Artikeln innehåller annonslänkar. Mer info

Vilka sminkborstar är egentligen allra bäst? Vi ger dig topplistan!
Vilka sminkborstar är egentligen allra bäst? Vi ger dig topplistan!

Sminkborstar – bäst i test 2021! Borstarna du behöver i sminkväskan

Vilka sminkborstar är egentligen nödvändiga och vilka är allra bäst på marknaden? Damernas Värld reder ut vad varje borste är till för och listar bäst i test.

Anja Skeppe Grahn

BÄST I TEST AV SMINKBORSTAR 2021. Rätt borste är ett måste för att underlätta appliceringen av ögonskugga och säkra basen, hela dagen. Vi har listat de nödvändigaste verktygen i necessären och vi lovar – det är väl investerade pengar. Damernas Värld utser bästa sminkborstar i alla kategorier. Längst ner i artikeln hittar du svar på vanliga frågor om sminkborstar.

Topplista: Bästa sminkborste 2021

Psst! Scrolla ner längre i artikeln för att läsa en mer utförlig recension om varje sminkborste och se vilken som passar dig och dina sminkvanor bäst.
1. BÄST I TEST 2021 – Bästa foundationborste: It cosmetics Heavenly luxe complexion perfection brush #7. Betyg: 5
2. Bästa highlighterborste: Fenty Beauty by Rihanna Face shaping brush 125. Betyg: 4,9
3. Bästa ögonskuggsborste:
Mac cosmetics 217 blending brush. Betyg: 4,8
4. Bästa rougeborste:
Dior backstage Blush brush n°16. Betyg: 4,7
5. Bästa bronzerborste:
Hourglass Ambient lighting edit brush. Betyg: 4,7
6. Bästa puderborste:
Real techniques Powder brush. Betyg: 4,6
7. Bästa svamp:
Beautyblender Sponge. Betyg: 4,5

Så gick testet till

Minst tre personer testar varje produkt. Vi testar fler produkter än de som visas i testet – bara de bästa kommer med. Testperiodens längd varierar, men den är aldrig kortare än två veckor. Samtliga testas även av vår skönhetsredaktör för att en jämförelse ska kunna göras. Allt från doft och konsistens till hur resultatet upplevs bedöms. Därefter sammanställs recensionerna och ett medelbetyg räknas ut.

”Efter två års användning är borsten fortfarande lika fin och ser som ny ut efter varje tvätt.”

1. Bästa sminkborste 2021! Bästa foundationborste: It cosmetics Heavenly luxe complexion perfection brush #7 

Recension på Heavenly luxe complexion perfection brush #7 från It cosmetics.

Heavenly luxe complexion perfection brush #7, It cosmetics.
Multifunktionell borste som fungerar lika bra med foundation, puder, concealer och krämrouge och bronzer. Efter två års användning är borsten fortfarande lika fin och ser som ny ut efter varje tvätt. ”Borsten sprider ut foundation så jämnt, så lätt – och så snabbt! Det är omöjligt att misslyckas med basen, tack vare denna. De mjuka stråna är ljuvliga mot ansiktet och den lilla borsten gör det möjligt att komma åt områden som runt näsvingarna och under ögonen. Extra plus för att borsten inte suger upp mycket produkt, vilket annars kan vara ett problem.”, säger skönhetsskribent Veronica Henriksson.
BETYG: 5
Mer info och köp här (länk till Kicks).

2. Bästa highlighterborste: Fenty Beauty by Rihanna Face shaping brush 125

Recension på Face shaping brush 125 från Fenty Beauty by Rihanna.

Face shaping brush 125, Fenty Beauty by Rihanna.
Förutom ursnygg design är borsten också perfekt formad för såväl highlighter, rouge och bronzer. De mjuka, kompakta stråna fångar upp perfekt mängd och glider ljuvligt över kindbenen – utan att riskera att pudret flyger i väg. Vinklingen på borthåren gör det möjligt att göra mer precis applicering på näsrygg.
BETYG: 4,9
Mer info och köp här (länk till Sephora).

3. Bästa ögonskuggsborste: Mac cosmetics 217 blending brush

Recension på 217 blending brush från Mac cosmetics.

217 blending brush, Mac cosmetics.
En fulländad ögonmakeup kräver flera borstar, men denna bjuder på många funktioner, både säker applicering (minimalt med spill) och ger en snygg sotning. ”Jag har investerat i tre stycken, en att applicera ljus skugga med, en för mörk skugga och en för att sudda med.  Det är svårt att misslyckas med denna!”, säger skönhetsredaktör Anja Skeppe Grahn. Passar både puder – och krämskuggor.
BETYG: 4,8
Mer info och köp här (länk till Åhlens).

4. Bästa rougeborste: Dior backstage Blush brush n°16

Recension på Blush brush n°16 från Dior backstage.

Blush brush n°16, Dior backstage.
Snedskuren borste med litet borsthuvud som gör det möjligt att vara precis vid applicering, vilket minimerar risken för clownkinder. Stråna, som är magiskt mjuka och inte jättekompakta tar upp precis lagom mängd produkt och gör att du kan bygga upp din rouge till önskad intensitet – perfekt för den som bara vill ha en hint av rosighet.
BETYG: 4,7
Mer info och köp här (länk till Åhlens).

5. Bästa bronzerborste: Hourglass Ambient lighting edit brush

Recension på Ambient lighting edit brush från Hourglass.

Ambient lighting edit brush, Hourglass.
Dubbelsidiga borstar kan vara knepigt. Vilka strån ska få känna på botten av borststället? Med denna borste är det inga problem! Stråna är kompakta och håller sig täta och fina. Ena borsten är oval – utmärkt för skulptering, andra är något större och fluffigare och lämpar sig bra när du snabbt vill svepa solpuder över nunan.
BETYG: 4,7
Mer info och köp här (länk till Sephora).

6. Bästa puderborste: Real techniques Powder brush

Recension på Powder brush från Real techniques.

Powder brush, Real techniques.
Trots dess stora storlek känns borsten lätt och smidig i handen. Resultatet blir fantastiskt jämnt och fint. Borsten fångar upp löspuder magnifikt, utan spill på handfatet. Kvalité likt en dyrgrip, men till en bråkdel av priset. Efter otaligt antal tvättar känns borsten fortfarande mjuk och flexibel, utan att ha tappat ett enda strå.
BETYG: 4,6
Mer info och köp här (länk till Bangerhead)

7. Bästa svamp: Beautyblender Sponge

Recension på Sponge original pink från Beautyblender.

Sponge, Beautyblender.
Primer, foundation, krämstick, concealer – till och med löspuder under ögonen. Det finns ingen produkt som denna magiska svamp inte rår på. Blöt under vatten, krama ur och dutta över ansiktet. Oavsett vilken produkt du applicerar smälter produkten in fantastiskt fint och naturligt i ansiktet och gör att basen håller fantastiskt fint under dagen.
BETYG: 4,5
Mer info och köp här (länk till Kicks).

Guide sminkborstar - vi svarar på vanliga frågor 

Foto: TT

Vilka sminkborstar behöver jag?

SVAR: Det finns verkligen en borste för allt och dessutom mängder av varianter inom varje kategori. En bra grund kräver rätt redskap, precis som när du målar en tavla. Rätt verktyg ger också dina makeupprodukter möjlighet att visa sin fulla potential. Börja enkelt och tänk igenom vilka produkter du oftast använder, för att sedan utöka din verktygslåda när du känner dig mer säker på handen. Kategorierna nämnda i testet är ett utmärkt startkit som säkrar basen. 

Kan jag använda en produkt till flera områden?

SVAR: Absolut! Testets Face shaping brush från Fenty beauty by Rihanna funkar till exempel till bronzer, rouge och highlighter. Likaså Ambient lighting edit brush från Hourglass. Var noga med att skaka ur all produkt från borsten innan du byter användningsområde.

Hur tvättar man sminkborstar?

SVAR: Det finns specifika rengöringar för sminkborstar, till exempel Brush cleansing gel från Real Techniques (Mer info och köp här – länk till Bangerhead). Applicera en klick rengöring på borsten, gnugga försiktigt i handen och skölj sedan av. It’s your brush love cleanser från It Cosmetics (Mer info och köp här – länk till Kicks) är ett annat alternativ där du enkelt sprejar rengöringen direkt på borsten när du vill ha en snabbrengöring. Kom bara ihåg att lägga dina borstar ner på en plan yta efter rengöring, annars riskerar vattnet att rinna ner och lösa upp limmet.

Hur ofta ska jag rengöra min sminkborste?

SVAR: Helst efter varje användning, men den tiden finns så klart inte för alla (eller för någon…). Försök att ha som regel att tvätta dina sminkborstar en gång i veckan, men minst varannan vecka. Att ta hand om dina borstar förlänger inte bara hållbarheten, utan är också viktigt för din hud. En borste är betydligt smutsigare än du tror. Använder du svamp ska du byta ut den varannan månad. 

Svamp eller borste – vilken ska jag välja?

SVAR: Vad som faller dig i smaken – båda ger ett sömlöst resultat. En del föredrar även fingrarna till krämprodukter (se då så klart till att ha tvättat dem noggrant innan applicering). Svamp är ett bra alternativ om du vill ha en extra bra hållbarhet på din foundation, eftersom du jobbar in produkten ordentligt. Men borste är oftast den enklare lösningen när det behöver gå snabbt.

Hur ska jag förvara mina sminkborstar?

SVAR: Ställ dem upp i ett förvaringsställ för att inte riskera att dina produkter i necessären förstör stråna.

Finns det veganska sminkborstar?

SVAR: Absolut! De flesta sminkborstar på marknaden nuförtiden (och alla i testet) är veganska. Syntetiska sminkborstar är inte bara smällare mot djuren utan också mjukare mot huden.

LÄS MER: Bäst i test – Transparent puder som trollar bort linjer & porer

LÄS MER: Guide – Så använder du sminkborstarna rätt

LÄS MER: Primer – bäst i test och stor guide till hur du använder primers rätt