA-syra är glukonolakton. Men bara för att syran är snällare, betyder den inte att den är mindre effektiv. PHA är till exempel en hjälte på att binda fukt!

Vad är enzymepeeling?

SVAR: Enzymepeeling är en mildare variant av peeling och lämpar sig extra bra för känslig hud. 

Så använder du kemisk peeling på mörk hud – experten tipsar!

Zainab Jones, sjuksköterska och grundare av hudvårdskontot @min_melanin på Instagram.Zainab Jones, sjuksköterska och grundare av hudvårdskontot @min_melanin på Instagram.Zainab Jones, sjuksköterska och grundare av hudvårdskontot @min_melanin på Instagram.
Zainab Jones, sjuksköterska och grundare av hudvårdskontot @min_melanin på Instagram.

Melaninrikhud behöver hantera syror med större försiktighet eftersom det finns en större benägenhet till att utveckla postinflammatorisk hyperpigmentering. Vi tog hjälp av Zainab Jones, sjuksköterska specialist i sårvård, grundaren av hudvårdskontot @min_melanin på Instagram, en av deltagarna i Damernas Världs testpanel och som även driver frågan om inkludering av bilder på melaninrik hud i läroböcker, samt hur symptom vid sjukdomar kan manifestera sig på melaninrikhud, detta för att säkerställa jämlik vård. 

Vad ska man tänka på när man väljer syra/kemisk peeling till mörk hud?

SVAR: Att välja en mildare syra som inte leder till postinflammatorisk hyperpigmentering (mörka fläckar). En skada och en irritation, som fel användning av syror kan leda till inflammation i huden. Denna inflammation stimulerar melanocyterna (de melaninproducerande cellerna) till ökad melaninproduktion, vilket resulterar till postinflammatorisk hyperpigmenteringar (mörka fläckar). 

Är det några syror som inte passar en melaninrik hud?

SVAR: Hudläkare och specialister i melaninrik hud anser att man kan använda glykolsyra men med försiktighet. Glykolsyra har den minsta molekylen och går därför snabbt och djupt ner i huden men den kan också vara en av de mest irriterande.  Glykolsyra har den minsta molekylen och går därför snabbt och djupt ner i huden, men är därför också den mest irriterande för huden. Vissa hudläkare har även en max rekommendation på 5-7%. 

Vad kan hända med melaninrik hud om man överexfolierar?

SVAR:  Överexfoliering kan leda till irritation och inflammation och som sedan kan leda till postinflammatorisk hyperpigmentering (mörka fläckar).

Vilka syror är mest föredelaktiga för melaninrik hud?

SVAR: Mandelsyra rekommenderas ofta av hudläkare eftersom dess molekyl är större än glykolsyran och orsakar inte samma irritation som glykolsyran. BHA- och PHA-syra passar även melaninrik hud eftersom den är mildare och mindre irriterande.  Jag intervjuade nyligen Dr. Chesahna Kindred, en hudläkare och specialist på melaninrik hud, där vi bland annat diskuterade om exfoliering på mitt Instagramkonto. Enligt Dr. Kindred så kan man använda AHA och BHA syror men i lägre koncentrationer för att undvika irritation. 

LÄS MER: Bäst i test av micellärt vatten 2022 – så använder du det rätt 

LÄS MER: Svenska kändisars beautyfavoriter – knepen, tipsen och produkterna