Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Artikeln innehåller annonslänkar.Mer info

Letar du efter bästa silverschampot som tar bort gula toner och ger håret en kallare nyans? Vi ger dig bäst i test 2022.Letar du efter bästa silverschampot som tar bort gula toner och ger håret en kallare nyans? Vi ger dig bäst i test 2022.Letar du efter bästa silverschampot som tar bort gula toner och ger håret en kallare nyans? Vi ger dig bäst i test 2022.
1 AV 2
Glansigt svall • Stram backslick • Vattenkammad lugg
2 AV 2
Letar du efter bästa silverschampot som tar bort gula toner och ger håret en kallare nyans? Vi ger dig bäst i test 2022.
Foto: Pressbild

Bäst i test 2023: Silverschampo från budget till lyx

Ett silverschampo är räddaren i nöden för blonda strån som vill bli kvitt gula toner och få en kallare nyans. Vi listar de bästa produkterna i en rad kategorier – och svarar på de vanligaste frågorna om silverschampo. 

BÄST I TEST AV SILVERSCHAMPO 2023. Från guldig kalufs till snygg silverräv – ett silverschampo är räddaren i nöden för blonda strån som vill bli kvitt gula toner. Testpanelen har undersökt det stora utbudet av silverschampo, och utsett de bästa på marknaden i varje kategori – här är listan på produkterna som gör dig till en riktig isprinsessa! Längst ner i artikeln hittar du också svar på de vanligaste frågorna om silverschampo. 

LÄS MER: Så går du över till grått hår – tipsen som ger en långsam och snygg övergång

Ett utmärkt val för den med blekt hår

1. BÄSTA SILVERSCHAMPO 2023 – Bästa glansgivande:
Cool silver shampoo, 190 kr/250 ml, Björn Axén.

Cool silver shampoo, 190 kr/250 ml, Björn Axén. Milt schampo som sakta men säkert dämpar gula toner och lämnar håret med en fin glans. Perfekt för blekt hår som gärna drar till sig pigmenten som en hungrig varg. Berikat med veteprotein och vitamin E som återfuktar, vårdar och skyddar håret. Dessutom drygt och prisvärt. ”Schampot är snällt mot hårbotten och ger ingen irritation, vilket vissa andra silverschampon kan göra. Effekten är väldigt diskret, även i mitt blekta hår behöver schampot verka ett par minuter. Men låter man det sitta i lite får man effekt. Ett utmärkt val för den med blekt hår”, säger redaktionschef Jenny Bergquist.
Betyg: 4,9
ANNONS
Köp här (länk till Kicks). 

2. Bästa sulfatfria: Sheer silver shampoo, 289 kr/350 ml, Maria Nila.

Sheer silver shampoo, 289 kr/350 ml, Maria Nila. Silverschampo fritt från sulfater och parabener. Känns aningen strävt vid tvätt, men efter en omgång med balsam känns håret både rent och lent. Och vi ser en mild, fin nyansskillnad åt det kallare hållet. Doftar fräscht och innehåller björnbärsextrakt som ger glansiga längder. Prislappen är åt det dyrare hållet, men flaskan räcker länge.
Betyg: 4,5
ANNONS
Köp här (länk till Lyko). 

3. Bästa effektiva: Violet pigments silver shampoo, 179 kr/300 ml, Continu.

Violet pigments silver shampoo, 179 kr/300 ml, Continu. Härligt löddrande silverschampo som ger stor effekt på hårfärgen. Gula toner dämpas rejält och även i brunt hår syns en skiftning från varmt till kallt. Doftar gott och fruktigt, och håret känns rent och fräsch efter användning. Innehåller hyaluronsyra som återfuktar håret och äppelolja som ger glans. En prisvärd produkt som gör sitt jobb.
Betyg: 4,3
ANNONS
Köp här (länk till Kicks). 

4. Bästa lyxiga: No. 4P blond enhancer purple toning shampoo, 349 kr/250 ml, Olaplex.

No. 4P blond enhancer purple toning shampoo, 349 kr/250 ml, Olaplex. Effektivt silverschampo med fräsch doft. Ska verka 1–3 minuter, men har du blekt hår går det blixtsnabbt att få resultat. Schampot förvandlar varma toner till kallare, även i mörkare hår. Men applicera varsamt. Formulan är av den rinnigare varianten – med risk för skvätt. ”Jag ser absolut skillnad på håret, till en lite kallare nyans. Gillar skarpt!”, säger testaren Linda Nestor.
Betyg: 4,2
ANNONS
Köp här (länk till Bangerhead). 

5. Bästa återfuktande: Clean blonde damage rewind shampoo, 198 kr/250 ml, Fudge.

Clean blonde damage rewind shampoo, 198 kr/250 ml, Fudge. Silverschampot från Fudge är en riktig klassiker – och vi förstår varför. Violetta mikropigment dämpar gula toner och opti-plex-teknologin stärker och skyddar svallet. Håret får en fin, kall nyans utan att bli torrt och strävt. ”Jag tycker håret känns återfuktat, trots att det är tvättat med silverschampo vilket verkligen är positivt!”, säger testaren Linda Nestor. Plus för smidig tub. Betyg: 4
ANNONS
Köp här (länk till Bangerhead). 

6. Bästa budget: The silver shampoo for cool hair, 159 kr/300 ml, Budgie.

The silver shampoo for cool hair, 159 kr/300 ml, Budgie. Prisvärt silverschampo i praktisk pumpflaska. Lätt att applicera och löddrar bra. Håret känns aningen strävt efter tvätt, men lämnar efter sig en ren känsla och ger synligt resultat på hårfärgen. Lila och blåa pigment i schampot tonar ner gula strån till en kallare nyans. Berikat med bambuextrakt, ricin- och avokadoolja som ger fukt till hår och hårbotten.
Betyg: 3,8
ANNONS
Köp här (länk till Kicks). 

7. Bästa reparerande: Bust your brass cool blonde repair shampoo, 289 kr/300 ml, Amika.

Bust your brass cool blonde repair shampoo, 289 kr/300 ml, Amika. Lyxigt doftande silverschampo – fritt från sulfater och parabener. Stort plus för fin förpackning som kan fyllas på om och om igen, eftersom schampo finns som refill. Innehåller reparerande ingredienser som quinoa-protein, växtsmör och essentiella aminoryror som ska stärka håret, medan ultravioletta pigment förvandlar varma toner till kalla.
Betyg: 3,7
ANNONS
Köp här (länk till Nordicfeel). 

 

Vad är silverschampo?

Silverschampo är en räddare i nöden för främst blondiner som önskar kalla toner i håret, eller för att ge grått hår lyster och liv. Ett silverschampo rengör likt ett vanligt schampo, men neutraliserar varma toner och gör dem, genom kontinuerlig användning, i stället kalla. Silverschampo är däremot inte permanent. Vill du bli helt kvitt gula eller guldiga nyanser i håret krävs en toning eller färgning. Däremot är silverschampo ett perfekt komplement mellan frisörbesöken. 

Hur använder jag silverschampo?

Börja med att schamponera håret med ett vanligt schampo för att få bort beläggningar, fett och smuts. Steg två är att schamponera håret igen, men denna gång med silverschampo. Massera in det lila schampot ordentligt, låt verka och skölj! Avsluta med balsam.

Margot Robbie luftar sitt blonda svall under Met-galan.Margot Robbie luftar sitt blonda svall under Met-galan.Margot Robbie luftar sitt blonda svall under Met-galan.
Margot Robbie luftar sitt blonda svall under Met-galan. Foto: MATT BARON/SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK EDITORIAL/IBL

Hur fungerar silverschampo?

De violetta pigmenten i schampot neutraliserar hårets varma toner. Silverschampo har störst effekt på behandlat hår, men gör också viss skillnad på ofärgade längder. 

Hur länge ska silverschampo sitta i?

Olika schampon har olika verkningstid, så läs noggrant innan användning. Ofta brukar verkningstiden vara mellan två och fem minuter. Vilken effekt du får beror också på vilken typ av hår du har. Är det superblekt och torrt är chansen större att håret suger åt sig mer av pigmenten. Medan obehandlade hår kan behöva ha i produkten något längre för att du ska se skillnad. Men kom ihåg: dubbelt så länge betyder inte dubbelt så bra.

Måste jag även använda silverbalsam?

Det är inget måste, men eftersom även silverbalsam har violetta pigment kan det maxa effekten. Det finns även silverinpackningar som återfuktar ordentligt. 

Hur ofta ska jag tvätta håret med silverschampo?

En bra riktlinje är att använda silverschampo varannan till var tredje tvätt. Däremellan kan du använda dina vanliga produkter. 

Skadar silverschampo håret?

I dag är silverschampon så välutvecklade att de även innehåller vårdande ingredienser. Det sträva resultatet är alltså ett minne blott. Däremot upplever många ändå att håret kan kännas något torrt och frissigt efter tvätt, och det är inte så konstigt, med tanke på att målet inte är att vara en djupt återfuktande produkt. 

Kan brunetter använda silverschampo?

Både ja och nej. Ett silverschampos uppgift är att neutralisera varma och gula toner, främst för blonderat eller grått hår. Men även behandlade, bruna hår kan så klart ha varma toner. Effekten blir möjligtvis inte lika markant som på ett blonderat hår. Däremot finns det neutraliserande produkter speciellt för bruna svall.

 

Så gick testet till

Minst tre personer testar varje produkt. Vi testar fler produkter än de som visas i testet – bara de bästa kommer med. Testperiodens längd varierar, men den är aldrig kortare än två veckor. Allt från doft och konsistens till hur resultatet upplevs bedöms. Därefter sammanställs recensionerna och ett medelbetyg räknas ut.

LÄS MER: Bäst i test 2023: Schampo och balsam under 99 kronor