Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Artikeln innehåller annonslänkar.Mer info

BB-Cream och CC-cream – bäst i test 2022!BB-Cream och CC-cream – bäst i test 2022!BB-Cream och CC-cream – bäst i test 2022!
BB-Cream och CC-cream – bäst i test 2022!

Bäst i test 2022: BB-cream och CC-cream (och så använder du dem rätt!)

En färgad dagkräm – bb-cream eller cc-cream är ett utmärkt alternativ till foundation. Din hud får synas men i en mer utjämnad och lite snyggare version. Vi har scannat av marknaden och plockat fram produkterna som är värda att lägga pengarna på – läs varje recension och klicka hem produkten som passar just dig. 

BÄST I TEST AV BB-CREAM OCH CC-CREAM 2022. Har du koll på skillnaden mellan bb-cream och cc-cream? Gemensamt för dem båda är att de har låg täckningsgrad och att det ger ett naturligt intryck på huden. En färgad dagkräm eller BB/CC-cream kombinerar makeup och hudvård som tillsammans smälter naturligt in i huden och jämnar ut. En superprodukt som underlättar vardagsmakeupen. Längre ner i artikeln hittar du alla tips du behöver för att få ett perfekt resultat – och innan dess bjuder vi på bäst i test 2022!

LÄS MER: Primer – bäst i test 2022 och stor guide till hur du använder primers rätt  

”Huden blir jämn och fin, rödhet tonas ner och jag får ett superfint glow!”

1. BÄSTA BB/CC-CREAM 2022 – Bästa CC-cream mot rödhet: Erborian CC crème spf 25

Recension på CC crème spf 25 från Erborian.Recension på CC crème spf 25 från Erborian.Recension på CC crème spf 25 från Erborian.
Recension på CC crème spf 25 från Erborian.

CC crème spf 25, 45 ml, Erborian.
Lätt CC-cream som knappt känns på huden. Den vita krämen anpassar sig till hudtonen vid applicering och går fint att kombinera med både puder och andra krämprodukter. Lägger sig snabbt och ger en diskret, nästintill perfekt finish. ”Huden blir jämn och fin, rödhet tonas ner och jag får ett superfint glow!”, säger testaren Anna Börjesson. ”En utmärkt allroundkräm att använda till vardags”, säger redaktionschef Jenny Bergquist. Dyr – men är man ute efter en bra CC-cream så är det här den absolut bästa! Dessutom finns en mindre (och billigare) variant.
Betyg: 5
Mer info och köp här (länk till Sephora).

2. Bästa billiga CC-cream: Lumene CC color correcting cream spf 20

Recension på CC color correcting cream spf 20 från Lumene.Recension på CC color correcting cream spf 20 från Lumene.Recension på CC color correcting cream spf 20 från Lumene.
Recension på CC color correcting cream spf 20 från Lumene.

CC color correcting cream spf 20, 250 ml, Lumene.
Ett budgetkap i samma klass som dyrgriparna! Lagom matt CC-cream som samtidigt ger en naturlig lyster. Lätt konsistens som kan byggas på för ett mer täckande resultat – utan att det blir kakigt. ”Som ett naturligt snygghetsfilter lägger sig denna som en andra hud och täcker precis lagom”, säger testaren Jasminda Blanco. Passar alla hudtyper, även fet och aknebenägen hy.
Betyg: 4,9
Mer info och köp här (länk till Meds).

3. Bästa BB-cream för känslig hy: Klairs Illuminating supple blemish cream spf 40

Recension på Illuminating supple blemish cream spf 40 från Klairs.Recension på Illuminating supple blemish cream spf 40 från Klairs.Recension på Illuminating supple blemish cream spf 40 från Klairs.
Recension på Illuminating supple blemish cream spf 40 från Klairs.

Illuminating supple blemish cream spf 40, 40 ml, Klairs.
Tjockare BB-cream som är snäll mot känslig hy. Känns lite som en salva och tar en stund att smörja in, men lägger sig sedan fint på huden för att sitta kvar hela dagen. Dämpar rodnad och ger ett fint glow – utan risk för glansig hy. ”Superbra hållbarhet. Den sitter verkligen där den sitter!”, säger testaren Linda Nestor. Plus för hög spf.
Betyg: 4,6
Mer info och köp här (länk till Skincity).

”Produkten smälter in i huden och lämnar efter sig en fantastisk lyster! Är det glow man är ute efter så har man verkligen hittat rätt!”

4. Bästa BB-cream för lyster: BeautyAct Restore calm BB cream spf 25

Recension på Restore calm BB cream spf 25 från BeautyAct.Recension på Restore calm BB cream spf 25 från BeautyAct.Recension på Restore calm BB cream spf 25 från BeautyAct.
Recension på Restore calm BB cream spf 25 från BeautyAct.

Restore calm BB cream spf 25, 30 ml, BeautyAct.
Prisvärd BB-cream som snabbt går in i huden och ger en strålande finish. Funkar fint ihop med övrigt smink och kan byggas på vid behov. ”Produkten smälter in i huden och lämnar efter sig en fantastisk lyster! Är det glow man är ute efter så har man verkligen hittat rätt!”, säger testaren Zainab Jones. Varning för att det väller ut kräm så fort man öppnar locket.
Betyg: 4,5
Mer info och köp här (länk till Kicks).

5. Bästa återfuktande BB-cream: Biotherm Aquasource BB cream spf 15

Recension på Aquasource BB cream spf 15 från Biotherm.Recension på Aquasource BB cream spf 15 från Biotherm.Recension på Aquasource BB cream spf 15 från Biotherm.
Recension på Aquasource BB cream spf 15 från Biotherm.

Aquasource BB cream spf 15, 30 ml, Biotherm.
En BB cream som inte gör mycket väsen av sig. Vid första anblick syns knappt någon effekt. Men efter ett tag ser huden jämnare ut. Krämig konsistens som är lätt att smörja in. Känns återfuktande och skön att använda direkt på huden. Perfekt för dig som redan har bra hy och föredrar en osminkad look med lite extra lyster. Låg spf, men bättre än inget.
Betyg: 4,4
Mer info och köp här (länk till Lyko).

6. Bästa BB-cream för fet hy: BB Cream combination to oily skin spf 25

BB Cream combination to oily skin, 50 ml, Garnier.
BB-cream som påminner om en lättare foundation. Den jämnar ut hudtonen och ger en matt finish, där huden fortfarande lyser igenom. Sitter på plats hela dagen – så länge man inte svettas. Minus för den starka, blommiga doften som hade passat bättre i en hudlotion. Annars en bra produkt till otroligt bra pris!
Betyg: 4,2
Mer info och köp här (länk till Meds).

”Jag uppskattar verkligen att produkten har SPF 50+. Så skönt att inte behöva tänka på solskyddet varje dag”

7. Bästa CC-cream med hög spf: IT Cosmetics Your skin but better CC+ spf 50+

Your skin but better CC+ spf 50+, 32 ml, IT Cosmetics.
CC-cream med tjockare formula som lutar mer åt foundation än lätt kräm. Ger ett jämnt, täckande resultat och sitter som berget – från morgon till kväll. ”Jag uppskattar verkligen att produkten har SPF 50+. Så skönt att inte behöva tänka på solskyddet varje dag”, säger redaktör Maria Nylén. Priset drar ner betyget en aning.
Betyg: 4
Mer info och köp här (länk till Kicks).

Så gick testet till

Minst tre personer testar varje produkt. Vi testar fler produkter än de som visas i testet – bara de bästa kommer med. Testperiodens längd varierar, men den är aldrig kortare än två veckor. Samtliga testas även av vår skönhetsredaktör för att en jämförelse ska kunna göras. Allt från doft och konsistens till hur resultatet upplevs bedöms. Därefter sammanställs recensionerna och ett medelbetyg räknas ut.

LÄS MER: Bäst i test av foundation 2022 – Damernas Värld har testat 

Vanliga frågor och svar: så lyckas du med BB- och CC-cream

Perfekt hy med naturligt resultat – bb-cream och cc-cream hjälper till!Perfekt hy med naturligt resultat – bb-cream och cc-cream hjälper till!Perfekt hy med naturligt resultat – bb-cream och cc-cream hjälper till!
Perfekt hy med naturligt resultat – bb-cream och cc-cream hjälper till! Foto: IBL

Vad är BB cream?

SVAR: Bokstavskrämernas urmoder har länge funnits i asiatiska kvinnors necessärer, men gjorde internationell succé först runt 2010. Namnet står för "blemish balm" eller "beautifying balm" som både syftar till den relativt höga täckningen, men också till att BB cream ofta innehåller en skvätt hudvårdsingredienser som motarbetar finnar och andra småskavanker. Rik, krämig konsistens som brukar uppskattas av torrisar. Innehåller alltid solskydd.

Vad är CC cream?

SVAR: CC står för "colour correction cream", och är oftare mer täckande men lättare än BB cream i konsistensen. CC-kategorin har som främsta syfte att korrigera ojämnheter i hudtonen, som rodnad och pigmenteringar. Innehåller alltid solskydd.

Vad är färgad dagkräm?

SVAR: Idag döps få produkter till "färgad dagkräm", efter att skönhetsbranschen upptäckt att bokstavskombinationer säljer bättre. Den färgade dagkrämen har oftast låg täckningsgrad och är berikad med en dos fuktingredienser.

Vad är skillnaden mellan dessa produkter och vanlig foundation?

SVAR: Bokstavskrämer - eller färgade dagkrämer - är ofta lättare och mer lika en hudvårdsprodukt i konsistensen än vanlig foundation, som traditionellt sett är mer "pudrig" och pigmenterad, även om gränserna i dag minst sagt är flytande. Naturlig täckning i kombo med hudvårdande ingredienser och solskyddsfaktor gör dessa produkter självskrivna i semesternecessären.

Hur applicerar jag krämen?

SVAR: Här är ännu en skillnad mot klassisk foundation – både bokstavskrämer och färgade dagkrämer är som gjorda för att smörjas in med fingrarna, med minimal ansträngning. Perfekt på sommaren när vi inte orkar släpa med oss penslar, makeupsvampar och beautyblenders.

Kan jag skippa min vanliga dagkräm?

SVAR: Om du använder serum under din färgade dagkräm eller BB-/CC cream och inte känner dig torr kan det räcka, men testa dig fram. Generellt ersätter dessa krämer inte resultatinriktade hudvårdsprodukter, utan ska ses som lättare makeup med hudvårdsbonus.

Räcker produkterna som enda solskydd?

SVAR: Det beror på hur frikostig du är med produkt, men sannolikt inte. För det första bör du alltid ha spf 30 eller högre i ansiktet. I detta test drog vi den nedre gränsen vid spf 20, eftersom urvalet annars skulle bli för begränsat, men även med produkterna som ligger högt i spf kommer du antagligen inte att applicera en tillräckligt stor mängd för att komma upp i den spf som anges på tuben. Till ett medelstort ansikte behövs minst en halv tesked produkt för att komma upp i den angivna solskyddsfaktorn.

Men varför ska jag ens använda makeup med spf om det inte räcker?

SVAR: Därför att det är ett toppenbra komplement! Det finns två saker som huden aldrig kan få för mycket av – fukt och spf. Det är också viktigt att ditt huvudsolskydd är av bredspektrumtyp och skyddar mot både UVA- och UVB-strålar.

LÄS MER: Bäst i test av solskydd för ansiktet – vi har utsett vinnarna 2022