Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Artikeln innehåller annonslänkar.Mer info

Shampo och balsam: Bästa budgetkapen.Shampo och balsam: Bästa budgetkapen.Shampo och balsam: Bästa budgetkapen.
Shampo och balsam: Bästa budgetkapen.

Bäst i test 2023 – billigt schampo och balsam

För att få håret mjukt och glansigt krävs ett ordentligt återfuktande schampo och balsam, men det måste inte kosta en förmögenhet. Här är budgetfavoriterna som presterar som dyrgriparna – och alla kostar under hundralappen. 

BÄST I TEST AV BILLIGT SCHAMPO OCH BALSAM. Slaget mellan de lyxiga salongsprodukterna och de godisdoftande budgetfavoriterna är ständigt pågående. Hur mycket är det värt att spendera på en flaska schampo egentligen? Damernas Värld reder ut! Vi har testat ett stort antal populära billiga schampon och recenserar här de 7 som håller högst nivå! Dessutom ger vi svar på de vanligaste frågorna om billiga schampon och balsam. Går det till exempel att bara använda billigt budgetschampo i stället för att lägga stora pengar på salongsprodukter? Scrolla ner i artikeln och få svar!

1. Bästa schampo och balsam för glans: L'Oréal Paris Elvital nutri-gloss shine shampoo and conditioner

Recension på Elvital nutri-gloss shine shampoo och balsam från L'Oréal Paris.Recension på Elvital nutri-gloss shine shampoo och balsam från L'Oréal Paris.Recension på Elvital nutri-gloss shine shampoo och balsam från L'Oréal Paris.
Recension på Elvital nutri-gloss shine shampoo och balsam från L'Oréal Paris.

Elvital nutri-gloss shine shampoo, 250 ml och Elvital nutri-gloss shine balsam, 200 ml, L'Oréal Paris.
Väldigt prisvärd duo som charmar även panelens hårsnobbar. För en mycket liten peng får du schampo och balsam som förutom att tvätta rent gör det mjukt, lätt att styla och glansigt. Håller håret rent i upp till 3 dagar, bäst funkar det på torrt hår. Löddrar lite väl mycket. ”Ett budgetfynd som imponerar” säger redaktionschef Jenny Bergquist.  
Betyg: 4,9
Kit med schampo och balsam från L'Oréal Paris.
ANNONS
Köp här (länk till Lyko)

2. Bästa schampo och balsam för torrt hår: Aussie Miracle moist shampoo and conditioner

Recension på Miracle moist shampoo och Miracle moist conditioner från Aussie.Recension på Miracle moist shampoo och Miracle moist conditioner från Aussie.Recension på Miracle moist shampoo och Miracle moist conditioner från Aussie.
Recension på Miracle moist shampoo och Miracle moist conditioner från Aussie.

Miracle moist shampoo, 300 ml och Miracle moist conditioner, 250 ml, Aussie.
Mycket återfuktande duo som passar perfekt för dig med torrt hår. Smidiga förpackningar och bra konsistens på innehållet gör det lätt att dosera lagom mängd. Löddrar lagom mycket, doftar tuggummi och gör håret ordentligt rent. Balsamet kan med fördel användas som en snabb inpackning. ”En klassiker som jag alltid kommer att återkomma till med jämna mellanrum” säger testaren Jasminda Blanco. Schampot kommer dessutom snart ut på marknaden i mer miljösmart refill-system! Finns redan nu i större flaskor på 500 ml, om du vill minska din plastkonsumtion.
Betyg: 4,9
Schampo från Aussie.
ANNONS
Köp här (länk till Kicks).
Balsam från Aussie.
ANNONS Köp här (länk till Apotea).  

3. Bästa vårdande schampo och balsam: Herbal Essence Potent aloe + hemp schampoo and conditioner

Recension på Potent aloe + hemp shampoo and conditioner från Herbal Essence.Recension på Potent aloe + hemp shampoo and conditioner från Herbal Essence.Recension på Potent aloe + hemp shampoo and conditioner från Herbal Essence.
Recension på Potent aloe + hemp shampoo and conditioner från Herbal Essence.

Potent aloe + hemp shampoo, 225 ml och Potent aloe + hemp conditioner, 180 ml, Herbal Essence.
Otroligt dryga produkter för ett riktigt bra pris. Håret blir mjukt, följsamt och känns friskt efter användning. Flaskorna är lätta att skilja på och har bra kork. Även detta schampo kommer snart som refill. Passar alla hår, även färgat. ”Mild god doft och gör mitt hår rent och mjukt - en ny budgetfavorit” säger redaktör Anna Börjesson. Dessutom både silikon- och sulfatfritt!
Betyg: 4,8
Schampo från Herbal Essence.
ANNONS Köp här (länk till Lyko).
Balsam från Herbal Essence.
ANNONS
Köp här (länk till Lyko).  

4. Bästa schampo och balsam för lockigt hår: Noughty Wave hello curl defining shampoo and conditioner

Recension på Wave hello curl defining shampoo och Wave hello curl defining conditioner från Noughty.Recension på Wave hello curl defining shampoo och Wave hello curl defining conditioner från Noughty.Recension på Wave hello curl defining shampoo och Wave hello curl defining conditioner från Noughty.
Recension på Wave hello curl defining shampoo och Wave hello curl defining conditioner från Noughty.

Wave hello curl defining shampoo, 250 ml och Wave hello curl defining conditioner, 250 ml, Noughty.
Bra duo som effektivt tvättar rent och gör håret lätt att reda ut. Dämpar friss och definierar både lockar och vågor utan att tynga ner. Löddrar inte så mycket. God, något stark doft tyckte vissa testare. Förpackningarna i sig är smidiga men är tyvärr väldigt svåra att se skillnad på i duschen. ”Återfuktar fint, bra för lockigt och torrt hår som behöver fukt. Jag är imponerad!” säger testaren Zainab Jones. Dessutom både veganskt och cruelty free!
Betyg: 4,6
Schampo från Noughty.
ANNONS
Köp här (länk till Lyko).
Balsam från Noughty.
ANNONS
Köp här (länk till Kicks).  

5. Bästa schampo och balsam för normalt hår: Barnängen Lenande macadamia & arganolja schampo och balsam 

Recension på Lenande schampo macadamia & arganolja och Lenande balsam macadamia & arganolja från Barnängen.Recension på Lenande schampo macadamia & arganolja och Lenande balsam macadamia & arganolja från Barnängen.Recension på Lenande schampo macadamia & arganolja och Lenande balsam macadamia & arganolja från Barnängen.
Recension på Lenande schampo macadamia & arganolja och Lenande balsam macadamia & arganolja från Barnängen.

Lenande schampo macadamia & arganolja, 250 ml och Lenande balsam macadamia & arganolja, 200 ml, Barnängen.
Testets billigaste schampo och balsam tvättar rent som det ska utan extra krusiduller. I duschen känns håret inte lenare än vanligt men när det är torrt känns effekten av desto mer. Ger inte nog med fukt för de allra torraste håren, passar bäst för dig med normalt hår. Pluspoäng för vegansk och miljömärkt (EU Ecolabel) produkt!
Betyg: 4
Schampo från Barnängen.
Säljs här (länk till Apotea).
Balsam från Barnängen.    
Säljs här (länk till Apotea).

6. Bästa ekologiska schampo och balsam: Urtekram Blown away wild lemongrass shampoo och conditioner

Recension på Blown away wild lemongrass shampoo och Blown away wild lemongrass conditioner från Urtekram.Recension på Blown away wild lemongrass shampoo och Blown away wild lemongrass conditioner från Urtekram.Recension på Blown away wild lemongrass shampoo och Blown away wild lemongrass conditioner från Urtekram.
Recension på Blown away wild lemongrass shampoo och Blown away wild lemongrass conditioner från Urtekram.

Blown away wild lemongrass shampoo, 250 ml och Blown away wild lemongrass conditioner, 180 ml, Urtekram.
Mycket bra alternativ för den som vill ha ekologiska produkter, eller den som bara vill ha bra schampo och balsam. Lätt att löddra upp schampot, även om det kräver en del produkt. Doftar citrus, något för starkt för vissa testare. Smidiga förpackningar som är lätta att skilja på. För att vara ekologiska naturliga produkter som presterar på samma nivå som icke dito är priset väldigt lågt. ”Håret känns luftigt och fräscht efteråt och effekten sitter i lika länge som med ett traditionellt schampo och balsam. Mycket prisvärda schampo och balsam som gör både dig själv och miljön en tjänst.” säger testaren Louise Holck Clausen.
Betyg: 4
Schampo från Urtekram.
ANNONS
Köp här (länk till Lyko).
Balsam från Urtekram.
ANNONS
Köp här (länk till Lyko).  

Så gick testet till

Minst tre personer testar varje produkt. Vi testar fler produkter än de som visas i testet – bara de bästa kommer med. Testperiodens längd varierar, men den är aldrig kortare än två veckor. Samtliga testas även av vår skönhetsredaktör för att en jämförelse ska kunna göras. Allt från doft och konsistens till hur resultatet upplevs bedöms. Därefter sammanställs recensionerna och ett medelbetyg räknas ut.

Vad är skillnaden på frisörschampo och vanligt schampo? Vi svarar på vanliga frågor om budgetschampo och budgetbalsam!

Hair goals: Julia Roberts.Hair goals: Julia Roberts.Hair goals: Julia Roberts.
Hair goals: Julia Roberts. Foto: VIANNEY LE CAER / AP TT NYHETSBYRÅN

Vad är skillnaden på salongsprodukter och schampon från matbutiken?

SVAR: Förutom priset är det ofta koncentrationen av näringsrika ingredienser som är den avgörande skillnaden. Även om du kan hitta bra ingredienser i budgetsegmentet brukar det handla om en mindre andel av produkten, och i vissa fall av sämre kvalitet. Det krävs också väldigt små molekyler för att verkligen kunna penetrera hårstrået och ge ett mer varaktigt resultat, vilket innebär dyrare ingredienser än den vanliga typen av stormolekylära silikoner som lägger sig på ytan.

Blir håret lika rent med ett billigt schampo som med ett dyrt?

SVAR: Ja. Grunden i de flesta schampon i dag är vatten och sulfater. Sulfater löser upp fett och stylingprodukter, samt hjälper schampot att löddra. Sulfater sägs dock kunna rubba den naturliga oljebalansen i håret, och många budgetschampon innehåller mycket sulfater. Vad gäller just renhet har studier visat att det inte är stor skillnad mellan prisklasserna – håret blir rent även med ett billigt schampo. Schampona i det billigaste segmentet var dock inte lika välbalanserade med vårdande ämnen, vilket gjorde längderna mer mottagliga för smuts efter tvätten.

Om jag ska betala lite mer för en produkt, ska jag satsa på schampo eller balsam?

SVAR: Schampots främsta uppgift är att göra rent, så det spontana svaret blir att du bör satsa på ett bra balsam. Det är den produkt som verkligen arbetar på att tillföra fukt, näring och glans eller att stärka håret. Men har du precis lagt pengar på en dyr färgning och vill bevara den på bästa sätt, eller om du har slitet hår eller någon form av hårbottenproblem, kan det vara läge att tänka om. Då lönar det sig att satsa lite mer även på schampot – vilket förutom det rent ekonomiska även innebär att du gör rejäl research. Allt beror på ditt hårs behov, och ofta gäller det att testa sig fram.

Finns det något jag verkligen ska undvika?

SVAR: Hybrider mellan schampo och balsam, så kallade 2-i-1-produkter, är ingen bra idé. Anledningen är att schampo och balsam har så olika funktion att det varken blir hackat eller malet att blanda dem.

Vad ska jag titta efter om jag är ute efter bra budgetprodukter?

SVAR: Utbudet är så mycket större och bredare i dag, och konsumenternas medvetenhet har fått även de billigare märkena att höja standarden på sina produkter. Har du en fet eller irriterad hårbotten kan du testa ett schampo utan sulfater under en period för att se om den balanseras när den inte längre strippas på sina naturliga oljor (vilket kan få den att producera mer fett).

Finns det något knep för att hitta de bästa budgetprodukterna?

SVAR: Fundera på vad du är ute efter och vilken hårtyp du har. Behöver du något riktigt utredande till ditt frissiga hår, eller jagar du extra volym? Är du känslig och torr i hårbotten? Att läsa recensioner på nätet är ofta ett kanonsätt att få ett hum om hur en produkt agerar, även om du får ha i åtanke att allas hår är olika. Ett annat sätt att spara pengar är att spana in de stora skönhetssajterna, som lyko.se, som ofta har rabatter på sina produkter. Där kan du också läsa recensioner så att du får koll på vad du klickar hem.

LÄS MER: Skippa klippet – långt hår vid 50 plus är hett

LÄS MER: Bästa billiga skönhetsköpen – de nya klassikerna