Artikeln innehåller annonslänkar. Mer info

Vilken primer för huden är bäst? Läs Damernas Världs stora bäst i test 2022!
Vilken primer för huden är bäst? Läs Damernas Världs stora bäst i test 2022!

Primer – bäst i test 2022 och stor guide till hur du använder primers rätt

Damernas Värld testar marknadens primers och ger dig topplistan med 7 primers som får bäst i test! 

Anja Skeppe Grahn

BÄST I TEST AV PRIMER 2022. En primer – det första steget i en makeuprutin – kan kännas som ett onödigt extrasteg för vissa. Men vill du sudda ut stora porer, dölja röda partier eller ärr bör du kika åt primerns håll. Genom att applicera en primer under din foundation skapar du en enhetlig och jämn bas för resten av din makeup, som dessutom kommer att hålla längre. Men vilken primer är bäst just nu? Och hur ska den användas för bäst resultat? Vi reder ut, svarar på vanliga frågor om primers och listar bäst i test!

Topplista: bästa primer 2022

Psst! Scrolla ner längre i artikeln för att läsa en mer utförlig recension om varje primer och se vilken som passar dig och din hy bäst.
1. BÄST I TEST 2022 - Bäst hållbara primer: Hourglass Veil mineral primer. Betyg: 5
2. Bästa budgetprimer:
Maybelline Fit me luminous + smooth primer. Betyg: 4,9
3. Bästa primer med SPF:
Laura Mercier Pure canvas protecting primer. Betyg: 4,8
4. Bästa primer för mogen hud:
Filorga Time flash primer. Betyg: 4,6
5. Bästa primer mot stora porer:
Clarins Instant smooth perfecting touch. Betyg: 4,5
6. Bästa primer för fet hy:
Peter Thomas Roth Skin to die for mattifying primer. Betyg: 4,3
7. Bästa utjämnande primer:
Artdeco Wonder skin primer. Betyg: 4,2

 

Så gick testet till

Minst tre personer testar varje produkt. Vi testar fler produkter än de som visas i testet – bara de bästa kommer med. Testperiodens längd varierar, men den är aldrig kortare än två veckor. Samtliga testas även av vår skönhetsredaktör för att en jämförelse ska kunna göras. Allt från doft och konsistens till hur resultatet upplevs bedöms. Därefter sammanställs recensionerna och ett medelbetyg räknas ut.

1. Bästa hållbara primer: Hourglass Veil mineral primer 

Recension på Veil mineral primer från Hourglass.

Veil mineral primer, 30 ml, Hourglass.
En storfavorit som ofta toppar listor. Ur den lyxiga glasflaskan kommer med hjälp av en smidig pump en vitaktig kräm som lätt smörjs på huden. Passar alla hudtyper eftersom den ger en jämn, något matt bas, suddar stora porer men även lämnar efter sig en naturlig lyster. Sedan sitter basen hela dagen. ”När man garanterat vill att makeupen sitter på plats från morgon till kväll. En stapelvara!”, säger skönhetsredaktör Anja Skeppe Grahn. Dyr men väldigt dryg och dessutom med spf 15.
Betyg: 5
Mer info och köp här (länk till Skincity).

2. Bästa budgetprimer: Maybelline Fit me luminous + smooth primer

Recension på Fit me luminous + smooth primer från Maybelline.

Fit me luminous + smooth primer, 30 ml, Maybelline.
Trots en något tjockare krämkonsistens känns primern inte på huden utan glider på fint och gör att sminket sitter bra hela dagen. Ger förutom en återfuktad känsla och utjämnande bas även fin naturlig lyster. ”Det som sticker ut med denna produkt är att den har en så otroligt fin lyster. Så naturlig, inget glittrigt - bara fint lystrig. Väldigt prisvärd!” säger testaren Linda Nestor. Plus för extra solskydsfaktor och det väldigt snälla priset.
Betyg: 4,9
Mer info och köp här (länk till Bangerhead)

3. Bästa primer med SPF: Laura Mercier Pure canvas protecting primer

Recension på Pure canvas protecting primer från Laura Mercier.

Pure canvas protecting primer, 50 ml, Laura Mercier.
Primer utan silikoner men med både solskyddsfaktor 30 och hudvårdande vitamin E och C. Känns lätt och lägger sig sömlöst och fint på huden. ”Konsistensen är underbar och jag känner mig till och med lite återfuktad. Denna primer får alla mina andra produkter att sitta snyggare – hela dagen!” säger redaktör Anna Börjesson. Generös tub som räcker länge eftersom primern även är dryg, vilket gör det lite högre priset helt okej!
Betyg: 4,8
Mer info och köp här (länk till Kicks).

”Bland de bästa primer jag testat!”

4. Bästa primer för mogen hud: Filorga Time flash primer

Recension på Time flash primer från Filorga.

Time flash primer, 30 ml, Filorga.
Silikonig, len primer som snabbt och enkelt slätar ut huden och gör efterföljande sminkrutin till en fröjd. Lägger sig fint över fina linjer och funkar även bra på ögonlocken. Behaglig men lite för stark doft för vissa testare. Sitter hela dagen. ”Bland de bästa primer jag testat! Jag slipper kolla mig i spegeln flera gånger om dagen för att se om ansiktet ätit upp allt smink. Lite dyr men prisvärd med tanke på de hudvårdande ingredienserna och det hållbara resultatet.” säger testaren Jasminda Blanco
Betyg: 4,6
Mer info och köp här (länk till NordicFeel).

5. Bästa primer mot stora porer: Clarins Instant smooth perfecting touch

Recension på Instant smooth perfecting touch från Clarins.

Instant smooth perfecting touch, 15 ml, Clarins.
Silikonig formula som mattar ner och gör både porer och fina linjer mindre synliga. Funkar felfritt under makeup för att få basen att hålla men är också fin att applicera ensam för en jämnare hudton. ”Levererar på expertnivå. Porer blir mindre, hudytan blir magiskt jämnare och även den blankaste t-zon får se sig besegrad,” säger redaktionschef Jenny Bergquist. Minus för den lilla glasburken primern kommer i: den känns lyxig men spatel rekommenderas för att hålla produkten fräsch.
Betyg: 4,5
Mer info och köp här (länk till Hudoteket).

”Perfekt till min annars blanka t-zon!”

6. Bästa primer för fet hy: Peter Thomas Roth Skin to die for mattifying primer

Recension på Skin to die for mattifying primer från Peter Thomas Roth.

Skin to die for mattifying primer, 30 ml, Peter Thomas Roth.
Ultimat primer för fet och kombinerad hud. Mattar ner huden både direkt och under dagen, gör porer mindre och jämnar ut hudens struktur. Känns väldigt silikonig men har en lätt konsistens. ”Resultatet är fantastiskt! All glans försvinner direkt vid applicering och huden känns slät och len, den ger också sminket fantastisk hållbarhet. Perfekt till min annars blanka t-zon!” säger testaren Zainab Jones.
Betyg: 4,3
Mer info och köp här (länk till NordicFeel).

7. Bästa utjämnande primer: Artedeco Wonder skin primer

Recension på Wonder skin primer från Artdeco.

Wonder skin primer, 20 ml, Artdeco.
Primern är vit och tunn men lägger sig snabbt och fint på huden. Sminket sitter sedan utan problem hela dagen. Eftersom primern har lite pigment ger den en utslätande effekt, och funkar bra att bära ensam för en lätt osminkad look. Funkar dock inte på de mörkaste hudtonerna, vilket drar ner betyget. ”En optimal primer om man vill ha ett bra resultat och att huden känns återfuktad. Mycket för pengarna”, säger testaren Louise Holck Clausen.
Betyg: 4,2
Mer info och köp här (länk till Lyko).

LÄS MER: Skönhetsredaktören tipsar om spännande höstnyheter (och sina favoriter) 

Vad är primer? Vanligaste frågorna och svaren om primers

Hur trollar man bort kraterstora porer? Vad gör man åt glansig hy? Och varför rullar primern ihop sig till smulor? Här är svaren på de vanligaste primerfrågorna.

Foto: Jason Lloyd-Evans

Så använder du primer – steg för steg

1. Applicera en droppe primer över dagkräm, under foundation.
2. Dutta eller stryk på huden med lätt hand. Primer ska inte masseras in som en fuktkräm. För mycket eller "inarbetad" primer gör att silikonerna kan "rulla sig" (förvandlas till hudfärgade smulor) när du lägger foundation.
3. Applicera bara där det behövs, eller använd primers med olika effekt på olika ställen. Till exempel mattgörande primer i t-zonen och fuktgivande, utjämnande primer runt ögonen.
4. Vänta någon minut innan du applicerar foundation.
5. Avsluta gärna med ett svep transparent löspuder för att verkligen fästa sminket. 

Bonustips! Lägg primer på händernas ovansida för släta tassar à la smyckesmannekäng.

Varför ska jag använda primer?

SVAR: En primers uppgift är att skapa en så jämn hud som möjligt och ge dig en perfekt kanvas för kommande makeup. De flesta primers fyller ut fina linjer och porer, men det finns även lystergivande och färgkorrigerande primers. Produkten skapar också ett bättre underlag för makeup att fästa på, så att foundation och puder inte sviker halvvägs genom dagen.

Jag blir väldigt glansig under dagen. Vilken primer ska jag välja?

SVAR: Satsa på en oljefri nermattade primer som har spetsats med någon typ av oljeabsorberande ingrediens. Bland våra testfavoriter är Clarins och Filorga bästa valen.

Vad är färgkorrigerande primer?

SVAR: Färgkorrigerande primers är en genial uppfinning! Rodnar du lätt, satsa på en anti-redness-primer med gröna pigment som neutraliserar det röda (skönhetsredaktionen gillar till exempel Redness reducing primer från Pixi (Mer info och köp här - länk till Lyko). Om du har en mörkare hudton eller solbränd hy som känns lite grådaskig, satsa på en persiko - eller karamelltonad primer. Märket Make up forever (Mer info och köp här - länk till Sephora) har en hel kollektion av färgkorrigerare.

Mina porer på och runt näsan är väldigt stora... Vilken primer tar bort stora porer?

SVAR: Säg hej till murbruket The porefessional från Benefit (Mer info och köp här - länk till Sephora)! Men alla primers i vårt test har en utsuddande effekt på porer.

Silikoner står högst på min primers innehållslista. Är inte det farligt?

SVAR: Silikonet dimetikon är en ypperlig skönhetsingrediens som gör produkten mjuk och huden bebisjämn. Silikoner i kosmetika anses vara helt ofarligt - de absorberas inte av kroppen (att huden urskillningslöst "äter" kosmetika är en myt). Tvärtom används silikoner flitigt inom sjukvården vid bland annat ärrbehandling. Titt som tätt debatterades cykliska silikoner, bland annat den vanliga primeringrediensen cyclopentasiloxane, som enligt en rapport i stor mängd eller vid inandning eventuellt kan påverka hälsan. Märk väl att den eventuella risken gäller vid stora mängder, lite primer i din dagliga rutin kommer inte att skada dig.

LÄS MER: Foundation – bäst i test just nu (och tipsen för att hitta rätt nyans!)

LÄS MER: Här är ansiktsmaskerna som ger synliga resultat direkt – vi har testat 18 stycken!